ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: blue_blue
miana, а за што ги носиш децата редовно на бајачка, како се одлучи баш за таа на која ги носиш и што е ефектот од тоа..Ова чисто од љубопитност ме интересира, ако не те смара да ни кажеш. Thank you!
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana
но затоа децата редовно си ги носам на бајачка.
Децата ги носам по потреба ако приметам некоја промена во однесувањето ( особено кај малото дете ) да плаче навечер, да се буди секоја вечер со плачење, да се мава од земја и слично...Имам пишувано за нејзините тантруми ( кога се вративме од одмор заради нејзините напади на бес ) и ги решивме само со бајачка...
Ја носам најчесто во село огњанци ( после манастирот св. Илија што го зборат сите што се трудат да добијт деца ) после манастирот живее една жена, босанка е. Кај неа носам едно парче олово и едно празно шише.. Таа и бае, ми дава од оловото да и го ставам под перница и во шишето ми полни од баената вода , да ја замивам секој ден насабајле и навечер и кога ке ја истрошиме воидата да го фрлам оловото во некоја вода ( река, канал и сл.) Мене многу ми помага, тантрумите ги смирив само со тоа, детето ми заспива одма во кола после бајачка... Кога си има човек мака, се ке проба, и јас не верував ама маката ме натера!