ИЗВОРНА ПОРАКА: niki
А ако некој во македонија има да живее така сам во стан што сам го купил или изнајмил, кој од родителите нема ама баш никаква помош, притоа не е факултетски образован и може да се пофали дека живее лагодно, нека ми се јави и нека ме просветли како во тоа успева.
чувствителен сум на темава бидејќи имав многу пропуштени шанси да заминам од мк, но не се јавував. се досега. повеќе пати сум кажал дека многу нешта (всушност се) зависи од нас самите и тоа влијае на животниот избор кој го правиме. се додека животот ми беше на stand-by и не знаев дали одам или не (а немав обврски ниту дете) имав чувство дека тапкам во место и ништо не се случува. кога пропадна последната шанса поради моите родители (магистерски студии) осстанав тука и цврст решив заминувањето да го оставам зад себе и животот да го градам тука.
не е лесно. морав да променам некои работи кај себе. ја наследив семејната фирма која беше во лоша состојба. по 4 години напорна работа, задоволен сум и одиме полека напред. за една година дојде стан, кола и дете.
да, имав помош. и да, јас и сопругата сме факултетски образовани. 12 години живеев во стан на роднина во странство кој не се враќа. не плаќав кирија. и да, татко ми ми помогна за учество за стан со позајмица која ќе ја вратам кога ќе почне да се гради семејната куќа. станот е на кредит, редовно го плаќам и среќен сум. си ја гледам својата работа и фокусиран сум на целта. не си губам време со политика и не се определувам. почитувам се и секого, но ништо не може да ме изненади.
живееме со две плати кои се малку над македонскиот просек. редовно плаќаме сметки. не барам од никого. секоја година одиме на одмор. не се одрекуваме премногу, сакаме убави јадења, вина, прошетки вон скопје. по некој шопинг викенд. за вистинска лагодност и опуштенот недостигаат парите кои одат за рата за стан, но длабоко вреувам дека оваа година и тоа ќе се среди.
за крај - таму каде што ти е убаво, таму е твојот дом. сосем неважно каде е тоа. и уште нешто, образованието не треба да биде пречка за остварување на соништата. некои од најславните брендови се изум на мајки кои ништо не работеле освен чување деца (crocs, robeez, jibbitz). во мк има многу слични примери: дадар, леонтич, к-15...