Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 10.1.2015 19:07:25
aloevera
Идни мамички како сте? Денес прв пат ми е многу лошо што и да ставам во уста одма повраќам, не знам дали да одам на лекар. Мм ме тера. Инаку сум 11 недела. Ве молам за совет фала
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 12.1.2015 13:54:05
Melanija RR
aloevera гадењето и лошењето е нормално посебно до кај 12-13 недела,но ако навистина ти е лошо и многу се празниш не е на одмет да се консултираш.Инаку има тема Лошење во бременоста па можеш да прочиташ некој совет
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 13.1.2015 15:20:21
aloevera
Фала меналија. Денес бев кај матичната пак од сабајле прокрварев но се е во ред бебенцето. 11 недела добро е срцето чука си мрда. Наредна недела ќе одам на скрининг за даун синдром и брисеви па дали знаете одприлика колку чинат?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 18.1.2015 16:38:01
Felly RR
Мојот прв пост во темава како Дали некој имал искуство со циста на јајникот во бременоста? Не запамтив точно колкава е големината, но докторката ми рече дека не е многу порасната од првиот преглед кога ми ја потврди бременоста, до вториот пат кога бев за срцева акција. Некогаш се случувало во бременоста забрзано да растат што не е случај кај мене, барем до сега. Ми рече дека не е ништо загрижувачко, бидејќи најчесто сами прскале до 12 недела, но можело да предизвикаат крварење. Доколку некој имал вакво искуство, ве молам споделете информации.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 20.1.2015 11:22:42
Hopeful RR
Felly RR, на една моја другарка и се појави циста само што остана бремена, и и рекоа дека тоа е еден од начините на кои телото си ја поддржува бременоста. Односно, со цел да спречи имунолошко непрепознавање на ембрионот и исфрлање како страно тело, самиот организам создава циста (или ја расте постоечката) за да му одвлече внимание на имунолошкиот систем, кој сега е насочен кон цистата, а ембрионот нормално си расте и се развива. Таа е веќе трет триместар и се си се одвива во ред, цистата не ја закачаат. Не знам дали ова важи за сите цисти, но ми се допадна објаснувањето
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 20.1.2015 12:06:13
Felly RR
Фала ти Хоупфул на смирувачкото објаснување Еве најдов и тема на РР- Corpus luteum циста во бременост , но од тоа што прочитав во темата кај мене е различен вид на циста, докторката рече дека е тоа непрснат фоликул.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 20.1.2015 13:39:24
Azzura
Здраво девојки, ве изначитав од сабајле...Еве и јас да се пријавам. Пред една година имав missed abortus. Во шеста недела плодот престана да се развива и мораше да се исчисти. Причина беше миом и преграда во матката. Па така, пред два месеци направив лапароскопија и хистероскопија, ми го отстранија миомот, и преградата. И еве сега сум бремена 7+6, и за разлика од претходниот пат сега е добро. Но, пред една недела се испоразболев, синусите ми се затнаа толку многу што едвај функционирав. Матичниот ми кажа дека не е тоа добро, но да пијам амоксиклав или цефалексин. Ок, пиев амоксиклав 4 дена, и прекинав, бидејќи ми беше подобро, а одлучив природно да продолжам. Отидов на преглед и докторот се израдува кога види дека плодот се развива, расте, има срце, 8мм и добро е. И јас се израдував, но по два дена ми се намали болката во градите, денеска веќе не ме болат толку, но затоа почнав почесто да мокрам. Долниот дел од стомакот ми е пораснат, а деновиве ќе одам кај д-р што ме оперираше да ме види за првпат. Исплашена сум да не ми се случи како минатиот пат поради тоа што ми се намали болката во градите. Инаку, не ми се гади речиси воопшто. Освен кога бев болна повраќав, но сега тоа си помина. Ме јаде стравот
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 20.1.2015 13:42:50
AnnaMolly RR
Фели, мене ми прсна циста некаде околу 9-10 недела од бременоста. Да, имав крвавење и тоа така да речам обилно. Две улошки наполнив за саат време. А кога стигнав на клиника и кога виде докторката колку крварам, рече дека тоа го сметале за благо крвавење :) Не е ништо страшно, да си знаеш ако видиш крвавење да не се паничиш.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 20.1.2015 13:59:16
gina
Azzura ne se grizi i mene bolkata vo gradite mi se namali vo 8 nedela i ic nemav i odma pojdov kaj maticniot mu kazav i toj mi se smeese nemoze nonstop da te bolat mi rece taka da ne se sekiraj opustise i mnogu mi e zal sto toa prethodno ti se slucilo no sega stom e otsranet miom i pregradata nema za sto da se griziz eve i jas imam dva miomi iako prethodno pravev histeroskopija mi otsranija septum i sega se cudam od kade miomov pak uste eden plus a zaboraviv da go prasam Lazareski dali mi otsrani miom toj koga me gledase vikase nema nisto a maticniot mi kaza deka imam posle kaj Lazareski go prasuvam mi vika nema a eve mi vika dve se kako cvorcinja od samata bremenost i tie rastele pa sega zasega gi pratime se nadevam se ce bide dobro
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 20.1.2015 14:16:07
Azzura
фала ти gina, стварно веќе се измачив, цело време се пипкам по градиве, и маж ми го малтретирам ако мислиш на Лазарески од Систина, не знам зошто некогаш прави грешки, а одличен доктор е. На братучетка ми и направи грешка во бременоста исто, па после престана да оди кај него. Миомите ако се појават во текот на бременоста не се страшни, само треба да се следат. Како ќе расте плодот, така растат и тие, важно е да не се удираат многу за да може плодот да се развива, и во тој случај бебето ќе ги поттисне и нема да му сметаат.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 21.1.2015 12:25:10
nadez vera ljubov
da se prijavam.iako bremenosta mi bese utvrdena na 31.12 rekov dodeka ne vidime srceva akcija ne pisuvam.vcera bev vo remedika i ima srceva akcija se si e ok .deneska sum 8 +2.terapijata do sega mi bese ista otkako bese ET +dabroston otkako e utvrdena bremenost.sega mi gi prekina estrofem,metformin i clexana inekciite so predhodna analiza na hemostaza i d dimeri.sega teram so terapija aspirin ,dabroston,magnezium, premama,folijod ,crinone vaginalno i koco od hemo lab mi dade +vitamin k sekoj vtor den po 1. mi zakazaa skrining za 4 nedeli kaj petrova elena vo remedika a deset dena pokasno povtorno kaj petanovski za pregled trael pola saat .mi rece kaj maticnata brisevi, krv i mokraca ama ne razbrav koga da odam kaj maticnata za toa citam po forumov deka treba kaj 12 ta nedela ce se javam vo remedika da prasam .pozzz
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 21.1.2015 12:27:40
bucko mal
Cestitki,uzivaj si vo bremenosta.Gospod da ve izraduva so zdravo I zivo bebence a moze I so dve,tri
ИЗВОРНА ПОРАКА: nadez vera ljubov
da se prijavam.iako bremenosta mi bese utvrdena na 31.12 rekov dodeka ne vidime srceva akcija ne pisuvam.vcera bev vo remedika i ima srceva akcija se si e ok .deneska sum 8 +2.terapijata do sega mi bese ista otkako bese ET +dabroston otkako e utvrdena bremenost.sega mi gi prekina estrofem,metformin i clexana inekciite so predhodna analiza na hemostaza i d dimeri.sega teram so terapija aspirin ,dabroston,magnezium, premama,folijod ,crinone vaginalno i koco od hemo lab mi dade +vitamin k sekoj vtor den po 1. mi zakazaa skrining za 4 nedeli kaj petrova elena vo remedika a deset dena pokasno povtorno kaj petanovski za pregled trael pola saat .mi rece kaj maticnata brisevi, krv i mokraca ama ne razbrav koga da odam kaj maticnata za toa citam po forumov deka treba kaj 12 ta nedela ce se javam vo remedika da prasam .pozzz
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 21.1.2015 12:55:00
nadez vera ljubov
bucko mal blagodaram inaku kako sto pisav vo temata za ivf ova mi e 4 to predhodni( vo drugi ustanovi) 3 neuspesni navodno biohemiski sega sum vo remedika vo septemvri mi bese otstranet septum na matkata sto najverojatno bilo pricina za biohemiskite bremenosti. se nadevam posle 13godini gospod i nas ce ne izraduva
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 21.1.2015 12:58:13
Melanija RR
nadez vera ljubov уживај во секој ден
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 21.1.2015 13:07:02
Hopeful RR
nadez vera ljubov, убаво е да се читаме во овие теми Брисеви кај матичен се прават во 12/13 недела. Ако имаш нов пап од пред ивф-то, не мора и тоа, туку само брисеви.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 21.1.2015 13:55:42
nadez vera ljubov
fala vi zenski.mnogu nauciv od vas .se iznacitav po temive citam me spomenale vo termin za poroduvanje haha peteanovski ne mi rece nisto jas ne ni prasav. sto napisala hopeful mislam bese cekoram so bebeski cekori taka i jas ne mi se veruva vcera dva pati doktorot pusti srceva akcija jas mu vikam ima SA a toj pa ti ne slusna ? i ajde pak ne mi se veruva mi vika ne se sekiraj eve gazeto, papocna vrvca se si e ok za 8 +1.znaci prvo da odam kaj elena petrova na prv skrinig pa posle za briseli kaj maticnata? iinace imam pap test od kraj avgust
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 21.1.2015 14:05:47
Hopeful RR
nadez vera ljubov, тоа е - едно по едно, баш како наши бебешки чекори Секој ден е нов предизвик, ново радување и не мисли уште од сега многу далеку. Инаку и јас не му верував на докторот дека звуците се од срцињата на бебињата, а не од моето срце За термин можеш и сама да си пресметаш, има калкулатори и на РР, и на други сајтови, а за брисевите си тука некаде, одма после скринингот. Крв и уринокултура може и пред скринингот да направиш, да ги однесеш со тебе резултатите. Терапијата ти е супер, и со среќа, уживај си во миговите што доаѓаат