|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Зимница-рецепти
17.9.2013 12:53:52   
ivoni4ka
Бдејќи не најдов ваква тема мислам дека треба да ја имаме,бидеќи веќе е сезона во полн ек за зимница.

Што подготвувате и кои се вашите омилени рецепти?
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Зимница-рецепти
17.9.2013 12:55:09   
ivoni4ka
еве едно прашање од мене сакам да правам оваа година апетитка ама незнам како се прави помош малку?

_____________________________



(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 2
   RE: Зимница-рецепти
18.9.2013 8:28:52   
rina13
ИЗВОРНА ПОРАКА: caci20

1kg crn patlidzan
1l jabolkov ocet
150ml maslinov zejtin, 1-2 lazicki sol
3 cesninja lik

Patlidzanite se mijat, ne se lupat i se secat na krugcinja od po 5 mm. Vo tendzere se stava ocetot so solta i se vari dur ne zovrie, potoa se namaluva i se stavaat patlidzanite 5 min. Se vadat i cedat, a ocetot se cuva. Se redat vo tegli golemi - patlidzan pa seckano lukce , a moze i magdanos, pa pak patlidzan i taka do kraj. Se ostava da se oladat se prelivaat so ostatokot od ocetot. Na kraj se stava po nekoja kapka maslinovo maslo ili obicno i se zatvaraat.

Mnogu lesno se pravat a vkusni se

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 3
   RE: Зимница-рецепти
13.10.2013 10:58:00   
Hunny
Дали некој има рецепт за руска салата (зимница) не онаа со мајонез?Ме интересира колку сол, шеќер, оцет се става?

(Одговор на членот rina13)
Непосредна врска до пораките: 4
   RE: Зимница-рецепти
13.10.2013 12:00:38   
Bethany
Hunny, вероватно мислиш на мешана салата, барем јас ја знам под такво име.
Во секој случај, ќе напишам по која рецептата јас ја правев, па и во случај дека не е таа салата што бараш, ќе се најде некому можеби.
Многу е вкусна, од зимницата единствено нешто што би правила и понатаму.

Мешана салата (зимница) - количина за 10-12 тегли

2.кг. краставици
2. кг. карфиол
1 кг. морков
2. ком. зелка
1 кг. зелен патлиџан

Се се сече на кругчиња и/или ренда, се промешува, се става бибер во зрно (околу 4-5 кесички), оцет бел (око 1/2 од шишето), зејтин (пола шише), солта и шеќер (околу 2 лажици)
Се остава да постои 2-3 саата и после се реди во теглите. Се затвараат и провриваат во вода на шпоретот. (или друг начин на вакумирање).

_____________________________

" Maturity is knowing more and more what is worth fighting for, and what is not worth fighting for."

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 5
   RE: Зимница-рецепти
13.10.2013 14:21:38   
Hunny
Да на таа салата мислам. Фала на рецептотuser posted image

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 6
   RE: Зимница-рецепти
13.10.2013 15:44:40   
elenak
Салатава и мајка ми ја прави, ја јадат сите освен мене. Јас само киселите краставички ги ловам. user posted image Само што она не ги врие теглите туку го реди зеленчукот во големо тенџере, го полива со течноста и го остава да зоврие. Кога зеленчукот малку ќе омекне ги полни теглите и ги затвара. Вакумирано е и многу побрзо стасува, бидејќи веќе е омекнато се, па негде за 1 недела може за да се јаде. Инаку тоа заборавив, најдолу го става она што е најтврдо, на пр.морков, а најгоре зелката кога реди во тенџерето. И од зачини освен црн бибер става и ловоров лист.



_____________________________

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 7
   RE: Зимница-рецепти
13.10.2013 16:13:18   
elenak
Еве и еден рецепт, гледам дека немаме за лутеница. Ние ја правевме пред некој ден, многу е лесно.
Потребно е:
7 кг пиперки
1,5 томтело
700 мл зејтин
1 чаша вински оцет
1 чаша шеќер
сол
лук
магдонос
Пиперките ги комбиниравме, 4 кг беа од оние за ајвар што се црвените и 3 кг од малите темно зелени (пеперови ги викаат кај нас). Тие обично лутат малку, а ако не тогаш може да се додадат лути пиперки во зависност од тоа колку сакате да е луто.
Значи пиперките се чистат од семе, се печат и се лупат. Зејтинот се става во тенџере на оган и откако ќе се загрее се ставаат пиперките исцепкани на лентички да се пропржат малку. Се става томателото, оцетот, шеќерот и сол по вкус и се меша.user posted image На крај се додаваат лукот и сецканиот магдонос (исто по вкус) и се трга од оган.

_____________________________

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 8
   RE: Зимница-рецепти
13.10.2013 19:15:27   
Bethany
ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny

Да на таа салата мислам. Фала на рецептотuser posted image


Нема проблем, сигурно убава ќе ви испадне. user posted image

ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak RR
Само што она не ги врие теглите туку го реди зеленчукот во големо тенџере, го полива со течноста и го остава да зоврие. Кога зеленчукот малку ќе омекне ги полни теглите и ги затвара. Вакумирано е и многу побрзо стасува, бидејќи веќе е омекнато се, па негде за 1 недела може за да се јаде.




И ние ја отворивме брзо, за една недела до десет дена. И беше супер, мада јас лично и преферирам да не биде потполно меко
user posted image

А ова со вакумирањето, исто знам дека некои ги затварат теглите и ги стават во загреаната рерна и на тој начин ги вакумираат. Само јас не ја знам постапката, на колку степени рерната, колку долго се држат теглите, па ете ако некој знае и има практикувано може да сподели.
Мислам дека е и тоа најпрактичен начин за вакумирање.

_____________________________

" Maturity is knowing more and more what is worth fighting for, and what is not worth fighting for."

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 9
   RE: Зимница-рецепти
14.10.2013 12:31:34   
ivoni4ka
eve i jas da ja pisam mojata lutenica top izleze po recept na komsivka
10 kg crven piper pecen i sitno seckan
6 kg domati
kitka magdanos sitno seckan
1 glavica luk , samo celi cesninja
100 gr seker
sol po potreba
1 l zejtin
150 ml vinski ocet
20 feferoncnja

domatite se lupat i sitno se seckat, stavat na ogan, otkako ke zovrijat se stava seketor i ocetot, malku povrjat i se dodavaat piperkite otkako ke pocne da se zgusnuva se dodava zejtinot i solta. za otprilika 1 cas na sreden ogan skoro e gotovo i se stava lukot, magdanosot i feferonite, se sobira na toplo vo topli tegli, na mene so ovaa doza mi izleze 11 tegli lutenica


_____________________________



(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 10
   RE: Зимница-рецепти
11.2.2016 18:27:23   
lukajana RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanjat7880

Devojki,moram da spodelam eden recept za zimnica koj mnogu e lessen za da se napravi,bez konzervansi e I e mnogu vkusen zelencukot napraven na ovoj nacin!
RASTVOR ZA ZELENCUK VO TEGLI
4 litri VODA
1 lItar ALKOHOLEN OCET(KISKO preporacuvam)
200 grama SHEKER
150 grama SOL
Se rastvara seto ova I se polevaat vekje spremenite I napolneti tegli(gi polnite so shto sakate od zelencuk),se zatvaraat I se stavaat vo rerana na 70-80 stepeni 2saata.Potoa se isklucuva rernata I se ostavaat do drugiot den ,tamu da se oladat.
Okolu potrebnata kolicina na zelencuk,jas imam nekoja vakva matematika,za 2.5 kilogrami feferonki mi treba pola doza od rastvorot.



_____________________________

Сакам кога ми зборуваат зад грб зашто тогаш знам дека сум еден чекор пред нив

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 11
   RE: Зимница-рецепти
25.8.2016 16:32:11   
marchi
ajde zenicki nablizuva sezonata za zimnici user posted image da ja razmrdame temava.mene mi treba recept za domasen kecap. detevo obozava kecap ama mislam deka redno vreme e toj kecap da e domasen pa spodelete recepti

(Одговор на членот lukajana RR)
Непосредна врска до пораките: 12
Страница:   [1]
Страница: [1]
Оди на:






Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?