|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  68 69 [70] 71 72   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето
31.1.2012 18:50:43   
sladjana ms
Mamicki moevo bebce za edna nedela ke polni 4 meseci i za 2 do 3 nedeli sakam da pocnam so dohrana na user posted image . E sega gi citav postovite vasi i navidum izgleda lesno no ne mi e jasno dali treba da pocnam prvo samo so sokovi pa potoa so kasicki, edni vikaat prvo zelencukovi pa posle ovosni nekoi pa obratno neznam kolku kolicinski, kolku pati na den, dali megu obroci da mu davam kasi dali moze svezo cedeni sokovi ili kupecki mnogu slozeno mi izgleda sevo ova totalen laik sum.Dali ste vo moznost da mi dadete nekoj sovet ili da mi preporacate nekoe knizurce za da go kupam i da si ja olesnam rabotava.Pozzuser posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 1726
31.1.2012 18:58:04   
bocence
najprvo pocni so sokcinja,pa ovosni kasi pa zelencukovi zavisi od deteto moeto na primer nejkese ni sok ni ovosni prvo pocna da jade kasicka od morkov .ovosnite mozes da mu gi pravis ti vo blender a za sokovi pocni prvo so kupeckite posto cedenite da ne mu bidat jaki so lesno user posted image

(Одговор на членот sladjana ms)
Непосредна врска до пораките: 1727
31.1.2012 19:45:22   
arh_diz
Jas prvpat pocnav so zelencuk , i mislam deka ne zgresiv.Se pocnuva so edna mala lazicka se dava nautro , posle postepeno se zgolemuva .Nov produkt se dava 3-4 dena.Sokovi nemoras da davas na pocetok ,no dokolu sakas mozes sama da iscedis sok i da go razredis so voda

Биди тоа што си

(Одговор на членот bocence)
Непосредна врска до пораките: 1728
1.2.2012 12:14:26   
mamapi
Братучетка ми ми донесе ленено семе,вика многу било убаво да и го давам на ќерка ми,арно ама поим немам со што и како да и го давам,имате некој предлог?

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 1729
1.2.2012 12:17:37   
AnnaMolly RR
Како прво, лененото семе треба да биде мелено. Количински треба по две кафени лажички дневно да се дава.
Јас го мешам со рендано јаболко, со гриз, со зеленчук за ручек што јаде... Не го менува вкусот на јадењето и не се ни осеќа дека има лен. Значи, со се што се јаде со лажичка можеш да го смешаш user posted image

Live and let live

(Одговор на членот mamapi)
Непосредна врска до пораките: 1730
1.2.2012 12:21:35   
mamapi
Е па супер ќе и ставам во ручекот денес,планирам телешко со пире,па ќе ставам и од семето,мислам дека е мелено!

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 1731
1.2.2012 12:23:11   
JovanaJ

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

Jas prvpat pocnav so zelencuk , i mislam deka ne zgresiv.Se pocnuva so edna mala lazicka se dava nautro , posle postepeno se zgolemuva .Nov produkt se dava 3-4 dena.Sokovi nemoras da davas na pocetok ,no dokolu sakas mozes sama da iscedis sok i da go razredis so voda

Mnogu pametno i tocno si postapila. Ne si zgresila voopsto. Jas zgresiv so ovosje sto pocnav. user posted image
Mu dojde po kisleko i mnogu porazlicno da toa sto do togas go pie (majcinoto mleko) i imav mnogu golemi teskotii vo jadenjeto. Mislese deka se sto mu davam e so takov vkus i odbivase. Koga ke mi tekne kosa mi se kreva. I na kraj po dolgi konsultacii , istrazuvanja naletav na eden izvestaj od eden doktor-pedijatar koj sto vika deka prvo treba da se pocne so zitarki so mleko, pa so zelencuk pa na kraj sosema ovosjeto. Zitarkite so mleko imaat mnogu slicen vkus na hranata sto bebeto do togas ja prima i ima pomalku sansi da ja odbie. Ako go najdam ovoj artikal povtorno obavezno ke go postiram imase dosta korisni informacii od sprovedeni istrazuvanja. Sega ne deka sekoe dete ke odbie ovosje, ama toj sto si imal maka znae mnogu dobro kako e koga nema da prifati druga hrana osven majcino mleko.
Zdravje za slednoto bebe, zadolzitelno pocnuvam so zitarki, potoa zelencuk i ovosjeto na kraj...user posted image

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 1732
1.2.2012 12:31:09   
mamapi
Ако некој има во план да почнува со дохрана со навршени 6 месеци,ок за прво да почне со житарки,но јас на ќерка ми и воведов дохрана со полни 4 месеци,а тогаш и баш не е убаво да се даваат житарки,сеуште е мало user posted image

(Одговор на членот JovanaJ)
Непосредна врска до пораките: 1733
1.2.2012 12:35:49   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: sladjana ms

Mamicki moevo bebce za edna nedela ke polni 4 meseci i za 2 do 3 nedeli sakam da pocnam so dohrana na user posted image . E sega gi citav postovite vasi i navidum izgleda lesno no ne mi e jasno dali treba da pocnam prvo samo so sokovi pa potoa so kasicki, edni vikaat prvo zelencukovi pa posle ovosni nekoi pa obratno neznam kolku kolicinski, kolku pati na den, dali megu obroci da mu davam kasi dali moze svezo cedeni sokovi ili kupecki mnogu slozeno mi izgleda sevo ova totalen laik sum.Dali ste vo moznost da mi dadete nekoj sovet ili da mi preporacate nekoe knizurce za da go kupam i da si ja olesnam rabotava.Pozzuser posted image user posted image user posted image

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

Nie uste ne sme pocnale so nishto drugo osven cice user posted image Vcera napolnivme 4 meseci i uste nekoe vreme ( 2 nedeli) kje bideme samo na cice zasto user posted image odlicno napreduva od mleko...ama kaj i da e kje pocneme so vkusovi...
sovet od mojot pedijatar bese sledniov: najmnogu dva vkusa vo tek na nedela...sekogas da pocnam predpladne (zaradi eventualna reakcija) razredeno so voda 2:1 prviot pat i ne povekje od 20-25 ml vo eden obrok a najmnogu dva vo eden den...( za da ne zameni obrok cel)
mi rece da pocnam so jabolko-kamilica sokce,pa krusha sliva kajsija banana praska....i taka postepeno..podobro pocni so gotovi zaradi toa shto se sterilni,termicki i pobezbedni,a potoa da mu pravam jas odkako kje proba.....
seutse e rano za kasi..ako bebe ubavo napreduva od mleko...tie doagjata posle 6 meseci..
e sega ne znam dali da mu dadam so lazice ili shishe...( gi saka on i dvete)..

pozdravce

eve ova mene mi go kaza doktorka i jas celosno i veruvam..nie denes pravime tocno 4,5 meseci..vcera posle potraga niz celo skopje za jabolko-kamilica,ima edinstveno samo vo ZEGIN-MNT...i toa uste 2 user posted image ama ja kje pocekam uste edna nedela...
samo pak ne znam dali da mu dadam od shishe ili lazice???

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот sladjana ms)
Непосредна врска до пораките: 1734
1.2.2012 13:32:44   
Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamapi

Братучетка ми ми донесе ленено семе,вика многу било убаво да и го давам на ќерка ми,арно ама поим немам со што и како да и го давам,имате некој предлог?

A kolkava e malata? Lenenoto seme se dava so polni 8 meseci, barem taka jas procitav, i posle i pedijatar mi potvrdi. Inaku najcesto mu go davam na sin mi vo mlecnite kasi sto gi jade navecer, za vecera.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

Непосредна врска до пораките: 1735
1.2.2012 14:17:10   
mamapi
user posted image е полни 7 месеци,значи да почекам уште малку

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 1736
1.2.2012 18:09:09   
kikicka
Еве мамички ми текна на сликата јас се водев по ова од прилика што и како да давам .Сликата ми е превземена од страната на хип.Меѓуоброкот до 6 однодно до кај 8 ни беше млеко потоа заменивме со овошје.

user posted image

< Поракaта ја уредил kikicka -- 1.2.2012 18:10:39 >

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 1737
3.2.2012 13:43:41   
mamapi
Можам ли да му дадам на user posted image леќа?Имаме 7 месеци и 5 дена?

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 1738
3.2.2012 13:58:32   
Luci

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

samo pak ne znam dali da mu dadam od shishe ili lazice???

Со шишенце дефинитивно, полесно е каде-каде. Мал е за со лажиче. замисли негде излезени и сега да треба ти со лажичката сокче да му даваш, не зафркавај. Претпоставувам прашуваш од страв за да не се одбие од цице ако му дадеш од шише ама ми се чини дека одбивање и не е тек такам лесно. Давај шише слободно, без стравuser posted image

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 1739
4.2.2012 10:41:42   
Pepelaska *

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka

Еве мамички ми текна на сликата јас се водев по ова од прилика што и како да давам .Сликата ми е превземена од страната на хип.Меѓуброкот до 6 однодно до кај 8 ни беше млеко потоа заменивме со овошје.

user posted image

Многу добра шема,и јас се водев по неа , додуша кога ја најдов веќе сум ја применувала а и сега гледам тука негде сме,

а инаку јас мислам да му дадеш сокче со лажиче за сепак да го запознае и лажичето и вкусот да не му дојде чудно шише, прво по неколку лажички па после оди на шише

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 1740
4.2.2012 11:20:33   
Natuska85

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamapi

A kolkava e malata? Lenenoto seme se dava so polni 8 meseci, barem taka jas procitav, i posle i pedijatar mi potvrdi. Inaku najcesto mu go davam na sin mi vo mlecnite kasi sto gi jade navecer, za vecera.

Калипсо а како го даваш лененото семе,мелено ли?И дали постои мелено да купам или само вакво во зрнца.Јас земав ама немам со што да го смелам.Пробав со блендер и сецкало ама не ми успеа.А имам една машинка за кафе ама стара е и страв ми е во неа да го ставамuser posted image .

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 1741
4.2.2012 12:48:00   
mamicka77
nie veke sokcinjata gi pieme  premnogu da i dadam cel den sok da pie nema da odbie samo od sok i kasa ke zivee kasickite  gi saka i niv probavme od sliva praska jabolko morkov i sinoke mm  piese kompot od visni i i dade malku da lizne od vodickata no zaboraviv da go prasam pedijatarot dali moze visna rece veke site ovosja gi probajte i koga ke gi probame da pocneme so zelencuk od zelencuk samo morkov i kompir imame probano kompirot veke treti den go jade od utre pocnuvame so oriz tri dena pa potoa ke videme dali ke bide tikvicka ili brolkula sto ke najdeme vo ovoj nas smotan i zatupan grad

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 1742
4.2.2012 12:50:32   
mamicka77
no mamicki me zagrizuva toa sto kompirot i morkovot ne saka da go izede celoto sto ke i go napravam samo 5 6  lazicki i toa e a ne i pravam koj znae kolku edno malo kompirce stavam epten malo i edno malo morkovce kako prst i izleze kako edna mala caska za rakija i ne ja izede celata i se mislam deka e gladna vednas potoa i napravam ad mleko ne saka da pie a mi kenka kako da e gladna sok i dadam celo sise ispie po kolku treba da jade od zelencukovite kasi i gi davam obicno koga stane od spienje nekade okolu 15 casotzelencukovite a ovosnite okolu 20casot bidejki zaspiva duri 00h

< Поракaта ја уредил mamicka77 -- 4.2.2012 12:51:01 >

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 1743
4.2.2012 13:28:39   
Andriance
Ja nemam iskustvo uste za da ti kazam,ama od toa shto citav....turi i malce AD mlekce vo kashickite malku putere moze kje i bidat poslatki.....inaku mislam deka za brokula i e rano....ama pak od toa shto citav user posted image

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 1744
4.2.2012 14:56:40   
maki1
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

no mamicki me zagrizuva toa sto kompirot i morkovot ne saka da go izede celoto sto ke i go napravam samo 5 6  lazicki i toa e a ne i pravam koj znae kolku edno malo kompirce stavam epten malo i edno malo morkovce kako prst i izleze kako edna mala caska za rakija i ne ja izede celata i se mislam deka e gladna vednas potoa i napravam ad mleko ne saka da pie a mi kenka kako da e gladna sok i dadam celo sise ispie po kolku treba da jade od zelencukovite kasi i gi davam obicno koga stane od spienje nekade okolu 15 casotzelencukovite a ovosnite okolu 20casot bidejki zaspiva duri 00h

A zosto navecer ovosna kasa i davas?Jas kolku sto znam ,a i taka i davam i na mojata od sabajle ovosna,popladne zelencukova i navecer mlecna za dobra nok.Sega neznam moze taka vas pedijatarot vi kazal i moze i vaseto e ispravno.

Pantai Rai

-Heraclitus

Непосредна врска до пораките: 1745
4.2.2012 15:04:01   
kikicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: maki1

A zosto navecer ovosna kasa i davas?Jas kolku sto znam ,a i taka i davam i na mojata od sabajle ovosna,popladne zelencukova i navecer mlecna za dobra nok.Sega neznam moze taka vas pedijatarot vi kazal i moze i vaseto e ispravno.

Нема врска може и овошна јас така и давав ѓто за појадок тоа и за вечера некаде доп кај 8м. Е сега мамичке 77 прекини и го сокот давај и чај или вода ,Леона кај мене едно време само чај пиеше ни каши ни млеко не сакаше и прекинав со чајот ептен малку и давав со лажичка пробај вода да и дадеш,период е али пробај намали со соковите оти и тоа ја заситува.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот maki1)
Непосредна врска до пораките: 1746
4.2.2012 15:06:37   
Bethany

Мамичка77, јас би и давала овошните пред пладне, а зеленчуковите за ручек, така да после кога ќе почне да ти јаде повеќе да го имаш тој оброк. А навечер, пред последно млеко можеш да и даваш од житарки (кога ќе почнеш). А житарки можат и сабајле со некое овошје.
Е сега и моето бебе не сака ниту морков, ниту компир сам, ниту заедно, се гади, го плука, ама пред некој ден земав куповна кашичка од Хип со морков, компир, (малце грашок и карфиол) и ја јадеше со сласт (му давам пола од таа голема тегличка, значи око 100гр.) После млекце, кога е во фаза на пиење млекце. Не знам зошто ја таа сакаше. Повкусна му беше. Ние сме мали да му додавам било што, па му е бљуткаво.
Е сега можеби веќе од 5 месец можеш да и вариш морков и компир заедно со пилешко, и ќе биде повкусно од таа водичка, па може и месце да и дадеш изблендирано,(барем јас така планирам), а после 6 месец можеш и путер и маслиново масло и ќе биде сигурно повкусно. Не знам може и кисело млекце изгледа, нисам сигурна.
Моето бебе еве повторно 2 дена не сака млеко ни да помирише. Фрустрации! Бев сабајле кај педијатар на консултација и таа ми вика да му давам што сака да јаде. Ноќва спиеше од 9:30 до 7 сабајле без будење, јас му во сон му нудив млеко на секој саат-два и тој одбиваше. Мислев дека е настинат, ама педијатарка рече дека малце жлабините му се отечени и можеби затоа одбива, се напнува додека цица и му смета. Кој ќе го знае? А кашички барем јаде, помалце, ама јаде.
Инаку, прашаше за тиквичка или брокула. Можеш тиквичка, а јас земав една кашичка на Хип што е од 4месец и е со брокула и ориз и планирам да му дадам овие денови.
Малку долг пост, ама подобро да се објаснам. user posted image

Непосредна врска до пораките: 1747
4.2.2012 15:08:27   
Bethany

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka

Нема врска може и овошна јас така и давав ѓто за појадок тоа и за вечера некаде доп кај 8м. Е сега мамичке 77 прекини и го сокот давај и чај или вода ,Леона кај мене едно време само чај пиеше ни каши ни млеко не сакаше и прекинав со чајот ептен малку и давав со лажичка пробај вода да и дадеш,период е али пробај намали со соковите оти и тоа ја заситува.

Ех, моето бебе не пие ниту чај, ниту сок, ниту вода, па пак не сака млеко. Не сака да пие со цуцла. Мисли дека е голем. Морам со лажиче да му давам малце вода и му е интересно. Почне да брмчи и ме целата испрска. user posted image

Непосредна врска до пораките: 1748
4.2.2012 15:19:09   
mamicka77

pa probav nasabajle ama ne ja saka si saka ad mleko spie do 10 stane i saka da pie mleko bidejki od 4 ne e pila po saatipol dva ja banjam  i vednas zaspie koga stane kaj 15 casot togas zelencukova kako rucek sto vikaat bidejki ima kompir oriz i sl   a potoa ad pak po 3 saata i naredno e ovosnata

(Одговор на членот maki1)
Непосредна врска до пораките: 1749
4.2.2012 15:30:16   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Мамичка77, јас би и давала овошните пред пладне, а зеленчуковите за ручек, така да после кога ќе почне да ти јаде повеќе да го имаш тој оброк. А навечер, пред последно млеко можеш да и даваш од житарки (кога ќе почнеш). А житарки можат и сабајле со некое овошје.
Е сега и моето бебе не сака ниту морков, ниту компир сам, ниту заедно, се гади, го плука, ама пред некој ден земав куповна кашичка од Хип со морков, компир, (малце грашок и карфиол) и ја јадеше со сласт (му давам пола од таа голема тегличка, значи око 100гр.) После млекце, кога е во фаза на пиење млекце. Не знам зошто ја таа сакаше. Повкусна му беше. Ние сме мали да му додавам било што, па му е бљуткаво.
Е сега можеби веќе од 5 месец можеш да и вариш морков и компир заедно со пилешко, и ќе биде повкусно од таа водичка, па може и месце да и дадеш изблендирано,(барем јас така планирам), а после 6 месец можеш и путер и маслиново масло и ќе биде сигурно повкусно. Не знам може и кисело млекце изгледа, нисам сигурна.
Моето бебе еве повторно 2 дена не сака млеко ни да помирише. Фрустрации! Бев сабајле кај педијатар на консултација и таа ми вика да му давам што сака да јаде. Ноќва спиеше од 9:30 до 7 сабајле без будење, јас му во сон му нудив млеко на секој саат-два и тој одбиваше. Мислев дека е настинат, ама педијатарка рече дека малце жлабините му се отечени и можеби затоа одбива, се напнува додека цица и му смета. Кој ќе го знае? А кашички барем јаде, помалце, ама јаде.
Инаку, прашаше за тиквичка или брокула. Можеш тиквичка, а јас земав една кашичка на Хип што е од 4месец и е со брокула и ориз и планирам да му дадам овие денови.
Малку долг пост, ама подобро да се објаснам. user posted image

pedijatarot mi rece se od ovosje osven sumsko i zelencuk se apsolutno se  samo postepeno na tri dena nov produkt koga ke go vneseme celiot zelencuk da pocneme so pilesko po edna nedela i telesko utre polnime 5 i pocnuvame 6 meseci

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 1750
Страница:   <<   < Претходна страница  68 69 [70] 71 72   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  68 69 [70] 71 72   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?