|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Кравјо млеко
16.4.2012 23:28:25   
lilicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

a prasav za alerijata kako izgleda bidejki nekoi vikaat deka se vcruvaat obravcinjata drugi se isfrluvale sitn brumcinja pozadi usinjata i na racete( ova mene me asocora na sipanici) a na stranski sajtovi najdov deka alergija na kravjo mleko e so povrakanjeuser posted image

ивоничка прва реакција на кравјо мислам дека е ситни брумчиња околу устата знчи за некои 5-10мин а може да биде и низ цело тело ако има алергија се јавува многу брзо кај некој деца е и со повраќање и пролив...оваа информација ја имам од мојот педијатар!

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 426
18.4.2012 12:10:57   
ivoni4ka
znaci vaka pri prviot kontakt se javuva crvenilo okolu ustata sto spored mene e mnou normalna rabota ( pr kontakten dermatitis kako rezultat na nova supstanca) a znaci obilno povrakanje e vsusnot alergijata

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 427
18.4.2012 18:46:05   
bombica
Кај најголем дел од децата кои се алергични на кравјо па и на АД млеко се јавуваат егземи воглавно на образите и околу устата но може и на други делови на телото.Кај син ми егземот се јавува на челото на образите нема ништо.Инаку алергичен е на АД па пие хиполергено а за кравјо не ни помислувам да му дадам.

Непосредна врска до пораките: 428
23.4.2012 17:58:40   
jana81
Planiram B da go odbijam od cicanje za okolu eden mesec (ke ima 9meseci i nekoj den) pa se dvoumam so kakvo mleko da prodolzamdali so AD ili so kravjo. Jas poveke sum za kravjo, normalno ako ne e alergicen, a pak cujam i vase mislenje. I koe bi bilo podobro ako veke go odberam kravjoto dali tetrapak ili svezo izmolzeno(provereno) kravjo mlekouser posted image

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 429
23.4.2012 18:18:37   
mamicka77
NIE OD 5IPOL MESECI KORISTIME BITOLSKO TETRAPAK 1,5 MASLENOST SO 300GR VODA GO RAZREDUVAM I PAK GO VARAM

(Одговор на членот jana81)
Непосредна врска до пораките: 430
23.4.2012 18:23:50   
Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: jana81

Planiram B da go odbijam od cicanje za okolu eden mesec (ke ima 9meseci i nekoj den) pa se dvoumam so kakvo mleko da prodolzamdali so AD ili so kravjo. Jas poveke sum za kravjo, normalno ako ne e alergicen, a pak cujam i vase mislenje. I koe bi bilo podobro ako veke go odberam kravjoto dali tetrapak ili svezo izmolzeno(provereno) kravjo mlekouser posted image

Ако даваш кравјо, најдобро е свежо за варење. Домашно измолзеното млеко е малку појако од купечкото, па може да пројави алергија. Битолското свежо млеко е сосема солидно, јас му давам од тоа на син ми во млечните каши и најчесто со бисквити, бидејќи не сака да го пие. Тетрапак и млеко со помала масленост не се препорачува, не е пожелно да му се ускратуваат на детето мастите кои му се потребни за развој на мозокот.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

Непосредна врска до пораките: 431
23.4.2012 18:54:16   
kikicka
Мамичке 77 тогаш М пие само вода, поарно земи и 3.5 маслено и разредувај го, 1.5 + вода не е млеко.
Јас почнав со 2.8 маслено и тоа чисто никогаш не сум го разредувала,сега масленоста и ја намалив бидејќи какаше брбушки со 2.8маслено не и одговараше и го намалив сега е добра. Пие и кравјо и АД навечер.

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

NIE OD 5IPOL MESECI KORISTIME BITOLSKO TETRAPAK 1,5 MASLENOST SO 300GR VODA GO RAZREDUVAM I PAK GO VARAM

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 432
23.4.2012 21:23:12   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

Jas kolku shto znam na bebe pa uste i na 5,5 mesecno ako vekje ste reshile da dadete kravjo ( iako ne razbiram kako moze tolku rano ama aj licen izbor) treba da bide so sto pogolema maslenost.

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 433
23.4.2012 23:42:45   
bari2
Taka e Andrijance,mlekoto za user posted image treba da e so pogolema maslenost.Neznam zosto nekoi pedijatri ova ubavo ne go objasnat,no koja e logikata na edno malo bebe vo razvoj da mu se dade nedovolno masno mleko pa uste i razredeno?Sin mi ima 6god. a dodeka rastese nikogas ne sum razreduvala mleko,sekogas piese 3,2 maslenost.Normalno uste na vremeto Pedijatrot ubavo ni objasni.sega i bebus doma,ete i user posted image e veke na isoto mlekce,pa fala bogu se e Ok.

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 434
24.4.2012 0:20:22   
lilicka
Домашното кравјо млеко е многу по јако од оноа купечконо 100% сум сигурна за почеток мора да се разредува за бебето да го прифати да не добие запек.....е сега гледам дека некој мамички се чудат како може да се даде многу рано кравјо млеко....а адмлеко што е???
А не дај боже па да не сака ад ќе се мачиш како мене 4месеци без напредок на бебето и ќе бараш секакво решение.......нема штетност од домашно кравјо млеко од здрави крави!!!
Ние сме доказ за тоаuser posted image

(Одговор на членот bari2)
Непосредна врска до пораките: 435
24.4.2012 0:49:56   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

Домашното кравјо млеко е многу по јако од оноа купечконо 100% сум сигурна за почеток мора да се разредува за бебето да го прифати да не добие запек.....е сега гледам дека некој мамички се чудат како може да се даде многу рано кравјо млеко....а адмлеко што е???
А не дај боже па да не сака ад ќе се мачиш како мене 4месеци без напредок на бебето и ќе бараш секакво решение.......нема штетност од домашно кравјо млеко од здрави крави!!!

AD mleko dusho ne e kravjo mleko...toa e mleko ADAPTIRANO za doence..znachi so site potrebni saltanati.///od vitamini minerali masni kiselini omega i slicno...eve podetalno za da nema zbunki:

Воведување на неразредено кравјо млеко(тетрапак) во исхрана на детето, се препорачува после навршена една година. Во новороденчкиот и доенечкиот период , доколку мајката нема доволно млеко за доење, се препорачуваат млечните формули, кои претставуваат адаптирано кравјо млеко, кое по својот состав е приближено до својствата на хуманото млеко.

Природата се погрижила да составот и карактеристиките на мајчиното млеко биде идеална храна за секој вид. Така , хуманото млеко претставува најдобар избор за растот и развојот на бебето. Кравјото млеко содржи одредени белковини (казеин) и масни киселини( бутерна) кои го прават кравјото млеко тешко сварливо и искористливо. Поради тоа се создаваат и микролезии , со микрокрварења во желудечната слузница, што води до развој на анемија кај бебето. Поради врзување на калциумот за масните киселини од млекото ,во цревото, кравјото млеко потенцира развој на рахит кај детето( рахитогено дејство). Поголемата концентрација на солите во кравјото млеко ги оптоварува незрелите бубрези кај бебињата. Ова се само најбитните негативни ефекти од употребата на кравјото млеко во исхрана на децата под 1 година .

Во првата година од животот , алергија на храна е најчест тип алергија. На прво место избива алергија на кравјото млеко (која може да се појави и доколку бебето е на доење, а мајката конзумира кравјо млеко). Можна е појава и алергија на други нутритиенти,особено доколку се рано внесени (портокал, киви, јајцето, какако, чоколадо, кики-рики,смоки, се силни алергени)
Основно правило е да се прекине внесот на храната на која се сомневаме дека е предизвикала алергијата и да се направат одредени тестови ( ИгЕ, алерготестови) за докажувањето на причинителот. Познато е дека со растење и зреење на дигестивниот систем, се намалува рано пројавената нутритивна(на храна) алергија.

Mislam deka ne e isto neli??

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 436
24.4.2012 9:04:39   
Calypso
Andriance, ад млекото е кравјо млеко, само адаптирано - самото име си го кажува тоа. Наша среќа е што не е чиста хемија, односно што се произведува од природен производ, збогатен со повеќе витамини, минерали и масни киселини, плус отфрлено е сето она што може да предизвика проблеми од типот на алергија, запек и слично. Макар што, не е ретка алергијата на АД млеко, не знам дали си слушнала, ама има и таква алергија - затоа има и хипоалергени ад млека.
Лиличка, не значи дека кај секое бебе кравјото млеко ќе предизвика запек - зависи од организмот. Со син ми немав таков проблем ни кога го воведов кравјото млеко, ни понатаму кога почнав со неразредено млеко да му ги правам кашите.

Непосредна врска до пораките: 437
24.4.2012 13:30:33   
lilicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Andriance, ад млекото е кравјо млеко, само адаптирано - самото име си го кажува тоа. Наша среќа е што не е чиста хемија, односно што се произведува од природен производ, збогатен со повеќе витамини, минерали и масни киселини, плус отфрлено е сето она што може да предизвика проблеми од типот на алергија, запек и слично. Макар што, не е ретка алергијата на АД млеко, не знам дали си слушнала, ама има и таква алергија - затоа има и хипоалергени ад млека.
Лиличка, не значи дека кај секое бебе кравјото млеко ќе предизвика запек - зависи од организмот. Со син ми немав таков проблем ни кога го воведов кравјото млеко, ни понатаму кога почнав со неразредено млеко да му ги правам кашите.

Ете тоа го мислев и јас но не пишав во детали....а да има некое штешно вилјание Анемија и некој тешки пореметување незнам пак ќе кажам ние сме пример за тоа од кога почнавме со кравјо моето дете се опраи......и се подобри крвната слика,се поправи(пред тоа не напредуваше),спие нормално и не е подуена во стомачето и нема гасови како што имаше од ад млекото,весело е и најаденоuser posted image но секое дете не исто во секој случај!
Сепак се работи за домашно кравјо и во право си Calypso за запекот се е до организмот на детето!

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 438
24.4.2012 14:39:26   
mamicka77
ako ne i go razredam ne moze da kaka   taka da  terame so razredeno i ja najaduva ako e voda sekako deka nema da ja najde vodata ne najaduva

Непосредна врска до пораките: 439
24.4.2012 14:43:30   
light
Sakav da ve prasam dali znaete deka vo letno vreme ne se voveduvalo kravjo mleko se zacudiv ,jas sakav da vovedam posto ne mi pie mleko i pediatrot. Mi rece nikako ne posto tuka kade sto ziveam e 35 stepeni ne znam sto da pravam sovet

Непосредна врска до пораките: 440
24.4.2012 15:33:52   
Calypso
Лиличка, кравјото млеко знае да предизвика анемија ако исхраната се состои претежно од млеко и млечни производи. Меѓутоа, ако се применува разновидна храна тоа не би требало да се случи. Но сепак, јас мислам дека се е до организам - сите сме различни.

Лајт - со млеко не се експериментира во лето - ниту се менува ад млеко, ниту се прекинува со доење, ниту се воведува кравјо. Требало или порано да почнеш, или почекај си до зимата (некаде ноември, декември). Ако не грешам, во Дубаи живееш, така? Е таму сега ви претстои најтоплото... продолжи со ад млекото до зимата, не експериментирај.

(Одговор на членот light)
Непосредна врска до пораките: 441
24.4.2012 18:12:33   
light
Fala mnogu znaci i mleko da ne menuvam posto wrekov ke i zamam drugo da vidam kako ke reagira,da vo Dubai ziveam a inaku ovde e mnogu toplo da e zamene do edna godina nema da menjam ama ne saka da pie se so zor i sega sto ja hranam pa uste poveke ne saka vo golema maka sum

Непосредна врска до пораките: 442
24.4.2012 18:31:12   
mila mama

ИЗВОРНА ПОРАКА: light

Sakav da ve prasam dali znaete deka vo letno vreme ne se voveduvalo kravjo mleko se zacudiv ,jas sakav da vovedam posto ne mi pie mleko i pediatrot. Mi rece nikako ne posto tuka kade sto ziveam e 35 stepeni ne znam sto da pravam sovet

Прв пат слушам дека не се менувало млеко во лето. За мене нема некоја логика температурата со млекото. А што ако детето пие адаптирано млеко за новороденчиња и баш во лето е на 4-5 месеци кога треба да се смени ад млекото со еден број погоре, тогаш ќе му се дава ли на детето млекото до зима со број 1, кога во зима реално ќе треба да пие млеко бр.3 на пр. Јас баш во лето дојдов на одмор во МК и го сменив ад млекото што го пиевме со аптамил без никаков проблем, а после 1-2 месеци пак во лето воведов и кравјо.

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

(Одговор на членот light)
Непосредна врска до пораките: 443
24.4.2012 19:22:46   
jana81

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: jana81

Ако даваш кравјо, најдобро е свежо за варење. Домашно измолзеното млеко е малку појако од купечкото, па може да пројави алергија. Битолското свежо млеко е сосема солидно, јас му давам од тоа на син ми во млечните каши и најчесто со бисквити, бидејќи не сака да го пие. Тетрапак и млеко со помала масленост не се препорачува, не е пожелно да му се ускратуваат на детето мастите кои му се потребни за развој на мозокот.

po se sto iscitav resiv da probam so svezo mleko za varenje, i nekoe vreme razredeno pa ke premineme na cisto. Samo uste me interesira kolku vreme vo frizder moze da stoi varenoto mleko. znam deka e najdobro samosto svareno da se pie ama koga ke kupis 1 lit. ke go svaris celoto a bebe ke ispie mal del od toa, ili ke treba da si varam sekoj den po 1 lit pa kolku ispie tolku pa ostatokot ke go pravime puding za tatouser posted image

Непосредна врска до пораките: 444
24.4.2012 20:20:20   
mila mama
Јана81 јас кога варам млеко обично пиеме по млеко, млеко и пол на ден, т.е на ноќ зашто пиеме само за заспивање, евентуално во текот на ноќта и сабајле околу 6 часот, вкупно 3 шишиња од 330 мл, некогаш 4 некогаш 2., ако не го испие го оставам во тенџере и и го давам во чисто шише наредната вечер. Т. е варам околу 8 часот навечер и го давам во рок од 24 часа, ако остане едно шише наредната вечер. Ако остане повеќе од 24 часа ние го пиеме, а за неа варам ново млеко.

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

Непосредна врска до пораките: 445
24.4.2012 23:34:41   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

AD mleko dusho ne e kravjo mleko...toa e mleko ADAPTIRANO za doence..znachi so site potrebni saltanati.///od vitamini minerali masni kiselini omega i slicno...eve podetalno za da nema zbunki:

Воведување на неразредено кравјо млеко(тетрапак) во исхрана на детето, се препорачува после навршена една година. Во новороденчкиот и доенечкиот период , доколку мајката нема доволно млеко за доење, се препорачуваат млечните формули, кои претставуваат адаптирано кравјо млеко, кое по својот состав е приближено до својствата на хуманото млеко.

Природата се погрижила да составот и карактеристиките на мајчиното млеко биде идеална храна за секој вид. Така , хуманото млеко претставува најдобар избор за растот и развојот на бебето. Кравјото млеко содржи одредени белковини (казеин) и масни киселини( бутерна) кои го прават кравјото млеко тешко сварливо и искористливо. Поради тоа се создаваат и микролезии , со микрокрварења во желудечната слузница, што води до развој на анемија кај бебето. Поради врзување на калциумот за масните киселини од млекото ,во цревото, кравјото млеко потенцира развој на рахит кај детето( рахитогено дејство). Поголемата концентрација на солите во кравјото млеко ги оптоварува незрелите бубрези кај бебињата. Ова се само најбитните негативни ефекти од употребата на кравјото млеко во исхрана на децата под 1 година .

Во првата година од животот , алергија на храна е најчест тип алергија. На прво место избива алергија на кравјото млеко (која може да се појави и доколку бебето е на доење, а мајката конзумира кравјо млеко). Можна е појава и алергија на други нутритиенти,особено доколку се рано внесени (портокал, киви, јајцето, какако, чоколадо, кики-рики,смоки, се силни алергени)
Основно правило е да се прекине внесот на храната на која се сомневаме дека е предизвикала алергијата и да се направат одредени тестови ( ИгЕ, алерготестови) за докажувањето на причинителот. Познато е дека со растење и зреење на дигестивниот систем, се намалува рано пројавената нутритивна(на храна) алергија.

Mislam deka ne e isto neli??

adrijance ne sakam da polemiriziram sto e podobro dali ad ili kravjo jas ke objasnam eden primer na mja komsivka bebeto se rodi vo dekemvri majkata mislejki dka ima dovolno mleko cel mesec na cice visese bebeto za da na kraj na prviot mesec da se vidi deka bebeto kacilo samo 400 guser posted image pa se vovede ad mleko ama lugevo site mozni mleka gi kupile ama bebeto ne saka da pie ad mleko rezultat za cel mesec kacilo samo 200 g i na kraj majkata na karj zivci so polni 3 meseci mu dala kravjo bebeto pielo so slast i cel mesec taka bez konsultacija so pedijatar i bebevo kacilo 900 g, sledniot mesc na kontrola pravele krvna slika hemoglobin 130, a i ostanatite parametri super pedijatarot i vikal a ste go pogodile ad mlekotos to saka da go pie user posted image

Непосредна врска до пораките: 446
25.4.2012 0:13:27   
Andriance
Ivoni4ka...sekako deka se soglasuvam deka sekoe dete e razlicno...no ova e samo poedini slucaj...koga bebe ne saka-ne saka....od druga strana ne daj boze da bilo nesto..ima ziva da se izedam...

sepak generalniot stav na nashite a i svetski pedojatri e Kravjo mleko do 1 god ne.

< Поракaта ја уредил Andriance -- 25.4.2012 0:14:03 >

Непосредна врска до пораките: 447
25.4.2012 8:20:03   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

Ivoni4ka...sekako deka se soglasuvam deka sekoe dete e razlicno...no ova e samo poedini slucaj...koga bebe ne saka-ne saka....od druga strana ne daj boze da bilo nesto..ima ziva da se izedam...

sepak generalniot stav na nashite a i svetski pedojatri e Kravjo mleko do 1 god ne.

o vrska so pedjatrite jas razgovarav so rodnina na mm koja e mazena i zivee vo crna gora taa vika spored dolgogodsnoto iskustvo kako pedijatar a voedno i najdobar pedijatar vo nivniot grad imala samo 2 slucaja na alergija na mleko ama vo istovreme bile i laktoza intolerantni i taa vika ako bebeto e na ad mleko koe e kako sto vikas ti modificirano kravjo mleko i ne pokazuva alergija na mleko 99% nema sansi da e alergicno na kravjo mleko. nejzin stva e kolku porano se vodveduvaat novi produkti tolku podobro bebeto ke se adaptira na niv i ke gi prifati.

p.s.(ovoa e oftopik) aj ako sakas pisi mi vo pp od koj mesec sto voveduvase kaj user posted image tvoj bidejki pocnuvame so dohrana nie od drugata nedela poz

Непосредна врска до пораките: 448
25.4.2012 10:32:47   
anaana
jas nekade citav dali na nekoj forum ne pamtam, ama navodno sega po novo kravjo mleko da ne se dava do 2 godini.. neli e toa mnogu vreme. AD da pie dete na 2god?

i jas mislam deka duri i 1 godina e mnogu, iako sekoj slucaj si e sam za sebe, sekoe dete e razlicno ama jas planiram nekade od kaj 4, 5 meseci da vovedam kravjo.. zdravje imame vreme do togas :)))

Непосредна врска до пораките: 449
25.4.2012 10:50:57   
Bububebe

ИЗВОРНА ПОРАКА: anaana

jas nekade citav dali na nekoj forum ne pamtam, ama navodno sega po novo kravjo mleko da ne se dava do 2 godini.. neli e toa mnogu vreme. AD da pie dete na 2god?

i jas mislam deka duri i 1 godina e mnogu, iako sekoj slucaj si e sam za sebe, sekoe dete e razlicno ama jas planiram nekade od kaj 4, 5 meseci da vovedam kravjo.. zdravje imame vreme do togas :)))

С има 18 и пол месеци и уште пие ад млеко.Пред месец дена пробав да дадам кравјо заради што сакам да ја пуштам во градинка,а таму нели на децата му даваат кравјо млеко.Но,не го сака кравјото.
И воопшто не е многу време ,затоа што ад млекото е далеку поздраво од кравјото user posted image

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 450
Страница:   <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

masko ime
mmbucko

Koe masko ime vi se dopaga poveke

Ivan (41%)

Ognen (21%)

Gorazd (14%)

Gorjan (24%)

Број на сите гласови: 185

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!