Zdarvo,
Edno prasanje za vie sto ste malku ponapredni vo bremenosta, ili ste imale prvo, pa i vtoro dete:
Bidejki sum Rh-, a soprugot mi e RH +, ginkologot mi rece na transfuziologija da napravam skrining za antitela. Dali ova e toj pogore sto naveduvate Coombs -ov test. Kolku pati se pravi vo tekot na bremenosta edans ili poveke pati. Kolku kosta?
vo koja nedela se primaat inekciite mi rekoe edana posle poragaj , a vtorata nekade 20i nekoja nedela.
Да, во таква комбинација на Rh факторите (жена негативен, маж позитивен Rh), треба да правиш Coombs тест.
Јас сум истиот случај, јас правев скоро секој месец, со секоја контрола на крв, и секогаш тестот беше негативен, иако моето бебе се роди со +Rh фактор. Ако тестот во 28 недела ти е позитивен се прима една доза RhoGAM, (таа не ја примив зашто тестовите беа негативни иако мојата докторка ме тераше да ја ставам, но се консултирав со постар искусен Д-р од приватна ординација, кој ми кажа да не ја примам), а ако детето се роди со позитивен фактор, тогаш се прима уште една доза, најкасно 72 часа после породувањето.
Дури по новото, секоја жена со негативен фактор треба да го прави тестот, без оглед дали таткото е со +/- фактор.
Не сум правела испитувања за заразните болести што ги спомена и мислам дека не е задолжителна нивна проверка, барем кај нас.
< Поракaта ја уредил baby_bump -- 17.2.2011 18:57:57 >