|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  24 25 [26] 27 28   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Адаптирано млеко
29.10.2011 15:14:41   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: LeelooN

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

Денес бевме пак на педијатар ни кажаа да и земам Новалак да и давам,има некој искуство со ова млеко????

Здраво мамички, нова сум на форумов иако со рингераја сум уште од првиот ден на мојата бременост. Моето бебенце пред два дена направи 3 месеци и од самиот почеток сме на АД млеко ХиП Комбиотик. На почетокот го пиеше без проблем, некогаш дури бараше и повеќе, но уште пред да наполни 2 месеци наместо да пие повеќе таа почна количински да намалува. Си реков може е период но еве во последните 2-3 недели ми пие се помалку и помалку. Инаку и го давам на 3-4 часа, се гледа дека е гладна но едвај ќе испие 50-60 мл, најмногу до 100мл и тоа шетајќи се по дома, пеејќи или сл. Најмногу ми има испиено 130мл ама тоа се случува ретко. Понекогаш воопшто не сака да пие, па пробам да и дадам чај бекутан и го пие без престан (значи дека е гладна). Првиот месец ми качи 1кг и 200г, вториот 800гр, а третиот едвај 500г. На ум сум да и го променам млекото, може се има заситено од ова. Педијатарот ми го препорача Аптамил со објаснување дека имал благ вкус и обично сите дечиња најлесно го прифаќале. Мамички кое е вашето мислење? Со кое млеко да пробам како најдобро? Навистина сум во двоумење и не можам да ја оставам вака бидејќи едвај пие по 500мл на ден што мислам дека е малку, согласно со нејзината возраст и килограмите (тешка е 5кг и 350г).
lilicka ти како помина со Новалак? Го прифати ли малото или...?

Ве молам за мислење бидејќи навистина не знам како да постапам... ако и го сменам да не и направам уште поголем проблем... навистина не знам...
jas koristam aptimil i sega za sega e dobro go pie a da ima malku kako blaga zica i pomalku stvara grcevi

(Одговор на членот LeelooN)
Непосредна врска до пораките: 626
29.10.2011 15:17:09   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

Jas go koristam HIPP mlekoto, vo remedika takvo mu davaa i prodolziv na toa. Zabeleazv dek od HIPP bio stolicata mu e malku po cvrsta, dodeka od Hipp probiotikot e malku po kasesta. Pa sega mu kombinirama od ednoto i od drugoto, bidejki i dvete ubavo si gi prifaka. Ama za poklon od sestrami dobivme 2kutii NAN i sega neznam dali da mu menuvam, da ne mu napravam problem so stomaceto??? Aj molam za sovet.
Voedno da prasam so sto voda go pripremate mlekceto????? Skopskata voda znaeme deka e katastrofa ima mnogu bigor, pa mu kupivam HIPP voda ama i taja ja zovrivam. Aj kazete sto voda koristite za priprema na mlekceto?????
Pozzdrav
jas korista flasirana ROSA i ja prevrivam 10min i potoa i pravam jadenje

(Одговор на членот vanessa30)
Непосредна врска до пораките: 627
14.11.2011 11:24:22   
Annet
stvarno imam pisuvano mnogu na ovaa tema,ama sega sum vo dilema,mene deteto ne mi go dopiva mlekoto,zaspiva,pa ke se razbudi za 30 min i i go davam toa sto ostanalo?smeam li taka ili nesmeam???????

(Одговор на членот Nadezna)
Непосредна врска до пораките: 628
14.11.2011 11:29:11   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet

stvarno imam pisuvano mnogu na ovaa tema,ama sega sum vo dilema,mene deteto ne mi go dopiva mlekoto,zaspiva,pa ke se razbudi za 30 min i i go davam toa sto ostanalo?smeam li taka ili nesmeam???????

anet jas ne i go davam posle 15 min otkako e napraveno no ne i pravam spored tabelata kako sto pisuva za 2meseci 5 pati po 120 jas i davam  nasabajle pred da ja izbanjam 45 gr  po saatipol dva ja banjam i i davam 90gr potoa ako spie tri cetiri saati i davam 90gr a ako ne zaspie kako sto znae nekogas po dva saati i davam 70 ili 60gr zavisi kako ja cuca cuclata sama si procenam i do vecerta se i davam po 60 ili 70gr a nokta koga stane vo 4 ili 5 i davam pak 90gr  mozebi ke ostave kako edno 5gr samo

(Одговор на членот Annet)
Непосредна врска до пораките: 629
14.11.2011 11:36:14   
kikicka

Јас и го давам ...она ќе го испие пола и ја плука цуцлата....после пак бара и ќе го пробам ако е ист вкус го давам најмногу саат стоено,ако е изладено правам ново

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 630
14.11.2011 11:38:35   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka

Јас и го давам ...она ќе го испие пола и ја плука цуцлата....после пак бара и ќе го пробам ако е ист вкус го давам најмногу саат стоено,ако е изладено правам ново

kikicka a koe go koristevte jas go koristam aptamil i taka pisuva vo upastvoto da se dava svezo prigotveno i mi e strav poveke da go cuvam a nekogas i se desi da go ostavea sto imam razgovarano so drugi majki sto koristele nan go cuvale i po 2saati

< Поракaта ја уредил mamicka77 -- 14.11.2011 11:39:19 >

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 631
14.11.2011 11:38:41   
Annet
ama Iva jade po 150 na 3 ipol saati ama mi zaspiva? pa se budi da go dojade??? eve ja jade i spie....nie sme pod saat tocni za jadenje....jas i da i napravam megu obrok nema da jade .taka si fati red.i mnogu mi e zgodno i da ja ostavam na baba i dedo znam koga ke jade ,ne ja mislam ic,ama ova sea poslednive denovi mi pravi vaka

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 632
14.11.2011 11:38:41   
Bububebe

Педијатарот мене ми рече дека млекото на собна температура може да седи до 2 часа,а во фрижидер до 4 часа

Непосредна врска до пораките: 633
14.11.2011 11:39:25   
Annet
ee toa mi e vazno,zosto site razlicno kazuvaat..........fala user posted image
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bububebe

Педијатарот мене ми рече дека млекото на собна температура може да седи до 2 часа,а во фрижидер до 4 часа

(Одговор на членот Bububebe)
Непосредна врска до пораките: 634
14.11.2011 11:40:45   
Annet
i jas taka pravam ama vikam da ve prasam vas da ne ne cini pa..ama dobro,falauser posted image
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka

Непосредна врска до пораките: 635
14.11.2011 11:49:13   
mamicka77

ama Iva jade po 150 na 3 ipol saati ama mi zaspiva? pa se budi da go dojade??? eve ja jade i spie....nie sme pod saat tocni za jadenje....jas i da i napravam megu obrok nema da jade .taka si fati red.i mnogu mi e zgodno i da ja ostavam na baba i dedo znam koga ke jade ,ne ja mislam ic,ama ova sea poslednive denovi mi pravi vaka

pa kako sto ti pisa kikicka probaj go ako ima isti vkus daj i go ili konsultiraj se so pedijatar

Непосредна врска до пораките: 636
15.11.2011 9:29:23   
libra.n
Jas go cuvam od cas do cas i polovina, i ako se izladi vo toa vreme taa go saka, duri mislam deka i poveke go saka ladno mlekoto, pa zatoa i se kakuskite zeleni :-)

Непосредна врска до пораките: 637
15.11.2011 10:51:00   
vanessa30
Lele decki, od ova NAN-ov mojot prcul dobi zapek eve nekolku dena indicirame kakanje so termometar. Mora nesto da se pravi, aj pisete koe od ove AD mleko ne predizvikuva zapek. Planiram pak da go vratam na HIPP probiotik, se nadevam ke pocne sam da si vrsi rabota. Grevce se iznamaci denovive.

(Одговор на членот libra.n)
Непосредна врска до пораките: 638
15.11.2011 10:59:19   
Annet
и ние пиеме НАН 1 и има запек ова е второ млеко,сега се мислам да зимам од ХИПП сите се фалат дека е најубаво..

Непосредна врска до пораките: 639
15.11.2011 11:12:44   
kikicka
Пробајте хип пробиотик или останете со нан али плус 10 мл вода наместо на 120 мл 4 лажички вие на 130мл 4 лаж. Мене вака ми кажа докторот тогаш кога го имавме проблемот али не ставаше на килажа многу па решив да земам аптамил 1 (демек по хранливо било)и плус сирупче ласс бејби тој е за подобрување на столицата кај бебиња и деца,на билна база исто како колик бејби што е за грчеви ,и ни помогна многу,сега дури и се претеруваме со какање.user posted image user posted image

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 640
15.11.2011 14:37:44   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

Lele decki, od ova NAN-ov mojot prcul dobi zapek eve nekolku dena indicirame kakanje so termometar. Mora nesto da se pravi, aj pisete koe od ove AD mleko ne predizvikuva zapek. Planiram pak da go vratam na HIPP probiotik, se nadevam ke pocne sam da si vrsi rabota. Grevce se iznamaci denovive.
nie pieme APTAMIL  i fala bogu nemame zapek kaka retko kako proliv od sto e retko duri i pusti na pelenite

Непосредна врска до пораките: 641
15.11.2011 14:46:26   
mamicka77
a da i za hranliv aptamilot e mnogu eve nie deneska se merevme za cetiri dena sme pokacile 170 gr sto e super taka kaza pedijatarot fakticki za edna nedela ke kace 340 a treba 200 gr jas sum zadovolna od aptamilot no sepak pak e prasok nie so mm se milseme da i davame do 4 meseci i potoa da premineme na  kravjo mleko pa ke videme kako ke bide mene me e strav mu rekov do 6meseci ke koristeme i potoa ne pa ke videme kako ke bide

Непосредна врска до пораките: 642
15.11.2011 14:49:51   
sladjana ms
Vanessa 30 moeto bebe slabo dobivase na klaza ni preporacaa dohrana i pocnavme so HIP i kutroto tri dena go fati zapek i skoro sekoj vtor obrok go povrakase. So toa dopolnitelno se iscrpi i se istosti, a po preporaka na pedijatar smenivme i prodolzivme so Aptamil 1 i pu pu da ne go podrecam odlicno go prifati i si napreduva super. Sega sekoe dete e individua sama po sebe megutoa za Aptamilot pedijatarot mi rece deka od 1000 deca samo edno ne go prifaka, znaci stanuva zbor za dobro mleko sto i vo nasiov slucaj se pokaza.A za zapekot nas ni pomogna probiotikot PRO LIFE. Pozdrav!

Непосредна врска до пораките: 643
15.11.2011 16:50:52   
penelopa
Но кога веќе дебатирате за адаптирани млека морам да се вкличам. Тука во Словенија скоро секој педијатар прво млеко што го препорачува е Аптамил. Арно ама еве веќе неколку години по ред го повлекуваат од продажба и после пак го враќаат- јас искрено не мислам дека е најдбро бар така не се покажа кај моето user posted image Инаку ние пиевме Нестле Веба. Мамички27 јас искрено мислам дека не ти е баш добра идејата на 6 месеци да почнуваш со кравјо сепак педијатрите не кажуваат за џабе да се почека барем до првиот роденден. Тое е само мое мислење ти ќе си видиш како е најдобро за твоето user posted image

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

(Одговор на членот sladjana ms)
Непосредна врска до пораките: 644
15.11.2011 17:21:44   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: penelopa

Но кога веќе дебатирате за адаптирани млека морам да се вкличам. Тука во Словенија скоро секој педијатар прво млеко што го препорачува е Аптамил. Арно ама еве веќе неколку години по ред го повлекуваат од продажба и после пак го враќаат- јас искрено не мислам дека е најдбро бар така не се покажа кај моето user posted image Инаку ние пиевме Нестле Веба. Мамички27 јас искрено мислам дека не ти е баш добра идејата на 6 месеци да почнуваш со кравјо сепак педијатрите не кажуваат за џабе да се почека барем до првиот роденден. Тое е само мое мислење ти ќе си видиш како е најдобро за твоето user posted image
penelopa pa ke se razredi so voda kolku so kolku ke prasam ili pa krj na kraj so tetrapak bitolsko so aptamil ne planiram vo nikoj slucaj da prodolzam bidejki e em na vestacka baza em mnogu duva

(Одговор на членот penelopa)
Непосредна врска до пораките: 645
16.11.2011 15:34:01   
vanessa30
Vanessa 30 moeto bebe slabo dobivase na klaza

slagana nie nemame problem so kilazata, super si napreduva se rodi 4160 sega e veke 4 800 a sega ke pravi 40 dena, problemot ni e sto imame zapek i nemozi sam po nuzda da si odi. pa od vcera go vrativ na HIPP probitic, i veke gledam deka pomalku i sam si odi po nadvor samo uste mu e tvrda stolicata, ama se nadevam denovive ke mu se izregulira.

Непосредна врска до пораките: 646
16.11.2011 15:40:59   
vanessa30
ianku za cuvanje na podgotveno AD mleko, vo edna kniga sto ja imam od nekoi italianski pedijatari pisuva deka AD mlekoto podgotveno moze da se cuva max 24 casa vo frizider, a nadvor od friz max do 2 casa, iako naveduva deka najdobro e da se prigotvuva vednas pred konzumiranje.

Непосредна врска до пораките: 647
17.11.2011 19:41:59   
Ljubovce
Mamici moeto bebce e veke polni 4 nedeli,e sega imame problem so toa sto jas nemozam da go nahranam dovolno so moe mleko zasto na eden obrok mi pie po 110 ml a jas nemam tolku da se izmolzuvam na sekoi 2/30 saati pa mora da odam so dohrana,zemavme aptamil 1,megutoa problemot e vo toa sto tie 90 ml ad mleko ne mu se dovolni i ne go drzat 3 saati (kolku sto treba da e razmak megu ad mleko)...
ima li nekoj iskustvo vo vrska so ovaa tema,se mislam dali da mu ja pojacam dozata,ama pa tamu si pisuva od 2-8 nedeli doza da e 90 ml...
pozdravce...

Непосредна врска до пораките: 648
18.11.2011 12:53:58   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce

Mamici moeto bebce e veke polni 4 nedeli,e sega imame problem so toa sto jas nemozam da go nahranam dovolno so moe mleko zasto na eden obrok mi pie po 110 ml a jas nemam tolku da se izmolzuvam na sekoi 2/30 saati pa mora da odam so dohrana,zemavme aptamil 1,megutoa problemot e vo toa sto tie 90 ml ad mleko ne mu se dovolni i ne go drzat 3 saati (kolku sto treba da e razmak megu ad mleko)...
ima li nekoj iskustvo vo vrska so ovaa tema,se mislam dali da mu ja pojacam dozata,ama pa tamu si pisuva od 2-8 nedeli doza da e 90 ml...
pozdravce...

lubovce jas spored tabelata ne gleda i davam kolkuy sto taa saka za nasata vozras taa treba 5 pati da pie po 120 a jas i davam na sekoj 2 casa ili 90 ili70 kako e gladna taka i nie sme na aptamil i davaj mu kolku sto saka ne ja sledi tabelata

(Одговор на членот Ljubovce)
Непосредна врска до пораките: 649
18.11.2011 12:59:43   
Annet
naj bitno e da ne se dava vo rok od tie 2 casa,za 90 i 120 ml,a posle vo rok od 3 saati za 150 180 ml.... eve i jas pocnav da i davam po 150 ml na 2ipol-3 saati,a dosega i davav na 4(nie treba da pieme po 180 ama ne gi pie,pa i davam vaka,eden obrokpoveke), deteto si bara,gladno e,odma go pie.a za 4 nedeli bebence davaj i na 2 saati kako sto ti pisa davaj mu da pie po 90 na 2 -2 ipol saati.probaj ne ja sledi kutijata,site deca ne napreduvaat isto,ke si bide najadeno i ke si bide mirno;-))))

Непосредна врска до пораките: 650
Страница:   <<   < Претходна страница  24 25 [26] 27 28   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  24 25 [26] 27 28   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Мојот живот има смисла поради....
kikicka

Животот е еден!

Фамилијата и моите деца (62%)

Убавините кој ни ги пружи живото (18%)

Вербата во Бога (13%)

Кој рекол дека има смисла?? (7%)

Број на сите гласови: 104

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!