|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: генетско испитување
9.4.2015 20:30:40   
SOLE
zdravo zenski, jas denes konecno gi zedov rezultatite od imuno-ginetskite analizi, pa prasanjeto mi e kade da gi nosam za konsultacija da mi gi protolkuva i da mi dadat terapija? inaku jas sama gi gledam i neznam bas da si gi protolkuvam sama posto kaj sto pisuva rezultat ima dve koloni (alel 1, i alel 2) vo prvata kolona segde pisuva rezultat normalen a vo vtorata negde pisuva deka imame mutavija na nekoi geni, jas na factor V(R2) potoa na MTHFR C677T i na LTA, a mas mi isto taka na ovoj vtotiot i na MTHFR A1298C i LTA.... uf lelee da nee e ova premnogu mutacii se uplasiv user posted image molam za vase iskustvo A sto se odnesuva do imunoloskite avtoprotivtela (ANA, AFA,ASA,MPO, TPO,TG) mislam deka se e vo red pisuva normalen naod kaj dvajcata, sega cekame rezultati uste za HLA i kariotip za dvajcata...

(Одговор на членот scared RR)
Непосредна врска до пораките: 501
10.4.2015 16:52:48   
wanna be mum
Соле кај имунолог или тој што ви е потпишан на резултатите или било кој, мажотми по 1 месец отиде и влезе па кој беше на работа го прими и само му кажа дека се е ок, уредно и толку, нема закажување, си направија муабет 10тина мин му објасни се, нека не те плашат тоа се нормални мутации, страшно делува зошто не се разбираме user posted image

< Поракaта ја уредил wanna be mum -- 10.4.2015 16:54:32 >

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 502
11.4.2015 16:18:00   
kapina
Dobro ovie za kariogram i kariotip koga planiraar da gi pustat terminite za maj

(Одговор на членот wanna be mum)
Непосредна врска до пораките: 503
15.4.2015 11:46:00   
Kvisko
Се извинувам што касно одговарам ама бев на малку пауза од се.

Scared упатот за трансфузиологија го дава матичниот гинеколог. Мене ми пиша само тромбо тест. Упатот ми беше за кај Јани Ангеловски и потоа тој одреди што ќе се испитува без разлика на тоа што пишуваше на упатот.

Sole од она што јас го разбирам од генетика вашите мутации се хетерозиготна форма и не би требало да се нешто страшни. Имено едниот генски алел ви е нормален, а другиот мутиран. Е сега не знам колку ќе ме сфатиш сите ние имаме по два генски алели (едниот го наследуваме од мајката едниот од таткото). Кога двата се мутирани не е добро, кога е само едниот мутиран е ОК. Она што е битно е да нема поклопување на мутациите кај двата партнери за да не населди бебето два мутирани гени. Тоа е битно само за некои гени не за сите. На пример овој MTHFR C677T е поврзан со коагулација на крвта и метаболизам на хомоцистеин. Не е ништо страшно ако детето ги наследи и двата мутирани гени (барем мене така ми кажаа на трансфузиологија). За другите не знам.

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 504
15.4.2015 23:32:54   
SOLE
Fala na odgovorot kvisko, a ti kade gi nosese rezultatite za da ti gi vidat i kakva terapija ti dadoa?

(Одговор на членот Kvisko)
Непосредна врска до пораките: 505
16.4.2015 10:11:47   
Kvisko
Јас не ги испитував сите овие само на трансфузиологија правев испитувања. Ова што го напишав е од што сум учела генетика. Кога ги правев испитувањата на трансфузиологија резултатите ги виде истиот лекар од трансфузиологија што ми ги напиша тие испитувања.
Инаку за тој мутираниот MTHFR ми рекоа нема посебна терапија. Јас пијам аспирин 100 и фолна затоа што имам умерена хиперкоагулабилна состојба (може да е ради генот. но и не мора) па за тоа примам терапија.

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 506
16.4.2015 13:31:27   
wanna be mum
Треба да закажам мој термин за на транфузиологија, да испитам се живо заради хематомот што го имав како причина за спонтаниот,
моето прашање е имате ли некој доктор посебно да ми предложите? user posted image
Од кога пишав после прочитав дека сте задоволни од Др. Јани и Др. Ѓерасимова, па ке гледам кај еден од нив да закажам, сега друго имам да ве прашам За TORC, HLA, LA, AFA HEMOSTAZA, I D-DIMERI дали само јас треба да одам или и мажот ми испитува нешто од ова?

< Поракaта ја уредил scared RR -- 16.4.2015 14:34:45 >

Непосредна врска до пораките: 507
16.4.2015 14:31:20   
scared RR
Ѓерасимова работи во Систина user posted image
TORCH е како што знам испитување за токсоплазма, рубеола и цитомегало вирус и не се прават на трансфузиологија.

Непосредна врска до пораките: 508
16.4.2015 14:42:09   
wanna be mum
аха фала, да згрешив тоа е на микробиологија, фала, а Др Јани е на трансфузиологија??
А дали можеш да ми кажеш дали само јас испитувам тоа се на трансфузиологија?

< Поракaта ја уредил wanna be mum -- 16.4.2015 14:44:15 >

Непосредна врска до пораките: 509
16.4.2015 14:44:48   
Hopeful RR
wanna be mum, мислам дека трансфузиолошките испитувања се само за тебе, не и за сопругот. За него би биле евентуални генетски. TORCH се прави со крвна анализа, мислам дека можеш каде било за тоа, а и тоа е само за тебе, не за сопругот.
Инаку, мислам да одиш кај Герасимова за консултација, а самите испитувања да ги направиш на клиника, сепак други се цените, а се чека многу за термин. Но, ако начекаш термин кај др. Јани на трансфузиологија, слободно оди и кај него, гледам многу девојки на РР се задоволни од него.

< Поракaта ја уредил Hopeful RR -- 16.4.2015 14:45:44 >

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 510
16.4.2015 14:55:52   
LoveableMe RR
ванна би мам, еве ние што испитавме:

ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

Значи, доколку бременоста заврши во првите недели, конкретно при ИВФ, и ако тоа се повторува препорачуваат да се направи следното, со упат од матичен гинеколог:

- Генетска анализа за тромбофилија (за двајцата, преку крв, 1200 ден.)
- Анализа на ANA, AFA и ASA (за мене, преку крв 700 ден)
- HLA типизација за двајцата (3000 ден)
сите овие во Институтот за имунобиологија и хумана генетика на Клиника - Скопје

- Микроделеција на Y хромозом (за сопругот во МАНУ, тоа било посебно испитување зошто не дошло до добра имплантација, со упат од матичен, преку крв, цената е 400-500 ден)

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

(Одговор на членот LoveableMe RR)
Непосредна врска до пораките: 511
16.4.2015 15:10:48   
wanna be mum
фала многу user posted image на сите , значи одам на трансф. таму се гледам со доктор и одма ми земаат крв ??? толку или поинаку е?

< Поракaта ја уредил wanna be mum -- 16.4.2015 15:12:59 >

(Одговор на членот Hopeful RR)
Непосредна врска до пораките: 512
16.4.2015 15:20:00   
Палешка РР
Анонимно

Znaci imam golem problem imam tri spontani abortusi i edno vanmatericno do sega mi kazaa deka imalo vo MANU vo skopje ispituvanja za matkata kompletno e sega me interesira dali e vistina toa i ima li nekoj praveno i kolku cini mi kazaa deka e mnogu skapo

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

Непосредна врска до пораките: 513
16.4.2015 15:20:37   
Pinky30

ИЗВОРНА ПОРАКА: wanna be mum

аха фала, да згрешив тоа е на микробиологија, фала, а Др Јани е на трансфузиологија??
А дали можеш да ми кажеш дали само јас испитувам тоа се на трансфузиологија?

Dr.Jani da na Transfuziologija e no vekje ne raboti vo ambulanta za zal :( edino da go najdes preku nekoj luge ako poznavas tamu...Nie koga bevma na konsultacii kaj Gerasimova vo Sisitina bas vo momentot mu se javi da prasa dali gi imaat site reagensi i togas spomna deka ne e vekje vo ambulanta no mm deka e Doktor pa po sluzbena linija da go pobara taka toj rece...i nie sakame kaj nego da odime toj e megu najdobrite i Dr.Raka mislam bese i taa ja falat..gerasimova i taa ni ja predlozi...a kaj Gerasimova e 900 den.konsultacija i taa ti pisuva se sto treba da ispitas,ti razgleduva dokumentacija sto poseduvate i posle so upati si odis i si gi vrsis na klinika site ispituvanja...mene me prati vo MANU za vrodena trombofilija a za hemostaza,ddimeri,koagulaciona aktivnost na AT III, protein C i protein S, LA ,AFA me prati na Transfuziologija samo za mene za mm ne rece nisto bas toj ja prasa rece nema potreba...rece ako treba Spermalni antitela da se ispituvaat togas ke treba dvajcata..ama toa ne ni go dade do sega nikoj

Непосредна врска до пораките: 514
17.4.2015 11:54:42   
Kvisko
Како не работи во амбуланта веќе. Јас пред три недели бев кај него на консултации во Амбуланта. Како брзо се менуваат нештата да се чудиш. јас пак си мислев си најдов лекар што е супер на трансфузиологија па ќе имам кај кого да одам и здравје боже ако евентуално ми треба и во бременост. Што е тука е.

(Одговор на членот Pinky30)
Непосредна врска до пораките: 515
17.4.2015 12:06:49   
kapina
Jas se nerviram oti nemat termini za maj za kariotip i kariogram sramota znaci

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 516
17.4.2015 13:47:01   
wanna be mum
ИЗВОРНА ПОРАКА: Kvisko

Како не работи во амбуланта веќе. Јас пред три недели бев кај него на консултации во Амбуланта. Како брзо се менуваат нештата да се чудиш. јас пак си мислев си најдов лекар што е супер на трансфузиологија па ќе имам кај кого да одам и здравје боже ако евентуално ми треба и во бременост. Што е тука е.

Сега се вратив од кај матичната, ми кажа дека Др.Јани поради здравствени проблеми веќе не работи во амбуланта како што ми кажа и Пинки, е сега колку и што е вистина којзнае, тоа е и ми даде приоритетен упат бидејќи термин немаше. :))

< Поракaта ја уредил wanna be mum -- 17.4.2015 13:49:29 >

Непосредна врска до пораките: 517
17.4.2015 15:01:46   
Hopeful RR
kapina, сега проверив - на Гак има термини за кариотип на 11, 15, 18 и 22 мај, и тоа по неколку во секој од овие денови. Ако не, оди во Ману, може и со упат од општ матичен, мислам.

< Поракaта ја уредил Hopeful RR -- 17.4.2015 15:03:28 >

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 518
17.4.2015 17:10:51   
Pinky30

ИЗВОРНА ПОРАКА: wanna be mum

ИЗВОРНА ПОРАКА: Kvisko

Сега се вратив од кај матичната, ми кажа дека Др.Јани поради здравствени проблеми веќе не работи во амбуланта како што ми кажа и Пинки, е сега колку и што е вистина којзнае, тоа е и ми даде приоритетен упат бидејќи термин немаше. :))

Tocno poradi zdravstveni problemi so srceto imal stentiranje i vekje nemozel da se voznemiruva so guzvi vo ambulanta toa vi go kazuvam od sigurni izvori deka Gerasimova mu se javi pred nas za koga ke imame rezultati da ni gi vidi toj za da ne plakjame pak vo sistina konsultacii 900 den.i deka mm e doktor i rece Dr.Jani da go pobarame i toj prifati bez problem...jas denes bev kaj Anita mn dobra dr.ne islusa,procita Dr.Gerasimova sto ni predlozi da se ispita rece ova e dovolno i so prioriteten upat zapisa se sto treba da ispituvam mi otvori i specijalistici upat za da ne mora povtorno prioriteten da zimam i me bocnaa i za 10 den treba da se gotovi rezultatite.Ispituvav hemostaza,Lupus,koagulaciona aktivnost na AT III , Protein C , Protein S, LA, AFA a slednata nedela ddimeri ke dobiele i toa ke ispitam so toj specijal.izvestaj sto mi go dade.Plativ 1250 den.za se inace bez zdravs.osuguruvanje cini 11.500 :(

Непосредна врска до пораките: 519
26.4.2015 16:15:01   
kapina
Zakazav za 11 maj za kariotip i kariogram za mthfr heterozigot c677T dr lazarevski mi rece da pijam folgard na 4 maj imam zakazano na dijabet centarot za insulin da ispitam i kintrola da napravam na vit d i prl i tsh i t4 i homocistein ke treba da ispitam na klinicka biohemija

(Одговор на членот wannna baby)
Непосредна врска до пораките: 520
26.4.2015 18:53:11   
весник
Kapina toj mutiraniot gen bidejki bil heterozigot go imam i jas i trojca transfuziolozi mi rekoa deka voopsto ne bilo nisto za panika ...a sto e toa sto ti go dal lazarevski..folgard...
a ova homocistein sto e??? Prv pat slusam...koj ti dava upat...i za sto e???

< Поракaта ја уредил scared RR -- 26.4.2015 20:39:28 >

Непосредна врска до пораките: 521
26.4.2015 19:50:57   
kapina
folgard se apcinja so povisoka doza na folna kiselina i b kompleks oti so ovoj mutiran gen se poprecuva sintezata na folnata kiselina a homocisteinot se ispituva za da se vide dali imam nedostatok na b vitamini maticniot gin mi dade upat za homocistein na klinicka biohemija

(Одговор на членот весник)
Непосредна врска до пораките: 522
26.4.2015 19:56:42   
весник
A na klinicka biohemija so moj termin e ili??? Kaj se naoga vo sk...isto kaj site kliniki???

Непосредна врска до пораките: 523
26.4.2015 20:37:03   
scared RR
Не е со мој термин, ти треба упат само одиш таму зимаш бројче и чекаш да те викнат. Брзо оди ако не отидеш во пензионерски ден user posted image а тоа е вторник и петок. Инаку да, се наоѓа во комплексот клиники, влегувајќи во токсикологија лево е лабораторијата на биохемија.

(Одговор на членот весник)
Непосредна врска до пораките: 524
27.4.2015 11:17:29   
Kvisko
Весник... и мене сите ми рекоа дека не е за паника мутираниот MTHFR бидејќи е хетерозиготна мутацијата. Поголем проблем е хомозиготна мутација. При хомозиготнаните мутации е нарушен метаболизмот на неколку супстанци и тоа доприносеува до зголемено ниво на хомоцистеин во организамот. При покачен хомоцистеин поголема е веројатно за згрутчување на крвта што предизвикува срцев удар и слично. Инаку кај хетерозиготните форми метаболизмот на ваквите материи ја превзема нормланиот ген па нема толку голема разлика во метаболизмот на „здравите“ единки и оние со мутација само на еден генски алел.
MTHFR се поврзува и со метаболизам на фолна киселина и затоа терапијата е аспирин и фолна или пак ако треба клексан и фолна. Зависи од другите крви параметри (однос испиотувањата на трансфузиологија).

Во САД како терапија го даваат Folgard иако јас од она што го читав на неколку веб страни тој пристап според неколу лекари е многу погрешен зашто така се добивала преголема доза на фолна киселина која телото со мутираниот ген всушност нема да може да ја искористи туку ќе му се направи уште поголема збрка. Имено кај MTHFR Мутацијата всушност е нарушен метаболизмот на долна киселина и големи дози може да направат уште поголем проблем туку треба да се прима метилирана фолна киселина која демек телото може веднаш да ја искористи или пак фолна коселина да се внесува преку храна а не преку лекови. Бидејќи не се дозволени надворешни линкови на google впиши го следново heterozygous mthfr c677t и вториот резултат е тоа што го зборувам за фолната киселина. Првиот резултат всушност пишува дека хетеозиготната форма на МTHFR мутацијата не е поврзана со зголемени нивоа на хомоцистеин. Има и уште неколку такви линкови.
Капина мислам дека лично го праша Лазаревски дали да земе Folgard и на телефон и беше потврдено да земе, ама на нејзин предлог не на предлог на лекар.

Непосредна врска до пораките: 525
Страница:   <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

koe e poubavo ime za moeto devojce
juki84

imence za moeto devojce :)

jana (40%)

angela (18%)

kamelija (13%)

sara (29%)

Број на сите гласови: 283

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!