за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Големиот :„мамо дај ми вода, имам диносаурус во грло„, ова после прскање на Ацидосалус спреј. Инаку стандарди ни се: тевелизор, компикутер, биксвити, потрокал
Малата: ја доде ти=дојдов кај тебе пики= палачинки тато оди паји=тато е на работа (по пари) деви=две рачички песната... додје=суво грозје
28.11.2011, 23:06
Maca25
7558
Дали сите деца за кечап викаат кеПач?!?! ова ми е многу смешно. Нина во последно време многу сака да ги стави во употреба броевите кои ги знае на англиски и германски, па имаме броење од типот: уан, цвај, драј, пет бројот 4 за Нина во ниту еден јазик не постои.
28.11.2011, 23:22
Felly RR
7977
Кој знае зошто, ги мешаат согласките, а самогласките ги оставаат на место. Матеа вика печак.
29.11.2011, 06:28
Палешка РР
7505
Миа ме гушнува и вели - ногу какам (многу те сакам)
29.11.2011, 08:23
AnnaMolly RR
6409
најново од вчера
пока - школка мевце - месо манда - манџа
во градинка јаделе манда
10.12.2011, 12:54
Pepelaska *
3820
пари- паи реклами - аки капаче - акака јаболко - абоко Зоки ( чичко му ) - оки Слаѓе ( мама) - аге деца- ета валкано - каки апи - ова неколку дена го збори ама незнам уште што значи
10.12.2011, 15:31
AnnaMolly RR
6409
А Филип едно две недели кога кажуваше за учителките Дани и Мими од градинка, кога ќе го прашав како ти се викаат учителките? Тој викаше Дани, Мими и Тофа. Се чудев која е таа Тофа, знам дека нема некоја учителка така што се вика. Кога пред некој ден го земам од градинка, тој се развикал по чистачката Тофа, Тофа! И таа дојде да му каже чао и ја прашувам како се вика, а таа вика Толфа. Ете ми се реши мистеријата.
И за другарчињата кога го прашувам со кого си игра, вика бато. Како се вика бато? Поп! Е ова уште не сум открила што му е
10.01.2012, 08:57
Pepelaska *
3820
ода- вода акоко - чоколадо еко еко - елко елко рекламите сега се ами бебе- бебе ( од пелените и од влажните) што си ти ? дете каде е мама/тато/дедо /баба /нешто? ене ја тука е , и за машко и за женско ене ја мате-маче туте-цуце капи капи - за капење ало кој е - се јавува на тел и вика пупа демек некој го прашува оттаму титај- читај бои-боли
и еден куп др зборови кои не ми се преведени сеуште
10.01.2012, 11:17
Bububebe
564
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###
ода- вода акоко - чоколадо еко еко - елко елко рекламите сега се ами бебе- бебе ( од пелените и од влажните) што си ти ? дете каде е мама/тато/дедо /баба /нешто? ене ја тука е , и за машко и за женско ене ја мате-маче туте-цуце капи капи - за капење ало кој е - се јавува на тел и вика пупа демек некој го прашува оттаму титај- читај бои-боли
и еден куп др зборови кои не ми се преведени сеуште
Пепелашка,мислам дека децата ни се на иста возраст 15 месеци е мојата ќеркичка,ама само мама,тата,баба,деде,дете,бебе.Само неколку збора знае да изговори.Се ме разбира што ке му речам,донеси го мечето,гушни го бебето и слично.Ама со говорот ќе почнам да се грижам
10.01.2012, 11:36
Pepelaska *
3820
нема потреба за грижа Бубубебе, сите деца не се исти.Моево од 9 месеца дрдореше по нешто ама дури сега прооде барем така велат некои прано оделе некои збореле, незнам колку е тоа точно.Ние сега направивме 16 месеци, М е пораснат со зборување пошто најчесто бев сама со него и му зборував нон стоп значи и што треба и што не треба. Не се секирај не е доцна ќе си прозбори ќерка ти. Еве една убава статија http://www.ringeraja.mk/statija/razvoj-na-govorot_292.html?page=1
10.01.2012, 11:43
Bububebe
564
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###
нема потреба за грижа Бубубебе, сите деца не се исти.Моево од 9 месеца дрдореше по нешто ама дури сега прооде барем така велат некои прано оделе некои збореле, незнам колку е тоа точно.Ние сега направивме 16 месеци, М е пораснат со зборување пошто најчесто бев сама со него и му зборував нон стоп значи и што треба и што не треба. Не се секирај не е доцна ќе си прозбори ќерка ти. Еве една убава статија http://www.ringeraja.mk/statija/razvoj-na-govorot_292.html?page=1
Имам слушнато дека ако детето прооди побрзо,ке зборува покасно.Не знам колку е вистина.С прооде на година и 2 недели.Фала ти пепелашка
10.01.2012, 11:43
AnnaMolly RR
6409
бубебубе, воопшто нема место за грижа. Кога ќе и се збори, ќе прозбори. Моја комшика има 2 години и не кажува ни збор, ама се разбира, прави се што ќе и се каже... Едноставно СИТЕ деца се различни, не треба да се водиш по тоа кој на која возраст што прави.
10.01.2012, 11:48
AnnaMolly RR
6409
Ајде нешто најново од речникот на Филип на 19 месеци.
нејќеш - кога не сака нешто пиеш - за да пие
Општо сега се кажува со ш. Пиеш, спиеш, јадеш, играш...
мамика - мамичка питоу - пиштол мадина - баба ми го научи дека имал две мадиња (по прилепски, де) тоса - коса бон - балон поин - лампион титит - сијаличките на елката мотан - смотан (татко му бил смотан) ош - лош умен - умен путер - компјуте тебе - ќебе
и мноооооогу други зборови. А господинов сега зборува со цели реченици - оди па разбери го.
Пример Дај огут дерот. - Дај јогурт од фрижидерот. Моки демам. - Да земам смоки. Вадиме пената. - Да ја вадиме пелената.
10.01.2012, 11:54
Slagjana
463
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bububebe
Пепелашка,мислам дека децата ни се на иста возраст 15 месеци е мојата ќеркичка,ама само мама,тата,баба,деде,дете,бебе.Само неколку збора знае да изговори.Се ме разбира што ке му речам,донеси го мечето,гушни го бебето и слично.Ама со говорот ќе почнам да се грижам
Ај да те утешам. Ќерка ти знае повеќе зборови од ќерка ми која уште 1 месец прави 2 години. Знае само да одговори на прашање со „да“ и „баба“. Еден период велеше и „мама“ и „ајде“, ама престана. А прооде на 11 и пол месеци.
10.01.2012, 13:46
Felly RR
7977
Развојот кај секое дете е индивидуален, и ако разбира што му велиш, и знае да покаже што сака, нема потреба за грижа. Од Матеа најинтересно од поновиве ми е Цепанка = Црвенкапа. За НОва Година доби една кукла, и со црвена капа, и јас и велам - еј, оваа е Црвенкапа, а таа си ја завика Цепанка И Дедо Мраз, прво го викаше Мас, а сега вели Дедос Мас. А дедо си вели убаво, ама во коминација со Мраз е дедоС.
< Поракaта ја уредил Felly RR -- 10.1.2012 13:47:53 >
10.01.2012, 14:08
Тања РР
2029
ИЗВОРНА ПОРАКА: Slagjana
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bububebe
Ај да те утешам. Ќерка ти знае повеќе зборови од ќерка ми која уште 1 месец прави 2 години. Знае само да одговори на прашање со „да“ и „баба“. Еден период велеше и „мама“ и „ајде“, ама престана. А прооде на 11 и пол месеци.
Ние сме најбетер изгледа . Ј. има 2 години и се уште не зборува. Знае само неколку зборови: Што облекуваме на ножињата за шетање? - Патики Каде е тато/мама? - Бота (работа) Како му викаш на тато кога тој ти вика Јаничко? - Татенцееее! Кога ќе се сопне вели Опаааа! На прашања одговара со „да“ или „не“. Толку! Инаку разбира се што се збори, дури и кога не е наменето за неа. И одлично се служи со пантомима, се разбираме одлично.
11.01.2012, 09:24
mamamoni
492
Софија е права дрдорка има година и три месеци и на сите зборови додава -ка, мене ме вика мамика а најново и чисто го изговара мајка, татко е е татико, бабико итн. Др. зборови што ги користи се пајче-папа памперс - пама елка-ека реклама-кама кога ќе ја прашаш како си вели ана - арна била пари-пае рака-ака банана-бана јаболко-абоко волкот од црвенкапа е олк за пушти вика пуце пуце
18.01.2012, 20:58
Snowhite RR
5042
Перниче - пениче, ама перничето = пичето
18.01.2012, 21:03
Snowhite RR
5042
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR
А Филип едно две недели кога кажуваше за учителките Дани и Мими од градинка, кога ќе го прашав како ти се викаат учителките? Тој викаше Дани, Мими и Тофа. Се чудев која е таа Тофа, знам дека нема некоја учителка така што се вика. Кога пред некој ден го земам од градинка, тој се развикал по чистачката Тофа, Тофа! И таа дојде да му каже чао и ја прашувам како се вика, а таа вика Толфа. Ете ми се реши мистеријата.
И за другарчињата кога го прашувам со кого си игра, вика бато. Како се вика бато? Поп! Е ова уште не сум открила што му е
А М пак сите ги знае како се викаат, на сликата од Нова Година кај што се сликани сите ги кажува и сега за едно никако не можевме да го разбериме Генице, ние со мајка ми му редиме Дениче, Даниелче и веќе не знам кое друго име, а тој цело време не, не и на крај погодивме Евгенија била нагалено Гениче, ее се испотивме дури погодивме Инаку на сликава градоначалникот го држи в раце и сега кога ја бара таа слика да ја покажи на гости вика Дај ми ја чалнико или кој те држи в раце Чалнико
21.01.2012, 13:07
Pepelaska *
3820
ками-реклами кадо-чоколадо капе-кафе оме-ојме еб-леб бунда-буда капа-капа го-гол куте-куче сега почна да ни вика на сите со ти мамати,дедоти,бабати камене-крени ме јади-ади бисквити-бикики немало-немало
< Поракaта ја уредил Pepelaska### -- 21.1.2012 13:15:24 >
25.01.2012, 14:53
AnnaMolly RR
6409
Вчера јас во спалната раскревав, а тој во дневна си играше. И едно време почна да вика „Мамо, енги тука“. И едно пет пати го повтори тоа. Одам да видам што прави, а тој легнал на кревет, пие сок и ми вика „Мамо, енги тука гаиме“ и покажува до него.
Многу ми беше смешен зборот енги - легни А гаиме - галиме
25.01.2012, 15:27
mama toci
240
Уф бисери секој ден,вчера кога се вратив ода работа ми трча и ми вика "Маија губала бетките,Маија мкданка"?!?!??Ја прашувам зенава сто ми ја цува-што ми вика детево а она ми преведува"Марија ги изгуби обетките,Марија е мушкоданка".Обетките не ги најдовме,ама барем слатко ме изнасмеа
25.01.2012, 16:35
Felly RR
7977
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR
Многу ми беше смешен зборот енги - легни А гаиме - галиме
Лелеееее, и Матеа така кога ќе ги смеша буквите, и тоа самогласките си се на место, а согласките ги меша.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.
02.02.2012, 12:22
Џесика
2036
пише- спие пакити- патики И најголема иновација ни е што именките ги вика по глаголи На пр, за крпа вика брише (дај бише) или лажица ја вика меша и коа ми бара лажица, ми бара меша, тотална паника настанува никој не го разбира.