ИЗВОРНА ПОРАКА: Defne90
Забележувам кај поголемиот синко дека се повеќе доаѓа до израз неговата себичност.А посебно кога се работи за играчките значи толку многу е себичен што дури и мене ме нервира.Чога и да ни дојдат гости со мали деца тој веднаш ги собира играчките се тепа не дава ништо никому дури ни на помалото братче.А највеќе се нервирам кога ке појдам во детска да го успијам А,и тој веднаш доаѓа по мене со цел да не заспие А.И намерно вика и тропа само за да не спие детето и да плаче после.Отсекогаш бил себичен и не давал никому ништо,ама мислам дека ситуацијата се влоши откако си доби братче.Се надевам дека ќе го надминеме и овој проблем и во иднина нема да биде толку себичен.
Дефне тоа е негов карактер колку и да те нервира,но тоа е реалноста.Само биди упорна преку разговор и примери да му укажеш на негативните страни од себичноста.До некоја мера во ред е да биде себично,така си ја заштитува сопственоста(играчките),но да не премине во негова карактерна особина.Можеби детето низ игра,преку примерите на неговите врсници има попримено од себичноста(какви се тие со него,и тоа така прави),но укажи му дека со бато не треба да е себичен,дека тој е негово најдобро другарче со кого треба се да дели...и сл..Поголемото дете додека беше мало(околу3-4г),имаше блиско другарче кое како што кажуваш не и дозволуваше со прст да ги допре играчките.И моево изреволтирано од него,почна така да се однесува
.Морав да реагирам,со разговор,и сл и ме разбра детето,и себичноста како да ја чуваше само за тоа дете,со другите си беше ок.А детево што ти кажувам што од секогаш било -СЕ Е МОЕ.. и до ден денес е исто,има 10 години,големо е,ама ете туѓо сака ,свое не дава
и многу ме нервира
Но најважно е што успеав на ќерка ми да и ја отстранам таа лоша навика.