за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Жената по природа е АНГЕЛ, но ако и ги скршат крилата таа лесно ќе научи да лета на метла!!!
05.01.2011, 01:36
Maca25
7558
Сакам да и ги запишам досетките на Нина некаде, па кога ќе порасне да ги чита и да се смее.
сега имаме некоја убаца забор кој не знаеме дали е убавица или убица?!?! ама нина од убацата многу се плаши.
шипо - хипо (нилски коњ) игаката - играчка ( итоа само една играчка вака ја вика - рингишпилот, изгледа имево и е многу долго и комплицирано па си напла лесна замена) кеко и кек - снешко и снег
05.01.2011, 11:08
denim
351
Tute tute- tropalka Cvetic - Keke (do pred nekoj den), a sega e Tevic
by vnuk mi
05.01.2011, 11:20
mama26
3977
padobran - domobran
kompjuter - buter
08.03.2011, 11:45
Martins mom
3342
Ете и ние слободно може да си пишуваме тука. Овие денови активно „разговараме“, уста нема затворено.
тото - око тосе - носе Мартин - Тантин тут туууу - Попај морнарот ладо - надвор тите - цице пупа - топка баам - балон
08.03.2011, 12:57
Џесика
2036
Гопоко- готово ајде- НЕ пока- полека
И ко за крај, татко му по име место да го вика Синиша, го вика Саше... општа збрка настанува (на мајтап, нормално), кој ми бил тој Саше
08.03.2011, 16:26
skorpijana
683
eve nekoi koj mi teknaa od postariot sin vezbat-zevzat peperutka-pepeputka traktor-otao
08.03.2011, 17:09
Martins mom
3342
ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика
ајде- НЕ
има логика
на пример ајде надвор, на Бобо ќе му биде НЕ надвор
08.03.2011, 22:45
Maca25
7558
Нина денес ми ја раскажа Црвенкапа- скратена верзија на овој начин:
---мамо, била дада Кепапа (црвенкапа) бабата бона (болна), кепапа носела топла супичка видела гокот (волкот) и гокот изел бабата, кепапа и супата дошоу џијата (ловџијата) павел пау пау на мешето гокот и ставил камче ( му го наполнил стомакот со камења) гокот паднал еката (реката) и бањал кепапа, бабата и џијата јаделе супичка.
08.03.2011, 23:13
annie
187
леле значи живи смешки се души најубави
големата моја кога беше мала за шифоњер викаше ФИКИФИКИНЕР а синчето за сокче-ток а за млеко-нето и уште многу многу дгуги зборови кои сега не ми текнуваат пошто поминаа повеке од 6,7 години
08.03.2011, 23:16
Maca25
7558
Анние јас воие работи си ги запишувам за еден ден да и ги покажам на ќерка ми и заедно да се смееме. Мајка ми сочувала само едно ливче од мене кога сум била 4 години и на него се првите мои бројки и букви...3+2 е 6 ( не ми одело ни тогаш математика) и МАМО ама А наопачки свртена.
20.03.2011, 13:15
Martins mom
3342
Секој ден по некој нов збор слушам
риби - пипи четка - тетка чанта - танта око - ото Огнен (другар му)- Оне Го прашувам еднаш: Мартин арен си или не си и тој ми одговори „Аен“ Се згазив од смеа Слушав вести и му викам : Абе аман Мартин, трај и тој ко папагалче некое „Тај Тантин“
28.04.2011, 14:36
Martins mom
3342
пеперутка - пупа слон - тон коњ - тоњ броиме до 5 - ено, де, ти, те и пет кога ќе го прашам кои му се другарчиња сите ги изговара правилно - Тина, Теа, Тања, Дани, Дејан, само Давид го вика Даа и Мелани - Менани и нас домашните не вика често на име: Тони, мене Ие, тетка му Ина (Ивана), Дага (Драга), Панде камион - моно, а камионче - томане телефон - ноно ќебето - титото пудинг - динг јајце - ајце кокошка - коко И не постои нешто да не го кажува, ама мене моментално ова ми текнува
28.04.2011, 15:07
Slagjana
463
Браво за Мартин. Тој почнал се да зборува. Ќерка ми уште ништо, иако се на иста возраст.
28.04.2011, 16:04
zapce
361
bravo za Martin izgovara mnogu zborovi, i nie sme recisi na ista vozrsat ama ne zboruvame tolku zborovi, za mece vika mete Baze-Baje Bojan-Bo Stefan- tetan jajce - ajte kuce -au,au
Matej imeto si go vika ubavo i tocno, i baba, dedo, mama tato dada vika ubavo, nina, cice itn Imame mal fond na zborovi, drugoto e so grimasi, so zboruvanje na nepovrzani zborovi
29.04.2011, 13:16
Martins mom
3342
супа - тупа леб - еб рака - ата кафе - ате компир - коми пингвин - пимни коса - кота стани - тан сок - ток вода - тота
29.04.2011, 13:30
mamadeja
43
Pavel-Paol mama-mami, mamice,deja(me vika po ime Daniela) Leb-epce' sok-kokce ljuto-uto strasno-tanto plasi-pasi vrata-atata televizor-vizorot daljinsko-ainsko struja-tija telefon-tinka jabolka-abice
29.04.2011, 13:32
Gorde J
192
kaj nas se e baba Blagica - Baa Bumba - baba bate - baba
se sto se broi e dve - de
29.04.2011, 17:16
Snowhite RR
5042
Ние го имаме овој фонд на зборови од прилика: мама, тата, баба, деде, дада бате-бае маче-ма куче-ау крава-му коњче-ди патка-гага мече-меме памперс-пампе пампур-пампу бумбар-бумба буба-буба чичо-цицо џивиџи-ѕиѕи џиџе-ѕиѕе зајаче-цици(од песничката цици цици зајаче) чевли-пупа супа-тупа или пупа топка-попа кога му се јади-папо пиле-пиу тете- тете дај и на, а некогаш прави комбинација и вика нај за дај фала-ала чао-папа или тао спија-нани курето-пипи кај си ти, еднаш му викам кога стана од спиење и тој ка ци кола-буу правосмукалка и се што брчи е буу Другарка ми, се вика Мими ја вика на име, а сестра е нејзина Тина - Дита другарка му Вања ја вика најна Не ми текнуваат други, а исто има и некои на негов јазик кои не знам што му значат, на пример има едно што стално го користи и се чудиме што сака да кажи, вака некако е бује бује, буту буту
< Поракaта ја уредил Snowhite -- 29.4.2011 17:18:14 >
30.04.2011, 09:04
Snowhite RR
5042
И уште овие ги заборавив бебе џиш=ѕис две-де кака не, кога не сака нешто да јади, или кога е најаден веќе
< Поракaта ја уредил Snowhite -- 30.4.2011 9:06:22 >
23.06.2011, 09:54
AnnaMolly RR
6409
Филип освен основните зборчиња мама, тато, баба, деде, тете, бебе, дада ... почна сам да си измислува зборови. Па - топка Тр - штипки (омилената играчка)
20.07.2011, 22:21
Felly RR
7977
И ние секој ден по неколку нови зборчиња учиме (Таа ги кажува по нејзино а ние ги дешифрираме ) вода= оба јаболко = аба топка = попа мече = мемо ѓеврек = геге торта = тота бубата понекогаш е буба, ама некогаш беба, а најинтересно од се ми е Ганга (=Блага) а понекогаш е и Банга (тоа е мајка ми). Баба си ја вика инаку, ама кога сака да каже која баба вели Ганга.
Другите зборови ги кажува убаво, и можеш да ја разбереш: мама, тато, дедо, баба, бебе, дете, тете........
06.08.2011, 01:02
Џесика
2036
Аде даби каче- ајде качи ме аде даби опа- ајде земи ме аде даби чепа- ајде на чешма
да напоменам даби*- дај ми (а исто и на ти)
Во следна прилика иде текст и превод на „Никола, Никола“
06.08.2011, 01:06
Maca25
7558
Едвај чекам да прочитам како Борјан ја пее Никола Никола! Се изнасмеав со даби. Або дабо Бобо!
06.08.2011, 11:57
Martins mom
3342
хахаха....абре Бобо, смешки живи Јас добив превод од Никола Никола Јак е , нема што