ИЗВОРНА ПОРАКА: Викторија
Здраво Life. Јас сум мајка на 7 годишно девојче со Даунов Синдром.Имам едно прашање до вас. Времето стигна и треба да почнеме да одиме во школо. Во оддел за ментално здравје во Охрид не советуваа да ја запишеме во специјална паралелка иако јас повеке сакав да е во редовна со присуство на дефектолог ама тоа сеуште за жал го нема кај нас па одлучивме и ја запишавме во специјална.Па би сакала ваше мислење во врска со ова.
Драга Викторија,
одговорот би бил двостран:
-Ако, во Р.М. состојбата на образовниот систем беше онаква каква што треба, т.е.ако инклузијата беше организирана, со тимови, дефектолози, логопеди, посебни планови и цели за овие ученици, како во ЕУ,или ако барем се водеше грижа за нив помеѓу останатите ученици, ќе ви советував да го запишевте во редовно училиште.
-Но, бидејќи воопшто не е така, ДЕФИНИТИВНО, морате да го запишете девојчето во специјална паралелка. За горната солуција во пракса не ни размислуваме како целосно оправдана, дури и за било која друга категорија на п.п. Во овој момент вашето девојче ќе постигне многу повеќе и ќе напредува многу повеќе во специјална паралелка, отколку во редовна, каде дури и ќе назадува.се разбира ако и дефектологот е добар.
Значи изберете го дефектологот, и соработувајте со него, бидете во тек за се, и ќе биде добро. Спемајте го девојчето за животот а не за било што друго, сувишно.
Се надевам дека и досега барем малку работела со дефектолог, како за подготовка за училиште.
Ви честитам прваче, и ви посакувам многу успех и среќа.