Da ne se navredite ..ama zgrozena sum od sebicnosta sto ja gledam na ovaa tema,nemozam da ve razberam koga vikate "moe dete, nema sansi da go dadam."....gospogi deteto ne e vase (zatoa se vika surogat majka)....vie samo go nosite deteto...i ako ste svesni za toj fakt ke bidete svesni deka toa dete ne vi pripaga vam, pa makar go nosele i 15 meseci ako treba...i kako ke ste mu kazale na deteto.?...ako go znaete poimot surogat majka?? ke znaete deka vie voopsto i nema sto da objasnuvate (zosto ste go dale),bidejki vie ne ste mu majka,vie samo ste pomognale na negovite roditeli toa dete da se rodi...nema sto da se objasnuva...i gledam gi spomnuvate makite na porogaj,taa koja prifatila da bide toa ,svesna e se sto ja ceka....
pozdrav do surogat majkite niz celiot svet....sto im go razubavuvaat zivotot na mnogu mladi parovi...
jas licno nemam nisto protiv surogat majkite,duri gi pozdravuvam,da im dade gospod zdravje bidejki usrekuvaat mnogu familiii,i dvete strani se srekni i na roditelite cie detence ke go iznosat i na niv dobro bi im dosla materijalnata pomos...i dvete strani ke se zadovoleni.. tie se zdravi zeni za koi ne pretstavuva problem ako rodat 3-4 deca,porano nasite babi imale po 9 deca,nekoi i po 12, pa zivele po 80-90 god. ... ima i surogat majki moi morat da ragat zaradi zdrastveni problemi,mozebi tie imaat veke po 2-3 deca,zosto koga veke moraat da ne napravat dobro na nekoj, bidekji nekoi ne sakaat poveke deca.....
....jas mnogu razmisluvam na taa tema, mozebi go nemate toj problem so zdravjeto i neznaete kako e toa da vi kazat deka ....tvojot zivot e vo opasnost i tvoe e da riziikuvas.....so eden zbor ...ne znaes dali ke dozivees da si go vidis deteto, ustvari treba da si cela bremenost so misli ,sto ke se sluci i dali ke se sluci,bidejki ti rekle deka opasnosta e golema...no ajde iako opsasnosta e golema ke se rizikuva, barem deteto da e zdravo i zivo, no problemot e vo toa sto ti vikat deka ni dete ,ni vie...a zelbata za dete e pregolema... koj vi e izborot?? sto prvo bi vi doslo na pamet??
se razbira surogat majka...bidejki deteto e vase, so vasi geni ..samo sto poradi problemi ,majkata ne mozela da si go rodi... vo francija e ovaaa legalizirano se plaka po 1000 evra mesecno za trosoci na surogat majka....kaj nas drzavataa saka natalitet a ovaa ne e dozvoleno....so sto voedno bi se pomognalo i na mnogu siromasni familiii.....koi so tie pari bi si gi izgledale nivnite deca....
bi ttrebalo nekoj da se potrudi ovaa da se legalizira i vo nasta drzava...
eve go moeto razmisluvanje: koga bi bila zdrava ,ne daj boze nekoj od mojata familija, brat ,sestra i sl . go ima toj problem bi se nafatila da im go rodam nivnoto dete, bidejki site znaete kakva radost znaci deteto za eden par..i site nie se sto ne bi napravile za dete.. jas so samata pomisla deka so samiot toj cin, nekoj ke usrekam i ke pomognam zivotot na nekoi mladi luge da im dobie smila, bi bila presrekna ,i ako go nosam jas, toa dete nema da ima nisto moe.... samo ke go hranam i ke go rasnam.. bi se vodela od mislata deka pravam usluga i dobro, na nekoi prekrasni luge ,koi mi znacat mnogu vo zivotot., (pr.kako moze na brat ili na sestra dete da ne go sakate ,sega ke go sakate uste poveke bidejki ste im pomognale za go sozdadat.)..i ne zboruvam za pari,nema pari koi bi ja platile taa sreka na idnite roditeli....i sami znaete sto pretstavuvaat za vas parite koga e dete vo prasanje..i dali vo opsto gledate kolku pari davame za kontroli i za testovi i za razni ispituvanja ...se so edna cel...BEBENCE...
... jas gi cenam i vasite razmisluvanja (sekoj ima pravo ma svoe mislenje.)i nemozeme site da mislime isto sto e i normalno....
no ako znaete barem malku kako mi e mene, ke znaete sto znaci da postojat takvi zeni vo MK,nekoj sega da me napravi srekna (bidejki jas ocigledno nemozam..iako ne se otkazuvam) , bi i gi dala site pari sto gi imam...i se sto ke pobara...bidejki deteto za mene nema cena....koga bi imalo gospod da me slusne i da mi pogogne da se legalizira i ovde toa, bi bila presrekna....
i parite sto gi dobivaat tie zeni, na eden nacin im se zaraboteni i sekoj ke im gi dade so alal... tie zeni ragaat ili od siromastija...ili od mrzelivost ako ne im se raboti-), ili za nekoj blizok...kako koi..da ne navleguvam vo toa.....kako i da e bi trebalo da postojat.... da ni gi obogatat i ispolnat zivotite na takvi i slicni kako mene..
uste ednas se izvinuvam ako navrediv nekoja od vas,no toa e moe mislenje , ne bi ttebalo da znaci deka site se slagaat so toa....i ke mi izvite no denes bas mi kazaaa deka opsanosta e ogromna....a jas ne gledam drug nacin , barem za mene...no za zal toj nacin ne mozam da si go dozvolam, vo nasata drzava... i decata za posvojuvanje nemam nisto protiv toa, bi si posvoila i od niv edno, pokraj moeto(koga bi imalo surogat majki)....