Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Сите привремено невработени лица, освен три категории: - кои земаат надомест по основ на невработеност, - кои се здр. осигурени по основ на неостварување приходи со потврда од УЈП, - осигурени по друг основ.
Доколку не припаѓа на овие категории треба да се оди во АВРМ, каде има подрачна единица на Фондот каде се врши промена на основот.
Ќе плаќаат оние кои поднеле даночна пријава со приход поголем од 132.000. Документи: лична карта, здр. книшки, изводи од МКР и МКВ.
Толку запамтив денес од информациите на работа.
Детално има на сајтот на ФЗО, во pdf, Maca25 стави линк ако смее од ваква категорија
Значи ако јас сум осигурана преку мм и преку него се лечиме јас и ќерка ми треба да извадиме некој документ со кој покажувам дека јас немам никаков месечен приход?!
To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...
Значи ако јас сум осигурана преку мм и преку него се лечиме јас и ќерка ми треба да извадиме некој документ со кој покажувам дека јас немам никаков месечен приход?!
za ovaa kategorija si ostanuva po staro....ke si bides osigurana preku mm ti i deteto i ne treba nikakov dokument kolku sto jas procitav vo vesnik.
Колку што разбрав вчера од вестите, сите невработени лица чиј што семеен месечен приход е поголем од 11.000 денари треба да си плаќаат здравствено осигурување. Значи мојата плата е поголема од 11,000 а од денес и мм и ќерка ми се здравствено осигурани преку мене, а мм се води од денес како невработен, значи тој од септ. ќе треба да си плаќа!!!
Почнувајќи од денеска, сите невработени ќе треба да пополнат Изјава за приходите кои ги оствариле минатата година, врз основа на што ќе се утврди дали ќе имаат право од 1. септември да добиваат сини картони на товар на државата или сами ќе плаќаат за нив.
Изјавите, во наредните два месеци, невработените ќе ги пополнуваат во бироата за вработување каде ќе има и членови од Фондот за осигурување.
Приходите кои во Изјавата не треба да се пријавуваат се: социјална помош, надоместок за телесно оштетување, награди, стипендии и кредити за ученици и студенти, детски додаток, еднократна помош за новороденче и родителски додаток, алиментации, надоместок во случај на смрт и надоместок по основ на невработеност како и приходи добиени од волонтерска работа.
Семејствата кои имаат барем еден вработен член, нема дополнително да плаќаат за сини картони, зашто тие и понатаму ќе бидат осигурани преку тој што е вработен.
Семејствата со невработени што имаат годишни приходи од 132.000 до 182.000 денари, за сини картони ќе плаќаат по 1.100 денари месечно.
Оние на кои годишниот приход им е повисок од 182.000 , за сини картони ќе плаќаат околу 2.200 денари месечно.
Студентите ќе добиваат сини картони преку родителите, без да се уплатува дополнително за нив.
ајде и јас да прашам, незнам дали ја сум толку глупичка ама ништо од ова не разбирам значи јас сум невработена, а мојот маж работи ама и тој не е осигуран, треба и ние да поднесеме така?плс ај некој на попрост начин да ми објасни фала
Штом не е осигуран значи и тој се води како невработен и да, треба да појдете и да се пријавите. И јас и мм се водиме како невработени и деновиве ќе одам
To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.