|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  22 23 [24] 25 26   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Грчеви кај бебето- колики
3.1.2012 14:37:02   
Natasa981
Ljubovce, i nie ista pesna terame..Jas se pomiriv so faktot deka nema da mozam da spijam narednive meseci. Toa e toa. Otkriv deka fenot ni pomaga..Ama mi e strav od uplav ,da ne se istraumatizira malava

Моќните нешта доаѓаат од малите почетоци - Џон Драјден

(Одговор на членот Ljubovce)
Непосредна врска до пораките: 576
3.1.2012 14:41:35   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce

Uste edna od mnogute neprespani noki,kako se blizime na kaj 3 meseci od den na den se poveke go fakaat grcevite,sega najnovo osven sto grcevite si postojat, koga kaka i prdka vristi isto kako da ima grcevi a kako na den minimum 2 pati,ama nekako ima mnogu tecna stolica e sega me zagrizuva da ne si ima nekoja druga maka detevo.Ic ne mi e jasno dali e normalno da kaka tolku tecno bukvalno kako da ima proliv.
Prima i ferum lek pa da ne ima nekoja reakcija od nego,ako ima nekoja mamicka slicno iskustvo neka me utesi malku,se mislam da ne treba da go nosam na lekar.

lubovce i mojata e polni 4 meseci pa non stop kako retko kako proliv na pedijatarot ne sum kazala  milsam deka si e normalno

Непосредна врска до пораките: 577
3.1.2012 15:15:01   
kikicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

Uste edna od mnogute neprespani noki,kako se blizime na kaj 3 meseci od den na den se poveke go fakaat grcevite,sega najnovo osven sto grcevite si postojat, koga kaka i prdka vristi isto kako da ima grcevi a kako na den minimum 2 pati,ama nekako ima mnogu tecna stolica e sega me zagrizuva da ne si ima nekoja druga maka detevo.Ic ne mi e jasno dali e normalno da kaka tolku tecno bukvalno kako da ima proliv.
Prima i ferum lek pa da ne ima nekoja reakcija od nego,ako ima nekoja mamicka slicno iskustvo neka me utesi malku,se mislam da ne treba da go nosam na lekar.

lubovce i mojata e polni 4 meseci pa non stop kako retko kako proliv na pedijatarot ne sum kazala  milsam deka si e normalno

офтопик

Mамичка од кравјото иеда знаеш на една пријателка од исто кравјо млекокако што пиеше Леона имало пролив а леона имаше цврсти каки вчера и госменив млекото земав 2.8 масленост и денес имаше мешана столица така да пробај со помалку маслено или обавезно конслутирај се со педијатарот ако е пролив можедадехидрира или безразлика консултирај се.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 578
7.1.2012 16:28:25   
vodickata
mamicki dva dena i dve veceri sme so grcevi i mnooogu placenje zedovme espumisan kapki i malce se smiri bebusko mu dadov 25 kapki sabajlecki pred doenje i sega mi e smireno. dali smeam da u dadam i vecer ako imame pak grcevi ili se davaat samo ednas vo denot ???

:))СЕКОЈ НОВ ДЕН НОСИ НОВА НАДЕЖ :))

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 579
7.1.2012 16:46:41   
kikicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: vodickata

mamicki dva dena i dve veceri sme so grcevi i mnooogu placenje zedovme espumisan kapki i malce se smiri bebusko mu dadov 25 kapki sabajlecki pred doenje i sega mi e smireno. dali smeam da u dadam i vecer ako imame pak grcevi ili se davaat samo ednas vo denot ???

предсекое цицањеседаваат.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот vodickata)
Непосредна врска до пораките: 580
7.1.2012 16:57:19   
Zivka*

kaja gi imase grcevite samo 2-3 nedeli i samo preku den ja fakaa,ljubovce neznam dali davas adaptirano mleko ili samo dois?kaja taka placese mnogu se macese da prdka i da kaka i imase mnogu tecna stolica od koga pocnav da i davam adaptirano mleko na NAN,i go prekinav toa mleko kupiv BEBILON i odma naredniot den i se normalizira stolicata!toa e sigurno od nesto sto sega si pocnala da mu davas da pie..user posted image

Непосредна врска до пораките: 581
7.1.2012 17:16:26   
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: vodickata

водичката, еспумисан се даваат пред секој подој или пред секое пиење млеко од шишенце. Е сега, на пример ако цица многу често, да речеме на 1,5-2 часа, можеш на секое второ цицање да му даваш. Јас на 3-3,5 часа му давав и бааги помогнаа.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 582
7.1.2012 19:50:27   
vodickata
fala vi se nadevam vecerva ke spieme mirno dusice samo na raka svrteno na stomace mi spie kako bocki vo krevetce da ima user posted image

:))СЕКОЈ НОВ ДЕН НОСИ НОВА НАДЕЖ :))

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 583
7.1.2012 23:25:03   
j o v a n a
Здраво ние сме нови тука.Нашата Јована за 4 дена ке наполни еден месец.До пред пет дена си беше се во ред.Спиеше по 4 - 5 часа и си ја доевме после следното спиење и дававме адаптирано млеко од хипп-био.Ови последни 5-6 дена е катастрофа , детето неможе да се искака има гасови цело време се грчи и плаче , ништо не ни помогна и дававме еспумисан капките,бекутан чајче од анасон,чајче од ким еве од сабајле го сменивме и млекото и даваме Новолак ИТ.Неможе да спие затоа што не е какана(кога ке се искака се е е во ред) , кога заспие за 5 до 10 минути почнуваат гасовите таа поцрвенува се грчи и се буди.Незнам што да правиме ако може некој нека ни помогне.

Непосредна врска до пораките: 584
8.1.2012 0:14:41   
AnnaMolly RR
Јована, прво добре дојде на Рингераја!

Јас кога Филип имаше проблеми со какањето, му ставав врвчето од топломерот во газето и веднаш какаше. Ама ова не се препорачува често да се прави, дури и ич. Ама кога си има човек мака, се ќе проба. Намачкај го врвот од топломерот со малку павловичева крема, стави и го во газето, ама не многу длабоко, 1 см максимум. Ова сигурно ќе и помогне.

Live and let live

(Одговор на членот j o v a n a)
Непосредна врска до пораките: 585
8.1.2012 0:44:47   
j o v a n a
и стававме врвче од топломер ни тоа не помага пред 5 дена ни помогна сега не, само ако има некои капки , сируп за да ја натера да кака друго ништо несака

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 586
8.1.2012 8:07:24   
kikicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: j o v a n a

и стававме врвче од топломер ни тоа не помага пред 5 дена ни помогна сега не, само ако има некои капки , сируп за да ја натера да кака друго ништо несака

Добредојде Јована јас имам погоре напишано за сирупот ласс Б на ербавита тој е за какање и регулирање на столицата,до сега има на доста помогнато па пробајте ,сирупот е на билна база и е околу 480 ден.

Непосредна врска до пораките: 587
8.1.2012 8:33:22   
Felly RR
Jovana, пробајте и со масажа. Расоблечи ја user posted image и масирај ја со кружни движења на мешето околу папочето. Исто така може и вежби со ножињата да правите - во кружни движења како точаче да вози, или пак ќе и ги собереш накај мешето, па ќе и ги исправиш, па пак собираш, и така повеќе пати. Кај нас и ова помагаше. Пробајте! Пријатна дружба на РР!

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

Непосредна врска до пораките: 588
8.1.2012 12:29:15   
j o v a n a
Со масажа пробувавме цело време а за нокчињата таа е подвижна и сама си прави кога ке ја разголиш,сега за сега се пробавме и ништо не помага ке го земам тоа сирупче денеска па ке видиме утре.Поздрав и благодарам на сите за помошта

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 589
8.1.2012 13:25:45   
kremco
Moeto iskustvo:
imame samo 8 dena ,pred dva dena pocnaa grcevite,bebeto mnooogu cica i kaka ama poslabo podrignuva i normalno pocnaa grcevite..Kupiv caj bekutan,kapkite za grcevi i termofor za stomaceto i  stom primetuvam deka stenka i se nervira ili vo son silno spiskuva pocnuvame so caj ,pa masaza pa kapki i davam...Ona se pokakuva i posle i go stavam termoforceto na mese i ne ja uspivam taka edno pola saat saat i koga kje ogladne cica i imame mirna nokj...E sega pocna da kaka  navecer i mnogu gasovi ispusta i toa e znak deka e dobro...

Непосредна врска до пораките: 590
8.1.2012 15:08:41   
ana mari
Здраво ние сме нови тука.Нашата Јована за 4 дена ке наполни еден месец.До пред пет дена си беше се во ред.Спиеше по 4 - 5 часа и си ја доевме после следното спиење и дававме адаптирано млеко од хипп-био.Ови последни 5-6 дена е катастрофа , детето неможе да се искака има гасови цело време се грчи и плаче , ништо не ни помогна и дававме еспумисан капките,бекутан чајче од анасон,чајче од ким еве од сабајле го сменивме и млекото и даваме Новолак ИТ.Неможе да спие затоа што не е какана(кога ке се искака се е е во ред) , кога заспие за 5 до 10 минути почнуваат гасовите таа поцрвенува се грчи и се буди.Незнам што да правиме ако може некој нека ни помогне.
ZDR JOVANA te molam kazimi dali od kako i go smeni mlekoto uste imate problemi so kakanjeto kaj mene e isto taka i davam hipp_bio i od togas imame zapek temolam pisimi dali ti pomogna so drugo mleko za da znam da go smenam i jas

(Одговор на членот kremco)
Непосредна врска до пораките: 591
8.1.2012 19:09:03   
Bethany

ИЗВОРНА ПОРАКА: ana mari

ZDR JOVANA te molam kazimi dali od kako i go smeni mlekoto uste imate problemi so kakanjeto kaj mene e isto taka i davam hipp_bio i od togas imame zapek temolam pisimi dali ti pomogna so drugo mleko za da znam da go smenam i jas

Со тоа менување на млекото на тако мало бебе може само полошо да направите. Сепак е тоа многу мало те цица, те едно млеко , те друго.... Подобро продолжи со едно ако го јаде, побргу ќе се стабилизира, отколку да промениш па после и за тоа ќе треба време да се стабилизира. Кога почнавме со ад. млеко исто така не какаше 4 дена и беше ужасен период, ама после тие денови почна редовно да кака, се стабилизира.

(Одговор на членот ana mari)
Непосредна врска до пораките: 592
8.1.2012 19:11:30   
Bethany
И ние користиме Хип био од почетокот. Можете да ставате малку повеќе вода отколку пишува па после временом ќе правите точна доза. Јас така правев, нпр. ако треба 120мл јас ставав 130-135мл , тек сега сме со точно вода.

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 593
8.1.2012 19:15:19   
miana
zdravo mamicki...Nie napolnivme tri nedeli denes..Imame grcevi ( osobeno nokeska) I staviv zagreani krpi nma meseto i ni pomognaa kolku tolku a denes kupivme od kapkite Espumisan i i davam od denes..Sega za sega ni se dobri a kako ke pomineme vecer - ke vidime..Na kapkive pisuva 25 kapki pred sekoe doenje...Sto mislite da i davam po tolku ili pomalku???

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 594
8.1.2012 19:20:29   
kremco
Neznam i jas bi sakala da znam bidejkji mojata navecer se voznemiruva dali bi mozela da i dadam okolu 19h i okolu 11h?
mene pedijatarot,Rozita Hadzi-Manceva mi rece 3 pati na den nautro ,napladne i navecer da i gi davam,a sega ne prasav dali mora taka...user posted image

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 595
8.1.2012 20:51:02   
kikicka
ние кога ги користевме матичната кажа по 12 капки пред секое цицање или пред АД 15 мин. а на шишето пишеше 25 кљпки и ми беше чудно зошто по 12 капки али такапродолжив дадавам се додека не видов дека не ипоминуваат грчевите и престанав дадавам сепрефлривме на сируп.

(Одговор на членот kremco)
Непосредна врска до пораките: 596
8.1.2012 21:47:52   
*mika*
I jas i davam na mojava Espumisan kapki, i toa pedijatarot mi potencirase da se 25 kapki 3-4 pati na den i toa vo periodot na grcevite. Na primer nie imame grcevi nekade posle 21h, i traat 2-3h, nekogas i povekje. Jas i davam kapki pred cicanje vo 18h, pa vo 21h i nekogas i vo 24h (dokolku pokasno pocnat grvevite) plus go pijam cajot od bilna so 5 bilki sto e po 1l na den. Neznam dali imam pomos od niv, ne sum probala poinaku, ama vaka nekako se izdrzuva pa terame :)

Непосредна врска до пораките: 597
8.1.2012 22:01:26   
j o v a n a

ИЗВОРНА ПОРАКА: ana mari

ана мари откако го сменивме млекото се смени тоа што повеќе спие и има помалку грчеви детето.Уште не се искака но подруго е овака се трпи но со хипп-био беше страшно.Сабајле викнавме и жена да и пребае, таа кажа дека е многѕ урочена и дека се ке пројде па ке видиме дали ке има резултати и кога.Поздрав

(Одговор на членот ana mari)
Непосредна врска до пораките: 598
8.1.2012 22:13:34   
jana81
nie ja pominavme fazata so grcevite ama na maliot mnogu mu krkorat crevcata posebno navecer i nasabajle. neznam dali e toa normalno dali ke pomine ili treba da mu davam nesto da pieuser posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 599
9.1.2012 13:17:00   
ana mari
zenski dali e normalno moevo bebe ima 6 nedeli i pie po 120ml mleko koga ke go ispie toa bara uste, gladna e i ne saka da spie se dodeka ne i dadam uste edno sisence.... neznam dali e normalno da i davam tolku mleko da pie po kolku im davate vie na vasite bebinja

< Поракaта ја уредил ana mari -- 9.1.2012 13:18:32 >

(Одговор на членот jana81)
Непосредна врска до пораките: 600
Страница:   <<   < Претходна страница  22 23 [24] 25 26   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  22 23 [24] 25 26   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?