cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Целијакија

clock-img

06.02.2013, 14:49

clock-img

mami2

pencil-img

417

И мене ми е утеха што храната е лек и што на овој начин со неконзумирање на индустриска преработена храна правиме влог за подобро здравје понатаму.
За среќа има производи кои не се баш здрави со кои си прави задоволства: бајадера, животинско царство, нутела, киндер чоколадо и јајце, тофифи - убаво ми рече една сестра на Клиника ова е „царска болест“ само најскапите смее да ги јадеuser posted image

clock-img

16.02.2013, 12:35

clock-img

baby77

pencil-img

119

bas taka izleguva .."carska bolest ".. user posted image user posted image a vsusnost se e samo navika .moze bez mnogu raboti a na mnogu proizvodi ke im najdeme i dobra zamena ..podobra od sto pomisluvame user posted image

clock-img

19.11.2013, 13:36

clock-img

mimi 27

pencil-img

72

Здраво на сите не сум дволно информирана на оваа тема па затоа сакам да ви поставам прашање, можеби некој ќе ми одговори, како мала сум била алергична на глутен, 1 година неможеле да откријат што се случува со мене, мегутоа откако се утрврди алергијата после 3 месеци лежење на болница бев на диета со безглутенска храна и на полни 3 години сум почнала со постепено внесување на храна која содржи глутен. Денес фала му на господ се е во ред со мене нема трага од болеста. Сега сум мајка на 3 месечно бебенце и ме интересира дали е оваа болест наследна (во нашата поширока фамилија освен јас никој друг не бил алергичен на глутен) и кое време(месец) и кој начин(храна) е најпогоден за внесување на глутенска храна кај бебињата .. извинете за долгиот пост :) се надевам дека некој ке ми одговори :)

clock-img

19.11.2013, 13:55

clock-img

sandriana RR

pencil-img

2924

mimi 27, во основа целијакијата е алергиска реакција на црвните ресички на глутенот, и е стекната состојба. Последица е, меѓу другите фактори, и на прерано внесување на глутен во исхраната на новороденчињата. Но и предоцното внесување на глутенот може да ја предизвика оваа состојба.
Затоа, препорачана возраст за негово внесување е меѓу 6-7 месечна возраст на бебињата.
Верувам дека твоето бебенце нема да има ваков проблем.
Инаку, глутенот ќе го внесувате постепено, преку житарки, кекси, леб...

< Поракaта ја уредил sandriana RR -- 19.11.2013 13:57:36 >


_____________________________

***I'd rather be honest than impresive***

clock-img

29.12.2013, 22:42

clock-img

mimi 27

pencil-img

72

Ти благодарам на одговорот сандриана, добро ми дојде бидејќи ептен сум загрижена ...

clock-img

29.12.2013, 23:33

clock-img

kapina

pencil-img

4327

mnogu me nervira toa sto ovde nema nikade vo drugite gradovi prodavnici za bezglutenska hrana a glutenot moze da bide pricina za da stitnata zlezda ne funkcionira kako sto treba I moze da bide pricina za spontan abortus

clock-img

10.01.2014, 00:53

clock-img

mimi 27

pencil-img

72

Се сложувам со тебе капина треба да се отворат продавници за безглутенска храна во повеќе градови, бидејќи сите не се во состојба да одат до главниот град, но што е тука е ... инаку прв пат слушнав дека глутенот создава проблеми со штитната жлезда и можи да предизвика спонтан user posted image

clock-img

19.02.2014, 01:58

clock-img

mimi 27

pencil-img

72

еве ме пак мене со ново прашање наскоро ке имаме полни 7 месеци, од оваа возраст нашиот педијатар, др. Камбовска ми реце да почнам со постепено воведување на глутенот во исхраната на мојата керкичка. прашањето ми е кои се првите симптоми што се јавуваат, како дса препознаам недај божеако се случи.. ве молам за одговор поздрав

clock-img

19.02.2014, 09:28

clock-img

sandriana RR

pencil-img

2924

Целијакијата е трајна и доживотна, а најчесто се јавува откако ке се воведе глутенот во исхрната. Бидејќи кај нас пченицатасе воведува многу рано во исхраната на доенчето, болеста може да се јави некаде меѓу 9-12 месец.
Заболеното доенче добива пролив кој не престанува со вообичаените диети. Столиците се со карактеристичен мирис, кашести, обилни и со несварени остатоци од храната. На оваа болест треба да се посомневаме доколку детето има хроничен пролив проследен со губење на тежината и застој во растот.
Дијагноза се поставува врз основа на биопсија на слузницата на тенкото црево, а главен лек е избегнување на глутен во исхраната. Бидејќи болеста т.е. оштетувањето е трајно, заболеното дете треба да биде на диета (храна без глутен) цел живот. Доколку строго се придржува оваа диета се губат сите знаци на болеста
Симптоми на целијакија се:

Хроничен пролив
Губење во тежина
Повраќање
Болка во стомакот
Подуеност
Анемија


Останати симптоми се:

главоболки и мигрена
чиреви во устата
замор/летаргија
болка во мускулите и зглобовите
бавно растење кај децата

Целијакијата обично е проследена и со создавање пликови и јадеж на кожата наречен дерматитис херпетиформис, кој може да се појави и да се повлече и без лекување.
Важно е луѓето што боледуваат од целијакија да не консумираат храна што содржи глутен, дури и ако немаат никакви очигледни симптоми. Некои луѓе имаат силно нагласени симптоми, а многу мало оштетување на клеточните ѕидови, а други воопшто немаат симптоми или се малку манифестирани, но оштетувањата се многу поголеми.

Еве Мими, ова се објаснувањата за симптомите за целијакиија, кои се наведени на првата страна од темата.

_____________________________

***I'd rather be honest than impresive***

clock-img

20.02.2014, 01:06

clock-img

mimi 27

pencil-img

72

]user posted image user posted image sandriana RR срам да ми е .. се извинувам ама нозете ми се сечат од паники на оваа тема.. иако ја имам исчитано повеќе пати.. извини уште еднаш..user posted image

clock-img

20.02.2014, 10:06

clock-img

sandriana RR

pencil-img

2924

Нема за што да се извинуваш мими27, затоа сме тука - да си помагаме и упатуваме user posted image .
Насочи ја мислата кон позитива, верувам дека твоето бебенце е сосем здраво и нема да се јави овој проблем кај него.

_____________________________

***I'd rather be honest than impresive***

clock-img

02.03.2014, 00:35

clock-img

mimi 27

pencil-img

72

sandriana RR тиблагодарам искрено за подршката, навистина ми значи многу.. од овој месец почнуваме со глутен.. дај боже се да е во ред..

clock-img

03.03.2014, 15:51

clock-img

Melanija RR

pencil-img

7052

ЛИСТА НА НЕКОИ ПРОЗИВОДИ КОИ НЕ СОДРЖАТ ГЛУТЕН

Агаве, азуки грав,алгиамарант, Артичока
бадем
гарбанчо грав, гликозен сируп
грашок
јаболков оцет, јајца
какао, кикирики, киноа, кокос, компири, коноп, семе и масло, костен, куркума
леблебија, лен, леќа, луцерка
матичен млеч, мед, месо(свежо), млеко, мунго грав
наут
овес, овошје, орев, ориз, ориз див, оризово брашно
палента, памук, семе и масло, пектин, пепсин, пиперка, прополис, пченка, пченка, просо
рен
риба(свежа), рицинус
свинска маст, соја, стевиа, сурутка, сусам
тофу
фруктоза
хлорела, хмељ, хељда
цимет
шафран, шеќер од шеќерна трска


_____________________________

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

clock-img

24.06.2014, 10:28

clock-img

sandriana RR

pencil-img

2924

Да се надоврзам на постот на Меланија РР, во продолжение ќе ставам текст за безглутенски житарки, нивни својства и примери за користење:


Амарант е мало, ситно со специфичен вкус античкиот жито. Ацтеките верувале дека ја содржи тајна за долг живот и виталност и ги славеле празниците со јадење печен амарант. Содржи комплетни протеини, има повеќе железо отколку повеќето зрна, а исто така е голем извор на многу други минерали. Целиот амарант е вкусен и како единечна состојка или варен во комбинација со други зрна во варива од типот на пилаф, како и во каши со овес, суво овошје и кокос.
Леќата содржи комплетни протеини, богатиасо железо, селен и цинк и солиден извор на Б витамини. Се готви многу брзо (само петнаесет минути). Леќата по боја може да биде од бела до бледо зелена и има благ вкус. Можете да се вари или во некои опции и да се пече. Ја комбинираат со зелка, се користи во крокети, маринирани салати или во комбинација со кромид и тестенини.
Пченката е е истовремено свеж зеленчук и житарка које е на располагање во виножито од бои, секоја сорта со малку поинаков нутритивен профил, па се меша и се готви со различни сорти. Како амарант и киноата, пченката има долга историја на одгледување во Новиот свет и била почитуван како света храна. Затоа што сите сорти на пченка се со ниска содржина на триптофан и лизин, таа не е комплетна со протеини, туку сите сорти на пченка се добар извор на магнезиум и тиамин, и прилично добар извор на неколку други минерали и витамини од групата Б. Пченичните зрна, теф житото (полска трева) и просото може да се готват заедно во иста тенџере, бидејќи сите се зготвени за 15-20 минути. Пченкарно брашно и палента се идеални за брз појадок, или во кое било време од денот. За супер главно јадење од жито, да додадете кромид, кељ, и Чеда сирење.
Просо е мало,округло, жолто жито со потекло од пред околу пет илјади години во Кина, каде што е се уште главна житарка. Како и повеќето зрна, има мала количина на лизин, па не е комплетно со протеини. Тоа е, сепак, е голем извор на магнезиум и солиден извор на други минерали и некои од групата Б витамини. Просото има прекрасен сладок вкус. Можете да го додадете во супа или чорба околу дваесет минути пред да биде готова (ова е одличен начин да се згусне супа/чорба кој е премногу тенка.) Кога е зготвено, се згустува, и кога ќе се излади може и да се сече, што го прави одличен избор за палента, крокети и векни леб.
Овес често се одгледува во близина на пченица и , исто така, често се обработуваат во иста просторија . За оние со нетолеранција пченица, ова не треба да претставува проблем. Меѓутоа, ако имате целијачна болест , бидете сигурни да ги проверите пакувањата за етикета со ознака БЕЗ ГЛУТЕН, што би гарантирало дека се внимателно обработени и спакувани за да се избегне крос- контаминација. Овесот нуди низа здрави придобивки. Тој може да помогне во намалување на холестеролот, да го намали крвниот притисок, и да спречи срцеви заболувања и рак . Влијае, исто така, на подобрување на функцијиата на имуниот систем , помага да се стабилизира шеќерот во крвта , па дури и може да биде корисен за несоница, стрес, анксиозност , депресија и разни други здравствени проблеми. Овес от содржи комплетни протеини, растителни влакна , тиамин, и минерали. Од него може да се направи вкусен житен појадок –да биде сварен сам или со амарант, Teff , или Goji бобинки , кокос , или со суво или свежо овошје кое ви се допаѓа, а можеби и попрскан на цимет.
Киноата, слично на амарант и леќата, не доаѓа од житна трева, па тоа не е технички жито. Како и повеќето од другите псевдожитарки, киноата е одличен извор на протеини-еден од најдобрите растителните извори, всушност, бидејќи ги содржи сите видови на есенцијални амино киселини и е богата со фолна киселина и неколку минерали. Како и пченката, киноата се наоѓа во виножито од бои: жолта, црвена, и, црна. Секој подвид има малку различни текстура и вкус, но општо земено, киноа има лесен вкус како сусам,и се готви за 15тина минути; вкусот е одличнен сам по себе или мешан со други зрна, и е соодветен во чорби и салати.
Ориз. Целото зрно ориз е прилично богато со растителни влакна, ниацин, неколку други Б витамини, како и неколку минерали. Но, кога тоа е обработено во бел ориз, речиси сите нејзини вредни хранливи состојки се губат, па затоа останува повеќе на скроб. Оризот е одгледуван така за да преживее и да напредува во широк спектар на услови, што доведува до безброј варијанти на постоење денес.
Дивиот ориз е подобар извор на протеини отколку повеќето вистински зрна, кои содржат завидна количина на лизин. Тој е, исто така, богат извор на многу минерали и некои од витамините од група Б. Има пријатен вкус и лесна текстура. Соодветен е за мешавини и со други сорти на ориз, што го прави погоден за пилафи. Точно е дека дивиот ориз му пркосеше на припитомувањето, па повеќето од сортите див ориз кој се продава во САД е од хибридни верзии и расте во оризовите полиња во Минесота и Калифорнија.
Кинеска шеќерна трска, е мало округло жито со текстурата на јачмен. Иако тоа не е до тој степен хранлива во споредба со други зрна, сепак е добар извор на железо, калиум и растителни влакна, а исто така обезбедува неколку Б витамини. Тоа е дури и со помала содржина на лизин отколку повеќето зрна, па квалитетот на протеини не е толку добар. При купувањето на кинеска шеќерна трска, барајте слатка бела кинеска шеќерна трска. Таа е најдобра за дегустација и најлесно сварлива сорта. "Бела" во името не значи дека е бела, тоа значи зрното само по себе е бледа боја. Таа има вкус сличен на живата леќата. Пробајте ја оваа трска во маринирани салати, пилафи и супи.
Teff - Љубовна трева (Eragrostis tef): хранливи материи се концентрирани во многу мало зрно, од каде и му потекнува етимолошкото име – tif = изгубен.. Тој нуди прилично високо-квалитетни протеини, но како и повеќето вистински зрна е нешто посиромашен со лизин. Таа е богата со растителни влакна, железо и некои од Б витамини и е исто така добар извор на калциум, како и други минерали. Малите зрна Teff имаат текстура како афион семиња и благо сладок вкус кој потсетува на чоколадо, лешници и меласа. (Вкусот на слонова коска Teff е поблаг.) Целото жито Teff се готви брзо (само петнаесет до дваесет минути) и соодветствува за мешавини со широк спектар на зеленчук, зачини, други зрна, и свежо и суво овошје.


_____________________________

***I'd rather be honest than impresive***

clock-img

05.10.2014, 14:01

clock-img

elizabeta12

pencil-img

1

Angelko ke mi go pisete vasiot broj za kontakt imam celijaklija

clock-img

08.10.2014, 06:16

clock-img

angelko

pencil-img

32

Еве еден пример како во светски рамки се справуваат со проблемот и дијагностицирањето на целијакијата !!! За разлика од кај нас и нашиот "совршен здравствен систем" (гледав вчера интервју со директорката на Фондот за здравство) каде ако немаат друго решение ХРАНАТА КАКО ЛЕК ја класифицираат како ортопедско помагало ,.....

Еве како е во другите земји:

Пресметајте сами – на 83% од децата со целијакија не ѝм е поставена соодветна дијагноза и поради тоа страдаат
Пред една година Фондацијата за Целијакија представи План за Информирање на Училишни Болничари (SNAP!), Кампања при враќање во училиште. Оттогаш, со Вашата дарежлива поддршка, нашите ограноци едуцираа повеќе од 2000 училишни болничари и здравствени работници низ целата земја за дијагноза и третман на целијакијата и чувствителноста на глутен. Оваа есен, на Ваше барање ја прошируваме Кампања при враќање во училиште и таа ќе опфати и информирање на докторски ординации. Преку нашата Анкета за ангажираност на заедницата побаравте Фондацијата за Целијакија да подготви програма која ќе Ви овозможи директно да учествувате во едукацијата на здравствените работници во нашите училишта и представниците на здравствената професија за Целијакијата. Вие побаравте. Ние Ви одговоривме. Фондацијата за Целијакија со гордост Ви ја представува Кампањата при враќање во училиште за промоција на потребите на заболените од целијакија, во која со Вашите дарежливи донации ФЦ е во можност да обезбеди материјали за училишните амбуланти и докторските ординации кои ќе послужат за едукација како на здравствените работници, така и на пациентите да ја „земат предвид целијакијата„. Исто така можете да ги нарачате или да отпечатите истите картички и постери со податоци за пациентите за училишните амбуланти или докторски ординации и да ѝм помогнете на илјадници деца и нивните родители навремено да ја добијат потребната дијагноза. Бонус е тоа што Вашиот подарок, кој можете да го одбиете од персоналниот данок, ѝ овозможува на ФЦ да дистрибуира ист број на картички и постери во областите каде тие се критично потребни.
Продолжувајќи со нашите напори за промоција на потребите на заболените од целијакија, Медицинскиот Советодавен Одбор при ФЦ во соработка со Националниот Одбор на Директори упати писмо до Американската Работна Група за Превентивни Услуги (USPSTF) по повод истражувачкиот нацрт-план за проверки за целијакија. Писмото ги поддржува коментарите приложени од Северно-Американското Друштво за Проучување на Целијакијата (NASSSCD) и ја охрабрува Работната Група USPSTF да се фокусира на високоризични поединци (оние кои се симптоматични, имаат поврзани заболувања или семејна историја) во своите истражувања. Полниот текст на писмото можете да го прочитате тука. http://celiac.org/get-involved/advocacy/cdf-letter-us-preventive-services-task-force-screening-celiac-disease/
Јас се вклучив во ФЦ затоа што мојот син и неговиот татко (мислам дека е грешка, треба да пишува мојот татко) долго години живееја без да ѝм биде дијагностицирана целијакија, што доведе до појава на повеќе други автоимуни растројства и непотребно страдање поради непотребно одложување на дијагнозата. Секојдневно слушам слични приказни од Вас. Убеден сум дека заедно можеме да го смениме овој неприфатлив начин на однесување со тоа што на заедницата ќе и дадеме сили да бара навремена дијагноза и почит за нашата болест.

clock-img

08.10.2014, 06:24

clock-img

angelko

pencil-img

32

Според најновите истражувања, една од 100 личности има целијакија, се смета дека на 10 до 12 оболени само еден е дијагностициран.
Целијакијата (глутенска ентеропатија) е една од најчестите болести на цревата. Тоа е автоимуна болест при која после подолго или пократко конзумирање на глутен на луѓето кој не го поднесуваат доаѓа до оштетување на слузокoжата на тенкото црево. Организмот тогаш произведува антитела кој го напаѓаат самиот организам и ако не се лечи може да дојде до тешки болести и состојби – малигни тумори, анемија, остеопороза, болести на крвните садови, висок крвен притисок, дијабет, неплодност, низок раст,.......
Сто лица на болеста
Пред повеќе години се сметало дека целијакијата е детска болест која со текот на времето исчезнува, па заболените деца при крајот на развитокот се симнувале од диетата, се мислело дека кај возрасните ја нема. Но денес се знае дека тоа е доживотна состојба, воглавно присутна од самото раѓање, со различни симптоми, но долго време и без видливи симптоми, дури кај некој личности со генетски предиспозиции целијакијата не мора да се развие.
Голем проблем е што целијакијата иа многу различни симптоми и не постојат две личности со исти показатели на болеста, која може да се развие на секој органски состав. Поради толку различни симптоми, кои во голем број не се поврзани со гастроентериналниот трахт, лекарите и после повеќе годишно лекување на некоја тегоба не се сомневаат на целијакија. Освен тоа ни дијагнозата не е лесно да се постави. Постојат крвни тестови но не се секогаш сигурни, позитивниот резултат дава оправдано сомневање целијакија, но и негативниот не ја исклучува. Само со биопсија на слузницата на тенкото црево се поставува точна дијагноза.

Храната без глутен е единствен лек
Не постои лек за целијакијата. Единствена терапија е безглутенската диета која мора да биде ригорозна (глутенот во исхраната не треба да го има ни во трагови) и доживотна. Диетата не смее да се прекинува, бидејќи секој прекин доведува до понатамошно оштетување на слузницата на цревата и до опасност од развој на бројни тешки заболувања.
-Безглутенската здравствена диетална терапија не ни малку едноставна. По поставување на дијагнозата од корен се менува исхраната и целиот начин на живот. Секоја особа со дијагностицирана целијакија би требало да се јави во “ Здружението на граѓани со целијакија ”, каде може да добие прави и прецизни совети за набавка и чување на безглутенските продукти, за приготвување на храната, за тоа што смее а што не смее да конзумира,.... Тоа не може да му го каже ни доктор ниту нутриционист. Лекарот би требало секој нов дијагностициран пациент со целијакија да го упати во Здружението, но најчесто тоа не се случува.
Но ако кај некоја личност се јави сомневање дека има целијакија, никако несмее да ја менува исхраната на своја рака, ако почне со безглутенската диета пред поставување на дијагнозата, може да го попречи правилното дијагносицирање или да ја замаскира клиничката слика на болеста ( или некоја слична на неа).
Контаминација со глутен
Заболените со целијакија постојано треба да се едуцираат при што поддршката од семејството и Здружението се ислучително важни. Ако сакаме ригорозна диета мора да се пази на многу детали па и на тоа каде се купува храната без глутен. Имено ако продутите без гутен стојат или се транспортираат со храна која содржи глутен може да дојде до контаминација дури и преку амбалажата, така стануваат опасни исто како и храната со глутен.
-Со посебни тестови во Зружението направивме тест: со обично и брашно без глутен, ги оставивме едно покрај друго десет дена, мерењето покажа дека безглутенското брашно е контаминитано со глутен.
Луѓето со целијакија мора детално да ја проучат декларацијата на производите иако тие секогаш не се прецизни. Во Здружението можат да добијат прецизни информации за тоа кои производи и од кои производители се достапни на пазарот и сигурно не содржат глутен.
Брашното на рецепт
Животот на луѓето со целијакија им го олеснува тоа што Фондот за здравство одобрува одредена количина на брашно. Во зависност од возраста на пациентот по препорака на специјалист (гастроенеролог) може да се добие дволна количина на брашно за нормално фунционирање.
Многу заболени свесно или несвесно ја занемаруваат безглутенската исхрана, искушенијата за престанување со диетата се чести, посебно ако по конзумирање на глутен не се приметуваат здравствени влошувања. Недисциплината е многу честа кај тинејџерите кој патат поради тоа што се разликуваат од својте врсници. Но секогаш треба да се има на ум: многу симптоми на различни болести долготрајно можат да бидат скриени, а конзумирањето на глутен само може да го зголеми ризикот за развој на многу тешки болести.
Типични и нетипични симптоми
Типични симптоми на целијакијата се: долготраен пролив со обилни, масни и столици со тежок мирис, недостаток на апетит, мачнини и поткожно масно ткиво, метеоризам(надуеност на стомакот), слабост на мускулите, губење на расположението. Кај децата рацете и нозете се потенки а стомакот испакнат(надуен)- ваква типична слика се јавува неколку месеци по внесување на глутенот во исхраната на детето.
Чети нетипични симптоми се анемија, низок раст, одложен пубертет, болки во стомакот, запек, неплодност, закаснета менструација, невролошки и психички пореметувања, остеопороза, меурчиња на кожата,... можно е симптоми долго воопшто да нема или се многу благи па не се приметуваат, но сепак да дојде до оштетување на цревната слузница.
Присутност на глутенот
Глутенот е протеин на житарките: пченицата, јачменот, р‘жта. Пченката природно не содржи глутен, но при одгледувањето и преработката често доаѓа до контаминација, па се избегнува во исхраната кај луѓето со целијакија.
Глутенот е добар носител на додатоци во исхраната (боја, заилувачи на вкус итн.), па се става во бројна индустриска храна, лекови, козметички производи.
Освен очекувно во лебот, пекарските производи, тестенините, бисквитите,...глутенот е присутен во сувомеснатите производи, сенфот, кечапот, инстант супите, готовите јадења, слаткарски производи,....
Присутен е и во бројни козметички препарати, вистина во трагови но за преосетливите луѓе и тоа може да биде опасно. На пазарот постои козметика без глутен, што е посебно важно за производите кои може да се проголтаат како што се пастите за заби, кармини, шампони.
Знакот на прецртан клас на пченица
Диетските производи т.е. безглутенските намирници кој се замена за оние од обично брашно (безглутенското брашно, лебови, тестенини, бисквити, двопек, корнфлекс,.) произведени се од состојки кои природно не содржат глутен или истиот е екстрахиран. Мора да бидат означени со знакот прцртан клас на пченица, што е осигурување дека производот не содржи глутен во недозволени количини и поминал строги лабараториски конроли во сите сегменти од одгледување до готов производ. На нашиот пазар за жал може да се сретнат производи на кои во деклацијата стои дека се без глутен, но при процесот на производство можело да дојде до контаминација.

clock-img

30.10.2017, 13:32

clock-img

Tool

pencil-img

13

Здраво до сите,ме интересира ако некој знае каде се наоѓа или како се стапува во контакт со здружението на болни од целијакија да ми пише,и доколку има некоја валидна македонска листа на продукти што можат да се купат без глутен,некој да ја пушти.Фала

_____________________________

Every Family has a story to tell...Welcome to ours...

clock-img

21.11.2017, 14:45

clock-img

kiki_riki

pencil-img

317


ИЗВОРНА ПОРАКА: Tool

Здраво до сите,ме интересира ако некој знае каде се наоѓа или како се стапува во контакт со здружението на болни од целијакија да ми пише,и доколку има некоја валидна македонска листа на продукти што можат да се купат без глутен,некој да ја пушти.Фала


и ние заглавивме со целијакија па и јас би сакала контакт со здрузението за целијакија

_____________________________

ne pravi go na drugite ona sto ne sakas tebe da ti go pravat

Последни статии

article-img