|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  28 29 [30] 31 32   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Испитувања во бременоста
20.3.2012 16:34:25   
mama_sk

ИЗВОРНА ПОРАКА: Растеме заедно

Не сакам да те плашам Mammi, ама јас имав со првата бременост во 11 недела така 2-3 капки кафеав исцедок вечерта пред легнување ама немав болки, се јавив кај докторот и ми препорача да лежам и да мирувам ноќта, а утредента да се јавам на преглед. Меѓутоа сабајлето покасно станав и веднаш штом станав имав крварење пообилно и многу јаки болки и го изгубив бебето. Сега со оваа бременост почнавме со превентивна терапија Утрогестан уште од 6 недела откако дознавме, меѓутоа се беше во ред и во 14 недела докторот ми ги прекина. За неколку денови прокрварев и многу се исплашив дека повторно ќе го изгубам и ова бебе, меѓутоа ме примија веднаш кај докторот, ми ставија прогестерон инекција ми дадоа пак утрогестан и плус магнезиум, а на прегледот бебето беше во ред.Крварев повеќе од еден месец и сум постојано во мирување и лежење, станувам само за да одам на испитување и на контрола на лекар. Сега сум 22 недела мегутоа сеуште примам терапија и одам минимум на 2 недели на преглед и кај матичниот и плус во државна, а крвта незнам колку пати ја имам испитано. Во секој случај може да е нешто безначајно, а може да станува збор и за нешто посериозно. Моја препорака е доколку сеуште не си посетила лекар веднаш да отидеш на преглед, затоа што никогаш не треба да го ставиш здравјето и безбедноста на второ место, пред се за себе и за плодот што го носиш. Ти посакувам се најдобро.

Rasteme zaedno, izgleda si imame slicna maka. I jas sum so istite simptomi i ista terapija. Ti kazaa pricina za bolkite i krvarenjeto na pocetokot? Kaj mene digaat ramenici, ne znaat od sto se bolkite. Jas sum vekje 2 meseci na boleduvanje i miruvam, ti?

(Одговор на членот Растеме заедно)
Непосредна врска до пораките: 726
20.3.2012 18:47:16   
Растеме заедно
И јас сум на боледување 2 месеци без некој ден, и кај мене дигаат раменици повеќето доктори, ама сега на 4-д ми рекоа дека имам хематом кој досега не го видоа на ниедно ехо!? и дека е потребно уште повеќе да се пазам, а инаку не сум станата од кревет ниту да седам, а камоли да се движам или да работам нешто. Ми рекоа : па во медицината не е 2+2=4, не сме сигурни, ама работава беше штом не ти е полошо од третманот продолжи. Јас долго време крварев константно,повеќе од 1 месец, но немав некои болки кои не се трпат, туку повеќе како притисок во одреден дел од стомакот или половината проследен со некоја мала болка, и сега 2-3 недели сум мирна мислам не крварам , ама знае понекогаш да капне некоја капка кога ќе се изнервирам. Битно е што од првиот преглед до сега супер напредуваме, нема застој или недај боже компликации, ама затоа ќе лежиме и ќе чекаме да кажат докторите ако откријат од што ни е лошо user posted image . Бев на испитување и за хемостаза и дидимери ама се беше нормално и не ми дадоа никаква терапија од таму. Се надевам дека се ќе биде во ред, сепак тоа ми е најголема желба. Ти праќам позитивни мисли и лесно поминување на остатокот од бременоста. Јас сум утре кај матичниот па ќе видиме дали има промени.

ИЗВОРНА ПОРАКА: mama_sk

ИЗВОРНА ПОРАКА: Растеме заедно

Не сакам да те плашам Mammi, ама јас имав со првата бременост во 11 недела така 2-3 капки кафеав исцедок вечерта пред легнување ама немав болки, се јавив кај докторот и ми препорача да лежам и да мирувам ноќта, а утредента да се јавам на преглед. Меѓутоа сабајлето покасно станав и веднаш штом станав имав крварење пообилно и многу јаки болки и го изгубив бебето. Сега со оваа бременост почнавме со превентивна терапија Утрогестан уште од 6 недела откако дознавме, меѓутоа се беше во ред и во 14 недела докторот ми ги прекина. За неколку денови прокрварев и многу се исплашив дека повторно ќе го изгубам и ова бебе, меѓутоа ме примија веднаш кај докторот, ми ставија прогестерон инекција ми дадоа пак утрогестан и плус магнезиум, а на прегледот бебето беше во ред.Крварев повеќе од еден месец и сум постојано во мирување и лежење, станувам само за да одам на испитување и на контрола на лекар. Сега сум 22 недела мегутоа сеуште примам терапија и одам минимум на 2 недели на преглед и кај матичниот и плус во државна, а крвта незнам колку пати ја имам испитано. Во секој случај може да е нешто безначајно, а може да станува збор и за нешто посериозно. Моја препорака е доколку сеуште не си посетила лекар веднаш да отидеш на преглед, затоа што никогаш не треба да го ставиш здравјето и безбедноста на второ место, пред се за себе и за плодот што го носиш. Ти посакувам се најдобро.

Rasteme zaedno, izgleda si imame slicna maka. I jas sum so istite simptomi i ista terapija. Ti kazaa pricina za bolkite i krvarenjeto na pocetokot? Kaj mene digaat ramenici, ne znaat od sto se bolkite. Jas sum vekje 2 meseci na boleduvanje i miruvam, ti?

(Одговор на членот mama_sk)
Непосредна врска до пораките: 727
20.3.2012 21:02:20   
mama_sk
Растеме заедно, јас сум 17та недела и до сега болки имам скоро секојдневно. Не се многу силни но се досадни и постојани, некогаш остри а некогаш тапи како притисок. Јас не сум толку дисциплинирана како тебе user posted image ми се здосади од лежење па знам да се прошетам по собите, да си направам јадење и некои ситни домашни обврски да завршам... Знам дека не треба ама за ќотек сум... Инаку и јас излегувам само за на лекар. Ливринова ми предложи да направам ЕМГ да види од каде се болките ама не сум сигурна дали да одам, не било многу пријатно испитувањето, со игли и електро-стимулации user posted image
Ти дадоа терапија за хематомот или чекаат сам да се изгуби? Со среќа утре на лекар па пиши да си размениме искуства user posted image

< Поракaта ја уредил mama_sk -- 20.3.2012 21:03:47 >

(Одговор на членот Растеме заедно)
Непосредна врска до пораките: 728
21.3.2012 13:05:57   
Mammi
Mamask i Rasteme zaedno, што да правам, не знам веќе. Пишав и во дневна соба ама никој не ми врати. Се јавив(ваму така е не можеш да им се тупниш само или директно да закажиш време) и некоја бабица на тел ми вика, болки во кичма, светла крв ова она имаш? Не и викам само малку накај лев јајник ама брзо ми проаѓа и флеки со кафеав исцедок средно големи. А ми вика не доживуваш абортус немаш гајле, ајде чао пријатно. Не те примаат на лекар бе, а тек на 2 април сум кога ќе сум 14 недела, а до сега ниту еден преглед ама баш никаков не ми е направен и само 1 бев и пополнував прашалници за мојот начин на живот, ај со среќа дојди пак тогаш и тогаш и апсолутно ништо. Би да одам на приватен доктор ама верувајте ми мн ми е скапо скоро 800 евра се да ме фати. Таман мислевме со мм Мк ќе идеме за Велигден, ништо и од тоа изгледа така сум заглавена во здравствениов систем. Башка што знам дека во Мк рано рано се по ред си оди на гинеколог. Не знам каде сум, и вчера една јака депресија што ме фатила, ем изнемоштена,изнервирана, главоболки овие не те примаат има да си чекаш, лудило

Непосредна врска до пораките: 729
21.3.2012 13:28:19   
mama_sk
Mammi, mnogu mi e zal sto ne mozes da si otides na lekar user posted image | Jas ne sum doktor da ti davam bilo kakvi soveti, mozam samo da ti kazam sto bi napravila da bev vo tvoja sostojba... Definitivno ne bi ti preporacala da patuvas za mk dodeka krvaris. Miruvaj periodov, zemi boleduvanje ako rabotis, ne digaj nisto tesko i gledaj nozete da ti bidat sekogas podignati, lezi najmnogu sto mozes i izbegnuvaj sedenje, navednuvanje, kleknuvanje ili tegnenje. Sex nikako, toa moze da doprinese do pogolemo krvarenje. Mene mi preporacaa magnezium od 350mg ednas na den, ja opusta muskulaturata i nema nikakvi precki da go pies. Ne se nerviraj i misli na ubavi raboti, gledaj komedii i gali go meseto. user posted image

(Одговор на членот Mammi)
Непосредна врска до пораките: 730
21.3.2012 14:00:55   
Mum Care
Zdravo na site ringerajki. Jas sum nova na forumov i gi minuvam istite problemi kako i vie. Samo sto kaj mene e malku porizicno. Jas sum bremena 21 nedela, a vo 16 nedela me pravea konizacija, a za da ne dojde do nekakvi komplikacii me napravija i serklaz, i sega moram da miruvam. Mnogu mi e tesko, nikako da se naviknam, samo vo krevet lezam, nekogas ke stanam za jadenje ama poretko, se vo krevet pravam. No za ova malo bebence ke pravam se sto treba. Vi posakuvam na site lesna bremenost, i nie sme silni ke go izdrzime i ovoj period. Ve guskam site.

Непосредна врска до пораките: 731
21.3.2012 14:11:46   
Cipi Ripi
Pozdrav do site vas trudni mamicki koi poradi nekakva pricina treba da lezite i miruvate. Jas lezam od 16 nedela poradi krvarenje, trebase da mi pravat serklaz ama imav bakterija, pa ne mozese. poleka poleka gi nadminuvav site teskotii i stravovi, sega sum 34 nedela i se nadevam deka uste malce ke se guskam so moeto user posted image Osven za na lekar i za vo wc od krevet ne sum stanata Samo hrabro mum care, nemoj da se deprimiras deka lezis, ke se isplati veruvaj mi. mozebi na pocetokot ke ti bide tesko, no potoa ke se naviknes deka mora da si lezis za tvoeto user posted image

(Одговор на членот Mum Care)
Непосредна врска до пораките: 732
21.3.2012 14:35:12   
Mammi
Како прво фала ви на поддршката. Коа ќе му речам јок секс на мм има да user posted image а да си признаам сега кога сум бремена и мене некако мн повеќе ми се сака али пуст страв и мораме екстра внимателно, али неко време ќе мируваме како што гледам. И пијам екстра витамини дека во Скандинавијава онце кој еве денес ни се насмевна времево е супер. Со среќа на сите нека ни е и Бог да е со вас цело време.Ајде на галење мешиња сегаuser posted image

(Одговор на членот Cipi Ripi)
Непосредна врска до пораките: 733
21.3.2012 15:04:30   
arh_diz
Mammi gi procitav tvoite postovi ,neznam navistina sto ti e povazno pari ili bebe.Jas zivejam nadvor od Makedonija nitu vo eden moment ne sum se zaprasala dali treba da odam na privaten doktor i kolku ke me cini toa.Duri i sega posle poragaj odam na privatno i sin mi e na privatno mislam deka zdravjeto ni e na prvo mesto pa se ostanato

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 734
21.3.2012 15:30:37   
Mammi
Од здравствен центар ме убедуваат дека се е во ред по нивна телефонска анализа,и онака само 1 ден траеше,што сепак се уште сум малку загрижена.Може да е нешто, а може и ништо. И денес им бев во централа разговарав лично со докторката и ми го рече истото, без преглед. И никогаш не ми било за пари, најважно е здравјето. И ти велат сосем отворено, до 3 месеци, се е можно и ништо ниту чепкаме ниту гледаме дури да заживи бебето, после е др приказна. И ајде што можам јас тука, кога одма те одвраќаат ако не си ви поодмината бременост или мн крварење да имаш недај Боже?За врат ли да ги фатам?

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 735
21.3.2012 15:37:08   
arh_diz
Nesakam da te plasam ama od toa se e vo red imas mnogu golema komplikacija.Zatoa najpametno ti e da si odis na privatno, doktorite smetaat deka netreba da se pravat nikakvi pregledi ako ostane plodot ok ako ne matkata go isfrlila toa taka go objasnuvaat.Zatoa ako ne si sigurna ne cekaj i ne se opteretuvaj

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 736
21.3.2012 15:55:02   
mama_sk
hahaha mammi te razbiram kako ti e, ni vrijat hormonite vo bremenost na site user posted image ama koga ke razmislis za (relativno) kratko zadovolstvo si rizikuvas nesto najmilo na svet! Mene site doktori mi rekoa sex nikako, strogo zabraneto zatoa sto pri orgazam se kontrahira matkata i moze da se napravi ogromen problem. Kazi mu na mt deka mora da izdrzi ako saka da se guska so bebceto za nekolku meseci, pa neka se snajde covekot user posted image
Sala na strana, apstiniraj barem do pregledot pa doktorot neka ti kaze sto ponatamu user posted image

ИЗВОРНА ПОРАКА: Mammi

Како прво фала ви на поддршката. Коа ќе му речам јок секс на мм има да user posted image а да си признаам сега кога сум бремена и мене некако мн повеќе ми се сака али пуст страв и мораме екстра внимателно, али неко време ќе мируваме како што гледам. И пијам екстра витамини дека во Скандинавијава онце кој еве денес ни се насмевна времево е супер. Со среќа на сите нека ни е и Бог да е со вас цело време.Ајде на галење мешиња сегаuser posted image

Непосредна врска до пораките: 737
21.3.2012 16:11:39   
Mum Care
mama_sk znaci vo bremenost ako e zabranet sex nema sansnsi da se dozivee orgazam? steti na bebeto? jas ne sum znaela. mene mi e zabranet sex uste vo 12 nedela, sega sum 21, mnogu mi e tesko zosto imam golema zelba za sex.user posted image

Непосредна врска до пораките: 738
21.3.2012 16:54:15   
annabela
I jas krvarev vo prvoto tromesecje ne bese obilno krvarenje tuku kafeav iscedok i bev na terapija so Dabroston celi tri meseci i na strogo miruvanje. I kaj mene krevaa ramenici doktorite koga gi prashuvav od sto doaga krvarenjeto... a bev kaj eden kup doktori i site istoto mi go kazuvaa so drugi zborovi ili ke se zadrzi plodot ili ne oni od taa terapija nemozat nisto drugo da napravat. Taka da mene ne mi preostanuvase nisto osven da lezam da bidam pozitivna (sto da priznaam ne mi odese bas od raka) i da cekam. Eve sega veke sum 34 nedela i mammi mozam da ti kazam deka so pocetok na vtoroto tromesecje site iscedoci i krvarenja prestanaa i jas do den denes a se nadevam deka i do kraj funkcioniram najnormalno duri i na joga vezbi intezivno odam seuste. Taka da ne se nerviraj izdrzi go periodov i se ke bide vo red

Непосредна врска до пораките: 739
21.3.2012 18:38:52   
Mammi
Мене па бабицава ме охрабрува вози точак, имај си секс, веќбај си само не многу...ухаааа кога и се јавувам на мајка ми вика тиа таму нормални се или ненормални а да ги видиш сите со стомаците чиниш 9месец опнати на точаци гајле си немаат. Пак и се јавив и пак истата приказна. А за секес има на опасна пауза да го ставиме, препуштам на Десанка Милорадвиќuser posted image

(Одговор на членот annabela)
Непосредна врска до пораките: 740
21.3.2012 18:46:54   
Gwendolin
Здраво идни мамички, јас денес бев на преглед кај матичниот што помина за 5 мин user posted image И сеуште не знам што е бебуш, ама ми даде упат за ГАК за скрининг 20 недела...се закажува ли и знае ли некој на кој број, зашто кога отидов во 12 недела, имаше некоја збрка, па ме примија заедно со закажаните, а јас бев да закажам...малку беше лудница, па сега сакам да си закажам најкултурно, ако знаете како иде процедурата, кажете ми. Поздрав до сите, јас вака набрзина само, на работа сум, па ај да искубам малку време user posted image

Непосредна врска до пораките: 741
21.3.2012 18:56:42   
blond

ИЗВОРНА ПОРАКА: Mum Care

mama_sk znaci vo bremenost ako e zabranet sex nema sansnsi da se dozivee orgazam? steti na bebeto? jas ne sum znaela. mene mi e zabranet sex uste vo 12 nedela, sega sum 21, mnogu mi e tesko zosto imam golema zelba za sex.user posted image

И мене сексот ми беше забранет уште од самиот почеток. Причина беа привремените крварења, плус го носев ниско и плус плацентата ми беше напред поставена.
Но, во една книга Мајка и дете од Младинска книга прочитав дека оргазмите бебето ги доживува како прегратки, бидејќи со оргазмот се грчи малку матката user posted image
Е сега, малце проблем би биле вагиналните оргазми, но верувам дека и клиторичните би завршиле работа во овој сув период user posted image user posted image user posted image
П.С Јас често си го гушкав бебето user posted image user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 742
22.3.2012 10:42:31   
Mum Care
blond fala za sovetot. no ke se trudam da ja potisnam nekako ovaa zelba uste malku vreme user posted image . inaku i jas non stop si go guskam bebusov, druga rabota nemam zosto samo lezam vo krevet.

(Одговор на членот blond)
Непосредна врска до пораките: 743
25.3.2012 15:12:16   
mazule
Zdravo zenski.Jas na sekoe ispituvanje na mokracata imam masa leukociti i belkovini. Dali nekoja ima vakov problem da mi kaze? Doktorot mi veli caevi da pijam od kamilica, uvin i brusnica. no eve ne se podobruva rezultatot. Sto da pravam neznam inace sum 27 nedela od bremenost. Pozdrav i odnapred blagodaram.

Непосредна врска до пораките: 744
25.3.2012 15:28:19   
Hunny
Протеините може да упатуваат на некој проблем со бубрезите, пример камче, но не мора да значи. Пробај со капсули Брусницин, во Зегин ги има околу 500 денари се, но внатре има 60. На природна база се. Мене матичниот ми ги препорача превентивно да ги пијам и до сега сите резултати ми се супер, а сум при крај. Првите 10 дена пиј ги по 2 дневно, а после по 1.

(Одговор на членот mazule)
Непосредна врска до пораките: 745
26.3.2012 7:48:28   
arh_diz
Vasite postovi se prefrleni TUKA vo Multivitamini za trudnici

Биди тоа што си

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 746
27.3.2012 20:23:19   
Debora
Dragi ringerajki, vo vrska so krvna grupa i RH faktor sakam da ve prasam dali znae nekoj kolku kosta na transfuziologija. Sakam da znam zosto blisku imam labarotorija kade sto si odam stalno, no mi kazaa deka za krvna grupa zimaat 700 den, ne mozelo so plavi kartoni. I dali treba da bidam gladna koga ke odam da mi zemat krv?

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 747
27.3.2012 20:32:02   
Hunny
Дебора не треба да бидеш гладна, резултатите ги даваат од денес за утре, а за цената не сум сигурна дали беше 190 или 290, ама се си мислам дека беше 290.

(Одговор на членот Debora)
Непосредна врска до пораките: 748
30.3.2012 13:21:26   
Mirjana983
Koja nedela se pravi 4d od 20-23 nedela ili od 21-23 nedela, sum zaboravila prvata bremenost koga pravev

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 749
30.3.2012 13:23:40   
stela
Od 18 do 22

(Одговор на членот Mirjana983)
Непосредна врска до пораките: 750
Страница:   <<   < Претходна страница  28 29 [30] 31 32   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  28 29 [30] 31 32   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Dali?
Jana9

Dali dobivte celulit vo bremenosta?

Da (80%)

Ne (20%)

Број на сите гласови: 5

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!