Што да јадете за да не добиете коронавирус?
Кои витамини и минерали се најефикасни во борбата против Ковид-19? Кои се оние хранливи материи кои имаат научно докажан најголем потенцијал да ја намалат веројатноста за инфекција со коронавирус? Проверете во написот!
Здрава исхрана, многу свеж воздух и сонце, секојдневно поминување на слободното време во природа и што е можно помалку стрес се, секако, вечните победници кога станува збор за силен имунолошки систем.
Сепак, постојат и одредени хранливи материи за кои е научно докажано дека имаат најголем потенцијал за намалување на веројатноста за инфекција со коронавирус.
За кои се работи, проверивме во брошурата на д-р Леон Бедрач - Коронавирус, диети и додатоци во исхраната: Што вели науката?
Список на препорачани хранливи материи
Според д-р Бедраш, овие хранливи материи имаат најголем потенцијал да ја намалат веројатноста за инфекција со коронавирус.
1) Цинк. Препорачливо е да се земаат од пет до 15 милиграми три до четири пати на ден, или од храна или како еквивалентно во форма на додатоци во исхраната. За додатоци во исхраната, внимавајте да изберете хелатна форма (како што се ацетат, глуконат, бис глицинат или цитрат) во форма на пастила или пиритон, која доаѓа во форма на спреј, но не купувајте спреј кој содржи цинк оксид бидејќи неговата биорасположивост е помала.
2) Бакар. Д-р Бедрач препорачува околу четири до пет милиграми бакар на ден во форма на храна или додатоци во исхраната. Ако користите бакар во форма на додатоци во исхраната, изберете хелатна форма - или како сулфат или бис глицинат.
3) Кверцетин и флавоноиди. Кверцетинот, кој се наоѓа во боровинки, какао, брокула, зелен чај, јаболка, кромид и црвено вино, се покажа како многу ефикасен.
4) Екстракт од бозел. Д-р Бедрач препорачува еквивалент на околу 800 милиграми на ден распоредени во две до четири дози. Можете да го набавите во форма на сируп, пастили или капсули.
5) Витамин А. Уживајте околу 1000 μg на ден од животински извори или 200 μg на ден од растителни извори. Иако витаминот А го поддржува имунолошкиот систем, во случај на коронавирус може да доведе до негативен ефект, затоа д-р Бедрач не препорачува земање витамин А во поголеми количини од препорачаната дневна доза, па дури и повеќе од исхраната отколку додатоците во исхраната.
6) Витамин Ц. Како и кај витамин А, тоа се однесува и на витамин Ц, па затоа има смисла да се консумира со диета и да се внимава да не ги надминувате вашите потреби - околу 150 до 200 милиграми на ден, што лесно се постигнува ако го земате редовно.
Редовно консумирајте овошје и зеленчук, особено пиперки, агруми, киви и лиснат зеленчук.
7) Лук или алицин. Корисните својства на лукот ќе ги постигнете ако исецкате едно чешне суров лук и оставете го да стои десетина минути. Или пет грама лук во прав растворен во вода и рехидриран. Или едноставно користете капсули со еквивалентно - околу 150 - 200 μg алицин.
8) Мелатонин. Д-р Бедрач првенствено советува квалитетен сон, и како додаток, количини од половина до пет милиграми мелатонин еден до два часа пред спиење.
9) Глицин и Н-ацетил цистеин. Ако јадете супа од коски и желатинозни парчиња месо, ќе добиете доволно глицин од храната, во спротивно се препорачува околу пет грама на ден или еквивалентно во форма на колаген или желатин. Н-ацетил цистеин, сепак, не се наоѓа во храната, освен во неактивирана форма кај живината, јајцата, месото, рибата и мешунките. Ако користите N-ацетил цистеин во форма на додатоци во исхраната, д-р Бедрач препорачува околу 500 милиграми на ден.
Што е со витамин Д и селен?
"Мојата препорака за земање витамин Д во форма на додатоци во исхраната за време на коронавирусот се разликува од препораките што ќе ги најдете скоро насекаде на друго место. Зошто? Од едноставна причина што калцитритол (активниот метаболит на витамин Д) и покрај сите свои корисни својства во зајакнувањето на имунитетот го зголемува изразувањето на рецепторите (ензим ACE2), преку кој коронавирусот САРС-CoV-2 влегува во нашите клетки “, предупредува д-р Бедрач.
Д-р Бедрач затоа советува да не се зема витамин Д во форма на додатоци во исхраната се додека не се смири состојбата со пандемијата. Се разбира, тој препорачува да одите на сонце (но да не ги загрозувате другите) и добивате витамин Д и селен од храната. Особено масната риба како сардини, скуша и лосос се одлични извори и на едната и на другата, како и жолчката и сирењето.
Исклучок од внесувањето на додатоци на витамин Д се, се разбира, лица кои имаат критично ниско ниво на витамин Д или имаат корист од земање витамин Д во форма на додатоци во исхраната поголема од потенцијално зголемената можност за инфекција како резултат на многу важни функции на витамин Д во нашето тело.
Забелешка: Содржината на брошурата и статијата е наменета само за општо образование и за информирање на читателите. Ниту една препорака не е замена за професионален медицински совет, дијагноза или третман.