ИЗВОРНА ПОРАКА: miana
ИЗВОРНА ПОРАКА: bebe82
ИЗВОРНА ПОРАКА: Octavia RR
Затоа што знаете што е по основниве откако се смени финансирањето?! Овој родител купил бела табла (Да, ТАБЛА!) за во училницата, друг родител ги пратил од својата фирма да ја искречат, трет родител донел мајстори бетонирале во школски двор... да не редам... И да, од тоа имаат бенефит сите, ама секако нивните деца се поинаку третирани и од наставничките и од училиштето воопшто. Сега освен подароци за учителките во игра се и подароци за училиштето кои за чудо најчесто ги даваат фирми на родители или родители чии деца учат во тоа училиште...
Octavia RR, i mene me isplasi so muabetov!
Do tolku li e dojdena rabotava vo site ucilista ili vo nekoe posebno?
Ова од секогаш постоело и ке постои..Дури и мислам дека митото порано било поактуелно од сега..Јас се секавам во основно дека на едно дете од мое одделение таткому "донираше" нови клупи и столчиња во уличиштето ( имаше таква фирма ) или па наставникот по ОТП бараше од мајками да му најде некоја зиппо запалка ,што не се гаси на силен ветер ( ловџија бил) ..Во средно имавме професорка апла МИТо и ја викаа...Кај сите одеше дома им продаваше црвен пипер или производи од РСИ,па една друга професорка и пукна филм и на сред час кажа кој се платил кај онаа истата за врски,за двојки кај некои други професори..Или пак еден другар во средно,таткому работеше во една позната винарија и на секој патронен празник мораше да донира вино..Ова од секогаш постоело не е нешто ново ,но сепак не мооже да се споредува со ситни подароци,дадени во знак на благодарност и тоа на завршеток на наставата. Да даваш на почеток,можеби значи поткуп,но јас дадов на крај, симболичен подарок во знак на благодарност за се што добро го одработија. Ете многумина од вас се имаат пожалено дека децата биле малтретирани,епа бог да чува во нашта градинка нема такви случки,можеби дека е нова- незнам.. Целта на муабетот ми е,дека постои разлика помеѓу подароче ( цвет или слично ) во знак на благодарност за празник на кој сите носат и за ден кога сите носат,сепак е завршеток И големи крупни подароци ( точак- и слично )
samo sto ne treba da postoi, a sekako postojat poinakvi nacini da bidat reseni problemite na ucilistata i gradinkite i nikoj da ne znae koj doniral pa da ne se protezira niedno dete
no izgleda mito i korupcija ni e vo genetski kod zapisano pa zatoa ne se borime i ne sakame da se borime protiv ona sto ocigledno na site pomalku ili poveke ni preci
a i podaroce e rastegliv poim, za mene na primer 15 evra ne se podaroce tuku vistinski podarok, poprilicno golem, ni malku simbolicen, a za nekoj vo mk koj zema 10 000 plata i izdrzuva 4 cleno semejstvo podaroce od 15 evra znaci luksuz i uskratuvanje od osnovni potrebi za semejstvoto
e sega vladava makedonska prepisala od nekade deka finansiranjeto na ucilistata ke go prefrli na grb na roditelite, no zaboravila da doprepise deka toa ke se pravi preku roditelskiot sovet vo koj ke imaat pravo da clenuvaat site roditeli i vo odlucuvanjeto ke ucestvuvaat ramnopravno site, donaciite sekako ke bidat razlicni spored moznostite na roditelite no pred nastavnicite i ucilisteto tie ke bidat anonimni za da se izbegne izdvojuvanje pomegu decata
dodusa moze i doprepisala ne sum upatena. arno ama upravite na ucilistata koi bi trebalo da gi nasocat roditelite sto i kako da pravat ne si ja vrsat rabotata ko sto treba pak od licna korist so cel da se ogrebat od ovie sto davaat i so davanjeto mislat deka ke kupat vnimanie
znaci djabe zakoni ako nema jasni odredbi kako ke se sproveduvaat i ako nikoj ponatamu ne se grizi dali nesto se sproveduva onaka kako sto treba
i se dodeka nie se tesime deka nesto sekogas go imalo i ke go ima nisto i nema da se smeni
a za pocetok sekoj moze da si go preispita podaroceto sto go dava, dali navistina e podaroce, dali e zasluzeno, dali navistina treba da se dava i dali mozebi i bez toa moze da se pomine
< Поракaта ја уредил niki -- 1.6.2013 11:11:14 >