|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Доење
17.5.2012 16:08:49   
Yummy Mammy
user posted image

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 526
22.5.2012 10:06:00   
vesnab
mamicki neznam ni dali mi e prasanjeto za tuka.... sin mi ima 6 polni meseci, jas ne go dojam od prviot mesec, slabo napreduvase, nemav dovolno mleko i morase na i sega posle tolku vreme, denes custvuvam bolka vo graite, neshto kako koga nadoaga mleko, i se stiskam, gledam pomalku mleko izleguva, zarem e mozno, neznam shto da pravam, se plasam da ne mi nadojde, jas do sega nemav kapka mleko, zoshto ushte koga go odbiv piev i apcinja, pomagajte...imala li nekoja od vas vakov slucaj ???

(Одговор на членот Yummy Mammy)
Непосредна врска до пораките: 527
19.6.2012 1:42:56   
Elena Eni
Devojki, chitam za dietata ,, Obedineti nacii,, deka za vreme na doenje ja drzite... Mene bebeto sega ke mi polni za nekoj den 3 meseci i jas ja pochnav veke dietata, no so pladesh deka nema i toa da sllabee, zatoa shto mu davam dohrana.. E, sega me buni momentot - dali ako nie slabeeme i bebinjata slabeat, iako jademe dovolno,no sepak toa e rezim ili??? Druga rabota shto mi e problem- moeto bebe nesaka da cica koga e budno, plache koga go stavam da cica, pa se izmolzuvam i mlekoto pochna da mi se namaluva i zatoa sega sme na dohrana Aptamil 1, odnosno samo 2 pati preku den mu davam izmolzeno ili go fakam gladen na spienje i cica koga spie navecheer. Ima li nekoj iskustvo okolu toa dda bebeto mu cica samo koga spie, a budno - odbiva i shto mislite za dietata i doanjeto? Chitam nasekade deka strogo se zabranuva dieta za vreme na doenje, no jas psihichki padnav za da gi simnam vishokot kg koi gi dobiv vo bremenosta, bash od mlekoto shto go piev vo izobilstvo poradi kiselinite, a samo toa me spasuvasshe.

(Одговор на членот vesnab)
Непосредна врска до пораките: 528
1.7.2012 12:56:57   
fetusce
zvezdan denes pravi pet meseci. Poslednive dva dena nekako ne mi cica po 7 pa i 8 pati dnevno kako sto cicase. Sega nekako po pet pati mi cica nekade na cetiri casa. Dali e normalno toa. Ke odime vo sesti mesec . .Kolku pati ringejajki gi doevte svoite petmese;ni i sest mesecni bebinja?

(Одговор на членот Elena Eni)
Непосредна врска до пораките: 529
1.7.2012 13:29:41   
amateuress

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab

mamicki neznam ni dali mi e prasanjeto za tuka.... sin mi ima 6 polni meseci, jas ne go dojam od prviot mesec, slabo napreduvase, nemav dovolno mleko i morase na i sega posle tolku vreme, denes custvuvam bolka vo graite, neshto kako koga nadoaga mleko, i se stiskam, gledam pomalku mleko izleguva, zarem e mozno, neznam shto da pravam, se plasam da ne mi nadojde, jas do sega nemav kapka mleko, zoshto ushte koga go odbiv piev i apcinja, pomagajte...imala li nekoja od vas vakov slucaj ???

bas mi e krivo sto tolku kasno ti go gledam postov. spored ona sto sum procitala, toa e te kako e mozno, znaci samo stavi go deteto na grada i mozete da si prodolzite so doenje.
ova ustvari kje ti go kazev da videv na vreme. vo megjuvreme se nadevam deka toa e ona sto se slucilo.
inaku, znam deka duri i kaj majki sto posvojuvaat moze da se inducira doenje ako se stava deteto cesto na grada. mozokot e edna neverojatna rabota :)

Непосредна врска до пораките: 530
1.7.2012 13:39:01   
amateuress
spored sekoja logika taka bi trebalo, taka pisuva sekade i na net, proveri, iako kaj mene toa ne bese slucaj, mojot cicase mnogu cesto i po mnogu malku i pocna slabo da stava na kilaza... sto ustvari e muabet za druga tema.

znaci, deteto si odi bas po kniga, a ti prati si tezina za da si na sigurno :)

ИЗВОРНА ПОРАКА: fetusce

zvezdan denes pravi pet meseci. Poslednive dva dena nekako ne mi cica po 7 pa i 8 pati dnevno kako sto cicase. Sega nekako po pet pati mi cica nekade na cetiri casa. Dali e normalno toa. Ke odime vo sesti mesec . .Kolku pati ringejajki gi doevte svoite petmese;ni i sest mesecni bebinja?

(Одговор на членот fetusce)
Непосредна врска до пораките: 531
2.7.2012 12:17:40   
fetusce

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab

Super e toa neka ne te faka panika. Samo doigo. Pa malku i dohranuvajgo kako mene. Ne se plasi.

Непосредна врска до пораките: 532
2.7.2012 12:36:03   
mila28

fetusce ne se sekiraj se toa e normalno, dokolku ne place, ubavo si spie i e vesel ne se grizi. Sin mi isto taka ima polni 6 meseci i 5 dena i ne cica tolku cesto kako vo pocetokot, sega se pogolemi i povekekolicinski iscicuvaat, zatoa i se siti podolgo, a mozebi i od vrukinive da e namalen apetitot.

Your children will become what you are; so be what you want them to be

Непосредна врска до пораките: 533
6.7.2012 12:13:51   
fetusce
fala ti sega sum vo maka vo petiot mesec zvezdan ja duplirase tezinata a trebalo vo sestiot pa mi rece pedijatarkata da prekinam so vestackoto mleko i samo na doenje trebalo da e, da mu vovedam voda i sokce. Vcera probav vo sisenceto mu staviv voda ispi 30 miligrami i pocna da place mislese deka e mlekce. Pa sega imam problem koga da go dojam koga vodicka da mu davam a koga sokce neznam pomagajte.

(Одговор на членот mila28)
Непосредна врска до пораките: 534
9.7.2012 13:24:17   
mila28

fala ti sega sum vo maka vo petiot mesec zvezdan ja duplirase tezinata a trebalo vo sestiot pa mi rece pedijatarkata da prekinam so vestackoto mleko i samo na doenje trebalo da e, da mu vovedam voda i sokce. Vcera probav vo sisenceto mu staviv voda ispi 30 miligrami i pocna da place mislese deka e mlekce. Pa sega imam problem koga da go dojam koga vodicka da mu davam a koga sokce neznam pomagajte.

fetusce jas sokce mu davam navecer koga setame 20-21 ili nasabajle 9-10 h so sokceto go odlozuvam cicanjeto 30 min. voda mu nudam postojano, posle cicanje posle kasicka, i poveke saka voda otkolku sok. I sin mi ja imase dplirano rodilnata kilaza na 4 meseci iako samo cicase, sega ima 6,5 meseci i veke ruckame kasicki. nemoze da ocekuvas deka sekoe dete ke kacuva kilaza kako po kniga, a stom mu e dovolno tvoeto mlekce i super napreduva probaj isvrli ja formulata, ti sekako ke pocnes sega so kasicki uste malku.

Your children will become what you are; so be what you want them to be

Непосредна врска до пораките: 535
9.7.2012 14:23:31   
Andriance

Родилната тежина се дуплира во 5-ти месец...а се триплира на 1 година...бог да чува со информацииве...

сок нуди најдоцна до 16h...заради евентуални грчеви...после можеш водичка и чајче...барем додека не почнете со каши..после можеш и подоцна ако ти сака

< Поракaта ја уредил Andriance -- 9.7.2012 14:25:03 >

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 536
6.8.2012 14:00:34   
Natuska85

ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

Me interesira koga se vrakate na rabota i se odviknuvate od doenje preku den, dali na bebeto mu davaat adaptirano mleko?

Moevo ima skoro 10 meseci, do sega cicase nekolku pati preku den i obavezno nautro i navecer. Otsabajle ovosje, za rucek zelencuk so meso i za vecera mlecna kasa. Izmegju ovie obroci ili ovosje ili nekoi keksi gricka (kako plazma i misura i slicno).
E sega posto od denes sum na rabota, ke cica samo otsabajle i navecer, me interesira dali da kupam mleko pa zenava da i dava i preku den?!

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 537
6.8.2012 14:05:04   
Natuska85
Јас кога тргнав на работа му давав да цица одсабајле, па околу 13 часот мајка ми му даваше АД, и навечер пак цице.После почнавме да го заменуваме и утринското доење со АД пошто знаеше уште да не е станат јас додека да одам,а и се одучувавме полека полека.Може да му даваат и околу 13ч. по 100 мл негде јас мислам.

(Одговор на членот Natuska85)
Непосредна врска до пораките: 538
6.8.2012 23:10:00   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

Me interesira koga se vrakate na rabota i se odviknuvate od doenje preku den, dali na bebeto mu davaat adaptirano mleko?

Moevo ima skoro 10 meseci, do sega cicase nekolku pati preku den i obavezno nautro i navecer. Otsabajle ovosje, za rucek zelencuk so meso i za vecera mlecna kasa. Izmegju ovie obroci ili ovosje ili nekoi keksi gricka (kako plazma i misura i slicno).
E sega posto od denes sum na rabota, ke cica samo otsabajle i navecer, me interesira dali da kupam mleko pa zenava da i dava i preku den?!

Јас кога тргнав на работа Андреј имаше 9,5 месеци...го доев насабајле..и нареден пат кога ќе се вратам..тие се водат како доенчиња со полни 9м...после тоа мислам дека наутро и навечер...евентуално и попладне околу 17 е сосема доволно..па има веќе 3 оброци плус ужинки

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 539
12.8.2012 19:26:25   
Darky
Moeto bebe ima 8.5 mes. I cica pred posel pojadok, koga e zeden znaci mn cesto. Imame tri obroci po 200=250 gr, dali treba da namalam so doenjeto, i da napomenam deka se budi i noqe po 2-3 pati, pa nekogas nejke da jade. POzz

Непосредна врска до пораките: 540
24.8.2012 18:35:20   
fetusce
sega zvezdan ima 6 meseci i 24 dena. Mudavam dve kasicki edna ovosna i edna zelen cukova, ama nekako mi namali so cicanje edno pet pati cica. a do pred eden mesec mi cicase po osum pati dnevno. Na sedum vo osum meseci kolku pati dnevno gi doite bebinjata,sakam da znam. Oti sedmi mesec mi rece pedijatarot deka ke treba tri obroci i caska jogurt da pie.

(Одговор на членот Darky)
Непосредна врска до пораките: 541
24.8.2012 23:13:24   
Natuska85
Фетусче нормално е да се намалуваат подоите и да се заменуваат со оброк или ужинка понатаму.Можеш полека да почнеш и навечер по малку млечна кашичка некоја да му воведуваш.Има на хип со вода што се прават ако не сте пробале друго млекце освен од цице.Јас на 7 месеци коку што се сеќавам го доев 4-5 пати,ама за сигурно види најубаво во темата денес ручкавме...

Непосредна врска до пораките: 542
3.9.2012 13:57:40   
eli07
Ne sum sigurna dali imame negde pisuvano za toa vo koja polozba gi doite vasite malecki? Patronaznata ni spomna deka navodno za grcevi bilo bitno da se doi vo sednata polozba (vo skut).Jas iskreno najcesto go dojam vo legnata polozba (i jas i bebus) posto ne sakam na gorestinive da go stiskam a i najudobno mi e taka.Kazete mi vasi iskustva??

Непосредна врска до пораките: 543
3.9.2012 14:14:33   
belabela
Mojot bebus e 10 meseci uste cica po 2 pati na denvo vo lezecka polozba. Na pocetokot koga se doevme non stop davav cice i vo legnata polozba i jas i bebus i vo skut kaj mene i mislam deka toa nema apsolutno nikakva vrska so grcevite koi gi ima skoro sekoe vtoro bebe i traat nekolku meseci ,spored mene podobra pozicija e lezecka od sedecka za doenje.

< Поракaта ја уредил belabela -- 3.9.2012 14:17:08 >

(Одговор на членот eli07)
Непосредна врска до пораките: 544
7.9.2012 13:33:55   
cleo
Mamicki, pak jas so mal problem, ve molam da me posovetuvate sto da pravam user posted image Imeno, utre sme na svadba. Bebuskata ima 1,5 mesec i prv pat ke ja ostavam na baba. Taa do sega e isklucivo samo na majcino mleko, osven se razbira tie 5 dena vo bolnica koga bese i so dohrana zosto jas sum so carski. E sega, neznam sto da pravam - dali dodeka sum na svadba da se vratam da ja nadojam ili da i spremat vestacko mlekce?? Inaku, probav da se izmolzam so racna pumpica Chicco, ne uspeav nitu kapka da izmolzam user posted image Se prasuvam zosto taka koga si imam dovolno mlekce, ne premnogu, ama imam tocno kolku sto treba. Bebusot napreduva odlicno, duri i premnogu, taka da so mlekoto nemam problem, a sepak ne mozam da se izmolzam. Sto e problemot, neznam user posted image Aj ve molam za sovet sto da napravam user posted image

(Одговор на членот belabela)
Непосредна врска до пораките: 545
7.9.2012 21:05:50   
eli07
Ne znam zasto ne mozes da se izmolzis ako imas dovolno mlekce user posted image Jas ja imam na Nuk pumpicata za molzenje (racnata) i dosta lesno se izmolzuvam negde okolu 80-100 ml ako normalno gradite mi se polni.Ne znam da ne e mozda problemot do pumpicata?

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 546
7.9.2012 23:48:18   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: cleo

Mamicki, pak jas so mal problem, ve molam da me posovetuvate sto da pravam user posted image Imeno, utre sme na svadba. Bebuskata ima 1,5 mesec i prv pat ke ja ostavam na baba. Taa do sega e isklucivo samo na majcino mleko, osven se razbira tie 5 dena vo bolnica koga bese i so dohrana zosto jas sum so carski. E sega, neznam sto da pravam - dali dodeka sum na svadba da se vratam da ja nadojam ili da i spremat vestacko mlekce?? Inaku, probav da se izmolzam so racna pumpica Chicco, ne uspeav nitu kapka da izmolzam user posted image Se prasuvam zosto taka koga si imam dovolno mlekce, ne premnogu, ama imam tocno kolku sto treba. Bebusot napreduva odlicno, duri i premnogu, taka da so mlekoto nemam problem, a sepak ne mozam da se izmolzam. Sto e problemot, neznam user posted image Aj ve molam za sovet sto da napravam user posted image

Мене ми се има случено истото...ја сеуште го дојам А ( а има скоро 1 год)..значи млеко имам и сум имала...прв пат требаше да го оставам за на свадба и пред 40 дена...и викам ај ќе се измолзам...абе едбај со судни маки и тоа со електрична медела пумпа ( која подоцна ја користше другара моја и бесе супер) 50мл....ме фати малку паника дека ја можеби немам доволно млеко..за потоа педијатарката на А да ми објасни дека сето тоа е нормално кај некои мајки...едноставно бебебо цица на различен начин од пумпата погово после прците 5 мин....така да ако мислиш дека ќе ти пие АД немаш никаков проблем да дадеш..а ако ти е блиску..врати се...и слободна си и наредни 3-4 саати..а ако ти нана цела вечер и повеќе

(Одговор на членот cleo)
Непосредна врска до пораките: 547
18.10.2012 9:54:48   
fetusce
sega zvezdan ima osum meseci i 18 dena go dojam pet pati vo denot mislam deka dovolno e po malku pieme i vodicka i 100 grama jogurt

Непосредна врска до пораките: 548
24.10.2012 10:43:58   
Mammi
Малиов мој веќе три дена како ми забушава.Многу убав ред си имавме фатено со спиење, цицање, и тоа убаво ќе си се нацицаше, ждригнеше и на спиење.Ама сега, кемка дури и во цицање, се трга од града,а гладен е, пак ќе зафати па ќе заспие на града и ништо живо не го буди. А го ставам в креветче за спиење ете ти го станал.Убаво спие преку ден, ама после 19 часот сме будни и само на цице сакаме, ама се тргаме. Го менувам на двете гради дека само од една не му е доста. Да речам грчеви се, не се грчи со ножињата да се стега или па да плаче, мирен е само знае да скемка малку.
Пробав се измолзив после цицањето, некои дваесетина милилитри и така поспан му ги дадов од шише па некако заспа.За понатаму ноќва ќе видиме. Некоја идеја, чаре? Нема трпение да доисцица, само се тргнува од града, па пак ја бара, а кога убаво ќе фати по 5 мин заспива,а гладен е.Знам дека имам млеако, ама ако продолжи вака од нервоза се плашам да не ми се намали.Ми снема идеи веќе што да пробам

Непосредна врска до пораките: 549
31.10.2012 20:34:55   
JanaMarija
Mammi i mojata malku zafrkava, a za zaspivanjeto, mi rekoja ili pod bradickata da go cepkas, ili da go skubnuvas ili za bnozinjata i racinjata stimulacija, kaj mene pomaga nekogas, a nekogas koga e koma zaspana nisto zivo ne ja budi. Cekaj go ubavo da se rasoni pa daj mu.

Inaku jas sakav da prasam : Malata sega pravi mesec, mleko imam, megutoa na 2 pati mi se desi levata grada da me boli uzasno, krenav temperatura, a cvorovi nema- pomina ajde toa, ama sega mi se meki gradite, znaci ne se tvrdi kako koga doaga mleko, tuku se meki-a mleko ima. Dali e toa problem sto se meki ili ne? I kakvo iskustvo imate so toa uzasno bolenje na gradite i visoka temperatura?

Go sakam zivotot

(Одговор на членот Mammi)
Непосредна врска до пораките: 550
Страница:   <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.