за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
izivini,ne ti napomenav,jas ne sum bremena:) toa e sepak mojot slucaj
08.09.2010, 16:28
little girl
45
ne, nisto ne pijam ama tie od mesec na mesec konstantno se namaluvaat a ovoj mesec se seriozno niski i toa me plasi a mi se blizi vreme za podagaj..
13.09.2010, 16:11
vezilka RR
4931
Дали некој знае за некоја нова шема на микробиологија во Државна со предходно закажување???? Такво нешто чув..
13.09.2010, 18:29
riba79
683
koja e razlikata megu eho-dopler i 4d eho?aj pisete devojki zasto mene mi izgleda nekako isto..
14.09.2010, 11:16
arh_diz
7198
eho 4D nemam praveno nikogas no mislam deka se gleda bebeto ubavo poubava slika. A dopler eho e koga se gledaat site organi na bebeto se gleda kako se dvizi krvta niz placentata
21.09.2010, 17:43
hristi8
2
vaka jas sum vo 15 nedela od bremenosta pred nekoj den mi stignaa rezultatite od bris i izleze deka imam bakterija ureaplasma mi dadoa da pijam antibiotic erithromicin pa me zanima dali ima nekoj so isto iskustvo da mi kaze kolku e opasna ovaa bakterija za bebeto zasto vo ovoj moment sum preplasena od toa sto go imam procitano na internet za ovaa bakterija
21.09.2010, 18:15
ananikol
1568
ИЗВОРНА ПОРАКА: baby_bump
Наводно, по новите истражувања секоја жена што е негативна без оглед дали партнерот е позитивен или не, во 28 недела мора да ја прими инекцијата. Се јавувам кај друг доктор за консултација и тој ми вели ако во 28 недела Кумст тестот е негативен, нема потреба да ја примам инекцијата.
И сега? Кого да слушам? Дали вие сте чуле за ваква пракса кај нас? Стварно се е збркано кај нашите гинеколози.
Da,treba da se primi inekcijata od 28-30-ta nedela.Jas ja primiv vo 30-tata,radi prevencija.Po poragajot uste edna-taa e za zastita na narednoto dete.I da ja primiv bez razlika sto kumst testot bese negativen.
22.09.2010, 20:20
happy
49
ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka
Дали некој знае за некоја нова шема на микробиологија во Државна со предходно закажување???? Такво нешто чув..
jas se javiv vcera za brisevi kaj maticniot ginekolog, i mi rekoa deka od 1 septemvri 2010 imaat novina deka za brisevi prvo mora da se zakaze na telefonski broj vo drzavna bolnica (verojatno brojot e na mikrobiologija). Tamu e nenormalna guzva i mene mi dadoa prv sloboden termin za 15 oktomvri. Koga se javuvas te prasuvaat da dades podatok od koja ordinacija te isprakaat,za da te evidentiraat od kade ke im bidat materijalite a duri posle toa otkako ke ti dadt termince go zakazuvas istiot termin kaj maticniot ginekolog. Ne gi interesira dali si trudnica ili ne. Ako nedaj boze mu se brza na covek, ke mora na privatno da pravi i edni obicni brisevi zosto nikade na drugo mesto osven na klinika nemaat reagensi za mikoplazma, ureoplazma i clamidia.
22.09.2010, 20:29
riba79
683
A ovaa mikrobiologija kaj staro prolece neli funkcionira? ili tamu ne se nosat brisevi?
22.09.2010, 20:34
riba79
683
A dali nekoj znae kade se pravat brisevi na privatno,dali nekoja od tie labratorii rabotat so sini kartoni a ako ne kolku cinat brisevi na privatno?pozdrav i fala.
22.09.2010, 23:18
Natasa981
955
riba79, brisevite na privatno cinat po okolu 700-900 denari i toa zavisi za koj bris..pozz
23.09.2010, 12:07
hristi8
2
riba 79 brisevi moze da odneses i vo manu a kolku cinat neznam za toa treba da se rasprasas a isto taka i vo ministrstvoto za zdravje se vrsat ispituvanja za brisevi no dali gi imaat tie za clamidia uroplasma neznam
23.09.2010, 13:31
vezilka RR
4931
Сега се јавив во Микробиологија во Државна, прв слободен термин 20 октомври..Телефонот за закужавање е 02 3 214 316. Не ти закажуваат саат, туку само ден..така да може да се деси сите од тој ден да дојдат во исто време..хи,хи..ќе биде интересно.
29.09.2010, 21:03
Blue Glow
122
Zdravo na site, jas sum 14 nedela , i vcera bev kaj ginekolgot koj mi rece deka treba da napravam triple test . Ke moze li nekoj da mi kaze mamicki kako se dvizi cenata na testot privatno i so plavi kartoni, i dali veke nekoj go ima praveno. Vi blagodaram odnapred
29.09.2010, 23:00
riba79
683
vo avicena e 3800 i toj se pravi na privatno...a zosto ti go preporacaa?ako imas nad 35 obicno go davaat na trudnici poradi toa da se otstrani somnezot od daunov sindrom ili nekoj drug sindrom.pozdrav
30.09.2010, 10:03
Blue Glow
122
Txs :), na informacijata, mi go prepraca bidejki imam 34 godini, iako nemam vo familija nikoj so Daunov sindrom. Tuku samo privatno se pravi toj test ? Nekako mi e skapicko iskreno, zatoa i prasuvam...
30.09.2010, 16:53
none
491
Epa ringerajki mi se simna kamen od srceto bev na skrining i se bese vo red so bebceto nitu eden marker nemase negativen so eden zbor se ok ,
30.09.2010, 17:05
Werty
55
ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka
Сега се јавив во Микробиологија во Државна, прв слободен термин 20 октомври..Телефонот за закужавање е 02 3 214 316. Не ти закажуваат саат, туку само ден..така да може да се деси сите од тој ден да дојдат во исто време..хи,хи..ќе биде интересно.
Mene deneska sakaa da mi zakazat termin na datum koga jas planiram da se vratam doma po poroduvanje!!! NE SE NORMALNI!!! Uste mi vika: "Pa sto da ti pravam jas sega? Odi si vo Sistina!" EEEEEJJJJJ! Stvarno se nenormalni...
30.09.2010, 19:14
riba79
683
ИЗВОРНА ПОРАКА: Blue Glow
Txs :), na informacijata, mi go prepraca bidejki imam 34 godini, iako nemam vo familija nikoj so Daunov sindrom. Tuku samo privatno se pravi toj test ? Nekako mi e skapicko iskreno, zatoa i prasuvam...
da,samo privatno odi toj test.
30.09.2010, 19:52
Blue Glow
122
Ti blagodaram uste ednas, riba79, od ponedelnik ke go pravam , se nadevam deka se ke bide vo red... malku mi e onaka stoznam dali se ke bide OK ...
12.10.2010, 18:20
Bubba
142
А дали некоја има правено трипл тест? Ме интересира нешто повеќе околу тестот, ако некој има искуство,... :) фала
12.10.2010, 19:48
keti84
31
Имам упат за физиологија да направам електромиографија за да проверат дали имам контракции во матката. 23 недела сум. Дали има некој правено вакво испитување, дали се закажува однапред и тел.број ако знае некој? ФАЛА
14.10.2010, 12:40
Bubba
142
ОК, се информирав околу трипл тестот, меѓутоа тој се правел доколку е зголемена дебелината при мерењето на нухалниот набор. Јас сум 15. недела, а не се сеќавам докторот да ми мерел досега. Колку што прочитав тука, од 11. до 14. недела се мери тоа, а јас бев во 10. и 15. недела на преглед. Во 10. се сеќавам дека и ме прегледа и вагинално (ехо) и на стомакот...Сега не знам дали да правам трипл тест, сакам прво да знам дали постои ризик. Дали во 15. недела се може да се измери наборот? Многу сум збунета , ве молам помагајте
15.10.2010, 12:55
Blue Glow
122
Jas go pravev triple testot vo avicena, mi go preporaca ginekologot zatoa sto imam 34 i nesho godini, kao pozelno bilo, inaku koa me glease na eho mi rece deka e se vo red, da go napravam za da nema nikavi somnezi. I go napraviv se pravi so zemanje na krv od vena, rezultatite veke gi imas sledniot den. So testot se proveruva Down's Sindrome Risk, Neural tube defects risk i Trisomy 18 ( Edvardsov Sindrom) risk. Kaj mene samo zgolemen rizik se javi za edvardsov sindrom 1:80, pa ja kao pametna surfav na net da vidam so e , i koa vidov fotki u nesvet padnav . Doktorot mi rece koa go odnesov rezulatot deka nema potreba da se potresuvam i deka se ke bide vo red, meranjata kaj nego na eho bile ok, ova cisto rutinski sme go napravile testotov. Sepak sea potajno pak me grize ona "zgolemen rizik", ama probuvam da mislam pozitivno deka ke bide ok.
15.10.2010, 13:46
baby27
46
Mislam deka najdobo e da se napravi amniocinteza ( ispituvanje koe se preporacuva na bremeni nad 30 i nekoja godina). Megjutoa ako ginekologot vi kazal deka e ok, togas....