|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  26 27 [28] 29 30   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Инсеминација II
21.2.2014 11:35:00   
Kvisko
ХСГ правев лани, хистероскопија во 2011. Лани на ХСГ едниот јајцевод ми беше непрооден и го отпушија ама уште тогаш ми кажаа дека може пак да се затвори после ХСГ. Целито проблем е што јас само на тој јаник овулирам последниве неколку месеци што можеби не е најдобра комбинација. исто така ако с еправи лапаро може да се стимулираат јајниците (ovarian drilling) бидејќи јас и на терапија за стимулација слабо реагирам.
Тоа е тоа. Јас уште кога ми правеа хистеро прашав зошто не двете одеднаш тогаш ми рекоа си останала еднаш бремена затоа нема потреба. Е сега испаѓа дека можеби требало. Сега пак ќе одам на лапароскопија и хистероскопија за да се види пак што е работата (и цервиксот ми е прилично затворен). Не сум веќе паметна како лабораториско глувче се чувствувам.

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 676
21.2.2014 12:16:16   
Melanija RR
Kvisko да не бидеме оффтопик ќе пишам во темата Лапараскопија

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот Kvisko)
Непосредна врска до пораките: 677
23.2.2014 21:30:49   
taci83
zdravo imam edno prasanje do site vaka prethodniot mesec pravev inseminacija ne se nadevam na pozitiven odgovor zato sto zemat sperma za obrabotka mio rekoa da se vratam za 2 casa i se vratvivme spermogramot bese dobar mislam mi rekoa 18 miljoni(mislam deka e se ok so nego)no na samiot cina na inseminacijata mi otkrija deka imam stesneti kanali i nemozea da mi opredelat kanalot ( mi rekoa deka e od konizacijata sto ja imam praveno poslem poroduvanjeto so kerkami ) i mi ja vbrizga spermata na pocetokot ne stigna do tamu kade treba,dali imal nekoj problem so stesneti kanali,i mali sansi da se zacne izvinete na dolgiot post falaa

Непосредна врска до пораките: 678
23.2.2014 21:38:16   
kapina
Taci hsg imas praveno da vidis vo kakva sostojba ti se kanalite

(Одговор на членот taci83)
Непосредна врска до пораките: 679
23.2.2014 22:09:26   
taci83
nemam praven ne mi preporaca doktorkata pricina bilo toa sto do sega sum nemala nikava opasna bakterija i zato sto sum imale veke rodeno edno dete,so kerkami ostanav bremena od prva koga resivme da imame dete e sega cekam da dobijam pa na 3 den da ida na nekoje si prosiruvanje na kanali pa ke vidime posle dali nekoj imal iskustvo i dali bil na prosiruvane na kanali fala

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 680
23.2.2014 22:28:11   
Melanija RR
taci83 иако си немала проблем ,ниту бактерија и си родила не значи дека е во ред со каналите.СЕпакмислам дека треба да се консултираш и со друг гинеколог.Инаку тема има Проверка на проодност на каналите =ТУКА

user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот taci83)
Непосредна врска до пораките: 681
4.3.2014 19:15:09   
Milicka27
Еве мамички јас ќе ви доставам како тече инсеминацијата за сите што сакаат да ја прават...Јас ја правев во Плодност, па Др. Таше најубаво ми објасни што како но кај мене не успеа и бев со ин витро но ете јас ќе ви пренесам и на вас со надеж дека на некоја ќе ви помогне ....
Инсеминацијата е релативно едноставна постапка.
Доколку жената има нормална функција на јајниците, инсеминацијата може да се прави без хормонална стимулација.Сепак шансите за успех се поголеми кога има повеќе фоликули. Од таа причина најчесто и кај жени кои имаат нормална овулација, се стимулира созревање на повеќе јајце клетки.
Стимулацијата се прави со Кломифен или инекции со гонадотропини.
Кај жени кои немаат редовна овулација, задолжително се дава хормонална стимулација.
Потоа жената се следи на ултразвук и кога лекарот ќе оцени дека фоликулите се доволно созреани, прима инекција со hCG хормон (најчсето Прегнил или Овидрел) за да се предизвика прскање на фоликулите. Овулацијата се случува околку 36 часа по примањето на инекцијата. За тоа време се закажува и инсеминацијата.
На деност на инсеминацијата сопругот дава примерок од спермата и потоа таа лабораториски се обработува. Спермата се промива, се центрифугира за да се отстранат мртвите и абнормалните сперматозоиди, се отстранат другите примеси и сперматозоидите се ставаат во медиум вој има и антибиотици. Антибиотиците се употребуваат да се спречи евентуална инфекција кај жената.
Всушност со обработката на спермата, се концентрираат поквалитетните сперматозоиди. Доколку мажот има намалена плодност, но има повеќе од 5 000 000 сперматозоиди во обработената сперма, се смета дека бројката е доволна за успех. Иако со инсеминацијата се потпомогнува оплодувањето, затоа што се скратува патот кој сперматозоидите треба да го поминат за да ја оплодат јајце клетката, сепак мора да ги има во доволен број и да бидат доволно подвижни за да стасаат до неа. Доколку има помалку од 5 000 000 здрави сперматозоиди, се смета дека инсеминацијата нема да има успех и се оди со ICSI ин витро постапка.
Така обработената сперма со посебен катетар се вметнува директно во матката на жената. Потоа жената се остава да полежи 10-20 минути и си оди дома.

Непосредна врска до пораките: 682
12.3.2014 18:52:45   
pepapa
Zdravo na site... Sto tuku pocnav da odam vo.GAK kaj Tofoski i treba da pocneme so inseminacii, e sega nekako pocnaa da me predomisluvaat deka podobro bilo da odam vo remedika kaj Petanovski otkolku na klinika, podobri usluvi i se ostanato, drugarka mi mi vika nee samo da ti napravat inseminacii ili in vitro mnogu se bitnii uslovite, megutoa sigurno i razlikata vo cenite e ogromna... Dali znaete kolku cini inseminacija na drzavno i na privatno i koe vaseto mislenje za odenje na privatno.

(Одговор на членот Milicka27)
Непосредна врска до пораките: 683
12.3.2014 20:05:48   
Melanija RR
pepapa пред 1,5 год на ГАК само инсеминацијата без стимулации и сл. чинеше 1.700 ден, а на приватно малку поназад во темава мислам пишуваше околу 4-5.000 ден

Во однос приватно & државно за инсеминација има само два дела:
1.Прочистување на спермата (да за тоа е добра апаратура но на ГАК се нови,незнам кои но не се стари сигурно) и
2.Вбризгување на спермата (инсеминација) ,а за тоа нема стручност посебна едноставно се вбризгува спермата

Зависи колку и што очекуваш така и одлучи

(Одговор на членот pepapa)
Непосредна врска до пораките: 684
12.3.2014 21:33:31   
kapina
900den bese pred edna godinana gak inseminacijata

Непосредна врска до пораките: 685
12.3.2014 22:20:11   
Milicka 30
Јас досега имам правено 3 инсеминации, две во систина и една во плодност ,првата ја платив околу 7700, втората и третата 9000 и тоа само инсеминацијата, овде не ти влегува ехо,хормонска терапија итн. Да бидам најискена зависи каков проблем имате инаку незнам дали вреди да се даваат пари за инсеминации по приватни болници.Мене ми е проблем што не сум од Скопје и се изнададовме пари по приватните болници, наредниот месец ке правам 4 па ке видиме. Ти посакувам многу срека и успешна инсеминација.

Непосредна врска до пораките: 686
13.3.2014 9:04:44   
LoveableMe RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: pepapa

Sto tuku pocnav da odam vo GAK kaj Tofoski i treba da pocneme so inseminacii.....Dali znaete kolku cini inseminacija na drzavno i na privatno i koe vaseto mislenje za odenje na privatno.

Мене инсеминацијата на ГАК ме чинеше 900 денари и мислам дека инсеминациите се успешни кај одредени случаи, така што не сум да даваш пари по приватни болници за инсеминација....Првата ја правев на приватно и јас дадов 8-9000 денари и затоа ти препорачувам да одиш на државно...Позз

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

Непосредна врска до пораките: 687
13.3.2014 10:35:10   
pepapa
Fala vi devojki na pomosta, resiv deka spored momentalnite moznosti najpametno ke mi bide da odam na drzavno, a i jas seute neznam dali ke mi trebaat stimulacii ili ne, na 25 ovoj mesec ke me gleda na eho da vidime kolkavi se folikulite, iimam redovna menstruacija i ovulacija pa za drugo ke vidime. Nekako me faka panika nesum mnogu upatena vo ova. pa ke mora da se konsltiram so vas. Fala vi :))

< Поракaта ја уредил pepapa -- 13.3.2014 10:38:10 >

(Одговор на членот LoveableMe RR)
Непосредна врска до пораките: 688
17.3.2014 15:16:59   
lanicka30
odamana ne sum pisala no cesto ve citam ,sakav samo a spoelam so vas deka denes ja pravev prvata insiminacija i se nadevam deka ke bide uspesna i deka za dve nedeli ke gi vidam famoznite user posted image user posted image .
sakav da ve prasam dli 9 milijoni spermatozoidi se dovolni toa e so eden den apstinencija i kolku vreme treba da se lezi poslem insiminacijata

Непосредна врска до пораките: 689
17.3.2014 16:09:45   
LoveableMe RR
Lanicka30, со среќа ти посакувам да бидне од прваuser posted image user posted image ! Викаат дека за инсеминација не треба посебно да се пазиш, продолжуваш со секојдневните активности како и обично, втората недела после инсеминацијата почнува вгнездувањето на емрбионот, така што претпоставувам дека те советувале да не дигаш тешки работи, да си порелаксирана, да не се оптеретуваш мноуг и сл. Позз, па чекаме вести за две неделиuser posted image

Верувај во чуда!

(Одговор на членот lanicka30)
Непосредна врска до пораките: 690
17.3.2014 17:40:46   
pepapa
Eve me mene povtorno so prasanja, na 25 marti mi e zakazano na eho kaj tofoski za folikuli a jas denes dobiv, dali ke moze da vidi toa sto e potrebno bidejki nema da bidam vo ovulacija, a se spremame za inseminacija?

< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 17.3.2014 17:48:12 >

Непосредна врска до пораките: 691
17.3.2014 17:52:08   
LoveableMe RR
pepapa, јави се и консултирај се со докторот/сестрата да закажеш кога ќе биде потребно, ако не си стимулирана со кломифен кога овулацијата може да се контролира плус/минус, ако си на природен циклус, секоја жена различно овулира, па може ќе сака да те види за да провери кога овулираш.

Позз, па пиши што си направила.

Верувај во чуда!

Непосредна врска до пораките: 692
17.3.2014 18:00:53   
Melanija RR
pepapa тоа зависи од твојата историја и што сте договориле со докторот.Како што пиша LoveableMe RR како имаш овулација и така сте договорени без стимулација на таа дата ќе има претстава за кога пак на ехо и кога инсеминација,ако ништо не сте договорени тогаш утре задутре најкасно консултирај го докторот

Непосредна врска до пораките: 693
17.3.2014 18:24:07   
pepapa
Minatuot mesec dobiv na 16 i doktorov vika ovoj treba od prilika na 14 ti dojdi na 25 bez razlika koj den si od dobieno, inaku imam redovna mestruacija, a i sega pocnav da idam vo Gak i neznam dali ke mi trebaat stimulacii ili ne

Непосредна врска до пораките: 694
17.3.2014 19:27:13   
kapina
Pepapepa dr tofovski togas ke vide koga ke bide inseminacijata

Непосредна врска до пораките: 695
17.3.2014 22:30:17   
pepapa
Pa se nadevam deka taka ke bide

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 696
18.3.2014 22:05:53   
lanicka30
sakav da ve prasam kako e vaseto iskustvo posle isiminacijata.jas vcera sabajle ja pravev ama imam mnogu golemi bolki vo jajnikot kaj sto mi ja vbrizga i kicmata mnogu me boli pa si vikam dali e toa normalno????

Непосредна врска до пораките: 697
19.3.2014 11:24:50   
LoveableMe RR
Lanicka30, супер со среќа, нормална е нелагодност првите денови, уживкај и пиши ни за две недели убави вестиuser posted image user posted image .

Верувај во чуда!

(Одговор на членот lanicka30)
Непосредна врска до пораките: 698
24.3.2014 20:17:36   
sibela
devojki da ve prasamdali imala nekoja od vas praveno inseminacija posle laparo i histero.
i kolkuse plaka inseminacija, i dali nekoja pravela kaj lozankovski inseminacija.?

Непосредна врска до пораките: 699
25.3.2014 12:21:37   
Kvisko
Јас имам правено инсеминации после хистероскопија за жал неуспешно, ама сега месецов одам на лапароскопија па се надевам на успех после тоа.
Не сум сигурна дека кај Ложанковски прават инсеминација онака како што треба. Едно време одев кај нив како матичен лекар (не кја Ложанковски туку кај другата докторка) и не сум сигурна дека баш имаат опрема или биолог за прочистување на спермата.
Оди или на ГАК или во приватниве клиники. На ГАК е 900 денари постапката со вклучено следење на ехо.

(Одговор на членот sibela)
Непосредна врска до пораките: 700
Страница:   <<   < Претходна страница  26 27 [28] 29 30   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  26 27 [28] 29 30   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.