Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Dilina касно читам ,тоа е тројните вакцини и од нив нема реакции, само може облога како што ти кажаа.До 1 година нема ништо реактивно од вакцините ,уживај.Да видев на време ќе те предупреде да одиш најкасно до 9 часот ама еве шиши како си поминала .
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
Во понеделник треба да ја носам Илина да прими ревакцина за Хепатит(таа во болница што ја примаат). Ама овие 3-4 дена ми е со затнат нос, па не знам дали воопшто да ја носам, дали ќе ја боцнат, или ќе не вратат..
Ако може да се подобри одложи ден два ,ако не оди секако ќе ја прегледат.Но мислам дека не е причина да не се вакцинира
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
Во понеделник треба да ја носам Илина да прими ревакцина за Хепатит(таа во болница што ја примаат). Ама овие 3-4 дена ми е со затнат нос, па не знам дали воопшто да ја носам, дали ќе ја боцнат, или ќе не вратат..
Нема никаков проблем, ако крвната слика е ок.... и ние бевме со затнат нос (и ние сме Илина хехе) па крвната слика рекоа дека е ок и ја боцкаа....
Инаку ние се утепавме од плачки, најпрво кога ја боцнаа за крвна слика во прстето не осети, ама кога почна да ја стега сестрата за да истече крв плачеше.... па после на вакцина се утепа плачејки пошто татко и несакајки ја фати со ладни раце на меше и така цел ден плачки и на ортопед плачки итн..... Но за среќа поминавме лесно одпосле. Само одспа дента повеќе од вообичаено (4 саата сврзани) а спие дење неколку пати по пола саат само.....
Инаку слушнав дека можело да се нарачаат вакциниве од Грчка и тоа оваа вакцина на 3ти месец била целосна, а не со две боцкања и лажиче.
Инаку слушнав дека можело да се нарачаат вакциниве од Грчка и тоа оваа вакцина на 3ти месец била целосна, а не со две боцкања и лажиче. [/quote]
Јас колку што знам нашиве доктори не сакаат да ставаат вакцини донесени од надвор, смеат да ги ставаат само нашите. А ако имало случај кај некого таков со сигурно ме интересира зашто и јас размислував за таква опција ама мене ме исекоа со тоа дека нема никој да се сложи да и ја стави.Па ако знаеш со сигурно те молам пиши.Позз
Инаку слушнав дека можело да се нарачаат вакциниве од Грчка и тоа оваа вакцина на 3ти месец била целосна, а не со две боцкања и лажиче.
Јас колку што знам нашиве доктори не сакаат да ставаат вакцини донесени од надвор, смеат да ги ставаат само нашите. А ако имало случај кај некого таков со сигурно ме интересира зашто и јас размислував за таква опција ама мене ме исекоа со тоа дека нема никој да се сложи да и ја стави.Па ако знаеш со сигурно те молам пиши.Позз
Па на комшика ќерка и ја зимала.... незнам што како точно ама ќе ја прашам прва прлика чим ја сретнам и ќе те известам....
Внимавајте при транспорт на вакцини од надвор, знам луѓе што ги земаат од грција и србија но треба да се внимава за температуара мислма дека во фрижидер ги транспортираат. сепак треба д аимаш некој што ке ја стави и завери во картонот дека си ја ставил..
Ние сеуште не сме примиле вакцина ниту една сега Д планирам да го носам за првите две да ги прими а Т ке почека уште малку..е сега за тие прочестени вакцини што се ставаат на клиника има некој информаации кај што треба и кои вакцини се??
Денес ја примивме ревакцината на Хепатит, не ни побара крвна слика, само ја прегледаа и измерија. Ја боцнаа во ноџе. Следна ни е ДТП, во декември и за неа ни дадоа упат за крвна слика.
Еве инфо за мајките што сакаат да ги вакцинираат бебињата со вакцини од надвор, во ремедика се вакцинирало бебчево и таму докторите не правеле проблем.... барем така кажа бабата на бебчето ....
И тоа немора да бидат сите вакцини туку само таа тројната..... инаку тројните вакцини ги има во една и тука ама овие нашиве сакаат старите да ги потрошат..... ова сега го дознав.....
Да се корегирам петовалентна е таа и може да се прими само во третиот месец. Ама затоа уште во болница нетреба да се вакцинира...... барем така дознав... да знаев порано немаше да го мачам бебево сто пати
< Поракaта ја уредил Dilina -- 15.10.2014 15:30:21 >
Dragi r-rajki posle podolgo vreme povtorno pisam tuka na forumov.Nie imame skoro 18 meseci i denovive treba da ja primime prvata revakcina na dtp.Sakam da cujam iskustva i soveti od mamicki koi ja primile,kako pominaa malite,imavte temp i slicno?!
Какви искуства имате од ММР вакцината? Дали ја примивте точно навреме? има скоро 13 месеци и кај и да е треба во скоро време да го однесиме. Досега сите вакцини ги имаме примено, но за оваа ми е некако страв. И плус матичната ми рече може да се одложи некое време
T ja прими ММР малку подоцна -мислам 1-2 месеци, поради настинки, а и ми беше шубе некако од се што имав читано претходно, но лесно ја поднесе, без видлива реакција. Инаку, можни симптоми се Тт, осип како сипаница, или оток зад ушите и плунковите жлезди - како заушки, но дури по 14 дена од примањето. За девојчиња и не е толку ризична - велат дека за машките е поопасна, но тоа е друга тема.
Фала Sandriana за одговорот. Јас одлучив да ја одлагам дури можам, а и тоа што ми го кажа матичната малку ме замисли. Да не знаеш по колку време стигнува опомена?
Мене ме советуваа да каснам по можност за секоја вакцина нема да прават проблем и плус детето ќе има позајакнат имунитеот и ми рекоа обавезно пред секоја да инсистирам да прават крвна слика и детално да ја прегледаат доколку не сакаат да не давам да и стават вакцина, зашто не секогаш етето има видливи симптоми на настинка а може фатило и тогаш настанувале компликации.
Мамички ве молам за помош. Ние последната вакцина ја примивме на 12ти претходниот месец. Тогаш Илина полнеше 3 месеци. Кога сега наредна вакцина треба да се прими? Ние ја примивме тројната дитепер нели што се боцка во двете бутчиња и со лажичка..... дали сега треба да ја носам? Тогаш мн се испаничивме малата плачеше како никад и не ни прашавме нареден пат кога да идеме......
T ja прими ММР малку подоцна -мислам 1-2 месеци, поради настинки, а и ми беше шубе некако од се што имав читано претходно, но лесно ја поднесе, без видлива реакција. Инаку, можни симптоми се Тт, осип како сипаница, или оток зад ушите и плунковите жлезди - како заушки, но дури по 14 дена од примањето. За девојчиња и не е толку ризична - велат дека за машките е поопасна, но тоа е друга тема.
Сандриана, онаа вакцина против заушки не е опасна ниту за машките ниту за женските како што знам. Мнофгу поопасно е да не го вакцинираш затоа што ако е машко и ако фати заушки недај боже може да настане стерилитет.... јас така имам слушнато а и знам неколку луѓе од постарите ѓенерации што прележале заушки и го имаат тој проблем денес.......
Јас сум слушнала дека заушките се опасни за машките дека ако прележи детето заушки може да остане стерилно, така да контрадикторно на ова е дека подобро е да се вакцинира.....
< Поракaта ја уредил Felly RR -- 13.11.2014 11:46:45 >
dilina mozes da ja odneses zaso gore-dole site vakcini se so vremenska razlika od otprilika 2-3 nedeli a kaj vas prosol cel mesec...iminjata na vakcinite ne gi pamtam,niti pak za sto se stavaat,samo znam deka sakam da si bidam na cisto so vakcinite i koga ke mi recat da ja donesam-ja nosam i gotovo...
< Поракaта ја уредил Felly RR -- 13.11.2014 11:47:34 >
Моментот за ММР вакцината зошто е поопасна за момчињата реков дека е друга тема, ама да не останам недоречена - ја сметам за поопасна (но тоа не значи дека не треба да се прими никогаш, туку само малку подоцна - тоа е мој став) поради сомнежот дека е тригер за појава на аутизам, на кој се поподложни машките деца. Инаку ДТП се прима во три дози, во размак од 1-1,5 месец отприлика. Значи до 6 месеци треба да ги има примено 3те дози ( 3 пати да ја однесете). Јави се најдобро во диспанзер, ќе ти кажат - а може и во книшката да ти запишале, провери.
< Поракaта ја уредил Felly RR -- 13.11.2014 11:47:21 >
Мамички јас пред скоро 2 недели ја однесов малата на ревакцинација за хепатит Б, и сега треба да ја носам за прва вакцина на ДТП, имаме 4 месеци, ја носев во Јане Сандански ама некако не сум задоволна прво многу се некултурни, второ ми се дереа како нетачни зашто до сега не сум ја однела не ме оставија ни да им кажам како сега имало нов календар на вакцини и сите вакцини за разлика од стариот се ставени еден месец понапред да се примаат. А според старио си бевме на време дојдени. И откако ми се дереше таа со убаво ја прашав дали прави некоја разлика тоа што касниме со вакцината да не има последици и сл. и најладнокрвно ми вика а па не нема врска кога ќе ја прими да е отприлика тука негде Епа госпоѓо зашто ми се дереш и ме понижаваш кога нема разлика Ај помина тоа што помина па се шушкаа замисли кој сомнеж ти го ставаат околу вакцината за ДТП кога како да ја прими ќе си помислиш свашта значи така се осетив и ми вика не за десет за седум дена донеси ја. Да и стават друга вакцина а сеуште под реакција на првата нема шанси. Плус ништо не ти објаснуваат реакции ќе има ќе нема, зборови од уста да им вадам, и некако сега се мислам дали да идам пак таму, гужва ненормална беше промаја не утепа здраво дете ќе однесеш болно ќе го вратиш. Се мислев да ја носам во Букурешт па сакав да прашам дали има некоја искуство таму и за вакцинава дали касниме, или ни е рано пошто сега ја примаше хепатит Б ама колку што знам таа има ефект 10 дена и толку. За совет некаков пошто сум на 2 ума фала однапред и позз
tincule, jas imav slusnato za jane sandanski slicni muabeti i zatoa ja odnesovme vo idadija, tamu zenite se mnogu ok, vnimatelni so deteto, nema guzva, i ubavo objasnuvaat koi se moznite reakcii, ti kazuvaat i kakvi oblogi treba da stavas. Nie posle taa revakcina na hep B resivme deka povekje nema da vakcinirame, zaradi rizicite od vakcinite, no i pokraj toa zenite bea krajno korektni i samo me izvestija deka treba da im odneseme izjava vo vrska so nasata odluka, za da bidat pokrieni deka ne izvestile za slednata vakcina.