за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Еве да се пофалам и ние веќе некое време кажуваме за мочкање и какање , имаме 1 годинка и 8 месеци, прво почнаа во градинката да го ставаат на нокширче, а дома се плашеше да седне и мочкаше во шољата, а сега без проблем си седи на нокширчето, па дури и навечер не мочка иако му ставам памперс.
07.07.2011, 16:21
dzigimigi
106
nie sme vo tek na priviknuvanje za sedenje na noksir,go stavam sekoj 3 den no dosega nemame mockano no ke bide poleka rano e uste nisto ne kazuva znae samo mama
07.07.2011, 23:18
nadica
4381
надица нема полни 3 години а еве веќе 1 година сме без пелени ама мојата најголема грешка беше што кога ја одвикнував од пелени не ги извадивме и навечер па пак поминувам низистиот пекол така да мој совет е кога ги вадите, вадете ги и нема назад, иако на почетокот ќе имате по 1 полна перална гаќи дневно
08.07.2011, 08:54
Felly RR
7977
Јас на Матеа пред неколку дена и ги извадив пелените, и прво еднаш се измочка, па се преслековме, по 15 мин пак. И некако многу се вознемири, иако јас цело време и кажував дека сите деца згрешаваат, и им се случува да го направат истото, ама таа едвај се смири од плачење. И на крај и ставив пак пелени, зошто беше толку вознемирена.
Е сега вчера, пак реков да пробам, да и ги извадам пелените, и таа исто цело време си мочкаше во гаќички, и никако не сака да седне на нокшир. И дури што мене ме чуди, и не и смета да си биде таква цела водена, јас ја земам да ја преслечам, таа се буни оти и ја прекинувам играта, а ич гајле нема дека е цела водена.
08.07.2011, 10:44
Maca25
7558
Јас на точно 2 години и ги извадив пелените на Нина, иако уште 3 месеци и ставав пелена за спиење. Еве веќе 1 месец е без пелена за ноќе. Ако и се мочка навечер се буди и кажува па одма носиме нокшир. Се случи само еднаш да се измочка во сон и толку.
10.07.2011, 09:41
Felly RR
7977
Јас да ви кажам како поминавме вчера. Ноќта носеше пелени, и кога стана, и ставив гаќички. Од 10 до 2 не беше измочкана, и мене почна дури страв да ме фаќа да не се стега, па да не е убаво така, и цело време ја прашував, „Да не сакаш да мочкаш? Да одиме кај нокширчето?“ И ништо, на крај реков мора нешто друго да се проба. Ја соблеков, и ја чучнав во едно легенче, в када, и се измочка. И после пак уште еднаш мочкаше во легенчето, ама си велам подобро таму, отколку па в гаќи или пак да се стега.
12.07.2011, 19:32
Felly RR
7977
Поискусни мајки ајде помагајте!!! Не знам што да правам Еве неколку дена откако пишав дека на Матеа и ги извадив пелените, и никако ама НИКАКО не сака да седне на нокширче. И денес дури и кога ќе го спомниме нокширчето, одма почнува да вришти, да плачи, и бара да ја кренам в раце, и кај мене в раце се мочка. А се гледа дека и се мочка, се стега со ножињата, со рачето се фаќа за гаќички, и кога ќе спомнам нокшир, одма вриснува. Ај, кажете ми што да правам Дали да ја оставам да мочка кај што ќе стигне,и да се надевам дека сама ќе побара нокширче или пак да и ги вратам пелените
12.07.2011, 21:56
angelai
54
Felly душо, незнам на која возраст е твоето дете, ама од мое искуство ти кажувам дека детето мора првен да го засака нокширчето паподоцна да се одвикнува. Нека не и биде баук седнувањето на нокшир туку во прво време игра. Занимавај ја додека седии не и досаѓај постојано да ја прасуваш. Ако збори сама ке ти каже, ако не пробај учија со гестикулација да покаже. Погоре имам пишано колку тешко се откажавме од пелените иако ја ставав на нокшир оед 8 месеци. Најпво почна да кажува за какање на 1 годинка. Ама секогаш кога и да седнеше јас бев околу неа со играчките и кога да завршеше работа како што треба ја наградував. Пробај така незнам што да ти кажам друго, макотрпно и нервозно во прво време Пробај вака ако сакаш па кажи дали има резултати.
12.07.2011, 22:10
Maca25
7558
Felly ако не сака на нокшрче ставај ја на адаптер и на шоља. Може ќе и се види ново и интересно. И Нина на почетокот ич не го сакаше нокширчето, си играше со него и не сакаше да седи на него. Но, Нина беше поголема и можев да и објасам дека нема веќе пелени затоа што е она голема дада. Матеа како што гледам има година и пол, што според мене е малечко за вадење пелени, но сега кога си почнала нема враќање назад. Никако немој да и ја враќаш пелената сега. Нека се измочка во гакички, нека биде 5-6 мин. мокра, нема да и биде убаво и ќе почне после некое време да кажува. Со среќа мила! и без нервози!
13.07.2011, 00:06
mamicka_26
280
Моево дете има годинка и 5 месеци и почнав да пробувам да го седнувам на нокширче за да се привикнува ама не сака ни да го види а кога ке го седнам и тоа облечен го седнувам одма во истата секунда станува пробав и да го соблечам па да го ставам ама несака да седне плаче,незнам дали да бидам упорна или да почекам уште малку да не малечко уште
13.07.2011, 00:14
Maca25
7558
Мали се, не очекувајте дека ќе можат да седат по 10-15 мин. Јас на таа возраст не ни ја седнував ќерка ми, едноставно не беше спремна да и ги извадам пелените. Чекав некаде до 2 роденден, почна да зборува повеќе, да ги искажува нејзините барања и потреби и знаев дека е време за одвукнување од пелени. Треба и детето да биде спремно. Уствари тоа е најбитно! Кај нас се помина многу лесно, со оглед на тоа што првите недели не сакаше да седи на нокшир, мочкаше каде стигне, какаше во гаќи, но тоа беше ептен краток период. Сега сме веќе 5 месеци без пелена.
13.07.2011, 00:21
mamicka_26
280
Па затоа и мислам дека можеби уште е рано,не збори уште убаво само по нешто кажува незнае да каже дека му се кака или мочка,најубаво да почекам уште малку
13.07.2011, 00:27
Maca25
7558
Гледам сите чекаат лето да дојде и да вадат пелени. Јас тоа во сред зима го направив. И тоа и реков на Нина кога ќе и се мочка да крева узбуна, односно да трчка накај ВЦ и да вика МОЧА, МОЧА! И успешно беше!
13.07.2011, 09:22
Lokica1
131
Vcera prv pat se izmockavme vo noksirce...pocnavme da se ucime vo ponedelnikot...koga pocnuvase da moca togas kazuva....i vcera kaza 2-3 minuti porano ja sednav, pravese sedni stani no zavrsivme rabota....vednas dobi mnogu pofalbi i aplauzi i bese mnogu gorda...se nadevam denes ke prodolzime vo istata nasoka. inaku 21 mesec sme.....i zbori se, se nadevam brgu ke se navikneme......
13.07.2011, 09:49
Felly RR
7977
Мамичка26, моето е месец и пол поголемо, и истото ни се случува со нокширчето, а за зборување - исто не знае да каже со збор кака/мочка ама знае да каже со гестикулации. Ќе почекам јас да видам како ќе ни оди, нема уште поминато ни една недела. Сакав сега да пробаме, зошто овој месец сум цело време дома, и по цел ден сум со нејзе. А и покажува знаци како: сака да оди во WC, да пушта вода, може да издржи 3 саати без да се измочка.
Ќе пишам пак како напредуваме
13.07.2011, 13:15
Gorde J
192
Моето дете е година и седум месеци мочка на нокширче ама кога сум јас дома. Ја ставам почесто и и кажувам да мочка, а за какање ќе клекне самата и се кака, арно ама до ручек баба и ја чува а таа не знае ни кога е какана не па да ја става на нокширче. Не знам како ке научи а толку многу се радува кога ке види дека ке и облечам гаќички. Не сака и таа памперс и жеже.
< Поракaта ја уредил Gorde J -- 13.7.2011 13:16:01 >
15.07.2011, 14:55
mosa
546
Dragi mamicki Valentino veke ima 2 godini i 2 meseci uste posle rodendenot mu go soblekov pampersot znaci preku den obavezno go sobvlekuvam i on sam si kazuva za mockanje,i jas kako i site ostanati mamicki pleskam se glupiram i uspesno ni odi so mockanjeto,no so kakanjeto tesko,dva pati se iskakakl vo noksir ,no cesgto znae i na pod,pa so muabet objasnuvam deka toa ne e dobro i ubavo.No bas vcera pravev muabet so edna prijatelka koja ima kerkicka koja e postara od Valentino 6 meseci,ona mi raskaza kako ja otkazala nejzinata kerka,ama ona ja otkazala od pampersot odma i za spienje i preku den.Mi rece podobro odma otkolku da go zalazuvas.Kolku podolgo,tolku poloso.Samo se zalazuva.Ona ja naucila da mocka preku den,no po dva dena odma i preku nok.E segana vistina ke stanuvas preku nok nekolku pati i ke te seta i ke ti vika nesakam ovdeka da mockam,sakam nadrugiot karaj od sobata ama se isplati odma ke se otkaze.pa sakam ijas da probam pa sto mislite vie?
20.07.2011, 22:27
Felly RR
7977
Јас да се пофалам име некаков напредок. Последниве три дена почна да мочка во нокширче. Многу е горда кога ќе почнам да ја фалам, и одма трча сама да го празни нокширчето во шољата. Се надевам дека ќе успееме. Ајде и другите мамички нека пишат како напредуваат.
20.07.2011, 23:36
Maca25
7558
Браво Фели. ТОа е голем напедок. НА секое мочкање/какање кажувај браво, направи тоа да се почувствува важно, како да успеало да направи нешто многу многу битно. И после се е полесно.
21.07.2011, 13:40
AnnaMolly RR
6409
Јас од неполни 9 месеци го ставам Филип на нокшир и многу брзо го прифати! Едно време не сакаше да седи, ама во тој период почна во градинка па додека да се адаптира му требаше време. Сега веќе 2 месеци секој ден кака и мочка во нокшир, не памтам кога последен пат се искакал во пеленка. Сам си кажува кога му се кака, а за мочкање уште е мал, не знае да каже. Уште ми е мал за сосема да го одвикнам од пелени, ама барем за какањето се спасивме!
21.07.2011, 13:46
arh_diz
7198
AnnaMolly jas procitav eden tvoj post isto pocnav da go stavam Marko na noksir a posle toa i pedijatarot mi rece da go stavam, no dokolku nesaka da ne go stavam.Jas go ostavam preku den bez pampers i nekogas mocka vo gaki nekogas vo noksir , zasega saka da sedi koga i da sum go sednala .Fala za sovetot
21.07.2011, 14:43
AnnaMolly RR
6409
Многу ми е мило што мој совет ти помогнал!
На детето од мало му се всадуваат навики. Убаво ти рекол педијатарот, и мене така ми рече докторката на Филип. Ако сум упорна да го седнам кога не сака, само одбивност ќе му се створи. Се во свое време.
21.07.2011, 14:55
Felly RR
7977
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR
Ако сум упорна да го седнам кога не сака, само одбивност ќе му се створи.
Така е. И јас затоа не инсистирам. Првата недела воопшто не седнуваше на нокшир, ама јас не инсистирав, туку ја оставав така. Само ја изнесував на тераса, за да не мочка барем на теписи дома Сега еве пред три дена ја седнав и си се измочка во нокширче, и малку по малку се навикнуваме. Кога и се кака понекогаш и кажува, ама уште се нема искакано во нокширче. Ама се надевам за брзо ќе се случи и тоа
21.07.2011, 15:23
vesna1
345
Marta ima 22 meseca i eve uspesno se odviknuvame. I gi izvadiv pelenite denje skroz i mockame i kakame vo noksirce. Prvite dva dena non stop mocase po stanot ama eve sega vise pocna da kazuva i drzi. Edinstven problem mi e koga odime na gosti go nosime noksirceto ama mi e strav da ne im se izmoca na lugeto. Nadvor mockame vo treva. Samo se mislam kako noke da gi izvadam pelenite,mnogu pie tecnosti i moca. Lom ke se napravi ako ne i stavam pelena.
21.07.2011, 23:02
nadica
4381
ИЗВОРНА ПОРАКА: vesna1
Marta ima 22 meseca i eve uspesno se odviknuvame. I gi izvadiv pelenite denje skroz i mockame i kakame vo noksirce. Prvite dva dena non stop mocase po stanot ama eve sega vise pocna da kazuva i drzi. Edinstven problem mi e koga odime na gosti go nosime noksirceto ama mi e strav da ne im se izmoca na lugeto. Nadvor mockame vo treva. Samo se mislam kako noke da gi izvadam pelenite,mnogu pie tecnosti i moca. Lom ke se napravi ako ne i stavam pelena.
штом сте ги извадиле за преку ден вадете ги и навечер бидејќи подоцна е потешко еве надица 1 година кажува додека е будна а ако заспие се моча без разлика дали преку ден или навечер, па ја будам на 2-3 часа и мн ми е тешко