|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  80 81 [82] 83 84   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вештачко оплодување - II дел
5.9.2011 13:41:15   
dafne1
zdravo BOGDANCANKA moze li edna informacija bidejki me informiras za mnogu raboti pred vreme blagodaram jas piev 21 den JASMIN a od 22 pocnav so SUPREFAKTOT mi rekoa deka niv ke gi udaram dodeka ne mi dojde mens i od 3 den na mens da gi uklucam PUREGON me interesira koga ke mi dojde na kolku dena e pravilno i celo li vreme ke se bockam so SUPREFAKTOT i koe e negovoto dejstvo

(Одговор на членот brankovic)
Непосредна врска до пораките: 2026
5.9.2011 14:46:50   
Bogdancanka
Дафне мила после добиената менструација започнува инвитро циклусот,кога се почнува со хормоналната стимулација, терапијата колку и што ќе примаш ти ја одредува лекарот што ја води целата инвитро постапка. Инекциите за стимулација најчесто се примаат приближно околу 10 дена.Суперфактот се прима до крај заедно со Пурегонот само што Суперфакт се боцкаат подкожно а Пурегонот се мускулни.Јас примамв Фостимон и Суперфакт дозата на суперфактот после првиот преглед ми беше намалена,бидејки додека се прима хормоналната стимулација се прават редовни прегледи за лекарот да види како се развиваат фоликулите исто така се следи и концентрацијата на естрадиол во крвта. По тоа лекарот ќе утврди дали треба да се зголеми или намали дозата на стимулацијата.
се надевам ти помогнав позз мила од срце ти посакувам набрзо да си ги дочекаш фамозните user posted image цртки

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

(Одговор на членот dafne1)
Непосредна врска до пораките: 2027
6.9.2011 17:33:25   
anebebe
e pa zenicki eve i jas da vi kazam deka vo cetvrtok ke se pravi punkcijata user posted image vecerva ja pprimam poslednata STOP inekcija i vo cetvrtok sabajle ke bide punkcijata.Mnogu sum isplasena se kako ke zavrsi za vreme na punkcijata dali ke se izvadat dovolno i pravilni JK i dali istite pravilno ke se plodat i razvvaat .Kako sto se blizi krajot mene taka se poveke me faka strav i panika .Pozdravce

(Одговор на членот Bogdancanka)
Непосредна врска до пораките: 2028
6.9.2011 21:35:46   
babyhope
anebebe мила ти посакувам многууууууу успех во четврток, многу прекрасни и зрели ЈК спремни за оплодување па набрзо да ни соопштиш дека си user posted image и дека ќе има user posted image user posted image или  user posted image user posted image user posted image . Уште еднаш со среќа и извести не како ќе поминеш во четврток user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот anebebe)
Непосредна врска до пораките: 2029
6.9.2011 21:38:09   
Bogdancanka
Anebebe mila nema mesto za panika i strav,samo pozitivno so vedri misli ke bide se vo red...ajde mila stiskame palci za tebe i ti ja prajkam seta moja pozitivna energijauser posted image user posted image user posted image

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

Непосредна врска до пораките: 2030
6.9.2011 22:01:30   
anebebe
user posted image vi  blagodaram srci za podrskata vo cetvrtok ke ve izvestam kako sum pominala i koku JK se izvadeni pozdravce  user posted image

(Одговор на членот Bogdancanka)
Непосредна врска до пораките: 2031
6.9.2011 23:07:55   
dafne1
mnogu sreka i od mene i jas sum na toj pat stiskam palci za tebe pa drugata nedela ke me izvestuvas ti mene pozdrav cekame pozitiven rezultat

Непосредна врска до пораките: 2032
7.9.2011 19:21:42   
Cooper
anebebe so sreka utre..se nadevam deka se ke mine najubavo..da imash mn JK..koi ke se oplodat i ke se razvijat mn ubavi embrioncinjauser posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 2033
8.9.2011 21:08:39   
anebebe
zenicki super pominav izvadivme 18 JK i toa odlicni ,umalku spermata na mmm e so los a morologija no rekoa deka sepak ima i zdravi od koi ke se oplodat JK sega ostanuva vazniot povik od tre da ni kazat kako se razvivaat i za toa mn se nerviram sto ako nesto ne e kako sto treba user posted image i toa se zaradi spermata inaku jas se osekam ne bas mn dobro imam bolki vo stomakot i blago krvarenje i mn mi e poduen , se cuvstvuvam malaksano i pospano no se ke izdrzam i ke pominam samo da gi vidam user posted image user posted image pozdravce i drzete sreka da e se vo red user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот Cooper)
Непосредна врска до пораките: 2034
8.9.2011 22:15:31   
fanicka
Anabebe, so sreka neka ti e, ne se sekiraj se ke zavrsi uspesno ke odberat biolozite dobri spermici, sega odmaraj i misli samo pozitivno. Kade go pravis VTO vo sistina li. Mnogu e vasno da se oplodat i da se razvivaat do 5 den kako blastocisti, togas e visok procent na uspesnost , megutoa i 3 den da ti bide trnsferot moze da bide  uspesno. So sreka draga moja.user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 2035
8.9.2011 22:59:19   
babyhope
anebebe само позитивно мила...со оптимизам и среќни мисли до следниот повик за трансферот. Опушти се, релаксирај се колку што можеш а од тоа што имам читано болките од пункцијата се нормални и пролазни...ајде мила само со убави мисли да не известуваш како ти иде....user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот fanicka)
Непосредна врска до пораките: 2036
8.9.2011 23:41:43   
anebebe
uf vi blagodaram zenicki za utehata i zTpodrskata inaku IVF to go pravev vo Re medika kaj dr Sneze i sum pre zadovolna o ke vidime na karaj kako ke izleze malku me nervira morfologijata na spermta iako znam deka ke ja oderat naj dobrata.user posted image pozdravce i se citame utre so novi informacii.

(Одговор на членот babyhope)
Непосредна врска до пораките: 2037
11.9.2011 13:11:40   
bate
здраво на сите... денеска ми е 10 ден од Е.Т. и направив брз тест и ми покажа негативен, една црта, user posted image user posted image user posted image . ова беше мое прво ивф и  за жал неуспешно, во петок треба да проверам и преку крв, ама ме боли стомак како да ќе ми дојде, овој пат  ништо. имам замрзнати ембриони и може ли некој да ми ја објасни процедурата. фали ви многу

Непосредна врска до пораките: 2038
11.9.2011 14:49:02   
Cooper
bate ne se razocaruvaj ..uste e rano 10 den..jas na 12 pravev preku krv i mi pokaza bremenost a preku mokraca mi bese negativen testot..taka bese nekolku dena..zatoa dodeka ne ja vidishuser posted image ne se razocaruvaj..stomakot boli i ako si bremena..nemora da nzaci deka ke dobiesh..pozdrav

(Одговор на членот bate)
Непосредна врска до пораките: 2039
11.9.2011 16:17:20   
cece81
Bate! ne se razocaruvaj pred vreme Ubavo ti napisa Cooper kaj nekoj ne pokazuva vednas , zatoa bidi smirena i pozitivna imaj dobro rasolozenie mnogu e vazno ! Pozdrav mila i mnogu sreka ti prakamuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .....

(Одговор на членот Cooper)
Непосредна врска до пораките: 2040
11.9.2011 16:32:00   
fanicka
Bate, ne se razocaruvaj rano e uste ,pocekaj i preku krv da proveris, pa i ako ne e uspesno ovoj pat sigurno ke bide sledniot, nie sme hrabri i na se sme spremni. Jas ne bi pravela IVF so zamrznati embrioni , ne samo sto nema procent na uspesnost, tuku e i  mnogu rizicno pri odmrznuvanjeto, zatoa i ne ostaviv da mi zamrznat iako imav uste 6 dobri. Sepak ti si znaes , konsultiraj se so biolog koj raboti na ovaa problematika, jas go storiv toa. Ti  posakuvam ova IVF da ti bide uspesno.user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 2041
11.9.2011 18:19:37   
dafne1
moze li nekoj da mi napise dali e bolna punkcijata koga gi vadat i stavaat folikulite osekas li nesto i kade ja staavaat anestezijata da mi opise nekoj sto znae bidejki sum panicar po priroda i kolku vreme trae samata postapka

(Одговор на членот fanicka)
Непосредна врска до пораките: 2042
11.9.2011 19:40:02   
bate
fali vi mnogu milicki.. taka e, ke cekam, pa ke vidime, mozebi e rano mi dadovte nadez. pozdravcinja

Непосредна врска до пораките: 2043
11.9.2011 19:44:15   
bate
dafne 1, mila  koga ke ti pocne punktacijata, ti stavaat anastezija, mene vo venata na rakata, i posla 30-40 min. se budis. malku ke ti se vrti, i si odis doma. ke si polezis ke imas malku grcevi i malku krv. po nekolku casa ke bides kako nova. jas si nadraviv caj od nane, taka ne znam, i mi se podsmiri stomakot i mi se namalija grcevite. ne se plasi ne e strasno nisto. user posted image

Непосредна врска до пораките: 2044
12.9.2011 9:15:59   
Cooper
dafne1 i kaj mene venska anestezija..i za 1 min zaspav i se razbudiv kako nishto da ne bilo..ne mi bilo loso..ama sekoj organizam e razlicen..i imav malku bolki vo stomakot kako pred dobivanje...toa e ne e nisto strashno..pozdrav

(Одговор на членот bate)
Непосредна врска до пораките: 2045
12.9.2011 10:40:30   
chery33
bate ..rano e za tes da proveruvas..ima nades za uspesno ivf i ovoj pat imav bliska prijatelka prokrvare na 12 den fati vikend ne mzoese da proveri brhc preku krv i ostana 2 dena bez terapija koga proveri ponedelnikot bthcg pozitiven zatoa ne gubi nadez smiri se i cekaj si 14 den naj sigurno !! pozzz i cekame ubavi vesti

(Одговор на членот bate)
Непосредна врска до пораките: 2046
12.9.2011 16:30:16   
Viktori
ИЗВОРНА ПОРАКА: prvenka

Hečing je novi metod koji u izvesnim situacijama može poboljšati šanse za uspeh vantelesnog oplođenja. Posmatranjem zametaka u laboratoriji utvrđeno je da oni embrioni koji su okruženi tankim prirodnim omotačem imaju veći procenat usađivanja u sluzokožu materice. Tako se došlo na ideju o mikromanipulaciji koja je nazvana hečing. Na kojim principima se bazira hečing? Embrion koji se ubacuje u matericu uobičajenom tehnikom embriotransfera obavijen je omotačem. Da bi došlo do usađivanja u sluzokožu, zametak mora da izađe iz svog omotača, odnosno da se „izlegne” poput ptice iz jajeta. Priroda ponekad, učini ovaj omotač suviše debelim ili čvrstim, tako da ćelije koje su u ubrzanoj deobi, nemaju dovoljno energije da se probiju, te dolazi do odbacivanja. Rešenje za ovaj problem je hečing. Njime se istanjuje i probija omotač i olakšava oslobađanje embriona i njegovo naknadno usađivanje u sluzokožu. Metodi kojima se ovo postiže mogu biti: hemijski, mehanički i laserski. U poslednje vreme laserski je prihvaćen kao najpouzdaniji i obavlja se u svim velikim biološkim laboratorijama. Pouzdanost lasera u odnosu na druge metode je, pre svega, preciznost izvođenja, ali i brzina. Hečing se izvodi neposredno pre embriotransfera. Koristi se i na svežim, ali i na embrionima koji su bili zamrznuti. user posted image Hečing Statistike pokazuju da manje od 1% kvalitetnih embriona tokom ove mikromanipulacije pretrpi oštećenje koje ih učini nesposobnim za implantaciju. Pa ipak, to je osnovni razlog zašto se od hečinga taktički odustaje u onim situacijama kada postoji samo jedan embrion.
U praksi, hečing može da se koristi u svim slučajevima vantelesnog oplođenja. Međutim, iskustvo je pokazalo da je ovaj metod posebno koristan u sledećim situacijama:
a) poznije reproduktivne godine, odnosno kod pacijentkinja koje su starije od 37 godina;
b) pacijentkinje koje imaju povišen bazalni nivo folikulostimulirajućeg hormona (FSH), što govori o iscrpljenosti jajnika;
c) situacije kada se embrionalne ćelije sporije dele ili su fragmentisane
d) u slučajevima kada jajne ćelije imaju evidentno deblji i/ili čvršći omotač (zonu pelucida);
e) pacijentkinje koje su imale nekoliko neuspešnih pokušaja vantelesnog oplođenja (tri ili više embriotransfera koji se nisu završili začećem) Dosadašnji rezultati pokazuju da u svim navedenim situacijama hečing može da poveća šansu da dođe do trudnoće za 20%.Kaj mene,ne go napravija za sto ke baram objasnuvanje,mozda na toa se dolzi i neuspesnoto INV.Mene embrionite mi bea blstocisti na 5-den transver pa pak ne dojde do implantacija,iako go zadovoluvav uslovot za godinite gi imam 37 i te kako ima vrska ova prethodno kazanoto.D-rite ke kazat i deka ima i opasnost od toa megjutoa dobar embriolog znae kako treba da se napravi.Jas INV go pravev vo Re-medika i znam deka vo nivnata labaratorija go pravat toa.Dali na vasite otpusni listi posle transverot pisuva takvo nesto,ako go pravele treba da pisuva...i vo koj stadium vi bile embrionite

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот chery33)
Непосредна врска до пораките: 2047
12.9.2011 17:48:02   
Olivia
Prvenka jas na tretiot transver bev oploduvana so embrioni(zamrznati) po hecing postapkata vo Remedika i da pisuva na otpusnata.

"Trust takes years to build , only seconds to break , and forever to repair"

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 2048
12.9.2011 19:06:46   
anebebe
zenicki me interesira posle transverot tie sto pravevete IVF vo Re medika kolku vreme ostanavte na klinikata , posto jas pravam utre pa me interesira user posted image koku osatnuvam da lezam user posted image

(Одговор на членот Olivia)
Непосредна врска до пораките: 2049
12.9.2011 21:40:14   
cece81
Anebebe srekno mila, i da se fatat user posted image user posted image user posted image naednas pozitivni vibracii ti prakamuser posted image user posted image user posted image ...... Pozdrav!

Непосредна врска до пораките: 2050
Страница:   <<   < Претходна страница  80 81 [82] 83 84   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  80 81 [82] 83 84   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?