Видови брашно без глутен и како да ги користите
Популарни замени за брашно
Традиционалното брашно содржи глутен. Благодарение на него, има свои карактеристики на еластичност и мекост. За жал, глутенот може да биде несоодветен за некои луѓе поради повеќе здравствени причини. Свртувањето кон алтернативните видови брашно е опција која може да ви помогне да не се откажете од омилените колачи, десерти, тестенини, пици, тестенини.
Бадемово или кокосово брашно - што е поздраво?
За да го изберете вистинското брашно без глутен за одредена цел, важно е да се запознаете со карактеристиките на некои популарни алтернативни брашна. На овој начин ќе можете успешно да подготвувате печива и десерти без тие да имаат премногу наметлив вкус кој не наликува на оригиналот. Понекогаш ќе треба да направите мешавини од повеќе видови брашно за да добиете брашно без глутен со посакуваните карактеристики и можности за употреба.
Мешањето на неколку видови брашно без глутен ви овозможува да подготвите мешавина од брашно со висока содржина на протеини, ниско ниво на шеќер и скроб, што може да има влијание врз здравјето, имајќи позитивен ефект во спречување на дебелина, дијабетес, кардиоваскуларни болести, висок холестерол. . Мешањето не е лесна задача. Можеби ќе треба да направите низа грешки во вашите експерименти додека не постигнете совршенство во правилниот сооднос на мешавини за различни намени.
Алтернативни замени за бело брашно
Еден од најголемите размислувања е вкусот. Некои брашно без глутен, како што се кокосот и бадемот, се одлични замени за сенаменско брашно, но имаат карактеристичен вкус што ги прави несоодветни за било каков рецепт.
Кокосовото брашно има одличен вкус и одлична текстура, но неговите малку слатки карактеристики го прават несоодветно како универзална замена за пченичното брашно. Најдобро е за бисквити, колачи, но не и за тесто за пица, на пример.
Бадемовото брашно е уште една популарна замена за традиционалното брашно. Но, подебело е од пченицата, што значи дека не е идеална опција за правење леб, на пример. Наместо тоа, сепак, со бадемово брашно можете многу успешно да подготвите бисквити, мафини, колачи, колачи со сирење.
Дали постои брашно што се смета за најздраво?
Бадемовото брашно има неверојатни здравствени придобивки бидејќи е богат извор на антиоксиданси, витамини и минерали. Има низок гликемиски индекс, што го прави погоден за дијабетичари и оние кои страдаат од отпорност на инсулин. Тој е извор на магнезиум и манган, кои го поддржуваат кардиоваскуларното здравје, го регулираат шеќерот во крвта, го стимулираат варењето.
Едно од најпопуларните алтернативни брашна без глутен, кое е погодно за леб, палачинки и колачи, е брашното од хељда, пишува medicalnewstoday.com. Хељдата е богата со влакна, ниацин и витамини Б. Поврзана е со намален ризик од дијабетес, крвен притисок, здраво ниво на холестерол и намален ризик од кардиоваскуларни болести, дебелина.
5 видови алтернативни тестенини без брашно
Брашното од Sorghum (сирак) е уште една одлична замена за традиционалното брашно без глутен. Идеален за печење колачи, бисквити, леб. Сиракот е вид на житарки без глутен. Содржи калиум, ниацин, витамини Б. Позитивно делува на општите воспаленија во организмот. Содржината на антиоксиданси го поврзува брашното од сирак со намален ризик од рак. Се верува дека може да помогне и во губење на тежината.