Направете ваша градина со органски зеленчук
Уште пред да знаеме, летото ќе пристигне. А за оние опседнатите со здравјето, со топлото време доаѓа и желбата за совршено зрели домати кои ги имаат сите хранливи вредности
Природното зелено е модерно. И како да не биде во овој современ свет, кога отсекаде сме потиснати од бетон. Во светот архитектите веќе создаваат и вертикални градини по фасадите, паркови по покривите и микро оази во големите деловни згради.
Таков тренд одамна се смести и во нашите лични простори. Се почесто испраните алишта по балконите се заменети од саксии со раскошни цвеќиња, многу луѓе одгледуваат зачини и дури зеленчуци на терасата или дома, а при постоење на двор - во него. Создавањето на мини оази во дневната соба, пак е заразна опсесија.
Ако имаш желба да имаш сопствена градина, а искуството со растенијата до моментов најчесто завршувал во канта, не се откажувај. Секој може да настапи успешно како градинар, но за тоа има правила, трикови и, најмногу - бара грижа и трпение.
За почетници
Да одгледуваш сардели и да се грижиш за орхидеи сосема е различно, така, како што имаш саксии со зачини, не е исто како да се грижиш за домати. Едноставно едни растенија се повеќе претенциозни и бараат повеќе познавања и постојани грижи.
Ако допрва мислиш да започнеш во хортикултурата, во почетокот одбери растенија, кои се лесни за одгледување. При декоративните собни растенија, на пример тоа се тие што не цветаат. Обично цвеќињата бараат повеќе внимание. Кај тие што се јадат пак најпогодни за почеток се зачините. Најдобро е да се одлучиш на готови растенија во саксија, наместо да се обидуваш да ги садиш од семе, иако второто е доста поевтино.
Прашај го продавачот во продавницата или види во интернет дали соодветното растение сака повеќе или помалку сонце, колку често треба да се полева, потребни ли се други грижи како кроење итн.
Зеленчукова градина на терасата? Да, може.
Ќе бидеш изненаден колку работи може да се одгледуваат во услови на градско живеалиште. Зачините се јасни, но во саксија слободно можеш да засадиш домати, тиквички, кромид, лук, чили, зелена салата, целер, грав, јагоди ...
Ако одиш до некој пазар, сеуште можеш да најдеш расад. Земјата, која се продава во вреќи по продавниците е идеална и за одгледување на зачини, но не земај цвеќарско ѓубриво, ако навистина имаш намера го да консумираш производство.
Доматите и тиквичките се садат најмногу по две коренчиња во саксија која е добро да е голема и да има доволно место за коренот. При растењето доматите имаат потреба од отстранување на малите и слаби гранчиња во основата на поголемите гранки. И двете култури сакаат многу светлина и секојдневно наводнување. Ако балконот ти е премногу сончев сепак треба да внимаваш да не изгорат.
При јагодите има специјални сорти за саксија. За да имаш побогата реколта барај т.н. висечки јагоди. Ќе треба да обезбедиш високо место на кое да ја закачиш или поставиш саксијата, па јагодите да имаат навистина каде да висат.
Ако сакаш да одгледува зелен кромид и лук, е доволно да ги посадиш преку 5-6 см. во саксијата. Лукот е најлесен - ти требаат чешнињата од главата на старото растение. За кромидот ќе ти треба расад или семиња. Постои и друг начин да одгледаш зелени стебла, кога ќе поставиш глава кромид во тесна чашка и додаваш само вода само колку да бидат потопени корените. На сличен начин може да си одгледуваш целер или зелена салата.
Децата сигурно ќе се радуваат да видат како расте едно гравче, но не се задржувај само до ученичкиот метод со влажен памук. Откако никне, пресади ги гравќињата во саксија - не бараат голем простор, но ќе треба да користиш прачка или јаже, по што да се замотааат