за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Честитки за новопечените мамички,а за останатите ко мене им посакувам само со лесно.инаку јас сум веке во 33недела од бременоста и уште сеА ме фака страв,навечер не можам да спијам.веке речиси се купив за мојата мала пеперутка и со душа чекам да дојде на овој свет.бременоста супер се одвива само што осекам некој внатрешен страв Совет од искусните мамички.позд
17.09.2012, 11:03
majka na tri deca
140
kikickaRR blagodaram za informacijata za temjana. Rekov jas deka ke bide na moj rodenden 15.09 , neka e ziva i zdrava dundata mala
17.09.2012, 11:04
majka na tri deca
140
jule kukle ic duso ne se plasi se e toa normalno samo opusteno
17.09.2012, 13:42
meU87
454
Јас сум 34н5д и се повеќе ме фаќа некој страв. Посебно кога одам на преглед и кога ќе ми текне која недела сум, дека веќе не сум на почеток, се препотувам. Последните два прегледа , стасуваме во болница и јас на маж ми “ми се од во вц“, овој ме гледа чудно и вика “ништо не ти е, од страв ти е„, Се смеам, ако биде вака нема да има потреба клизма да ми ставаат Се повеќе избегавам да мислам на тема пораѓај, да размислувам што како ќе биде, а кога ќе дојде време нека биде изненадно , оти и вака и така паника ќе ме фати ... ЌЕ биде и смешна и за плачење работава , кој ќе ме гледа само
17.09.2012, 13:46
majka na tri deca
140
Neplasi se se e toa prirodno , a koga ke ti tekne deka vo race ke drzis bebence se ke zaboravis .Ajde samo hrabro
17.09.2012, 17:35
aksor22
25
ajde da se pofalam i jas se rodi David na 10.09 vo 18.30 4170grama se rodi prirodno vcera si dojdovme doma konecno :) super sme mnogu e miren
17.09.2012, 17:43
Barbicki2
434
ИЗВОРНА ПОРАКА: aksor22
ajde da se pofalam i jas se rodi David na 10.09 vo 18.30 4170grama se rodi prirodno vcera si dojdovme doma konecno :) super sme mnogu e miren
neka e zdrav i ziv david,golem da porasne!
18.09.2012, 10:05
meU87
454
Од кога почнуваат последните недели пред пораѓај ? Јас незнам дали ми се последни , но денес нешто ми светна во глава да си ја спремам торбицата за во болница. А решив и да отидам да купам течен прашак, за да ги исперам алиштата на цуцката. Омекнувач се снабдив од тој на Чико, се надевам дека го погодив. Неделава ќе го наместиме и креветчето..... па ако се овие последните недели, ете како јас почнав да ги поминувам
18.09.2012, 14:26
majka na tri deca
140
aksor22 neka e ziv i zdrav David golemo maze masala
18.09.2012, 14:27
majka na tri deca
140
meU87 ova ti se duso poslednite nedeli ajde pobrzo spremaj se za bebuvceto
18.09.2012, 14:56
majka na tri deca
140
sandra 984 javi se dali izlegoa bliznacinjata i kako ste?
18.09.2012, 15:00
kikicka
4218
НЕКА ТИ Е жив е здрав Давид ,машала голем дечко!
ИЗВОРНА ПОРАКА: Barbicki2
ИЗВОРНА ПОРАКА: aksor22
neka e zdrav i ziv david,golem da porasne!
19.09.2012, 13:12
meU87
454
Од вчера ме фати тоа синдромот за гнездење колку е прекрасно чувството , неможам да опишам Само па и се ме нервира, ако нешто не е на местото на живци ми оди, а мм се чуди што ми станало, не сфаќа дека бебе ќе има дома, мора да е средено и чисто Денес поминаа првите две машини со ќебенца, пелени , постелнина... ни останаа уште сигурно 3-4машини, само да се направи место за сушење Колку само бев среќана додека ги пружев стварите, како прекрасно мирисаат, почнав да го осеќам бебето дома Земав од омекнувачот на Чико, по прекрасно нешто не сум помирисала. И така среќно, веќе и позитивно ги продолжувам последните недели. Морам да напоменам дека изгледа ова сирупот на Флорадикс за железото супер си ја врши работата, после 4дена пиење се осеќам далеку посвежо, подвижно, убаво ... до пред тоа мислев дека неможам од кревет да се мрднам , постојано ми се спиеше и немав волја за ништо. Се надевам дека е од тоа, ако не е до железото тогаш психата ќе да е
19.09.2012, 15:40
aksor22
25
blagodaram na cestitkite na tie sto se na kraj so lesno i poskoro da se so svoite srcki vo race od toa nema poubavo custvo
21.09.2012, 15:48
majka na tri deca
140
milicki ! mojata Ane za koja pisuvam celo vreme denes imase lazna trevoga na CTG imase 2-3 kontrakcii amatie bile lazni inaku e 39 gn 00 dena, pa ke cekame denovive , kaj i da e 28 i e kraen termin .So lesno na site
23.09.2012, 02:59
aklif
20
majka na tri deca neka e ziva i zdrava i golema da porasne jas imam edno prasanje ako moze nekoj da mi pomogne nz kako se smetat nedelite spored mojot d-r jas od ponedelnik ke vlezam vo 35 nedela a na rinegraja sto ima kalendar za trudnici od vtornik ke vlezam vo 36 nedela mnogu sum zbuneta neznam koga da go cekam bebusot :)
23.09.2012, 15:22
meU87
454
Нека се живи и здрави новите бебуши.
АКЛИФ неделите се сметаат од денот кога последен пат си добила.
Јас денес сум премногу лошо и негативно расположена, верувам дека е од случувањата, хормоните и моменталната состојба .... Цел ден пеглам, постелнини, ќебенца, пелени за беушот и се трудам да мислам позитивно , но никако не ми успева, ме збудалеа негативни мисли Така ми се вришти , да си седнам и да си плачам цел ден, па и утре по можност А толку многу работа имам, уште алиштата не ми се испрани, па кај е и пеглање....само постелнини. јоргани, ќебиња и пелени успеав да средам, а не е малку ,цели 3 перални.
Имам едно прашање, бебушот веќе 3дена го осеќам доле со главчето каде што е , како да се удира во некоја коска, кога лежам на страна , а и кога седам мисалм дека главата ќе и ја смачкам, така некое глупаво чувство ми прави, дали е нормално?
23.09.2012, 20:48
aklif
20
meU87 i na mene deneska ne mi e denot se mi prece mi se place neznam sto se slucuva so mene ama ne sum samo jas kako so gledam mozno e da e od vremeto nesto e promenlivo :)
24.09.2012, 12:43
JanaMarija
192
I mene mi e taka zenski. Nemam golema promena vo raspolozenieto ali poslednive 2 nedeli sum mnogu osetliva. Mazot mi nesto da povisi ton jas bremenata princeza se navreduvam i solzi mi idat, ama si se iznaplakav koga neplanirano me zadrzaa na bolnica i denta se iznaplakav i mi bese polesno. I stalno taka si koga mi se .
Eve sum 37-ma nedela a srckata moja si sedi vnatre i uzivka, a nie so dusa ja cekame. Vikam duri e toplo neka dojde na svet da se vidime :)))) Sega sum na kontrola sabota, pa moze ke me zadrzat za da se porodam :)))
25.09.2012, 12:00
meU87
454
Деновиве кај мене се хаотични, расположението ми е толку променливо што веќе почнувам ни самата да неможам да се поднесам. Толку сум нервозна, избувлива, незнам дали сето тоа е резултат на стравот од она што следува. Навечер скоро и да не спијам, по милион пати станувам за во вц, сонувам разни глупости... имам чувство дека сум преплашена до смрт. Такви лоши сценарија си правам во главата, тоа е чудо едно.... прво се плашев како ќе успееме да издржиме , поради честите крварења, потоа се плашев и се ми се вртеше во глава дали ќе си дојдам од болница со живо и здраво бебе или сама, сега дали јас ќе преживеам... аххх навистина неможам веќе, посебно ми е мачен делот кога сето тоа ми се врти низ глава, во тие моменти препотувам , а срцето мислам дека ќе ми излезе. Најискрено се мислам да си побарам стручна помош, сметам дека ова неможам сама да го надминам, а уште помалку сакам ваква испаничена, преплашена да отидам на пораѓај. Никогаш не сум била ваква плашлива, добро нормално се плашам премногу од игли и болници, но кога и да требало да одам сум одела без проблем, што е тоа е, мора да се помине... но не и сега.
25.09.2012, 12:20
Mammi
110
ИЗВОРНА ПОРАКА: meU87
Деновиве кај мене се хаотични, расположението ми е толку променливо што веќе почнувам ни самата да неможам да се поднесам. Толку сум нервозна, избувлива, незнам дали сето тоа е резултат на стравот од она што следува. Навечер скоро и да не спијам, по милион пати станувам за во вц, сонувам разни глупости... имам чувство дека сум преплашена до смрт. Такви лоши сценарија си правам во главата, тоа е чудо едно.... прво се плашев како ќе успееме да издржиме , поради честите крварења, потоа се плашев и се ми се вртеше во глава дали ќе си дојдам од болница со живо и здраво бебе или сама, сега дали јас ќе преживеам... аххх навистина неможам веќе, посебно ми е мачен делот кога сето тоа ми се врти низ глава, во тие моменти препотувам , а срцето мислам дека ќе ми излезе. Најискрено се мислам да си побарам стручна помош, сметам дека ова неможам сама да го надминам, а уште помалку сакам ваква испаничена, преплашена да отидам на пораѓај. Никогаш не сум била ваква плашлива, добро нормално се плашам премногу од игли и болници, но кога и да требало да одам сум одела без проблем, што е тоа е, мора да се помине... но не и сега.
Немој многу да се оптеретуваш Меу87. Јас па одвај спијам, нон-стоп во тоалет, тек во 6 и 30 малку склопив око до кај 11 и 30 па ќе фураме некако низ денов. А да не ги заборавам некои глупави и неповрзани кошмари. Ах, леле. Сега е тешко, дека токму се ближи крајот, па како доаѓа така сме се понестрпливи и полесно се иритираме од се и сешто, ама најголем дел од времето успевам да се исконтролирам. Згора на тоа иако сум недела дена од термин, нема никакви цтг-а или прегледи. Последниот беше пред некои нецели две недели, а наредниот за некој ден. И тоа само рутински проверки. Така да обиди се да гледаш позитивно и дека се ќе биде во ред, средувај си ги и гушкај си ги алиштенцата од бебушот и само со насмевка на лицето, дека и бебе чувствува се што и ти, па заради биди силна. Еве го 9ти месец каде е само силно, а за поддршка тука сме сите. Ако треба нешто, макар и само разговор слободно контактирај ме.Поздрав и само наред
25.09.2012, 12:47
Barbicki2
434
MeU nemoj da mislis takvi raboti,eve jas da ti kazam deka bolkite se dobro podnoslivi,tie jakite se 20 min ili 30,napon sam ti ide znaci moras da turkas nemozes da zadrzis,jas prvoto go rodiv so 2 napnuvanja,lesno prelesno,a vtoroto uf bolki i da nemav skoro,pa nego so 1 napon uste ne legnata na boks,znaci ne e strasno,ne e bolkata nepodnosliva,pa koga ke go vidis bebeto,abe ne postoela bolka,samo na nego ke mislis. A za takvi raboti,ziva ti ili bebeto,pa ic ne gi stavaj u glava,ic ne misli za toa.
25.09.2012, 12:51
Barbicki2
434
Pa se ragaat moze po 20 bebinja dnevno,zdravi i zivi i majki i bebinja,pa taka ako razmisluvas u depresija ke padnes. Razveseli se,pusti muzika,citaj nesto za novorodencinja,nesto za posle porogaj za tebe,i nema da mislis. Ke vidis uste malce i ti ke ni pises ,,zenski ja se porodiv,,. Pozdrav i uzivaj.
25.09.2012, 13:12
meU87
454
Ви благодарам милички што сте секогаш тука за поддршка. Искрено и од срце ве Веќе не се плашам од болка, се плашам еве како што напоменав од сосема други работи. Сега ми е страв и дали ќе се отворам, да не случајно тоа биде причина за царски... не ми се верува до каде ми оди психата. Толку ми се катастрофални деновиве , ми се плачи ми се вришти. Па и бебушот некако вчера и денес малку мрда = дополнителна нервоза. Незнам дали ова хормоните си го прават своето или јас тотално забегав психички, но како и да е , воопшто не е пријатно, мачно е.
25.09.2012, 13:28
dostickage
2181
MeU izlisno e da ti kazam da ne se plasis koga normalno e da se plasis. Arno ama pricini za strav od tipot sto ako se otvoram 6 ili 7 cm ili sto ako ne se otvaram ili ne znam uste sto ; gledaj da gi trgnes kolku sto mozes. Gledaj na periodov kako na ubav period kade sto kje citas za mali bebinja , kade sto kje setas po prodavnici , kje mestis detski alistenca,krevetce ... ima tolku ubavi raboti za pravenje. Bojosuvanje soba ili sl. Na krajot na kraistata i vremeto e ubavo pa samo edna prosetka do park ili slicno mnogu bi te osvezila. Sedenjeto doma pred kompjuter i TV ne moze da ti donese nisto kojznae kolku ubavo. Posle kje bides povekje doma so malo bebe zasto i vremeto kje se zaladi , zatoa sega koristi toa sto imas.
p.s. golemo cudo ako se porodis i so carski, a sto toa ne e za lugje. Sekoe nesto si ima svoi dobri i losi strani. I nie porodenite so carski ne sme nisti pomalku majki od onie drugite taka da samo napred i te