Јас мислам дека една работа треба да е јасна: нема некое правило за тоа што е подобро,поубаво.. секој иде по својот пат уз својата ѕвезда водилка и .. што му е пишано :))
Сите ние имаме свои фрустрации , очекувања,, желби.. Некои велат, ехх не можам без родителите , ќе ми недостасуваат.. Да, ама колку само ќе има родители кои (ух кога ќе ми текне) нема да имаат доволно години стаж за пензија, а ќе наполнат 63г и повеќе, од што тие луѓе ќе живеат?? колку само стечајци имаме, колку пак родители продолжија да работат непријавени ... и после, камо пензија ? Тогаш значи можеме и да го свртиме листот и си речеме, чекај.. одам јас, па ќе ми недостасуваат ама после барем ќе ги повлечам таму или ќе им испраќам пари итн итн... Со ова сакам да кажам, колку е само комплексна ситуацијата и како нема некакво правило.
Лично, јас станувам пакувам кофери од која и да е земја во колку во таа земја за секоја една ГЛУПОСТ морам да фаќам врски... наоѓам пријателка на тетката на комшивката и така завршам работа па морам да мислам како сум “должна“ па ај поклон или да завршам услуга и живти таквиот живот. (зборувам за мене лично, таков сум карактер, не можам да се притресувам како ќе завршам некоја работа па бркај стрини, вујни, само затоа што сме ете таква дисфункционална земја) :)))
Мина м, секако дека твоето мислење и предупредување се корисни . . Но, никој овде од нас не мисли и верува во бајки и идеали, ја колку да ја фалам оваа или онаа земја, јасно е дека никаде не е перфектно и се’ иде подмачкано. Секаде има негативни точки само некаде се поподносливи и во случајов , интересно е да се расправа за нив. Еве, нека некој даде две три точки зошто е во австралија /сиднеј,мелбурн лошо па да споредиме со она што е лошо во минхен,лондон..
исто така многу е важен психолошкиот фактор, кога некој ти кажува за некоја земја.. Зошто некој кој некаде завршил случајно, околностите го навеле , да бирал не би одбрал тоа и таму.. Некаде при крајот на 90тите таму во австр. запознав ,сретнав доста луѓе кои завршија во австр. како избеглици од босна и тоа со одлични услови, имаа добра соц. помош, станови без проблем за изнајмување ,бесплатни часови по англ. плус бесплатни курсеви за било што или студии на универзитет... И немаше абре еден да сретнав да не офка,лелека и пцуе по австралија ! само тоа мелеа од старт до крај , како ништо не чини, како никаков живот е тоа, све е тапа, австралијанците се глупи смотани безобразни англичани, не знаат да живеат, храната е грозна, возат грди автомобили кои никој во европа не би ги возел... мутави се, немаат видено свет живеат во таа дупка во океанот...
Мислиш, овие луѓе дошле од некаква совршена богата пребогата културна земја а не од некои градчиња низ босна ! Долго време мислев дека се работи само за пренемагање и фолирање и пронаоѓање на изговор за да не успеат (ретко кој го интересираше да работи или нострифицира диплома или се дошколува итн) Но после извесно размислување и гледање од друг агол, почнав да ги разбирам. Секој од нив си живеел некаков свој живот во таму некоја нивна населба, со кодекси на однесување кои се твои и познати ти се, идење по кафичи, кафани, вицеви, свадби,слави и сл... и одеднаш се тоа го снемува и ај ти спасуваш глава и завршуваш во австралија или било каде.. и нормално, дека ќе плукаш и не ти е до ништо и го бараш,сакаш потоа идеализираш она што е твое и кое си го напуштил.
Така да, од некој од тие , никако да се бара совет и мислење за овие работи ! :))
Цацко, но проб. можев и подобро ама нема шанси , ова врапчево од 6 и пол месеци ми гугуткаше и ме прекинуваше сто пати кај ќе пишува човек.. , ехехех