Temava ja gledam nekolku dena ama nikako da najdam vreme da se iznapisam.Samo se mislam od kaj da pocnam,sto poprvo da napisam.Ako nisto drugo barem ke si ja olesnam dusava.Dali vredi da se napusti nasata mila Makedonija?Za nekoj ne vredi,sto ke im e stranstvo na nekoj koj vo Mk si zivee mnogu poubavo od koja I da e na svetov. Takvite gi trgam na strana,ke zboruvam za tie jadnite sto rabotat za 100-200e(kako jas sto rabotev)
Za mene mnogu vredese sto ja napustiv Mk,trebase da dojdam vo druga drzava za da doznam kolku vredam,kolku sum sposobna Sto mislite vo Mk bev nespobna da vozam kola, da zavrsam fakultet,da go rabotam toa sto sakam Ne dragi moi znaev deka mozam mnogu poveke,zatoa se pojavi mojata zelba za stranstvo-ete nekoj ja slusnal mojata molba.
Slusam se udiraat vo gradi bile golemi patrioti,ako neka si se, koj sto si e zadovolen neka si e,za mene nisto ne napravila taa drzava za jas da ne sakam da ja napustam.
Da, tocno I tuka ne e med I mleko,ama sigrno visoko obrazovan covek ne raboti najnisko platena rabota.Ili kuka ke ja plajkash cel zivot ama sepak ke ostanuva I za normalen zivot.Toa vo Mk sto se smeta za luksuz tuka e normalno da go imas.Daleku deka tuka se zivee luksuzno,ama nekoj tuka da dobie smetka za struja kolku sto mu e mesecnata plata ili pola plata pa toa znaete sto ke bide,direkno ke odi vo parlament,po televizii, se sto moze samo se bara od vladata da plaka.Sprema standardov cenive se mnogu eftini na hrana,obleka I takvi sitnici oni se zalat deka e skapo ame ne videle lujgevo sto e siromastija neznaat sto e toa.Jas samo sporeduvam vo Mk so edna dnevnica kupuvav mleko,jogurt,leb a tuka istoto da go rabotam so edna dnevnica ke kupam hrana za cela nedela I toa hrana za cello semejsto.I aj sega kako da ne sporeduvam.
I drugo sto sakam da napomenam,vo Mk se samo toa si pravevme muabet,kasni plata,zaglavena sum so krediti,kako ke se projde mesecov I red drugi raboti.Se nesto ni fali se nesto vo depresija sme.Tuka nema toa takov mubet,lujgevo samo se smeskaat,fini smireni muva za nisto ne gi lazi.Si imaat kolku si imaat I si ziveat za osnovnite potrebi moras da imas,I da nemas drzavata ke ti dade,nemoze da nemas da prezivees.
Koga zemav zitelstvo za tuka,site mi vikaa ne se sekiraj sega ima koj da misli za tebe sekako jas ne svakav sto mi zborat a sega svakam bidejki sve sto mi treba imam kaj da odam da prasam da mi se pomogne.
Zaklucok:Vo mojata rodna zemja bev stranec,tuka sum normalen zitel kako I site drugi.Zatoa za mene vredese sto ja napustiv mojata zemja.