|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Доење
27.7.2011 16:43:03   
Natuska85
Сакам да ве прашам поискусните мамички,дали ако почнам да му давам на user posted image (кое има 3 месеци и некој ден) чајче од шише,ќе се научи на шишето(полесно да цица) и нема да сака да вложува многу труд за да цица од градатаuser posted image .Така имам наслушнато или прочитано негде па ме интересира ваше искуство..

< Поракaта ја уредил Natuska85 RR -- 27.7.2011 16:46:07 >

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот anedespo)
Непосредна врска до пораките: 251
27.7.2011 17:00:43   
Octavia
Нам лекарката ни рече да даваме течности (заради топлото) само со лажичка и тоа само вода. Со лажичка заради цицањето, а вода заради жедта, а да не му го расипува апетитот. Нa другарка моја лекарката и кажа слободно Бекутан чајче да дава (со шишенце) и сега не знам дали заради чајот (многу е благ) или заради шишето, ама навистина после имаше огромна мака да го натера бебето да цица. Буквално почнуваше да вришти кога ќе го ставеше да го дои. Е сега, моето не сакаше ни вода ни ништо, па бевме само на доење и лекарката ни рече дека и тоа е сосема во ред, и дека штом user posted image е задоволно со доењето, нема потреба да му се форсира ништо додека е толку мало.

< Поракaта ја уредил Octavia -- 27.7.2011 17:01:05 >

(Одговор на членот Natuska85)
Непосредна врска до пораките: 252
27.7.2011 21:30:30   
anedespo
Samo so lazice.

(Одговор на членот Octavia)
Непосредна врска до пораките: 253
27.7.2011 22:36:45   
Felly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 RR

Сакам да ве прашам поискусните мамички,дали ако почнам да му давам на user posted image (кое има 3 месеци и некој ден) чајче од шише,ќе се научи на шишето(полесно да цица) и нема да сака да вложува многу труд за да цица од градатаuser posted image .Така имам наслушнато или прочитано негде па ме интересира ваше искуство..

Натушка јас уште од првата недела и давав и млеко (ја прихранував) и чај од шише, па ја доев до 9,5 месеци. ЗНачи немаше проблем да не сака да цица. Ама тоа сепак е моето искуство, секое бебе е различно.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

Непосредна врска до пораките: 254
27.7.2011 23:02:27   
blond
Моето user posted image пие чајче од шише, па си цица без проблем. На цуцлата од шишето ја немам проширено дупката, така да не тече многу и треба да се потруди повеќе за да повлече (за разлика од цицето, кое понекогаш знае само да прска млеко на сите страни user posted image )

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 255
27.7.2011 23:05:04   
Snowhite RR
Море давај му таму со шише, да не си направиш како мене па после ништо од шише да не ти пија па да мачиш маки. Тоа кога 3 месеци цица, сега ќе се откажи од цице, не верувам. Тоа може да се случи додека е уште мало, додека ја научи техниката на цицање, а сега тоа го има совладано и ќе си продолжи не се секирај

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 256
28.7.2011 8:55:48   
Calypso
И моето user posted image без проблем си цица, иако уште во првиот месец почнавме со дохрана, и тоа со шише. Додуша, ми велеа со лажичка да му го давам млекото, ама колку ќе голтне така? И не се откажа од цицањето, иако ноќе му беше тешко да фати. Сепак, и јас бев упорна и нонстоп го држев на града, па сега немаме проблем со цицање. Инаку, само млеко ми пие од шише, вода или чајче не сака, почнавме и со сокчиња (колку на вкусот да се научи), па му давам со лажиче, колку-толку ги пие. Ама за да пие повеќе, особено вода, почнав да му давам со шприц - и полесно ми е така, голта многу повеќе отколку со лажиче. Си мислам дека можеби е поарно што не сака од шише да пие, после да не си мачам мака со одвикнување.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 257
28.7.2011 10:45:44   
Elce
И јас и давам млеко од шише и плус цица,дури некогаш и се гади од цуцлата,пробавме да и дадеме водичка со лажичка но се згади и од водата,не сакаше ни да проба,првите недели убаво го пиеше капките д3 со лажичка,сега не можам да и дадам,не сака да ги голтне,и ги мешам нели со млекце ама мака мачиме.

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 258
28.7.2011 11:14:36   
Calypso
Капките ќе и ги капнуваш директно во уста, јас така правам. Прво на лажичка му давав, ама сега директно во уста. Ако ги мешам со млеко, а не го испие цело, џабе сум ги ставала капките. А инаку, и на син ми му се гади од цуцла, особено од цуцла лажалка, а исто приметувам дека прави фаца како да му се гади кога веќе го допива млекото. Не ми сакаше чиста вода, па му ја мешам со маааалку шеќер (некогаш воопшто и не му ставам шеќер) и неколку капки лимон, така ми ја пие. Знам дека велат педијатрите лимон да не се дава до година дена или до 6 месеци - како беше точно не знам, ама мене педијатар неонатолог ми кажа дека можам да му давам без проблем - секако нас ни давале после секој подој вода со неколку капки лимон да ни се чисти устата за да не се јави соор - па што ни фали?

< Поракaта ја уредил Calypso -- 28.7.2011 11:20:21 >

(Одговор на членот Elce)
Непосредна врска до пораките: 259
28.7.2011 11:25:42   
arh_diz
Pocnete poleka da ja isfrlata dohranata , laktacijata se zgolemuva kolku poveke cica bebeto
Sto se odnesuva do kapkite prasajte si pedijatar ili ortoped dali da davate ,sin mi se rodi vo Avgust bese toplo i ne piese kapki na toplo ne se davaat
Limon ne se dava na bebinja da ne mu se javi problem so stomaceto , dokolku enma problem davajte
Jas nemam dodavano  nitu limon nitu seker vo voda

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 260
28.7.2011 11:35:49   
blond
Jaс му давам на Јован малце лимон 2-3 капки и толку вода кога многу ика. И престанува да ика веднаш. Му давам од лажиче малце само да лижне, да го допре лажичето што се вели и икавицата престанува.
A kaпките ми рекоа да му ги давам (без оглед што е лето).

< Поракaта ја уредил blond -- 28.7.2011 11:41:13 >

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 261
28.7.2011 11:45:51   
anedespo
ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Капките ќе и ги капнуваш директно во уста, јас така правам. Прво на лажичка Знам дека велат педијатрите лимон да не се дава до година дена или до 6 месеци - како беше точно не знам, ама мене педијатар неонатолог ми кажа дека можам да му давам без проблем - секако нас ни давале после секој подој вода со неколку капки лимон да ни се чисти устата за да не се јави соор - па што ни фали?

Ако си била алергична на лимон и те како ќе ти фалело, па дури може и живот да те чини или мало бебе ако е алергично на лимон.

Непосредна врска до пораките: 262
28.7.2011 11:47:39   
anedespo
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

Sto se odnesuva do kapkite prasajte si pedijatar ili ortoped dali da davate ,sin mi se rodi vo Avgust bese toplo i ne piese kapki na toplo ne se davaat

Капките се даваат секој ден во првата година од животот на бебето, без разлика дали е лето. После наполнети 1 година, се даваат само во месеците со Р.

Непосредна врска до пораките: 263
30.7.2011 9:27:29   
heba
mi prepishaa kapki za zateganje na matkata a citam vo upatstvoto deka vo doenjeto mozelo da ima toksichen moment za bebeto i se izbezumiv i deka ne trebalo povekje od tri dena da se prima terapijata sea mn mi e strav da gi zemam a matkava mi e puna krv  neznam so da praam piel li nekoj od kapkite dodeka doel ??

(Одговор на членот anedespo)
Непосредна врска до пораките: 264
30.7.2011 9:31:23   
arh_diz
Stom ti gi prepisal ginekolog kapkite , mozes da gi primenuvas

< Поракaта ја уредил arh_diz RR -- 30.7.2011 9:33:15 >

Биди тоа што си

(Одговор на членот heba)
Непосредна врска до пораките: 265
30.7.2011 11:02:40   
Calypso
Јас пиев од капките, три пати дневно по 15 капки, два дена. Ми ги дадоа за да ми престане крварењето, поточно менструацијата, бидејќи јас добив менструација точно по еден месец откако се породив, и ми траеше три недели, може и повеќе, не паметам точно. Мене ми беше страв да ги пијам баш поради тоа што пишува, дека може да бидат токсични за детето, со сила се натерав да ги пијам, и тоа најмалата доза. Инаку, грчеви ќе имаш од нив, ама и детето може да има. Јас тоа го забележав кај син ми, може коинциденција било, а можеби и не. Гинекологот ми рече дека нема врска токсичноста, единствен проблем од нив било тоа што можат да ми го намалат млекото. Ми рече да ги пијам три дена, јас ги пиев само два, и тоа првиот ден три пати во денот по 15 капки, а вториот ден 2x15 капки. И престанав самоиницијативно, бидејќи мислев дека немаат ефект - ми рекоа дека веднаш ќе делуваат, а јас крварев уште повеќе. Но после три дена престанав да крварам. Прашај гинеколог, и твојот и некој друг, па види што ќе ти кажат.

Непосредна врска до пораките: 266
30.7.2011 11:35:27   
kikitina
Jas mnogu sakav da ja dojam Jovana, ama poradi toa sto primav antibiotik posle poragaj ja hranea so spric 4 dena, pa posle problem nemam bradavki duri pocna da faka morav so sise da ja dohranuvam i sega cica , ama ne znae da si goltne celo mleko i tece niz vrat. Taka da, se odmolzuvam i preku sise go pie moeto mleko. Po preporaka od pedijatarot i davam i vodicka so lazice i cajce bekutan za grcevite.

Господ постои само ако веруваш во него!

Непосредна врска до пораките: 267
30.7.2011 11:45:24   
heba
calypso znaci ti gi pieshe nesho na M se vikaa neznam kako dolgo ime e i pishue deka najmnogu 3 dina se pijat i jas bi zimala najmalku so moze neznam kogo da prasham drug ovoj so mi gi dade mi e maticen a drugiot so me poragjase ne e tuka na odmor e :(( aj so go namaluva mlekoto nekako posle kje se stabilizira pak ama mi e strav neso da ne mu se desi na bebevo ako ne dva dena da se odmolzuvam da mu davam AD mleko samo mn mi e strav 

(Одговор на членот kikitina)
Непосредна врска до пораките: 268
30.7.2011 23:21:50   
Natuska85
Елче  и блонд дискусијата за крварење после породување може да ја продолжите тука

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот blond)
Непосредна врска до пораките: 269
11.8.2011 9:36:22   
heba
dechki vo posledno vreme mn problem imam i so doenjeto i so cuclata mn pocna da se zadushuva bebevo i da mu zaletnuva vo dushnik od mlekoto so strav ja dojam a AD mlekoto go iskluchiv vekje ne i davam pa samo cica ama i togash se zasrknuva dva pati do sea do tresenje za noze sme doshle od so ne moze da zeme vozduh obelev od griza i sekoe doenje mi e nov strav,prethodno sama si go drzeshe shisheno sea smukni zakashlaj celo vreme so mmu se desi na bebevo neznam.......

Непосредна врска до пораките: 270
11.8.2011 9:51:46   
miana
I doaga poveke mleko i zatoa se zadusuva..tebe kanalite ti se prosirile a ona naviknata da vlece poveke za da i nadojde i zatoa i nadoaga golema kolicina i se zasrcknuva..Nema care ke pazis kako ja drzis i koga ke se zakasluva odma krevaj ja i potcuknuvaj po grbceto.Ke se navikne poleka,poleka

(Одговор на членот heba)
Непосредна врска до пораките: 271
12.8.2011 1:17:12   
Snowhite RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: heba

dechki vo posledno vreme mn problem imam i so doenjeto i so cuclata mn pocna da se zadushuva bebevo i da mu zaletnuva vo dushnik od mlekoto so strav ja dojam a AD mlekoto go iskluchiv vekje ne i davam pa samo cica ama i togash se zasrknuva dva pati do sea do tresenje za noze sme doshle od so ne moze da zeme vozduh obelev od griza i sekoe doenje mi e nov strav,prethodno sama si go drzeshe shisheno sea smukni zakashlaj celo vreme so mmu se desi na bebevo neznam.......

Хеба пробај да ја доиш на тој начин што ти ќе лежиш на грб а бебето на твојот стомак, најверојатно повеќе млеко и надоаѓа па затоа се засркнува, а на овој начин нема толку брзо да и тече млекото

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот heba)
Непосредна врска до пораките: 272
12.8.2011 10:25:10   
Sandric
Имам проблем па некој ако може да помогнеuser posted image
Значи имаме 13 месеци и си цицаме редовно , и дење и ноќе. На едната града пред 2-3 дена ми се направи грутка и тоа не баш мала некаде 2на 2 см. и викав ај ке ми помине , не е страшно, ја масирав иако многу ме болеше. Детево го ставам повеќе на таа страна за да влече да ја разбие ама некако не ми поминова и дури ми се зацрвени надворешно.
Што да правам, ладни или топли облоги? Или да си отидам на лекар...user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 273
12.8.2011 10:52:38   
miana
Odma pocni da pies Cefaleksin kapsuli ili javi mu se na ginekologot ke ti kaze..i mene mi se sluci istoto,mu se javiv na doktorot i mi rece da se izmolzuvam,masiram i da pocnam so cefaleksin ( samo toj e dozvolen za vreme na doenje) i taka mi pomogna..moras navreme da reagiras bidejki moze da pocne da se siri,pa da kacis T i mnogu polosi raboti da se slucat...i davaj mu na bebeto od taa grada poveke ama izmolzuvaj ja i drugata da ne ti se stvori tamu mastitis

(Одговор на членот Sandric)
Непосредна врска до пораките: 274
12.8.2011 10:53:42   
miana
I topli oblogi- nikako ladni...krpa natopena so vrela voda i masaza preku krpata.

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 275
Страница:   <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

koe e najubavo ime?
sanimani85

koe e najubavo ime?

Nikola (38%)

Matej (29%)

Luka (21%)

Grigorij (12%)

Број на сите гласови: 146

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!