|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  17 18 [19] 20 21   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: генетско испитување
18.3.2015 14:02:33   
sky diver
Zdravo ringerajki,
jas deneska treba da odam na konsultacii vo Hemolab kaj Koco Dimitrov i iskreno mnogu sum ispanicena.
Posle dve neuspesni in vitra, duri sega mi kazuvaat deka treba da ispitam imunoloski i genetski i plus transfuziologija( ili toa e edno isto veke ne znam)
kaj mene voospto ne nastanuva bremenost, ne sum imala spontani do sega, pa lekarot vika stvarno ne mi e jasno zosto ne uspreva posledniot pat bese kako po kniga.
vika aj i ova da probame uste ova ni ostana
edna uteha sto da vi kazam
i plus kilazata mi vika da namalis, tocno e deka ne sum manekenka ama ne sum pak ni debela, imam 80 kg na 170 cm visina. Vamu mi vika da napravam red novi ispituvanja koi se golema nepoznanica za mene, a vamu ispagja 10 kg visok kako problem
ete taka, od deneska pocnuvam novo patesestvie pa uste plus i jovo na novo spremanje na dokumenti za treto in vitro

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 451
18.3.2015 22:09:17   
kapina
Jas imam 73 kila i 170 cm sum visoka i pak mi rekoa da oslabam i sum najiskreno na dieta

(Одговор на членот sky diver)
Непосредна врска до пораките: 452
18.3.2015 22:13:52   
kapina
Gledaj sega pred ivf da namalis 5 do10 procenti od tvojata tezina sky diver

Непосредна врска до пораките: 453
19.3.2015 9:01:06   
Beba1
Zdravo na site, da ve izvestam sto napraviv :) Dr. Pavlina Gerasimovska mozam samo da kazam pofalni zborivi za nejze, ti se posvetuva celosno, temelno gi razgleduva rezultatite, se zabelezuva i ti objasnuva za se sto treba. Sega za sega mi kaza da prodolzam so aspirin i folna i posle transfer od 07 do 10 den da napravam ispituvanje za trombofilija za da vidime sto e i kako e za da znaeme sto ponataka i se rabira daj boze da bide uspesno ova IFV.
Sky diver zosto mila ne pojdes kaj doktorkata Pavlina Gerasimovska i da vidis sto ke ti kaze ona. Pozdrav do site

Непосредна врска до пораките: 454
19.3.2015 9:53:15   
sky diver
Iskreno da vi kazam smaceno mi e vise od vtori i treti mislenja i setanje od edna bolnica do druga.
Vcera na konsultaciite kaj Koco mi rece deka spored rezultatite od prethodnite ispituvanja na hormoni i od rezultatite od transferirani jajce kletki ne gleda problem i smeta deka ne treba da pravam transfuzioni i genetski ispituvanja. ke treba samo da napravam osnovni imunoloski ispituvanja i rezinstentnost na seker i insulin.
Od ponedelnik ke zakazam i kaj Pavlina pa ke vidam sto ke mi kaze i taa
pozdrav

(Одговор на членот Beba1)
Непосредна врска до пораките: 455
19.3.2015 10:16:53   
Hopeful RR
Sky diver, не се паничи за испитувањата, секако е добро да се направат за да се увиди целосно состојбата, може ќе се открие причината за досегашните неуспешни ивф.
Во однос на килажата, и за тебе и за kapina ова важи - не сте дебели, ама ова е голема килажа за таа висина. Јас сум 174 па ок бев тек кога ослабев на 62-63кг. И циклус ми се среди, и крвна слика, и целокупно здравје. Мислам секако да ослабете - за 170см висина оптимално е околу 60кг. Не е лесно, ама многу ќе ви направи разлика, сигурна сум.

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

(Одговор на членот Beba1)
Непосредна врска до пораките: 456
19.3.2015 15:54:11   
kapina
Da da na mene i endokrinologot toa mi go kaza sega samo cekam rezultati i ke videme sto ke bide mene nesto drugo me mace sega mi rekoa da vidam na krvnite sliki od vcera taa no i od drugite da vidam kako mi se trombocitite i se ok no limfocitite mi se sekogas pokaceni malku na site krvni sliki dosega

(Одговор на членот Hopeful RR)
Непосредна врска до пораките: 457
24.3.2015 1:09:45   
pcelka3
otkako ja procitav celosno temava za genetsko ispituvanje i site vasi iskustva mi tekna za mene da vi kazam i da me posovetuvate ako imate nesto poznavanje od ova po dolgo lecenje anemija pojdovme kaj dr.stojanovik na hematologija i me prati na manu i mi e otkriena heterozigotna forma na betatalasemija na krvta i sum anemicna dr.rece deka nema potreba drugo nesto da pijam kako dotogas mi dade samo folna kiselina i vitamin c da pijam a ako ostanam bremena da primam 2 do 3 kesi krv e sega me interesira dali toa moze da pretstavuva problem so zabremenuvanje pozz

Непосредна врска до пораките: 458
24.3.2015 11:51:50   
SOLE
Pcelka3 dobredojde na forumov, a kolku ti e hemoglobinot? I mene postojano mi e slaba krvta i zelezoto, eve sega pred dekoj den povtorno proveruvav mi e 106 a predhodno primav i terapija FERSAN FORTE, zelezoto 3, user posted image daj kazete i nekoj priroden lek sto ima efekt. Pozdrav

(Одговор на членот pcelka3)
Непосредна врска до пораките: 459
24.3.2015 13:19:37   
LoveableMe RR
SOLE, прочитај лекови ОВДЕ. Оф топик, ако јадеш месо и пак си анемична, може станува збор за цревни паразити, треба да направиш анти-паразитен програм со билки/чаеви. Позз

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 460
25.3.2015 21:45:39   
ivoni4ka
Девојки ме интересира што испитувате после абортус не мислам на брисеви и пап

(Одговор на членот LoveableMe RR)
Непосредна врска до пораките: 461
26.3.2015 10:44:32   
LoveableMe RR
inoni4cka, еве еден мој стар пост се надевам ќе ти помогне:

ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

...... Зошто тоа ти се случува имаме тема кликни ОВДЕ. Најчести причини ко исе наведуваат се:

- хромозомски абнормалности на плодот (за тоа ти треба генетско имунолошки испитувања, кариотип,кариограм)
- хормонски проблеми дисбаланс, за што е потребно тестирање и појачување на прогестеронска терапија
- полипи на матка (ако има, ќе треба кратка хирушка интервенција)
- можен дијабет (ќе треба да се направи ОГТТ тест и инсулин)
- проблеми со тироидната жлезда (да се провери)
- вагинални инфекции (да се направат брисеви кај гинеколог)
- пушењето
.................

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 462
26.3.2015 11:54:10   
Kvisko
Ivoni4ka ако си имала киретажа остатоците од плодот и постелката би требало да се пратени за хистопатолошки испитувања и од таму ќе добиеш некаков наод на кој ако имало проблем со плодот ќе пишува што било.
Исто така испитување на морфологија на матка (со 4Д ехо ако ништо друго) за да се види дали има некаков проблем.
Можеш да испиташ и на трансфузиологија фактори на коагулација.
Други некои испитувања после еден спонтан абортус не се препорачуваат.

(Одговор на членот LoveableMe RR)
Непосредна врска до пораките: 463
26.3.2015 20:59:36   
Elence3
Девојки јас имам едно прашање. По идиопатска неплодност од пет години и едно неуспешно инвитро дури сега ме праќаат на генетски испитувања. Докторот ми рече да го барам исклучиво др. Кочо Димитровски. Дали некоја од вас има искуство со овој доктор и што можам да очекувам од овие испитувања затоа што сум целосно неупатена и не ми е јасно зошто дури по пет години и по направено инвитро и секако четири инсеминации дури сега ми ги бараат овие испитувања? Ви благодарам

(Одговор на членот Kvisko)
Непосредна врска до пораките: 464
26.3.2015 21:21:05   
scared RR
Elence ако не ти е тешко може да прочиташ низ темава има доста пишувано. Докторот работи на трансфузиологија но како што читав јас не посветува многу внимание, а сосема друга приказна е ако му отидеш во неговата лабораторија Хемолаб е таму ќе ти посвети. Ама има многу други испитувања кои се прават на имунологија, во ману, кариотип се прави на Гак, така да треба гинекологот убаво да ти објасни и посочи.
И не се чуди воопшто такви се нашите доктори, јас искрено од форумиве повеќе дознав и научив што како треба отколку од докториве.
Ако не си испитала Витамин Д и тоа да испиташ обавезно.

< Поракaта ја уредил scared RR -- 26.3.2015 21:22:19 >

(Одговор на членот Hopeful RR)
Непосредна врска до пораките: 465
26.3.2015 21:26:39   
kapina
Kaj mene izleda se otkri pricinata za toa sto mi se slucuva denes koga se javiv da prasam za rez od vrodena trombofilija dali e gotov mi rekoa gotov i prasav dali e vo red da znam dali da zakazam vo sistina kaj lazarevski mi rekoa ne nie ke ti davame terapija na tebe ne lazarevski a sto e rab neznam ke mi kazat vo pon

(Одговор на членот scared RR)
Непосредна врска до пораките: 466
26.3.2015 21:30:17   
Elence3
Ништо од тоа немам испитано, а гиникологот не ми посочи ниту едно испитување само ми рече оди во Хемолаб кај Кочо и тој сѐ ќе ти каже. Имено, јас баш го прашав да ми каже кои испитувања да ги направам, но баш ништо не ми кажа и сега треба сама да си читам и да си барам што треба да испитувам или да одам во Хемолаб и да си платам што не планирам. Јас мислев да закажам во државна кај др. Кочо но штом е така тогаш да се распрашам поубаво. Ви благодарам многу.

Непосредна врска до пораките: 467
26.3.2015 21:47:52   
ivoni4ka
Девојки фала ви . ова не ми е прва ревизија.првиот беше во 2010 тогаш имав абортус поради престаната срцева акција,ама тогаш претпоставка на мојот тогашен гинеколог беше мојата висока темп што ја имав. потоа во 2012 ја родив керками имав повеке проблеми во бременоста како скратено грло во 26 недела потоа во 8 месец предвреме стареење на постелката за керка ми да се роди со помала родилна тежина. Сега останав бремена и ми се случи искрварување и абортус со спуштен плод во каналот што не можеше да се спаси. И сега се мислам да не се поврзани работите и да нема некој проблем

(Одговор на членот Elence3)
Непосредна врска до пораките: 468
26.3.2015 23:28:59   
scared RR
Elence за почеток земи си упат од матичен гинеколог и испитај витамин Д на клиничка биохемија, витаминот д се поврзува со имплантацијата на ембрионот, да напоменам да не ги гледаш реф. вредности, туку вит.д треба да е минимум 30 за да биде доволен, во сите останати случаеви се примаат д3 капки.
Твојот гинеколог а на маж ти општиот матичен нека ти закаже за кариотип на Гак, битно испитување кое мора да го направите, а ти велам да забрзаш зашто покрај тоа што ќе чекаш месец дена преку мој термин, резултатите ти се готови дури за месец- два. Ова е за хромозомите.
За останатите испитувања не знам многу да ти кажам, треба да испиташ и антиспермални антитела, потоа да се види дали сте компатибилни со маж ти, има многу ама сепак некој постручен ќе ти каже за нив. Или прочитај ја цела тема сигурна сум дека ќе најдеш рингерајки кои ги правеле сите овие .

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 469
27.3.2015 0:34:52   
butterfly 00
Elence3 sto da ti kazam za Koco Dimitrov sum bila kaj nego vo Hemolab, no ne mi se dopaga sto site od remedika Petanovski gi praka kaj nego, mozes da najdes postovi deka na site im gi dava istite ispituvanja kaj nego se pravat imunoloski, vitam d i uste nesto ako ti kaze i e mnogu skapo. Jas koga bev istite muabeti istite ispituvanja i mi vika odi da ti zemat krv e vikam cekaj kolku ke me cini i sestrata mi vika epa sega ke vi kazam 12 000 den, a mu vikam, a na transfuziologija neli mozam da gi napravam mi vika epa znaes ne mozes itn. Posle otidov kaj Gerasimova vo Sistina zenata e super i mi dade se da napravam so upat i na transfuziologija i vo Manu. Veke ne iscrpea so pari mislam deka nikoj ne gleda da ni go resi problemot inaku za pocekot odi zakazi si na transfuziologija eve gi ispituvanjata sto gi dava Gerasimova, a site gi ispituvaat istite toa se: steknata trombovolija
hemostaza, D-dimeri,
AT3, proteinC,Protein S, La i AFA
cinat 1700 den so upat od maticen ginekolog, mozes i vo Manu da si isptitas mutirani geni so upat 450 den. od ovie ispituvanja se ke se vidi drugi nema, a ne ti kazuvaat koi ispituvanja za da ti gi zemat parite vo Hemolab duri i listot koga im go pobarav sestrata ne mi go dade vika ovde ostanuva epa sega napravi si matematika. Koco na drzavno e sosem drug covek za razlika od privatnata ordinacija kade e ljubezen i ti dava prostor. Lazarevski kariotip im dava na onie veke koi imale spontan abortus i problemot e vo plodot, mislam deka sega za sega treba da gi napravis samo ovie gore, a ponatamu ke te upatuvaat i samite doktori kaj koj ke odberes da se lekuvas. Se nadevam deka ti pomognav, se izdzvakano :)

3 inseminacii, 2 IVF = / , 2 FET = /

Непосредна врска до пораките: 470
27.3.2015 0:39:47   
kapina
a na mene drugi ispituvanja mi dade faktor v leiden i uste drugi tri faktori i denes mi rekoa nema sto ti da odes kaj lazarevski ke se lekuvas ovde znaci ima otkrieno nesto no sto e neznam vo pon ke doznaam a tie afa ddimeri prethodno gi imav ispitano

(Одговор на членот butterfly 00)
Непосредна врска до пораките: 471
27.3.2015 0:57:33   
scared RR
Оф не знам мене ме пратија да испитам кариотип а зашто појма немам , спонтан не сум имала .

< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 27.3.2015 13:30:47 >

Непосредна врска до пораките: 472
27.3.2015 9:56:56   
Kvisko
Според мене за забременување побитни се имунолошките и испитувањата на трансфузиологија отколку генетските. Генетика се испитува ако не дај боже има индикации за тоа.
Elence3 може да се поврзани твоите претходни искуства со ова сега. Ако ти се скратува цервиксот тогаш може и тоа да е проблем за плодот да не може да се задржи.

< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 27.3.2015 13:31:20 >

Непосредна врска до пораките: 473
27.3.2015 10:29:47   
Elence3
Ви благодарам на сите за одговорите веднаш се јавувам да закажам на трансфузиологија и со нетрпение ќе чекам да видам што ќе испадне. Инаку кај мене до сега воопшто не настанала бременост, а сега на инвитрото ми вратија две бластоцисти коишто веќе беа започнале да излегуваат од обвивката и имајќи ги предвид исте други резултати докторот беше 99% сигурен дека ќе биде, а и јас не се надевав на негативен резултата, но точно на денот дури и пред да поминат 14 дена јас си добив :(

(Одговор на членот Kvisko)
Непосредна врска до пораките: 474
27.3.2015 13:15:34   
Kvisko
Elnece3 освен овие испитувања дали имаш правено ХСГ или хистероскопија кај што би се видела матката убаво. Некогаш и до тоа може да е проблемот. Некогаш е и само до среќа.

(Одговор на членот Elence3)
Непосредна врска до пораките: 475
Страница:   <<   < Претходна страница  17 18 [19] 20 21   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  17 18 [19] 20 21   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

koe zensko ime e poubavo
aklif

:)

Elena (67%)

Lence (4%)

Leonora (29%)

Број на сите гласови: 150

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!