|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  27 28 [29] 30 31   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Испитувања во бременоста
14.3.2012 13:36:35   
Cipi Ripi
Jas pravev pred mesec dena ispituvanja na transfuziologija za d-dimeri i mi zemaa 380 denari so plavo kartonce.

(Одговор на членот stela)
Непосредна врска до пораките: 701
14.3.2012 13:37:24   
mama_sk
Za zal taka e, cenite se poskapeni uzasno mnogu, a ne 20% kako sto vikaat. Od 100 den na 600 den i od 200den na 1500 den, toa e 500-600% pokacuvanje!!! user posted image Ne znam kako nikoj do sega ne spomnal za ova na TV vesti, samo lopatite gi snimaat...
Ne znam sto ke se pravi, jas brisevite gi plativ za da ne propadne materijalot ama testot za hiv ne go napraviv, ne nosev ni tolku pari so mene. Isto dodeka bev tamu site pacienti se bunea i se vrakjaa nazad bez da gi napravat analizite, verojatno ne nosele dovolno pari so sebe user posted image

(Одговор на членот Cipi Ripi)
Непосредна врска до пораките: 702
14.3.2012 16:52:48   
Dimana
Mamicki ako nekoj znae da mi kaze kakov e toj Coombs test moze i pogresno go napisav izvinete vo drzavna treba da go pravam eve veke 21 nedela sum a mojata dr od sto e tolku zainteresirana morav sama da si prasam bidejki so mm sme ista krvna grupa A- i me prati da go napravam ovoj test sto kako nisto ne mi kaza e sega koj znae neka mi kaze treba da bidam gladna ili nema vrska toa zosto utre i taka odam na 4d vo drzavna pa ako imam vreme i ova da go napravam .

(Одговор на членот stela)
Непосредна врска до пораките: 703
14.3.2012 17:25:05   
kikicka
Димана изгуглај за ова да видеш убаво за што се работи инаку еве ти нешто што најдов на нет али има доста статии за ова

Coombsov test ili antiglobulinski test (AGT) odnosi se na dvije kliničke krvne pretrage upotrebljavane u imunohematologiji i imunologiji. Postoje dva podtipa - direktni i indirektni Coombsov test.

Češće se upotrebljava direktni Coombsov test kao test za autoimunosnu hemolitičku anemiju. Direktni Coombsov test detektira IgG antitijela koja se mogu specifično vezati na površinu membrane eritrocita, te povezani sustav komplementa. Uzima se uzorak krvi, ispiru se eritrociti (otklanja se plazma pacijenta) i zatim se eritrociti inkubiraju s vrstom globulina nazvanom Coombsov reagens. Ako reakcija s Coombsovim reagensom stvori aglutinaciju eritrocita, direktni Coombsov test je pozitivan, tj. vizualna su indikacija da su se antitijela ili proteini sustava komplementa vezali za površinu eritrocita.

Indirektni Coombsov test koristi se za prenatalno testiranje trudnih žena, te pri testiranju krvi prije transfuzije. Također detektira antitijela protiv eritrocita koja su nevezana prisutna u serumu pacijenata. Dakle, u ovom slučaju se serum inkubira s eritrocitima, i ako se dogodi aglutinacija, indirektni Coombsov test je pozitivan.

ИЗВОРНА ПОРАКА: Dimana

Mamicki ako nekoj znae da mi kaze kakov e toj Coombs test moze i pogresno go napisav izvinete vo drzavna treba da go pravam eve veke 21 nedela sum a mojata dr od sto e tolku zainteresirana morav sama da si prasam bidejki so mm sme ista krvna grupa A- i me prati da go napravam ovoj test sto kako nisto ne mi kaza e sega koj znae neka mi kaze treba da bidam gladna ili nema vrska toa zosto utre i taka odam na 4d vo drzavna pa ako imam vreme i ova da go napravam .

Coombs tes

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Dimana)
Непосредна врска до пораките: 704
14.3.2012 17:49:00   
Cipi Ripi
Dimana jas go pravev ovoj test pred mesec dena posto sum Rh-, ke ti zemat krv i ke ispitaat dali tvoeto telo pocnalo da pravi antitela i ke primis inekcija.Nemoj da se plasis.

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 705
14.3.2012 18:52:08   
Растеме заедно
Здраво девојки, имам едно прашање, дали некој знае да ми каже колкава е нормалната големиннна на носна коска во 21-ва недела? Вчера бев на фетален скрининг, меѓутоа ми рекоа дека е се во ред, потоа прочитав дека е запишана големината на носната коска, па незнам дали е во нормала или не. Благодарам за секој одговор.

(Одговор на членот Cipi Ripi)
Непосредна врска до пораките: 706
15.3.2012 9:48:08   
dostickage
goleminata na nosnata kosla e pokazatel za Daunov sindrom.
stom ti rekle deka se e ok togas nema potreba za griza.
ne znam kolku e normalna golemina , no stom ti rekle deka e vo red znaci deka e vo red.

(Одговор на членот Растеме заедно)
Непосредна врска до пораките: 707
15.3.2012 18:37:23   
Dimana
Denes go napraviv testot utre cekam rezultati pa ke vidime bev i na 4d vo drzavna trebase kaj Adamova ama si zela boleduvanje i zavrsiv kaj nekoja ni na imeto ne i se sekavam rece deka se e ok ali nisto ne razbrav merese samo i zapisuvase jas kako tele gledav i se razocarav nisto ne se gledase ubavo kakvo e ova 4d a ni slika ne mi dade mi se place duri samo me tesi deka rece se e ok .
Epa toa e drzavna da si dadev 3000 vo sistina ke me istintraa i ke mi objasnea se a vaka so 150 den tolku za tie pari ,nemam zborovi.

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 708
16.3.2012 7:33:56   
Hunny
Немој да мислиш дека во Систина е поинаку. Јас таму правев 4 д кај Димчев и му влечев зборови како со клешти. Бидејќи мојот матичен ми рече дека бебето е ниско поставено, го прашав и за тоа и ми се изнасмеа-не познавал таква дијагноза. Ми рече дека се е супер и постелката особено, а јас точно по 1 недела прокрварив токму поради ниската постелка. Вториот пат бев кај д-р Ливринова на клиника и за 150 денари бев многу поубаво примена. Топло ја препорачувам, кај неа нема заобиколување, се си кажува.

(Одговор на членот Dimana)
Непосредна врска до пораките: 709
16.3.2012 7:46:41   
kikicka
Јас бев кај Костадинов во Систина докторот ми е ок што и да те интересира,прашај ке ти одговори ,и јас првиот пат кога бев во сиситина бев кај елизабета една никаква е кај таа ништо не добив одговори и мнг се разочарав тогаш ,ама отпосле се распрашав кој е добар гинеколог и мојата матична ми го препорача Костадинов.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 710
16.3.2012 17:42:17   
Mammi
еве и овде истово прашање да го поставам,
за брзо ќе одиме Мк со мм, ама во Ск нема да се задржиме мн, туку Битола и Охрид ќе сме кај на мм роднини на гости, е сега во некој од овие градови некои добри гинеколози за да си направам проверки, крвна слика итн ќе ми препорачате?

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 711
17.3.2012 12:22:35   
Gwendolin
Мами, во Бт сум била еднаш кај др. Таше во Плодност, многу стручен човек, сега ете и цела болица имаат, не знам сега како се со цени, веќе неколку год. не живеам таму,само знам дека се наоѓа некаде над градската болница, ама кој и да прашаш во Бт, мислам ќе ти каже каде е. Една пријателка беше таму за крвна слика само, беше задоволна и не ми кажа колку, ама ми рече дека не и земале многу пари, најмногу 200 ден. ако било за крв и урина. За преглед не знам колку земаат.

(Одговор на членот Mammi)
Непосредна врска до пораките: 712
17.3.2012 15:41:32   
Acina
јас вчера по втор пат бев кај Таше во плодност,додуша овој пат ме прегеда доктор Бато...презадоволни излеговме со мм.ми правеа некои испитувања на крвта не знам точно какви,др.Бато еден пола саат не гледеше на 4Д,еден саат разговаравме за се...се е супер...е сега не кошташе 5000 денари сето ама барем сега раат ќе спиаме...тука во дрзавната ме уништиа 5 пати поскапо ме фати за три месеци на дрзавно со се беспотребни терапии кои ми ги даваа...секому би му препорачала во Плодност...да мозам да си дозволам до крајот кај нив би одела и таму и би се породила

(Одговор на членот Gwendolin)
Непосредна врска до пораките: 713
18.3.2012 10:39:13   
Mammi
Фала ви многу на сугестиите, најважно е човек да не лутаuser posted image Се надеваме само на убави вести

(Одговор на членот Acina)
Непосредна врска до пораките: 714
18.3.2012 11:46:46   
Растеме заедно
Hunny и јас бев кај др.Ливринова во државна, навистина сум задоволна, меѓутоа после прегледот кај неа, бев 2 пати кај др.Корнелија Трајкова исто во државна (инаку одам таму најмалце еднаш месечно бидејќи сум со ризична бременост) и истата ме гледаше на 4Д и се убаво ми покажа, сонцето цицаше палче додека го гледавме.Штета толку се возбудив, па не прашав за слика.Досега од приемот на докторите во државна на гинекологија и од нивните објаснувања неможам да се пожалам.Дај боже секое одење се да биде во ред. Наредна контрола ни е на 29, па ке видиме што ке кажат.user posted image

Непосредна врска до пораките: 715
19.3.2012 13:36:55   
Mammi
Jas pak ringerajki. Denes odam vo toalet i gledam na gakite dve golemki damki kako temno kafeavo. " dena vo 12 nedela sum, malku mi e cudno, a vo 8 nedela svetlo crvani kapkicki imav samo malku i potoa se ok si bese, ama ova sega me zagrizuva. Ovde se javuvam da prasam, abe umri si i togas tretman. Ni pregledana sum, nitu krv, mokraca, ama totalno nisto 12 nedeli. I sega ova, a bez nikoj svoj vamu malku uplav faka. Ste imale vakvo iskustvo

(Одговор на членот Растеме заедно)
Непосредна врска до пораките: 716
19.3.2012 13:41:14   
Beatris
Мами, може не е ништо сериозно, ама најдобро без чекање да одиш на преглед. Јас не би чекала воопшто

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

Непосредна врска до пораките: 717
19.3.2012 13:44:09   
eni
Mammi ic ne se sekiraj. I jas koga bev 12-ta nedela imav ist problem. Nekolku pati imav temno kafeavi kapki. Doktorkata mi e rece deka e zasto placentata mi bila nisko. Miruvavi po nekolku nedeli se si bese ok. Vo sekoj slucaj za da se smiris, idi si na pregled.
Tuku drugi mamicki kazete mi za u drzavna kako zakazuvate. Ima nekoj broj, ili treba da se ide tamu so upat i da se ceka? I dali dr.Adamova uste pregleduva?

Непосредна врска до пораките: 718
19.3.2012 13:55:15   
AnnaMolly RR
Јас знам дека е нормално во бременост (иако ретко се случува), да има благо крвавење во периодот кога требало да дојде циклусот. Види кои денови би добила да не си трудна, па ако се совпадне можеби затоа имаш крв.
Ама за најсигурно, оди на лекар да си бидеш мирна.

Live and let live

(Одговор на членот eni)
Непосредна врска до пораките: 719
19.3.2012 13:58:40   
Dimana

ИЗВОРНА ПОРАКА: eni

Mammi ic ne se sekiraj. I jas koga bev 12-ta nedela imav ist problem. Nekolku pati imav temno kafeavi kapki. Doktorkata mi e rece deka e zasto placentata mi bila nisko. Miruvavi po nekolku nedeli se si bese ok. Vo sekoj slucaj za da se smiris, idi si na pregled.
Tuku drugi mamicki kazete mi za u drzavna kako zakazuvate. Ima nekoj broj, ili treba da se ide tamu so upat i da se ceka? I dali dr.Adamova uste pregleduva?

Jas prethodnata nedela bev vo drzavna imav zakazano za kaj Adamova uste pred tri nedeli ,si zedov upat i odime so mm koga tamu sestrata mi vika dr si zede boleduvanje ,i vikam a jas sega sto da pravam cekav tri nedeli ,ama ispadna epten korekna i mi vika ne se sekiraj duso sega jas druga dr ke ti najdam i odma me vnese kaj dr Kornelija Trajkovska mlada dr me pregleda nisto ne razbrav rece deka se e ok ama za tri nedeli pak na kontrola toa malku mi gi pomati vodite pa odma zakazav za sleden pat .
Taka da kaj Adamova kako duvne veter taka ke bide ,samo si vikam se da e ok so bebeto pa koj saka neka me pregleduva i br za zakazuvanje kaj sestrata na adamova e 3119727 so upat i plavo kartonce pregledot cini 150 den .

(Одговор на членот eni)
Непосредна врска до пораките: 720
19.3.2012 14:13:56   
mama_sk
Mammi i jas kako tebe krvarev na pocetokot (ne se sekjavam tocno koi nedeli ama dva pati mi se sluci), mi dadoa terapija i mi rekoa strogo da miruvam! Odi na lekar zatoa sto nitu edno krvarenje vo bremenosta ne e normalno (taka mi rece mojot ginekolog) no ne mora da znaci deka e nesto seriozno. Jas sum seuste na boleduvanje i so terapija i obavezno strogo miruvanje. Pozdrav i ne se sekiraj, se ke bide dobro user posted image

Непосредна врска до пораките: 721
19.3.2012 16:04:50   
dostickage
Da bidam iskrena , dve krvarenja vo prvoto tromesecie od bremenosta i neodenje na lekar vo 21 vek ne mi izgleda kako zdrav priod kon nestata.
Nitu edna krvna slika,nitu bilo sto drugo.... nemam komentar.
Vo period na organogeneza da se ima takov labav pristap nikogas ne mi bil jasen a ne ni sakam da mi stane jasen...
Epa toa e nekoj kje se trese i kje se cuva i nisto nekoj gajle si nema i pak niso ne im e ....
Gospod neka gi cuva i majkata i bebeto.

(Одговор на членот mama_sk)
Непосредна врска до пораките: 722
19.3.2012 17:51:14   
Hunny
Мене ми се случи такво крварење, т.е. кафеав исцедок во 21 недела, а претходно на 4 д во Систина ми рекоа дека се е супер и тоа само 2-3 дена пред да ми се случи тоа. Место не ме држеше, бев на лекар и испадна дека е од ниско поставена постелка. Мирував 1 недела, примив инекција Прогестерон и таблети Утрогестан. Сега се е во ред, постелката си е нормално поставена, бебушот расте. Ниедно крварење не смее да се занемари, ниту пак може да се смета за нормално.

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 723
19.3.2012 22:54:16   
aksor22
jas imav krvarenje vo 14 nedela 3 dena vo bolnica eve 2 nedeli miruvanje progesteron inekcii 3 do sega i ultragestan so bebusot sega e se vo red no zatoa nemoj da go zanemaruvas krvarenjeto treba pravo na lekar podobro e bilo sto i da e da se spreci ako e na vreme da nema seriozni posledici

10.09.2012 se rodi David sonce mamino

30.01.2015 otide angelot na nebo mamina peperutka

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 724
20.3.2012 16:26:51   
Растеме заедно
Не сакам да те плашам Mammi, ама јас имав со првата бременост во 11 недела така 2-3 капки кафеав исцедок вечерта пред легнување ама немав болки, се јавив кај докторот и ми препорача да лежам и да мирувам ноќта, а утредента да се јавам на преглед. Меѓутоа сабајлето покасно станав и веднаш штом станав имав крварење пообилно и многу јаки болки и го изгубив бебето. Сега со оваа бременост почнавме со превентивна терапија Утрогестан уште од 6 недела откако дознавме, меѓутоа се беше во ред и во 14 недела докторот ми ги прекина. За неколку денови прокрварев и многу се исплашив дека повторно ќе го изгубам и ова бебе, меѓутоа ме примија веднаш кај докторот, ми ставија прогестерон инекција ми дадоа пак утрогестан и плус магнезиум, а на прегледот бебето беше во ред.Крварев повеќе од еден месец и сум постојано во мирување и лежење, станувам само за да одам на испитување и на контрола на лекар. Сега сум 22 недела мегутоа сеуште примам терапија и одам минимум на 2 недели на преглед и кај матичниот и плус во државна, а крвта незнам колку пати ја имам испитано. Во секој случај може да е нешто безначајно, а може да станува збор и за нешто посериозно. Моја препорака е доколку сеуште не си посетила лекар веднаш да отидеш на преглед, затоа што никогаш не треба да го ставиш здравјето и безбедноста на второ место, пред се за себе и за плодот што го носиш. Ти посакувам се најдобро.

(Одговор на членот aksor22)
Непосредна врска до пораките: 725
Страница:   <<   < Претходна страница  27 28 [29] 30 31   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  27 28 [29] 30 31   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

aj daj da vidime koe ime ke pobedi
MOJA MAMUS

m

marin (24%)

ivan (25%)

marko (39%)

ognen (13%)

Број на сите гласови: 285

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!