ИЗВОРНА ПОРАКА: mami2
подарокот за учителките не е поткуп, па моето дете завршува градинка. Освен со збор сакам да искажам благодарност што направија многу работи за моето дете што не им стојат во Опис на работно место. Ги направија тие работи затоа што влегоа во моите чевли и ми излегоа во пресрет како луѓе кога ми беше многу тешко. Земаат плата да, ама јас имам желба да им купам нешто, никој не ме присилува, ниту пак е обичајно право таквото нешто. Башка верувам дека рака што дава не се суши.
Инаку моето дете со учителките беше и на пазар, набавија продукти, си подготвија и овошни и зеленчукови салати. Редовно садат цвеќиња во дворот на градинката. Ова не е он топик, ама беше спомнато као вредност што треба да се негува од страна на родителите, ама ете го прават тоа и во градинка.
Би сакала и да ги пофалам некаде учителките, ама незнам каде, кај директорката, во Општина или во штабот. А и со пофалбата сигурно нема бонус да добијат.
мами2 не е проблем бе подарокот ти што си го купила како спомен за завршување градинка.
Проблем е што кај нас некако после кој било празник наставниците и учителките со комбиња си идат дома. Значи поинаку кажано, се очекува подарок да се однесе.
Па уште и се фалат родители, демек моето дете привилегирано беше па ајде сега да се оддолжам. Не е тоа корупција?
Тоа ок ли е? Правилно ли е? Каде се другите деца? Или со моето нека е ок а другите кој ги тркала...
Има примери и за наставници кои очекуваат подарок, ама богами и за родители кои трчаат со торбите, уште непобарано од нив...
Е има и нормални наставници кои си ја сакаат и ценат професијата и не се продаваат за 1000-2000 денари.
< Поракaта ја уредил Viktori -- 31.5.2013 11:04:49 >