Zdravo na site. I jas kaj mojot sin (2,8 godini) zabelezav nekoi autisticni simptomi uste odamna, pa resiv da go odnesam kaj Meri Boskovska na pregled. Ona sto jas go zabelezav kako simptom bese stereotipno odnesuvanje (redenje igracki vo niza), vrtenje vo krug, togas seuste imase mal fond na zborcinja, ne se vrtese sekogas na imeto, nemase kaj nego spontana komunikacija. Za nekolku meseci rabotite se podobrija, kaj nego otsekogas imalo napredok no nekako sporo. Sega ima fond od 60-tina zborcinja, mnogu novi zborcinja povtoruva, i toa funkcionalno. Pokazuva so prst koga nesto citame, prasuva sto e ova, koga ke go prasas sto e ova znae da odgovori ili da pokaze na predmetot. No sepak spontanata komunikacija ne e bas dobra, osven koga ima on potreba za nesto. Vo gradinka pocna da odi i mi kazuvaat deka bil super, duri sorabotuval so decata, dobro se adaptira...
Kaj Meri Boskovska pravevme CARS test za rano otkrivanje na autizam, koj pokaza deka nema, no rezultatot bese blisku do granicata. I taa kaza isto, deka e nekade na granica, deka ima mnogu dobri raboti sto gi manifestira i odreden napredok, a od druga strana se provlekuvaat pak nekoi autisticni elementi. Dijagnoza seuste nema. Defektologot sto raboti so nego vika deka vo ovoj momemt nema autizam, pa ke vidime kako ke napreduva ponatamu. Inaku defektologot go angazirav samoinicijativno, koga ona go vide mi rece nema potreba ona da raboti so deteto , zasto jas sum srabotuvala se sto treba. Po zanimanje sum psiholog, moze zatoa...:)
Ete takva e nasata prikazna, nema autizam ama ima elementi...ama ne e autizam, toa e razvoj samo...pa ajde ke vidime...mnoooogu NEIZVESNO.
Ve molam za sovet dokolku nekoj se naoga vo vakva situacija...sto ponatamu da se prevzeme?
Da i odgovoram na Moja kerka za aminokiselinski status. Nie pravevme i se bese ok. Se zakazuva vo MANU, preku detska klinika ve upatuvaat. Se ostava krv od vena i mokraca. Najdobro konsultirajte se so maticen lekar ke vi objasni ubavo. Dali vie pravevte kaj Meri Boskovska CARS, na koj nacin postavi dijagnoza? Dali ste bile nekade na vtoro mislenje?
Pozdrav do site...