Eve me, izvinete sto me nemase, sega ke vi raskazam za mojot hepatit.
Vaka pred da zapocnam da vi napomenam deka jas ne sum bolna od ovaa bolest tuku samo sum nositel na istata. Mozno e bolesta da se razvie vo mojot organizam da se razbolam a mozno e i cel zivot samo da si ja nosam vo mene, verojatnosta deka ke ja isfrlam od mene e mnogu mala, no sepak postoi. Znaci jas ja otkriv slucajno pri daruvanje krv. Doktorite ne mozea da doznaat od kade sum ja dobila, nitu kolku vreme ja nosam. Za da stanes nositel na ovaa bolest treba da si bil bolen od istata, znaci da ja prelezis i posle ostanuvas samo nositel, ili treba da si vo kontakt so bolen (mislam na seksualen kontakt), ili pak od zarazena igla i taka natamu i demek ako ti e jak organizamot toj nema da dozvoli bolesta da se razvie tuku ke ja izolira i ke stanes nositel. Jas licno se somnevam deka sum ja zakacila bolesta od nekoja inekcija, mozebi i uste dodeka sum bila dete.
Za da ne mi se razvie bolesta i za da mozam polesno da ja isfrlam od mene, doktorite me sovetuvaa, zaradi toa sto lek nema( ima ama vo USA, kaj nas ne go ni znaat, jas toa sto cepkav po net), moram da vnimavam na se sto ke vnesam vo usta, prvo i osnovno alkoholot da zaboravam deka postoi, posle cigari i drugi poroci isto taka, da ne jadam brza hrana, da ne pijam gazirano, da ne jadam nisto od konzerva, da izbegavam cokoladi, da ne jadam mrsna hrana , da ne se prezamoruvam fizicki i taka natamu, moram da pijam mnogu mleko, extra mnogu tecnosti, da jadam ovosje i zelencuk kolku mozam poveke, med caj toa obavezno i tn.
Vakviot nacin na ishranna mi odgovara, jas sekako taka se hranev, moze sega smaliv malku na konzervite i cokoladite, ama smaliv malku a ne gi iskluciv skros.
Drugo sto e vazno e da se zstiti semejstvoto od ovaa bolest, najprvo mm ,odnosi obavezno so zastita, da ne jadam so ist pribor, da si imam samo moj poseben, ako se isecam da mi potece krv treba da begam podaleku od site i da dezinficiram se sto e kontaminirano ....
E sega da vi kazam postojat i vakcini, dvokratni se i ne kostaat kojznae kolku i bi trebalo doma moive da se vakciniraat posebno mm ama covekot ima strav od igli:) , pa da cuknam vo drvo do sega nisto ne mu e pa duri i bebe napravivme , ne mu e nisto, sto ne e garancija za ponatamu.
Tocno e deka se prenesuva od majkata na deteto, i prasuvav mnogu za toa pred da ostanam bremena i se plasev no bez potreba, doktorite mi objasnija deka bebeto vednas koga ke se rodi ke se vakcinira so vakcina protiv B hepatit, a toa ke se rodi sosema zdravo ne zarazeno, moze da se zarazi od krvta pri poragaj ili ako go dojam, no jas nema da dojam, a za da se razboli od krvta treba pogolema kolicina moja krv da dojde vo dopir so negovata, sto ne mi se veruva deka ke se sluci takvo nesto.
Doktorkata sto mi e ginekologot mi kaza deka ima zeni koi niz cel zivot ne doznavat deka se nositeli , pa izrodat zdravi pravi deca, edinstveno doenjeto ni e zabraneto, no ako toa e cenata za zdravo bebence ke ja platime pa ke si rucka vestacko mlekce.
Na mnogu luge koga vaka niz muabet ke im kazam deka sum nositel, ke se zbrkaat i taka ke se oddalecuvaat od mene ko da sum baba roga, no toa e zasto ne se informirani. Bolesta ne se prenesuva preku dopir , ni guskanje ni baknuvanje, ni preku vozduh, za da nekoj se zarazi od mene treba moja krv da dojde vo dopir so negova da receme otvorena rana, ili preku igla, li preku nezastiteni sexualni odnosi.
Drugo ne mi teknuva sto da vi kazam ako imate prasanja slobodno prasajte.
pozdravcinja