|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  25 26 [27] 28 29   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Адаптирано млеко
18.11.2011 13:29:04   
sladjana ms
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce

Mamici moeto bebce e veke polni 4 nedeli,e sega imame problem so toa sto jas nemozam da go nahranam dovolno so moe mleko zasto na eden obrok mi pie po 110 ml a jas nemam tolku da se izmolzuvam na sekoi 2/30 saati pa mora da odam so dohrana,zemavme aptamil 1,megutoa problemot e vo toa sto tie 90 ml ad mleko ne mu se dovolni i ne go drzat 3 saati (kolku sto treba da e razmak megu ad mleko)...
ima li nekoj iskustvo vo vrska so ovaa tema,se mislam dali da mu ja pojacam dozata,ama pa tamu si pisuva od 2-8 nedeli doza da e 90 ml...
pozdravce...

lubovce jas spored tabelata ne gleda i davam kolkuy sto taa saka za nasata vozras taa treba 5 pati da pie po 120 a jas i davam na sekoj 2 casa ili 90 ili70 kako e gladna taka i nie sme na aptamil i davaj mu kolku sto saka ne ja sledi tabelata

Istiot slucaj i so nas i nie sme na aptamil imame 41 den i sekogas razlicno pie nekogas na 2 casa,2 i pol casa,a nekogas i na 3 casa po 90 ili 70 ml vo zavisnost od potrebite na deteto.Ke go sledis i ako place i e gladno ke mu dades mlekce bez ogled dali se pominati 2 ili 2 i pol casa. POZZuser posted image

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 651
18.11.2011 22:48:41   
Ljubovce
Fala Mamicki eve i nie ke pocnime taka ,da si kombinirame po nasa potreba...
pozdravce :)

(Одговор на членот sladjana ms)
Непосредна врска до пораките: 652
29.11.2011 12:09:24   
kikicka
Мајки има ли во Макдеонија бебемил јуниор АД млеко????

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Ljubovce)
Непосредна врска до пораките: 653
29.11.2011 13:04:37   
dostickage
Nema Bebimil Junior.

Za od edna godinka nagore vo Mkd ima:Aptamil3 ; Nestle Junior ; Nan Pro 3.Nema nekoj izbor na mleka za nad 1 godina.

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 654
29.11.2011 16:38:27   
kikicka
уфффффффф оти ама се ништо немаат ахахах се зезам ,ке влечам со да правам не сака кравјо чисто да пие!

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 655
30.11.2011 12:10:11   
Bethany
Мамички, ајде помош. Моето бебе има 2 и пол месеци и сме на Хип1. Е сега на кутијата препорачана доза за него е 150мл (направена 170мл), мада тој секогаш пие 90-100мл. Значи давам му на 3-4 саати, и е гладен, во еден здив испие тие 100мл, тогаш застане, ја плукне цуцлата, јас го дигнам, ждригне и толку повеќе не сака. Имам пробувано да му давам и малку покасно ама нема шансе повеќе само ја држи цуцлата или дури почне да се буни.
Сега , значи тој не е гладен. Само доволно ли е таа количина за негов возраст? И да напоменам не сака да пие вода, а чајче ептен малце кога го начекам случајно. user posted image
Кака еднаш дневно, али ептен малце. Ме загрижува да ли е тоа се во ред? user posted image

Непосредна врска до пораките: 656
30.11.2011 12:13:40   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Мамички, ајде помош. Моето бебе има 2 и пол месеци и сме на Хип1. Е сега на кутијата препорачана доза за него е 150мл (направена 170мл), мада тој секогаш пие 90-100мл. Значи давам му на 3-4 саати, и е гладен, во еден здив испие тие 100мл, тогаш застане, ја плукне цуцлата, јас го дигнам, ждригне и толку повеќе не сака. Имам пробувано да му давам и малку покасно ама нема шансе повеќе само ја држи цуцлата или дури почне да се буни.
Сега , значи тој не е гладен. Само доволно ли е таа количина за негов возраст? И да напоменам не сака да пие вода, а чајче ептен малце кога го начекам случајно. user posted image
Кака еднаш дневно, али ептен малце. Ме загрижува да ли е тоа се во ред? user posted image

bethany jas ne ja sledam tabelata si davam spored potrebite nauser posted image nie sme na aptimil i najveke pie 90 najmalku 60

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 657
30.11.2011 12:14:51   
AnnaMolly RR
Бетани, ако бебушот добро напредува во килажа и е здрав, нема потреба да се грижиш колку млеко пие.
На пример, јас давав лактовит и кога требаше да пие по 220 мл (некаде на 5 месеци возраст) тој го пиеше цело шише и плачеше по уште. А некогаш ни 100 мл немаше да испие и после по 4-5 часа пак по толку пиеше.
Ти прави му доза колку што треба, па после остатокот чувај го во фрижидер и ако му се припие пак за 2-3 часа, извади го и затопли го под чешма со врела вода.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 658
30.11.2011 12:17:24   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Бетани, ако бебушот добро напредува во килажа и е здрав, нема потреба да се грижиш колку млеко пие.
На пример, јас давав лактовит и кога требаше да пие по 220 мл (некаде на 5 месеци возраст) тој го пиеше цело шише и плачеше по уште. А некогаш ни 100 мл немаше да испие и после по 4-5 часа пак по толку пиеше.
Ти прави му доза колку што треба, па после остатокот чувај го во фрижидер и ако му се припие пак за 2-3 часа, извади го и затопли го под чешма со врела вода.

ni ad ne smee da se cuva  poveke od eden cas

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 659
30.11.2011 12:20:57   
AnnaMolly RR
Смее да се чува и повеќе од 3-4 часа во фрижидер. Прочитај претходно на темата и ќе видиш дека и во болница на бебињата што се хранат со АД им спремаат по 5-6 шишенца со млеко за цел ден и го чуваат во фрижидер, па мајките сами си загреваат по потреба.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 660
30.11.2011 12:22:51   
Bethany
затоа и почнавме со дохрана, па сега веќе 2 недели сме само на адаптирано млеко, бидејќи стагнираше со килажа со моето млекце. Кога отидовме на контола тој добро напредуваше, ама па тогаш испиваше скоро 150мл. Сега оваа недела намали со количината. Затоа се се мислам како ли напредува, ама па белки ќе јаде ако е гладен, значи толика му е потреба?
Обично до сега го истурав тоа млеко, ама па што викаш можам и во фрижидерот. Кога бевме во болница, се уште немав дојдено млеко, го хранеа хип и ми дава млеко да го нахранам и ми вика остало му дај после 3 саата. Значи кога кај нив не е проблем, вероватно нема ништо лошо да му е на млекото за 2-3 сати плус во фрижидер.

Непосредна врска до пораките: 661
30.11.2011 12:24:10   
libra.n
Jas pocnav po dva casa da go cuvam na sobna temp. pie po 70 ml. se odmara-zaspiva eden cas i posle pak si gi dipiva uste 100 ml. Ama se molime i taka ni pominuva vremeto. Nisto ne i e eve super si e, samo ako e potoplo vo sobata posle cas i polovina, se gai ne go saka. Znaci precenete sami od cas i pola do dva casa.

Непосредна врска до пораките: 662
30.11.2011 12:25:13   
Bethany
Ана моли, кажи ми за тој лактовит. Баш вчера прочитав тука дека е исто само многу поефтин, во што е тогаш разликата? и Каде има да се купи? И има ли пропишано од некој месец посебно да се дава или?

Непосредна врска до пораките: 663
30.11.2011 12:31:50   
Bethany

bethany jas ne ja sledam tabelata si davam spored potrebite nauser posted image nie sme na aptimil i najveke pie 90 najmalku 60

Мамичка77, нашите бебиња се тука некаде . А на колку сати и даваш таа количина млекце. Оти ние на 3-4, па и до 6 сати помине некогаш тој кога спие или преку ноќ, значи ни се фаќа до 600 мл максимум, преку сила. а по кутијата требало би 750мл.

Знам дека се зависи до бебето, ама затоа и сакав другите да прашам како е кај нив. Да не му ја мислам user posted image

Непосредна врска до пораките: 664
30.11.2011 12:54:59   
kikicka

Ана моли, кажи ми за тој лактовит. Баш вчера прочитав тука дека е исто само многу поефтин, во што е тогаш разликата? и Каде има да се купи? И има ли пропишано од некој месец посебно да се дава или?

Лактовитот е најстаро млеко АД да речам,ние не го пробавме ама јас како бебе не сум цицала од мајка ми и ми давала лактовит само тоа млеко било АД тогаш .толку знам за тоа млеко! user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 665
30.11.2011 12:57:16   
kikicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka

Лактовитот е најстаро млеко АД да речам,ние не го пробавме ама јас како бебе не сум цицала од мајка ми и ми давала лактовит само тоа млеко било АД тогаш .толку знам за тоа млеко! user posted image user posted image

А за држење на собна температура ја мах 1 час претходно го пробувам дали е ист вкус ако е и го давам ако не е ист вкусот правам ново,а пред да и го дадете потресете го пак оти се таложи кога стои така.

Непосредна врска до пораките: 666
30.11.2011 13:04:46   
Bethany
Фала за одговорите. user posted image
Уште некој да ми каже во што е разлика и сега никој (или ретко) купува лактовит и каде може да се купи. Ако е добро и тоа млекце, а поефтино, зошто да не се префрлам да го пиеме тоа млекце? Сугестии? user posted image

Непосредна врска до пораките: 667
30.11.2011 13:19:35   
AnnaMolly RR
Јас пробав Хумана и Хип, не му одговараа и купив Лактовит, супер си го пиеше. Поубаво се раствара во вода, хипот е многу густ, а хуманата како маснотии остава на шишенцето.
Сите си се исти, ова Лактовитот е многу стар производ. Јас искрено го купив дека беше најевтин (околу 170 денари во Зегин) за разлика од Хипот што беше околу 320 мислам.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 668
30.11.2011 13:41:24   
sladjana ms
Bethany moj sovet ti e da si prodolzis so istoto mlekce stom go pie zatoa sto mozes da go smenis i da ne go prifati mlekoto pa da si napravis problem.Moeto bebe sega ima 50 dena i odlicno napreduva so Aptamil 1,dodeka piese od moeto mleko kutroto vo prvite 14 dena napredna samo 100 grama,potoa mu dadovme Hip i od nego tri dena povrakanje i zapek dopolnitelno se iscrpi i na kraj so Aptamil i za 23 dena napredna 1250 i si dojde na red so kilazata. Sega pie na 3 casa 90ml i na 4 casa 120 ml.Zatoa moj sovet e ako go ima dobro prifateno mlekoto i normalno si napreduva da ne go menuvas mlekoto bez ogled na cenata zatoa sto stresovite sto gi pretrpev jas nemoze niedni pari da mi gi nadoknadat.Toa e samo moe iskustvo i mislenje. Pozdravuser posted image

Непосредна врска до пораките: 669
30.11.2011 13:51:04   
Bethany
фала мамички. Да , дефинитивно ќе продолжам со ова млекце сега за сега бидејќи не се буне, само сакам да знам на пример кога ќе е постаро бебе и ќе можам да му сменам, можеби е подобро да преминеме на лактовит отколку на кравјо, нели? Затоа прашувам.

Непосредна врска до пораките: 670
30.11.2011 15:11:38   
mamicka77

Мамичка77, нашите бебиња се тука некаде . А на колку сати и даваш таа количина млекце. Оти ние на 3-4, па и до 6 сати помине некогаш тој кога спие или преку ноќ, значи ни се фаќа до 600 мл максимум, преку сила. а по кутијата требало би 750мл.

Знам дека се зависи до бебето, ама затоа и сакав другите да прашам како е кај нив. Да не му ја мислам user posted image

KOGA E BUDNA NA DVA SAATI ILI DVAIPOL JAS CEKAM DVAIPOL ALI U MEGU VREME AKO SE RASCRKA MNOGU I DADAM I NA DVA CASA OBICNO OD DVA CASA POCNE DA KENKA DA TRAZE A KOGA E BUDNA NE JA BUDAM KOGA STANE TOGAS

Непосредна врска до пораките: 671
30.11.2011 15:22:21   
kikicka

фала мамички. Да , дефинитивно ќе продолжам со ова млекце сега за сега бидејќи не се буне, само сакам да знам на пример кога ќе е постаро бебе и ќе можам да му сменам, можеби е подобро да преминеме на лактовит отколку на кравјо, нели? Затоа прашувам.

Јас аптамилот и го сменив на 12 месеци последен пат купив аптамил 3 и имаше мнг убав вкус што дури почна и будна да го пие иако пред тоа не пиеше ни кравјо ни аптамил будна,одтогаш не најдов аптамил 3 со таков вкус и сеуште незнам зошто го нема барав и сите грди на вкусuser posted image сега пие бебемил јуниор со вкус на ванила и тоа го пие будна и не го менувам али..... си доаѓаме во МК а таму нема од ова млеко така да ке се награбам колку можам од тука па после се видиме,кравјото не го сака инаку во кашички го јаде на мегле користа,е сега може ке пробам др производител на кравјо па може ке пие.

Непосредна врска до пораките: 672
2.12.2011 13:13:41   
blond
Еве јас денес купив Аптамил 1, ќе се потрудам да го научам да пие млеко од шише. Не можам да го дојам повеќе. Прва работа е што имам проблеми со доењето (сепак ова е за во друга тема), второ што не му е доволно само мајчиното млеко.
А кутриот тој, му давам цуцла, ја плука, плаче, жив се дере, не ја сака. Ама морам да го научам. Кажете полесен лек за да фати да цуца од шише? user posted image

Едит: Колку време го чувате направеното млеко во шишенцето?

< Поракaта ја уредил blond -- 2.12.2011 13:16:12 >

Непосредна врска до пораките: 673
2.12.2011 13:44:49   
Annet
o lele blond kaj nas obratno bese ,neke cice saka cucle..... ke se molite mora da jade.......neznam da ti kazam znam deka ti e tesko,neka pise nekoja druga mama so kako tvojot problem kako go nadminala....nie aptamilot go povrakavme sega sme na nan 1 ama pocna nego da go pluka ne go saka,sega se mislam kakvo da zemam.....???user posted image

(Одговор на членот blond)
Непосредна врска до пораките: 674
2.12.2011 13:51:22   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond

Еве јас денес купив Аптамил 1, ќе се потрудам да го научам да пие млеко од шише. Не можам да го дојам повеќе. Прва работа е што имам проблеми со доењето (сепак ова е за во друга тема), второ што не му е доволно само мајчиното млеко.
А кутриот тој, му давам цуцла, ја плука, плаче, жив се дере, не ја сака. Ама морам да го научам. Кажете полесен лек за да фати да цуца од шише? user posted image

Едит: Колку време го чувате направеното млеко во шишенцето?
blond jas na pocetokot ne go cuvav ni minuta vednas go frlav no vidov deka taka mnogu se frla ne mozam na kraj da izlezam samo so hrana a baska dr raboti samo za nea jas i mm ne se ni racuname pa pocnav najveke do saat da go cuvam no taka samo loso i pravam bidejki hranata stara ne i e prerabotena jas i davam druga i mnogu pocna da plaka sigurno od toa sto ne cekam da se svari hranata samo za da ne go frlam no citam po forumov deka mozelo i 2 3 saata vo frizider,no jas resiv od nova godina preminuvame na tetrapak ke ima polni 4 meseci i ke i davam tetrapak

(Одговор на членот blond)
Непосредна врска до пораките: 675
Страница:   <<   < Претходна страница  25 26 [27] 28 29   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  25 26 [27] 28 29   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?