cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

writing-img

RE: Одвикнување од пелени

clock-img

01.03.2011, 13:50

clock-img

skorpijana

pencil-img

683

da najcesto e taka tie mislat deka e igracka mojot ednska go bese stavil na glavata ke mu bilo slem da bide vojnik user posted image user posted image user posted image
no sepak ne treba da gubime nadez tie so tek na vreme ke svatat deka toa ne e igracka tuku im sluzi za nesto drugo

clock-img

05.03.2011, 00:25

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Кај нас сега има проблем со какање на нокшир. Кога и се кака, цело време се врти околу нокширот ама не сака да седи. Кажува дека и се кака, ама не сака да седи. Не знам што и стана. И таман ќе седне, одма се преместува, сака да стане, плаче, ме бутка, а јас гледам на секој начин да и го свртам вниманието и да ја задржам на нокшир. Денеска дури и се искака во гаќички.
Не знам како ќе биде за во градинка. Сигурна сум дека негователките нема да имаат вакво трпение како мене. user posted image

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

clock-img

20.03.2011, 20:49

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Успешно сме без пелени веќе 1 месец. Се се среди, со какањето проблемот го решивме така што ја ставаме пред ТВ да гледа некој цртан и си завршува работа без проблем. Веќе една недела и во градинка е без пелена (освен за спиење). Само еднаш до сега се измочкала во гаќички. Се случува дома ако се заигра да се измочка ама одма трча и кажува. 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

clock-img

21.03.2011, 11:06

clock-img

skorpijana

pencil-img

683

maca25 pa toa e super user posted image user posted image user posted image mora da najdeme nacin kako da gi zalazeme za da sednat na noksir user posted image user posted image ne znam zasto ne go sakaat i mojot postar sin plakase od nego auser posted image user posted image uste se mali ke videme kako ke bide so niv

zivej go sekoj dena kako posleden

clock-img

09.04.2011, 13:59

clock-img

kremco

pencil-img

414

me ohrabri majkata na bliznackiteuser posted image sekoja cest za vasiot uspeh
\ama neli i polesno im e na decata koga se dve ,pointeresno im e.Moeto polni 2 godini sega na 24ti.
Saka na noksir ama ne kazuva za mockanje a za kakanje otkako ke zavrsi.
Denes pocnavme so proba za mockanje na noksir odma po spienje,se izmocka i se izraduvavme..
ne go forsiram i zboruvam bas kako sto pisuvase..Go stavav na noksir na sekoi pola saat,sakase nadvor mu rekov da mocka pa ke odi,sedna da mocka ama nisto..Neznam dali ke svati bez pampers deka treba da mi kaze koga saka da mocka,odime i vo wc zaedno samo taka sedime i go stavam na adapterceto za solja ama pak ne se mocka,koga ke go prasam sekogas saka i stvarno sedi..Sovet ve molam dali e vrema da go trgneme pampersot denes i pak da vezbame?

clock-img

09.04.2011, 14:20

clock-img

AnnaMolly RR

pencil-img

6409

Јас веќе три месеци го ставам Филип на нокшир. Сега има скоро десет месеци.
На почетокот само седеше, нормално. Ама сакав да се научи и да не плаче кога ќе треба да седи на нокшир.
И секогаш му викав: Ајде сега Филип да кака. Кака. „А-а“
И секој пат така. И пред еден месец почна да вика „а-а“ и какаше во пелени.
Кога го слушнав еднаш да прави „а-а“ брзо го седнав во нокшир и се искака.
Па правевме браво. И после тоа какаше еднаш во пелени, еднаш во нокширче.
Скоро две недели какаше 90 % во нокширче.
Ама почна да оди во јасли, таму сигурно не го стваат во нокшир. Јас почнав на работа, а бабите кога го ставаат кога не...
Ќе заборави. user posted image

Live and let live

clock-img

09.04.2011, 14:44

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Ana Moli kazi im vo gradinka deka kazuva za kakanje, pa neka go stavaat na noksir. Ama nemoj da ocekuvas deka odma ke go prifati noksirot vo gradinka. Eve Nina ima 2 godini pa vo gradinka ako ne ja prasaat ne kazuva za mockanje, a eden mesec ne kakala tamu. Samo doma. Ednostavno taa mi vika deka saka da mocka doma. Za sreka na sekoj saat ja prasuvaat dali i se mocka, i ako ja navedne nadolu glavata znaat deka i se mocka i i davaat noksirce. Taka da kaj mu e sega na Filip nova situacija se so gradinkata, pa uste i noksirceto mu fali. 

clock-img

09.04.2011, 15:22

clock-img

AnnaMolly RR

pencil-img

6409

Па тоа гледам јас, поважно ми е да се навикне во градинка. За одвикнување од пелени е мал, само сакав да му се создаде некоја навика колку-толку.
Нека се поднавикне да почне да оди по цел ден во градинка, па ќе учиме пак да какаме во нокширче user posted image

Live and let live

clock-img

09.04.2011, 16:36

clock-img

kremco

pencil-img

414

Nie pocnavme i se otkazavme za nekolku saati,trgnavme pampers se izmocka po spienje se smeevmse izraduva i samo toa bese progresot potoa se izmoca tri pati vo gakji za saat vreme i se pokaka nisto ne mi kaza a go stavav celo vreme na noksir ke sedi ama ne se moca i ne kaka.odluciv ke pauzirame,ova nema cel,celo vreme ke moram samo da go presoblekuvam,ne mi kazuva sekogas koga ke go prasam saka da mocka ama samo taka si se smeska,a jas se nerviram..Bez razlika na se ne e spremen a ni zainteresiran za odviknuvanje ke pocekame bar nekoj mesec neka napolni 2ipol godini.

clock-img

09.04.2011, 16:47

clock-img

Tanjat7880

pencil-img

1256

Jas na mojot sin mu vikav deka so peleni vo VOJSKA KE ODI!Imashe nekoj revolt,pesni peeshe,se kazuvashe i zboruvashe ama da kaze deka ima fizioloshka potreba nikako do 2.5god.I koga on doluci da kazuva trgnavme pelenite i nikogash ni preku den ni navecer ne napravi nikakva "belja"...samo trpenie...

clock-img

09.04.2011, 16:49

clock-img

Viktori

pencil-img

5329

таман лето иде. Подобро и попрактично!!! И купи си онакви гаѓи 5 пара 100 денара и фрлај одма у ѓубре!
Јас син ми исто така го одвикнував летно време и исто какаше и мочкаше кај ќе стигне! user posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

clock-img

11.04.2011, 12:49

clock-img

kremco

pencil-img

414

user posted image user posted image user posted image user posted image Vie vaseto go zavrsivte,pa smesno vi e.
Taman na leto,se iznervirav isto ko maliot da se zeza so mene,sekogas saka ama svoe si tera..

clock-img

11.04.2011, 13:18

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Без нервози кремчо! Јас кога почнав да ја одвикнувам ќерка ми од пелени имаше една недела кога мислев дека ќе полудам. На секои 5 мин. имаш - моча, моча...узбуна низ дома. Јас збеснував од облечи, соблечи, намести на секои 5 мин. После сватив дека детево не си игра со мене, туку не знае кога, како и зошто и се мочка. Сега е се полесно. Среќа што тоа траеше само една недела. user posted image

clock-img

11.04.2011, 13:30

clock-img

kremco

pencil-img

414

pa sto velis?da pocneme li i nie sega ili da pocekame?na 24ti mu e rodenden i mesecov mi e cel vamu tamu po lekari,razni zakazuvanja..Nema da bidam celo vreme so nego..Rano li e da pocneme vo maj ke bide li od korist?moze ne znae ..

clock-img

11.04.2011, 13:53

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

нема добро/лошо време за одвикнување. Ако чекаш, стално ќе искача нешто и ќе си викаш, ај од сл. недела/месец... затоа ставај го детето на нокшир и фрлај пелените user posted image
Ние сите кафичи и продавници низ ул. Македонија ги измочкавме user posted image Само што ќе излеземе на нејзе ќе и текне да моча. Кичмава ме утепа од држење над шоља user posted image user posted image

< Поракaта ја уредил Maca25 -- 11.4.2011 13:57:56 >

clock-img

11.04.2011, 15:22

clock-img

blue_blue

pencil-img

893

Кремчо, ако почнеш најважно е да не се откажуваш. Секое дете ќе се научи да моча и кака кога тогаш, муабетот е дали сакаш ти да го научиш. Иначе има деца и до 5 години што се во пелени, не мислам дека не се спремни - сами спремни не сум сигурна дека некогаш ќе бидат. Тоа ти е исто како со јадење, ако не почнеш да им даваш тврда храна цело време ќе пијат само млеко. Како што имам напишано (ова не го измислив јас, го прочитав, ми го кажаа пријателки и учителките во градинка подоцна кога тргнаа моите веќе научени ми кажаа дека се прави како што правев јас). Вадиш пелени и чао...не враќаш више! Ставање на нокшир, па после враќање пелена и ќе го „учиш“ детето 5 месеци, ако не се изнервираш попатно па не се откажеш. Треба да осети дека е мокар и да сфати што е поентата...Ќе ти биде ужасно првите недела - две, ќе се моча насекаде низ куќа и ќе мењаш гаќи и ќе бришеш...ама тоа е, вреди...Исто така не го прашувај дал сака да моча секогаш ќе ти рече дека не сака..кога мислиш дека е време за мочкање, донеси нокшир и стави го да моча...види пробај, само јас би чекала да биде јуни - да биде доволно топло

clock-img

11.04.2011, 18:07

clock-img

Snowhite RR

pencil-img

5042

Михаил кажува кака, ама откако ќе си заврши работа, а купивме нокшир и тоа од оние како столче што се, ама не сака да седи на него, си игра со него, си крие играчки во него, а поентата ми беше да се запознае со нокширчето, додека да дојде лето, да биде топло, а потоа да пробаме да седнува на нокшир без алишта, ама мојот план најверојатно нема да ми успееuser posted image

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

clock-img

11.04.2011, 21:52

clock-img

sandravlae

pencil-img

61

Lele temava taman i nie sega poleka pocnuvame da se ucime Marko ima 19 meseci sekoe sabajle mockame na noksirce pa odi vo jasli tamu mi kazaa deka posle dorucek i posle rucek gi sednuvale na noksirce pa doma do vecer uste ednas ili dvapati kako imam vreme go sednuvam malku imame revolt mora da se zalazuvame im pravime cao na mockite i slicni raboti ama za kakanje seuste neznae ...ama do septemvri mora da se naucime user posted image

clock-img

13.04.2011, 18:49

clock-img

Felly RR

pencil-img

7977

ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite

не сака да седи на него, си игра со него, си крие играчки во него, а поентата ми беше да се запознае со нокширчето, додека да дојде лето, да биде топло, а потоа да пробаме да седнува на нокшир без алишта, ама мојот план најверојатно нема да ми успееuser posted image

Исто и Матеа, ај демек да се запознае со нокширчето, и го дадовме да си игра, и сега кога ќе ја седнам одма вика, плаче и станува, а за играње - си пушта музика од него, си го полни со играчки...... и сега го тргнав, не и го давам веќе да игра, ќе го извадам по некој месец.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

clock-img

13.04.2011, 18:58

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Ќерка ми една година си играше со нокширчето. Ама кога видов дека е спремна за вадење пелени и објаснив дека тоа е исто како тоа големото бело чудо каде седат мама кога и се мочка. И така почна да седи

clock-img

13.04.2011, 20:40

clock-img

Snowhite RR

pencil-img

5042

Кога ќе почне да разбира и јас така ќе му објаснам, а до тогаш ќе си зборувам на празноuser posted image
Сабајле кога стана, пак ми рече кака, го соблеков по памперс и го седнав на нокширче да седи, ама почна да плачи и станаuser posted image

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

clock-img

02.06.2011, 11:32

clock-img

AnnaMolly RR

pencil-img

6409

Јас го ставам Филип на нокшир уште од неполни 9 месеци, а сега ќе полни година за две недели. Уште од старт немав проблем со прифаќање на нокширче. Сабајле пред менување пелена го седнувам, па попладне пак и навечер пред спиење. Прво така си седеше, па после почна да мочка и да кака и да кажува кога му се кака. Ретко како кака во пелени откако почнав со седнување на нокшир.
И во градинка им реков да го ставаат, ми рекоа дека штом седел ќе го ставале. Е, сега, не знам колку го ставаат зашто поретко кажува сега за какање, ама сепак кажува.
Летово планирам кога убаво ќе се затопли да не му ставам пелени и да го оставам по гаќички, па ќе видиме што ќе направиме.

Live and let live

clock-img

06.07.2011, 19:57

clock-img

Џесика

pencil-img

2036

Луѓе, полудев!!! Неколку дена има како што го оставам по гаќички. На нокшир седи и до пола саат, и само што ќе стане, за некоја минута ќе се измочка... прееска скрос гол беше, и таман почна да мочка, го седнав и не сакаше, пак го облеков, и пак се измоча... денеска веќе и од инает моча само што ќе го тргнам од нокширот... трипати едно по друго се мочка, а интензивно денес го седнував... изгледа сепак ќе треба да почекам да почне да зборува, вака ништо не праиме, ама ќе пукнам ако ова лето го пропуштиме...  баш и овие две недели беа заедно со внука ми, и ја гледаше како кажува, како мочка и кака, во тој момент се соблекува, ама изгледа џабе...

Жената по природа е АНГЕЛ, но ако и ги скршат крилата таа лесно ќе научи да лета на метла!!!

clock-img

07.07.2011, 08:44

clock-img

topce

pencil-img

523

мислам дека малку си му досадна со тоа дали ти се мочка и ајде да мочкаш.
јас така почнав првиот ден и видов дека не ја бива работата па наредниот ден од сабајле кога ќе станеше бидејќи и беше веќе навика да мочка во нокшир и објаснував дека вака треба да биде цел ден да седнува кога ќе и се мочка, за какање немавме проблем. и не ја потсетував ама внимавав ако и дадам вода или сок после 1 час ја седнував на нокшир ама не да седи на нокшир туку да се измочка и да стане.

clock-img

07.07.2011, 08:55

clock-img

angelai

pencil-img

54

Mamicki i jas pominav pekolni tri nedeli na odviknuvanje od peleni. Srckata moja od 8 meseci e na noksirce vo nego samo kakase ponekogas vo spat i ke se izmockase. Znaci za kakanje si kazuvase, ama koga resivme skroz da gi trgneme pelenite e togas pocna mojata maka. Na sekoj pola saat mockase vo gakji, a jas trudno peri li peri trci po nejze brisi, mislev ke poludam. Sega veke pocna da kazuva, no sepak koga ke ja iskarame znae da i se ispusti ili eventualno koga si i gra so deca da se podzaboravi. Ne bilo voopsto ednostavno ko sto mislev.

Последни статии

article-img