|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  22 23 [24] 25 26   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Кравјо млеко
2.8.2012 23:51:10   
anaana
jas iskreno veke ne mozam da ja razberam sustinava na forumov. poveke mi izgleda kako raspravanje karanje napagjanje i sl. otkolu spodeluvanje mislenja i sl..
da jas mu davam baby first pap na bebeto imame 4 meseci i 17 dena. i mu davam sokce i mu davam kasicka od morkovce i jabolce, i tie drugi ovosni kasicki. i ne gledam ama bas nisto loso vo toa. stvarno temava e kravjo mleko ama navistina ne mi se svigja nacinot na odgovaranje na necivo mislenje ili kometar. dobro jas ne sum GLUPAVA da dadam nesto samo zaradi sto pisuva deka moze da se dade. toa go napisav kako odgovor na komentar za toa kako moze da se voveduva dohrana na bebe od 4 meseci.
inace sekoj si znae detetko kolku mi bara. ima nekoj sto ne davaat nisto do 6 meseci samo mleko. jas ne sum edna od niv. i vo toa ne gledam ama bas nisto strasno za takvi komentari i navredi...

< Поракaта ја уредил anaana -- 3.8.2012 0:01:42 >

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 576
5.8.2012 15:54:58   
baby_bump
Мое искуство како мајка на 2 деца е следново: порано пред 20 години кога го родив синот, докторите не препорачуваа ништо освен доење/АД млеко до 6 месеци, а после 6 да се почне со дохрана со исклучиво домашно направена кашичка. Јас како ептен млада и неискусна мајка така направив, дететето не сакаше воопшто да цица и му дадовме Ад млеко Хумана, кое си го пиеше и си напредуваше. Потоа продолжив со домашни кашички (затоа што немавме многу финансии за да купуваме готови кашички) а и поради тоа што тогаш на пазарот немаше многу избор а тоа што го имаше не беше баш ефтино.
Сега после 18 години кога го родив второто дете, друга приказна: со дохранување да се почне со наполнети 4 месеци со домашни или готови каши и јас исто така пак го послушав докторот и пак не згрешив. Детето е скоро 2 години, добро си напредуваше и јаде се што ќе му дадам. Единствено сега поради немање време или поради мрза и презапосленост, не правев домашни туку купував готови кашички и ги употребував секоја според тоа што го пишува на тегличката и нормално дека не и дадов шпагети болоњезе од 4 месеци, ама воглавно се придржувава на советите од педијатарот и на тоа што го нуди пазарот.

Значи поентата ми е различно време, различни правила. Ниту првото, ниту второто е погрешно, но јас гласам за втората варијанта, затоа што детето кое почнав да го дохранувам после 6 месец, многу тешко се привикна на дохраната и мислам дека до ден денес не сака никакви манџи, (сеуште си пие по 1 литро млеко на ден ;), а ова малото јаде секаква зготвена храна.
Можеби е до децата зашто секое е различно.
Не гледам причина зошто на некоја мајка да и го осудувате потегот, таа така одлучила и си има свое мислење и објаснување за постапките.

< Поракaта ја уредил baby_bump -- 5.8.2012 15:56:09 >

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 577
5.8.2012 16:00:04   
baby_bump
Сега едно прашање во врска со темава, дали го варите пастеризираното тетрапак млеко на вашите деца.
Мојот педијатар уште кога се префрливме од ад на кравјо ни рече најдобро е кравјо од нашево поднебје, значи не хрватски, странски млека и најважно е да го варите млекото.
Сега со мм се расправаме околу тоа прашање, тој тврди дека според технолозите за прехрана не е добро, па дури е и штетно пастеризирано млеко да се преварува?
Има ли некој компетентен технолог или некој поупатен да ми објасни што е точно.А може и од ваше искуство да ме посоветувате?

фала

< Поракaта ја уредил baby_bump -- 5.8.2012 16:01:22 >

(Одговор на членот baby_bump)
Непосредна врска до пораките: 578
5.8.2012 16:17:40   
Viktori
од мое лично искуство, пастеризирано млеко не се вари.(ако збориме за бебиња над 7 месеци, како моетоискуство, нели) Тоа веќе е обработено на висока температура, ама не на превисока да ја изгуби хранливоста. Ако го превариш млекото, зошто побогу да се пие? Затоа што е бело? user posted image user posted image user posted image

Бејби бамп, long time no seen!!! Велком бек! user posted image

< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 5.8.2012 16:20:40 >

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот baby_bump)
Непосредна врска до пораките: 579
6.8.2012 15:01:59   
vanessa30
Ne se preporacuva pasterizirano mleko da go varis povtorno bidejki celosno ke ja izgubi negovata hranliva vrednost. Bidejki toa e veke ednas e termicki tertirano.
So termickata obrabotka ne samo sto se unistuvaat mikroorganizmite, tuku i do odreden stepen se razgraduvaat belkovinite, i vitaminite (na primervit C se unistuva na naniska temperatura, dodeka liposolubilnite vitamini kako A, D i K se potermoizdrzlivi).

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 580
13.8.2012 11:39:13   
belabela
Bi sakala da me posovetuvate koe kravjo mleko e podobro nase Bitolsko, Zdravje Radovo ili pak uvozno Alpsko,Dukat,Megle.

Sakam na sin mi popolekam da mu vovedam mlekce vo zitnite kasi,a mleko ne pijam i neznam koe e podobro.

(Одговор на членот vanessa30)
Непосредна врска до пораките: 581
13.8.2012 12:02:20   
Natuska85
Белабела најдобро е тоа што ќе му одговара на user posted image . Јас почнав со моја кравица,па дукат,па битолско..за сите да му прават запек и да откриеме дека само Алпско му одговара.Ама еве го сега 15,5 месеци пред 2 недели земав дукат со 7 витамини и ок му е и ова.Сигурно тоа било додека да му се научи организмот на кравјо.Така да пробај со кое ти мислиш дека е најдобро па ќе видите..

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот belabela)
Непосредна врска до пораките: 582
13.8.2012 15:03:45   
AnnaMolly RR
белабела, додека се навикне организмот на бебето купувај едно исто млеко. Ќе видиш како што ти кажа Натушка кое му одговара на бебето.
Јас му давав Битолско исклучиво, ниедно друго не сакаше ни да помириса. Пред некое време немаше Битолско кај нас и зедов Мегле, ама Филип веќе одамна си пие кравјо и не му пречи сега ако пие друго млеко. Па зедов Мегле и мене лично тоа ми е мноооооогу повкусно. Највкусно ми е од сите. Сега такво му купувам, некогаш ако нема Мегле земам Битолско. Други не сум му давала, едноставно навика ми е од тие само да купувам.

Live and let live

(Одговор на членот Natuska85)
Непосредна врска до пораките: 583
14.8.2012 9:14:43   
belabela
Vi blagodaram za odgovorite, i jas do sega imam zemeno Megle i Bitolsko nemame nekakva reakcija ama koristime mnogu malku 60%voda 40% mlekce vo zitni kasi postepeno ke zgolemuvam

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 584
21.8.2012 19:37:44   
Natasa981

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: anaana

pa toa se kasicki nameneti za od 4 meseci. isto kako tie so praska kajsija, so morkov i jabolko sto se za od 4m... jas mislam deka ne e rano, plus na niv si pisuva od 4 meseci. znaci deka moze. i jas ne mu zamenuvam obrig so niv. da jade nesto porazlicno od mleko. pie i sokcinja pie i voda i jas mislam deka ne e rabo za takov vid kasicki. a pretpostavuvam veke koga napisale od 4 meseci deka ne e stetno za bebeto

Не сакам да верувам дека каша на бебе си дала само затоа што пишува дека е од 4м?? и шпагети болоњезе се од 4м, па ќе ги дадеш?? од друга страна, на ФРУТЕК и јаболкото е 6+?? тоа е политика на фирма.

Воопшто не се работи за тоа дали е штетно или не...се работи за потребата од 4 месеци да внесеш дохрана на бебе кое убаво напредува од млеко ( не навлегувам какво)

Navistina mnogu docnam so odgovorov ama sepak da odgovoram.
Znaci ova e toa na koe mislev mila anaana ! APSOLUTNO go delam mislenjeto na Andriance.
Andriance vo potpolnost me razbrala, steta sto ti ne si,ne mi bese namerata da ti solam pamet,ova e prijatelski forum..Ama da davas kasicki na 4 mesecno bebe koga super napreduva od mleko spored mene e ramno na. ..neznam kako veke da se izrazam, se nadevam sfakate sto mi e poentata. Samo si pisav mislenje, se razbira deka sekoja majka znae sto e najdobro za svoeto bebe.

Моќните нешта доаѓаат од малите почетоци - Џон Драјден

Непосредна врска до пораките: 585
22.8.2012 15:57:02   
lilicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981

ИЗВОРНА ПОРАКА: anaana

pa toa se kasicki nameneti za od 4 meseci. isto kako tie so praska kajsija, so morkov i jabolko sto se za od 4m... jas mislam deka ne e rano, plus na niv si pisuva od 4 meseci. znaci deka moze. i jas ne mu zamenuvam obrig so niv. da jade nesto porazlicno od mleko. pie i sokcinja pie i voda i jas mislam deka ne e rabo za takov vid kasicki. a pretpostavuvam veke koga napisale od 4 meseci deka ne e stetno za bebeto

Не сакам да верувам дека каша на бебе си дала само затоа што пишува дека е од 4м?? и шпагети болоњезе се од 4м, па ќе ги дадеш?? од друга страна, на ФРУТЕК и јаболкото е 6+?? тоа е политика на фирма.

Воопшто не се работи за тоа дали е штетно или не...се работи за потребата од 4 месеци да внесеш дохрана на бебе кое убаво напредува од млеко ( не навлегувам какво)

Znaci ova e toa na koe mislev mila anaana ! APSOLUTNO go delam mislenjeto na Andriance.
Andriance vo potpolnost me razbrala, steta sto ti ne si,ne mi bese namerata da ti solam pamet,ova e prijatelski forum..Ama da davas kasicki na 4 mesecno bebe koga super napreduva od mleko spored mene e ramno na. ..neznam kako veke da se izrazam, se nadevam sfakate sto mi e poentata. Samo si pisav mislenje, se razbira deka sekoja majka znae sto e najdobro za svoeto bebe.

A cekaj sto treba da se vovede ovosje ili nesto drugo posle 6-8meseci jas na moevo mu davav od 3,5meseci ovosni i zelencukovi kasicki pa nisto ne i fali a i baska muabet od 8 meseci veke ne i blendiram sama si odbi blendirana hrana....!!!
A da pouceno od okolinava imam edna prijatelka go doese detevo pa pocna na 8 meseci da go prihranuva celo vreme i bese na grada eve ima 16 meseci neznae da goltaa se jade blandirano e zosto mene me pravese luda na 4mesecno bebe sto davam kasa od jabolko!!
Jas sum za rano da se pocne so ovosje,zelencuk da se uci deteto na vkusovi zs da ne pa toa se vitamini.....!!!

(Одговор на членот Natasa981)
Непосредна врска до пораките: 586
22.8.2012 20:45:24   
humana
И ние денеска почнавме со кравјо тетрапак млеко,на Дукат со 7 витамини,имаме неполни 9 месеци,некои мајки ме направија дека не сум нормална што сум му дала на детето млеко пред да направи една година,као демек покасно во животот ке имало проблеми и ме извадија од памет,сега незнам што да правам,дали да продолжам или не.Не го разредив многу му ставив само малку водичка,и го пиеше.Сега сум целата воuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Поракaта ја уредил humana -- 22.8.2012 20:46:34 >

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 587
22.8.2012 21:20:26   
sladjana ms
Humana toa si e tvoja odluka kakvo mleko ke davas,nemora da gi slusas sovetite na drugi majki sekoj si znae stoe e najdobro za svoeto dete.Jas nekade procitav deka kravjoto mleko ne treba da se dava pred 9 meseci i eve i jas na moevo pocnav da mu davam Dukat so 7 vitamini, a dosega piese Aptamil 2 no nekako sam pocna da go odbiva ova mleko.Bebco ima 10 i pol meseci i smetam deka ne e rano za kravjo mleko,sepak toa treba da bide tvoja odluka.Edinstveno ima razlika sto jas planiram okolu 2 nedeli da mu davam razredeno mleko so voda 50:50 pa potoa cisto.Pozz

(Одговор на членот humana)
Непосредна врска до пораките: 588
22.8.2012 21:42:05   
Ikana
Дечки имам едно прашање.
На М почнав да и давам кашички готови со гриз на ХИПП, само сега сакам да и спремам обичен гриз да јаде. Јаде и житарици, само со АД млеко припремени. Е сега на пакувањето вика дека гризот се припрема со врело млеко, по логика кравјо. Ние уште не сме пробале чисто кравјо, на АД млеко сме, Аптамил2. Дали смеам гризот да и го приготвам со АД млеко, нормално нема да го варам, туку во врела вода ќе го растворам па ќе го спремам гризот....што мислите вие, што да правам? Тенкју! user posted image

(Одговор на членот sladjana ms)
Непосредна врска до пораките: 589
22.8.2012 23:11:32   
Kockicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Дечки имам едно прашање.
На М почнав да и давам кашички готови со гриз на ХИПП, само сега сакам да и спремам обичен гриз да јаде. Јаде и житарици, само со АД млеко припремени. Е сега на пакувањето вика дека гризот се припрема со врело млеко, по логика кравјо. Ние уште не сме пробале чисто кравјо, на АД млеко сме, Аптамил2. Дали смеам гризот да и го приготвам со АД млеко, нормално нема да го варам, туку во врела вода ќе го растворам па ќе го спремам гризот....што мислите вие, што да правам? Тенкју! user posted image

Ako ne si vovela kravjo mleko napravi go so voda mozes da stavis pomalku taka sto ke ti ispadne pogusto a posle razredi si ja gustinata dodavajki si postepeno Ad mleko dokolku si i dala i zivotinsko carstvo mozes d i stavis malce za vkus ( jas stavam po edna do dve kockicki za vkus )

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 590
22.8.2012 23:12:03   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Дечки имам едно прашање.

и јас до пред една нелдеа гриз му правев со вода..одкако почнав со Ад..си го варам гризот исто како претходно со вода, од како ќе биде готов му додавам веќе спремно Ад млеко..( ја ставив бананка и малку чоколино - мф мф)

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 591
22.8.2012 23:24:13   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilickа

A cekaj sto treba da se vovede ovosje ili nesto drugo posle 6-8meseci jas na moevo mu davav od 3,5meseci ovosni i zelencukovi kasicki pa nisto ne i fali a i baska muabet od 8 meseci veke ne i blendiram sama si odbi blendirana hrana....!!!
A da pouceno od okolinava imam edna prijatelka go doese detevo pa pocna na 8 meseci da go prihranuva celo vreme i bese na grada eve ima 16 meseci neznae da goltaa se jade blandirano e zosto mene me pravese luda na 4mesecno bebe sto davam kasa od jabolko!!
Jas sum za rano da se pocne so ovosje,zelencuk da se uci deteto na vkusovi zs da ne pa toa se vitamini.....!!!

а да и станеше нешто кој ќе ти беше крив? Цацко?? тоа е толку мало, да ји органзмот не може да поднесе да му свари друга храна освен млеко...значи повторно утнувате поента...никој не вика дека строго не треба пред 4...Ние зборуваме за случаи кога РЕАЛНО нема потреба истата да се воведе толку рано....ама повеќето тоа го прават од "пусти мерак"

а тоа па за блендирата храна и времето на воведување дохрана апла ти нема врска...ја воведов на 5,5 овошје...зеленчук на 6..месо на 8...па знаеш како крка се,...

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 592
22.8.2012 23:33:37   
Ikana
Lele ni na kraj pamet ne mi tekna deka moze so vodauser posted image
E pa 3 glavi se poumni od ednauser posted image Fala zenski, Andriance gushki!!!

Непосредна врска до пораките: 593
25.8.2012 15:21:08   
Natasa981
Andriance, dzabe srcka objasnuvas,nema kraj .. Sto pati sum postirala muabet na taa tema ama toa e toa, koj sfatil dobro koj ne sfatil - pak dobro..veke ne komentiram... Koj sto saka neka si pravi, sekoj si znae sto e najdobro za svoeto bebe.

Моќните нешта доаѓаат од малите почетоци - Џон Драјден

Непосредна врска до пораките: 594
25.8.2012 16:17:41   
lilicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilickа

а да и станеше нешто кој ќе ти беше крив? Цацко?? тоа е толку мало, да ји органзмот не може да поднесе да му свари друга храна освен млеко...значи повторно утнувате поента...никој не вика дека строго не треба пред 4...Ние зборуваме за случаи кога РЕАЛНО нема потреба истата да се воведе толку рано....ама повеќето тоа го прават од "пусти мерак"

а тоа па за блендирата храна и времето на воведување дохрана апла ти нема врска...ја воведов на 5,5 овошје...зеленчук на 6..месо на 8...па знаеш како крка се,...

Овде пак сум прозвана.......а ти АНДРИЈАНЧЕ као све знаеш на секој муабет ти капак џанам ептен си компетентна за се да контраш мислам незнам што е веќе со Форумов неможе чоек да си пише свое лично искуство и мислење одма искачаат Коментари на некомпетенти искомплексирани личности.........за Срамотаа!!!
Многу пати сумм прозвана во моите коментарии...многу!!!!

А познавам барем 10 кој што се напраднати од некој личности тука и се имаат повлечено!!
Доста е веќе....толку од мене на РР!

Непосредна врска до пораките: 595
25.8.2012 16:29:49   
AnnaMolly RR
ДЕвојки, апсолутно нема потреба од карање. Лиличка, слободно искажи си го својот став. Нема потреба да се навредуваш доколку некој не се сложува со тебе.

И јас дадов кравјо млеко на 5 месеци иако бев запознаена со ризиците. Сепак решив дека тоа е најдобро за во случајот со моето бебе. Тогаш како што се сеќавам Палешка ама ич не се согласуваше со мојот потег, дури и малку повеќе се спротивставивме една на друга во постовите, но сепак знам дека тоа не го правеше со лоша намера, туку да ми укаже на евентуалните последици од мојата одлука.
А сега ми е една од најомилените ликови на форумот што сум ја видела многупати лично и ми е многу драга.

Секогаш во животот ќе има некој што нема да се сложува со нашето мислење, едноставно сите сме различни луѓе и различни карактери.

Секој со својот став, ако не ти се допаѓа нечие размислување, има милиони други теми на форумов. Секој е добредојден да си каже што си мисли, а никој не смее никого да напаѓа.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 596
4.9.2012 13:45:19   
Mrs.Tinka
Spored Svetska Zdravstvena Organizacija, deteto treba da se doi do 6m. No stavot za ekskluzivno doenje go pobiva grupa britanski naucnici so svojot stav deka doenjeto e malku za bebe koe intenzivno raste i sovetuvat da se pocne so ovosje posle 4-tiot mesec. Koga svetski  naucnici ne mozat da si usoglasat stavovite, sto ni ostanuva nas... Toa sto bebeto odlicno napreduva od cicanje e uste po golema pricina da se dohranuva, zatoa sto so samoto naglo rastenje se slucuva anemija...Eve jas ke vi go kazam iskustvoto na sestra mi i moeto. Taa ima 2 deca i dvete gi doese po 1 godina, a po 6 m ekskluzivno doenje. Imase mnogu mleko i dvete decinja napreduvaa odlicno, megjytoa bea slabokrvni. Jas moeto bebce pocnav da go dohranuvam od 4 m i ima odlicna krvna slika. Mozebi ne e do dohranata ama moe mislenje e deka taka e po pravilno. I pedijatarot toa mi go potvrdi. Plus koga se po mali, po lesno prifakjaat novi vkusovi, na 6meseci e malku po tesko da gi smenis navikite. Po svesni se. Ako na samite kasicki pisiva 4+ i ako pedijatarot rece deka moze da se dohranuva deteto, ne znam sto togas bi bilo problem?!

Kravjoto mleko ne e bas preporaclivo za deca pomali od 10m. Ne znam zosto tolku brzate da go vovedete, i taka nema nesto mnogu hranlivo vo nego. Jas bi go davala posle 15 meseci i toa so zitni kasicki, poradi kasickata, a ne poradi samoto mleko.

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 597
10.9.2012 9:30:22   
elenak
Мамички од кога може во кравјото млеко да ставам Несквик или нешто друго за да сменам вкус, мојава user posted image никако не сака да прифати млеко. Пробавме и со адаптирано и со тетрапак, не биваuser posted image Во кашички ми го јаде ама така чисто не сака, штом го осети одма плука и се лути. 
8,5 месеци имаме

< Поракaта ја уредил elenak -- 10.9.2012 9:31:29 >

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

(Одговор на членот Mrs.Tinka)
Непосредна врска до пораките: 598
11.9.2012 12:50:05   
Annet
еленак моето прво пиеше битолско за варење и не го сакаше вкусот,пробав со несквик,со шеќер,го пиеше така,ама не многу количински...

е сега јас за поискусните мамички имам едно прашање,пошто последниве денови нон-стоп пишувам дека имаме запек,денес земав млеко од крава свежо,го сварив,и и дадов -го прифати,го испи,и веднаш се искака,меѓутоа не сум сигурна дека е од млекото(пие и суруп од слива и смоква,синока прв пат и дадов),зборот ми е,ова млеко молзеново од кравичка,колку време стои во фрижидер?како да го третирам,јас го сварив го ставив во стаклено шише,и сега? 2 литра е,мислам мојава пие по литро на ден,ама јас малку го разредив со вода сега.колку му е рокот,можам ли да го приптоплам ако ми остане во шишенцето,ова тетрапак го толпев максимум 2 пати,а ова??? не ми е познато,ќе ве молам за советuser posted image

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 599
11.9.2012 13:12:35   
Calypso
Ако го чуваш во фрижидер, во шише, целото млеко може да стои најмногу два дена. Не се притоплува често, ама ништо нема да му биде ако го стоплиш пак.
Кај моите отсекогаш сме земале домашно млеко, секој ден по два литри, стоеше два дена без проблем. Ама не го топлевме, поубаво е ладно.
Само немој да го топлиш во микробранова, оти се уништуваат корисните состојки во млекото, меѓу кои и протеините, па ќе испадне дека на детето му даваш вода.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот Annet)
Непосредна врска до пораките: 600
Страница:   <<   < Претходна страница  22 23 [24] 25 26   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  22 23 [24] 25 26   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

momce ili devojce
izabelicka

poveke sakate momce ili devojce

momce (0%)

devojce (100%)

Број на сите гласови: 4

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!