|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Кога да се почне со дохрана
6.3.2012 17:55:18   
Yummy Mammy

ИЗВОРНА ПОРАКА: JovanaJ

Toa sto se primenuvalo pred 40 godini ne se primenuvalo deka bilo dobro. Tuku deka lugeto ne znaele za podobro, pa mislele deka toa e dovlno dobro...a deka bile site deca zdravi ne e tocno. I togas sigurno imale problemi isto kako nie sega...
Pa taman rabota ako decata se odgleduvaat kako baba mi sto pravela vo 1920...neli?

user posted image Pa taka de... user posted image Toa sakav i jas da kazam ama koj da razbere user posted image

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

(Одговор на членот JovanaJ)
Непосредна врска до пораките: 276
6.3.2012 20:25:50   
Natasa981
Jas te razbrav:)) kako i da e, sekade vo svetot pa ete i kaj nas pedijatrite preporacuvaat ekskluzivno doenje do 6 meseci. Ima isklucoci, pa zatoa sekoj so svoj pamet, kako misli deka treba- taka neka si pravi so deteto. Nivno pravo, niven izbor.. Site se so razlicni iskustva, jas nesakam da generaliziram. Ama koj moze da me ubedi deka e zdravo na bebe od 3 meseci da mu vovedes dohrana?! Pa moevo bebe do 4 m imase grcevi, nereguliran digestiven sistem a jas da mu davam da jade kasi..?! Pa i na obicen laik ova ke mu zvuci ludo, ne pa doktor da te sovetuva, doktor sto znae i ja poznava ovaa problematika.

Моќните нешта доаѓаат од малите почетоци - Џон Драјден

(Одговор на членот Yummy Mammy)
Непосредна врска до пораките: 277
6.3.2012 21:18:33   
Viktori
ИЗВОРНА ПОРАКА: *Elena*

Ne sakam da se povtoruvam, ama isto taka nedrzi ni muabetot: Posle 6 meseci pocnav so dohrana, a na 8 meseci user posted image vo gradinka jadese svasta...user posted image

Баш така. Мене "ексклузивно доење" не ми држи и не ми ни држело ни пред 12 години за првата ќерка ни за другите две.
Јас мислам дека на 4 месеци да се почне со сокче, на 5 со овошје и зеленчук и на 6 со некакво мевце е баш најдобро. И никако со онаков распоред: мора јаболко прво, морков бр 2, компир бр 3, аааа што беше 4??? Мислам аман! Се може, ако е постепено.

А муабетот за пред години и години, треба да се сфати како време што поминало ама не значи дека се е подобро сега. Треба од тоа време да се извлече најдоброто и да се прилагоди во сегашноста.

Дека бабите наши везе немале е безврска муабет, исто како и да се тврди дека сега е се нај нај и дека ние као модерни знаеме гарант подобро од нив. Не викам дека грав со запршка треба да јадат, воопшто, ама муабетот дека греота е бебе што јадело се на 6 месеци, за мене е ист како кога ќе видам бебе на 6 месеци и ексклузивно доење на 40+ степени што пие млеко, а не внесува други течности. И тоа за вториве ми е повеќе жал.

Живееме во време кога максимално се манипулира и со информациите, и со истражувањата, а богами и со резултатите од истите.

< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 6.3.2012 21:24:07 >

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот *Elena*)
Непосредна врска до пораките: 278
6.3.2012 22:00:47   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: *Elena*

Ne sakam da se povtoruvam, ama isto taka nedrzi ni muabetot: Posle 6 meseci pocnav so dohrana, a na 8 meseci user posted image vo gradinka jadese svasta...user posted image

Баш така. Мене "ексклузивно доење" не ми држи и не ми ни држело ни пред 12 години за првата ќерка ни за другите две.
Јас мислам дека на 4 месеци да се почне со сокче, на 5 со овошје и зеленчук и на 6 со некакво мевце е баш најдобро. И никако со онаков распоред: мора јаболко прво, морков бр 2, компир бр 3, аааа што беше 4??? Мислам аман! Се може, ако е постепено.

А муабетот за пред години и години, треба да се сфати како време што поминало ама не значи дека се е подобро сега. Треба од тоа време да се извлече најдоброто и да се прилагоди во сегашноста.

Дека бабите наши везе немале е безврска муабет, исто како и да се тврди дека сега е се нај нај и дека ние као модерни знаеме гарант подобро од нив. Не викам дека грав со запршка треба да јадат, воопшто, ама муабетот дека греота е бебе што јадело се на 6 месеци, за мене е ист како кога ќе видам бебе на 6 месеци и ексклузивно доење на 40+ степени што пие млеко, а не внесува други течности. И тоа за вториве ми е повеќе жал.

Живееме во време кога максимално се манипулира и со информациите, и со истражувањата, а богами и со резултатите од истите.

potpolno se soglasuvam
tuku koga bev na faks vo bt imavme eden slucaj sto majkata do 3 meseci imala mleko potoa naglo i soprelo pedijatrite ja utepaa i nea bebeto so AD mleko site gi probaa od edni proliv 4-5 pat na den od drugi mnogu povrakanje uste malku bebeto da dehidrira sirotkoto uste na infuzija da primase mlitavo abe sto da vi kazuvam na kraj eden d-r pedijatar vo penzija i predrozil mleko za varenje 2/3 bebeceto se opravi za 2 dena. no p od proiv ni povrakanje ni nisto.
ne vikam od prv den ili 1 mesec kravjo mleko da se dava no od 4 ipol meseci moze veke kako dopolna so doenjeto namesto so AD mleko kako zamena za eden podoj.

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 279
6.3.2012 22:17:39   
mamicki
Мој став е дека родителите треба да се разумни и да го чувствуваат своето дете. Лекар/баби/пријателки/книги можат да ви ги посочат рамките, но секое детуле е индивидуа и нема строги правила. Едноставно, некаде меѓу 4 и 6 месец ќе забележите дека user posted image покажува интерес за храна, те регистрира дека некој нешто јаде. Тогаш е време да се почне со дохрана, чекор по чекор, по мое мислење прво со жита- ориз, овес и овошје, но и тоа е индивидуално. На пр. јаболкото многуфалено син ми не сакаше ни да го помириса, не пак да го јаде, и го одложивме на некое време, а сега го обожава.

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 280
6.3.2012 22:22:42   
Viktori
Јас во принцип, сум против кравјо млеко и кај бебиња и кај деца, воопшто, после една книга што ја прочитав од Имануел Кант. Ама шо знае тој, луд филозоф и 200 години постар од баба ми user posted image user posted image user posted image

Син ми беше алергичен на млеко, а другите две никогаш не добиваа чаша млеко. Редовно јадат житарки со млеко и секогаш се жалат на стомачињата после млекото. Сега и тоа им го кратам постепено. Сите муслиња со јогурт е подобро да се мешаат...

+ Алегриите на млеко се толку чести овие години, да се чудиш зошто.. дали е до ад-, дали е до кравите, дали е до додатоците... дури страшно ми е кога гледам колку деца имаат алергија на млеко.

Уствари темава е за дохрана, а јас сум стара за тука user posted image user posted image user posted image

< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 6.3.2012 22:33:21 >

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 281
6.3.2012 22:58:54   
Viktori

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Кај нас за жал педијатрите немаат единствен став околу тоа кога да се почне со дохрана а не па ние тука на форумов....Во Велес имаме посебен оддел за имунизација и педијатрите што таму работат се за екслузивно доење до 6 мес.Кога на вакцина кажав дека почнав да го дохранувамuser posted image од 4 мес. уште да ме истепааuser posted image За разлика од нив матичната е со друг став , препорачува дохрана од 4 мес.Според неа децата што се на екскузивно доење имаат проблем со низок хемоглобин.Така да.....секој родител сам одлучува за тоа кога да се почне со дохрана...А тоа дека дигестивниот систем не им е уште развиен за хранаuser posted image Како им беше развиен на бебушите пред 10 год. (не одам подалеку)?Или па сегашниве user posted image имаат подруг дигестивен системuser posted image
Што се однесува до кравјото млеко се си мислам дека е чист бизнис во прашање.Мојот user posted image појавува алергија на млеко и тоа на АД па сега пие хипоалергено и од него ако му дадам повеќе му букнува егземот.Исто малата на братучетка ми имаше страшна алергија на АД млеко па по препорака на имунолог преминаа на кравјо за варење( вриено 10 мин.) и од тогаш нема ни Е од егземи.
Со млеково може сум офтопик ама извинете морав дапишамuser posted image

Непосредна врска до пораките: 282
6.3.2012 23:03:09   
lilicka
Е јас сум ЗА кравјо млеко малку надвор од темава,па и не се сите деца Алергични на кравјо млеко како твоите Виктори а да не бидам досадна сите знаеме колку е значајно кравјото млеко за развојот на децата.....јас имам поинаку искуство од кога почна ќерка ми да пие кравјо детето буквално ми се оправи ми се поправи и се подобри крвната слика!!
Не се сите деца исти аман не мешајте баби и жабиuser posted image

Непосредна врска до пораките: 283
6.3.2012 23:14:12   
Viktori
Јас не кажав дека се сите деца алергични, ниту пак дека заради алергијата на син ми не давам млеко, туку дека алергиите на млеко се зачестени, што е факт.

Не мешаме баби и жаби, туку ти не си прочитала се. user posted image
Моето мислење е како на Имануел Кант. Кравјото млеко е за телиња, а мајчиното за бебиња. - ова е цитат инаку.
Затоа треба да се дојат подолго - освен ако не се може. А јогуртот и киселото млеко се подобри затоа што се полесно сварливи.

А и на крај краева, секој си знае најдобро. Јас само го изнесов моето мислење.
Ни значи дека е правилно, ни значи дека некој треба да ме следи - туку само е мое. user posted image

< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 6.3.2012 23:21:36 >

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 284
6.3.2012 23:52:49   
Desance
bidejki konecno nauciv kako funkcionira forumov ajde eden mal sovet za dohrana vo prethodnaa tema spomenav deka sinceto ima 4 meseci i bidejki jas imam uzasen problem so gradite imam rani celata bradavica mi otvorena i ne mi pomaga ama bas nisto veke dva meseca,a petarce koga cica cica krv i stanuva nervozen a za bolkite i da ne zboram,se odmolzuvam no moeto bebule nikako nesaka da fati cucla uste kakva ne kupiv,e od najeftina do najskapa i dr me sovetuvase da mu vovedam sokcinja i kasicki popoleka poso samo ke go slabeam ako mu davam samo od ednata grada da cica,ajde nekoj neka mi kaze kako da mu gi pravam kasickite vo domasni uslovi od sto za pocetok, i kako da mu gi poravam sokcinjata bidejki nemam sokovnik user posted image vi blagodaram mnoguuuuuuuuuuu ako me posovetuvate user posted image

Непосредна врска до пораките: 285
7.3.2012 9:06:42   
Yummy Mammy

Моето мислење е како на Имануел Кант. Кравјото млеко е за телиња, а мајчиното за бебиња. - ова е цитат инаку.

user posted image user posted image user posted image Smesno e, ama taka e user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 286
7.3.2012 10:21:11   
lilicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

user posted image user posted image user posted image Smesno e, ama taka e user posted image user posted image user posted image

Виктори цитатов тие незнам ни ги направи децава телиња.....каква споредба Бог да чува!!!!
Немам коментар повеќе!!!!

Непосредна врска до пораките: 287
7.3.2012 10:23:49   
Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

Виктори цитатов тие незнам ни ги направи децава телиња.....каква споредба Бог да чува!!!!

Ne bese nisto licno, jas ne go sfativ navredlivo... samo smesno... koj si ja ima muvata nakapata neka si ja brka :))))))

< Поракaта ја уредил Yummy Mammy -- 7.3.2012 10:24:24 >

Непосредна врска до пораките: 288
7.3.2012 10:29:56   
JovanaJ

Komentarot ne go izmisli Viktori, i ne e voopsto navredliv. Barem jas ne go razbiram taka. Kravjoto mleko e navistina za telinja. I sto ima tuka navredlivo? Za bebinja si ima majcino mleko. pak nisto navredlivo. Jas neznam kako si se pronaogate vo se :)).
I da se nadovrzam ova e najpoznat citat vo odnos na voveduvanje kravjo mleko kaj bebinja. Tie sto se zainteresirale da procitaat za kravjoto mleko, negovite proteini i negovoto dejstvo kon digestivniot sistem kaj deteto sigurno go sretnale i razbrale sto sakal Kant da kaze...user posted image

You can never make the same mistake twice, the second time you make it it''s no longer a mistake, it''s a choice!

Непосредна врска до пораките: 289
7.3.2012 10:34:20   
Sandric
Mislam deka ako deteto si napreduva normalno nema potreba od brzanje so ishranata. Tocno deka sekoe dete si e razlicno ama ako nekoe si cica i si napreduva , zosto bi se brzalo i so sokovi i so bilo sto. Posle 4-5 mesec postepeno mislam deka moze da se pocne so vnesuvanje na novi produkti i bez mnogu potresuvanje.
E sega ako deteto si e problematicno za cicanje i za napreduvanje tuka veke ne sum kompetentnauser posted image

Непосредна врска до пораките: 290
7.3.2012 12:38:49   
Ikana
E pa nie za dva dena pravime 3 meseci...znaci majka mi so mene pocnala sokcinja od tri meseci, i pocnala da me dohranuva od 4 ili 5 meseci. Na 6 meseci jas imam slika od sebe so lazica ogromna pred mene i krkam mleko so biskviti. I sega ja prasuvam, e pa zasto be Mamo , da ne i davam sega sokcinja, ona mi kreva ramenici i mivika pamozes ako sakas, ama najnov stav na pedijatrite e da pocekas do 6 meseci, posto imas kolku tolku mleko, i enmas problem so adaptiranoto....
A inace majka mi na 2 meseci od shala mi dala maslinka da probam i jas sum pocnala da se frlam po maslinkata i den denes se davam vo maslinki....
A ako napravime utre krvna slika, i ak mi e slabokrvno deteto cuvaj boze, odma pocnuvam so sokcinja i dohrana, sigurno nema da go maltretiram deteto, samo zaradi svetskite tendencii....Sepak nema zamena za majcino mleko! Breast is best!!!

(Одговор на членот Sandric)
Непосредна врска до пораките: 291
7.3.2012 12:47:14   
Viktori

user posted image user posted image user posted image
Ne go izmisliv jas be, jas samo go citirav Kant. Lilicka, probaj da ne sfakas se tolku licno i citaj gi postovite vo celost. I jas imam deca, i moite pijat mleko, pa ne mu se nalutiv na Kant za pisanoto, nitu pak na nekoj sto ke mi go iscitira.

Непосредна врска до пораките: 292
7.3.2012 12:54:47   
mamapi
Браво за Имануел Кант ме изнасмеаuser posted image Јас на ќерка ми и дадов од 6 месеци кравјо,до 6 бевме на адаптирано!Немавме никакви проблеми со кравјото ни со анемија,ни со алергија!И еве пред 2-3 недели престана да пие млеко!(Имаме полни 8 месеци) Не сака ни АД,ни кравјо да пие!Ако и дадам млечна каша,тогаш ок си ја јаде,ама само млеко во шише пие најмногу 70 грама и тоа со молење!Пробав да и ставам во млекото и гризолино и ризолино и мелени бисквити и џабе е пак не сака!Ми остана уште да пробам со несквик!Ако не бива и тоа тогаш како ќе внесува бебево млечни производи поим немам user posted image

Непосредна врска до пораките: 293
7.3.2012 13:05:39   
Calypso
Ako go sfakjame tragicno site citatot na Kant, ondak jas sto sum - lokam po litar mleko na den najmalkuuser posted image znaci tele sum i jas user posted image

Mamapi, ke i davas jogurt ili kiselo mleko, sto ti pie poveke... i sin mi se skara so slatkoto mleko i AD i kravjo (dodusa kravjoto go jade so zitarki, banana i biskviti, a ne go pie). Jogurt si pie maliov i nasabajle i navecer po 150ml, nekogas poveke, nekogas pomalku. Probaj, malku razredi go jogurtot i vidi.

< Поракaта ја уредил Calypso -- 7.3.2012 13:06:19 >

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот mamapi)
Непосредна врска до пораките: 294
7.3.2012 13:08:24   
*Elena*
i jas ne sum za kravjoto mleko, ama kako sto vidov na 9 mesecni bebinja im go davaat vo gradinka. Sigurno nema nekoj poveke da go tintra moeto i da mu dava molzeno majcino ako nosamuser posted image
a za pedijatrite vistina e deka razlicno kazuvaat, maticnata na sin mi rece da pocneme so dohrana negde posle 4ti mesec, a tie na vakcina nikako, duri ne mi veruvaa deka e samo na majcino mleko, posto sin mi e 3 meseci i ima 7kg, ja duplirase tezinata od ragjanjeuser posted image ...pu, pu da ne go urocam. I nie od sabajle imame mleko vo izobilstvo, visok, a navecer ni fali, pa mora da se izmolzuvam i da go cuvam za sekoj slucaj za user posted image za vecerauser posted image

Непосредна врска до пораките: 295
7.3.2012 14:02:40   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

E pa nie za dva dena pravime 3 meseci...znaci majka mi so mene pocnala sokcinja od tri meseci, i pocnala da me dohranuva od 4 ili 5 meseci. Na 6 meseci jas imam slika od sebe so lazica ogromna pred mene i krkam mleko so biskviti. I sega ja prasuvam, e pa zasto be Mamo , da ne i davam sega sokcinja, ona mi kreva ramenici i mivika pamozes ako sakas, ama najnov stav na pedijatrite e da pocekas do 6 meseci, posto imas kolku tolku mleko, i enmas problem so adaptiranoto....
A inace majka mi na 2 meseci od shala mi dala maslinka da probam i jas sum pocnala da se frlam po maslinkata i den denes se davam vo maslinki....
A ako napravime utre krvna slika, i ak mi e slabokrvno deteto cuvaj boze, odma pocnuvam so sokcinja i dohrana, sigurno nema da go maltretiram deteto, samo zaradi svetskite tendencii....Sepak nema zamena za majcino mleko! Breast is best!!!

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
a vprocem i caevite za grcevi sto gi davame se nekoj vid na dohrana neli?
i jas kako tebe ke cekam krvan slika pa ke vidime sto kako ke praveme i Jas kako laborant najdobro ke znam sto da mu davam za podobruvanje

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 296
7.3.2012 14:22:06   
arh_diz

Ikana prvo neznam kako bi pokacila krvna slika na bebe so sokcinja ili so kasicki koi za pocetok ke gi probuva .Svetski tendencii ne se voopsto no e ispitano i dokazano od koga da se pocne so dohrana.Od edna strana kazuvas kolku si moderna a od druga se vrakas vo vremeto na baba ti.
Eve ke probam da ti dadam fakti , vremeto vo koe si ti rodena bilo drugo vreme znaci prva i osnovna stvar ekologijata se bilo pocisto ,nebile otkrieni tolku jaki pesticidi za prskanje kako sto e sega .Znaci si mozel jabolko od drvo da skines i da go izedes

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 297
7.3.2012 14:23:40   
Pepelaska *

ИЗВОРНА ПОРАКА: Desance

bidejki konecno nauciv kako funkcionira forumov ajde eden mal sovet za dohrana vo prethodnaa tema spomenav deka sinceto ima 4 meseci i bidejki jas imam uzasen problem so gradite imam rani celata bradavica mi otvorena i ne mi pomaga ama bas nisto veke dva meseca,a petarce koga cica cica krv i stanuva nervozen a za bolkite i da ne zboram,se odmolzuvam no moeto bebule nikako nesaka da fati cucla uste kakva ne kupiv,e od najeftina do najskapa i dr me sovetuvase da mu vovedam sokcinja i kasicki popoleka poso samo ke go slabeam ako mu davam samo od ednata grada da cica,ajde nekoj neka mi kaze kako da mu gi pravam kasickite vo domasni uslovi od sto za pocetok, i kako da mu gi poravam sokcinjata bidejki nemam sokovnik user posted image vi blagodaram mnoguuuuuuuuuuu ako me posovetuvate user posted image

Десанче, сокче можеш да му цедиш низ чиста стерилна газа( од аптека купи).Измиј, излупи и изрендај едно јаболче , стави го во газа и цеди во чаша/шише , можеш и да му го разредиш со малку превриена вода. А исто и кашичката свари му јаболче, (околу 10 мин да омекне) исцеди го и ако немаш блендер изгмечи го со виљушка, па после морков, банана, круша и сл. Е сега мислам дека треба и млеко да внесува па потруди се некако да се научи на шишенцето пошто сепак твое млеко ќе си пие.

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот Desance)
Непосредна врска до пораките: 298
7.3.2012 15:44:51   
Ikana
Da mozebi sum kontradiktorna malku, no neli od druga strana najubavo e da go zememe najdobroto od dvete vreminja i da go sklopime ili modificirame onaka nas kako sto ni odgovara? Majcinoto e najdobro, ama ako go nemam dovolno, sto e mojot slucaj? Ako vekje mu davam AD samo, zasto i da ne go dohranam so sokovi i kashi?
I krvna slika se podobruva preku hrana, (vo onoj moment koga mu davas i sokcinja na bebeto toa e hrana, odnosno dohrana, takozvano 50% od hranlivite sostojki. Mnogu bukvalno me sfati, neznam zosto....Sigurno nema deteto na sokovi da mi zivee...Samo sakav da znam spored vas, koj metod go koristite i kakov e slucajot so drugite bebinja...

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

Ikana prvo neznam kako bi pokacila krvna slika na bebe so sokcinja ili so kasicki koi za pocetok ke gi probuva .Svetski tendencii ne se voopsto no e ispitano i dokazano od koga da se pocne so dohrana.Od edna strana kazuvas kolku si moderna a od druga se vrakas vo vremeto na baba ti.
Eve ke probam da ti dadam fakti , vremeto vo koe si ti rodena bilo drugo vreme znaci prva i osnovna stvar ekologijata se bilo pocisto ,nebile otkrieni tolku jaki pesticidi za prskanje kako sto e sega .Znaci si mozel jabolko od drvo da skines i da go izedes

< Поракaта ја уредил Ikana -- 7.3.2012 15:49:43 >

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 299
7.3.2012 15:56:07   
Ikana
I toa si vo pravo za pesticidite i za hormonite vo hranata denes, vo meso edno drugo, da ti e strav ti da kasnes, ne pa na bebe da dades.

Непосредна врска до пораките: 300
Страница:   <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Кое име е поубаво за син ми?
Katerina87

Кое име е поубаво за син ми?

Михан (56%)

Миха (44%)

Број на сите гласови: 81

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!