Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
jas pijam folna i mislam da si prodolzam so ovaa folan na jaka mislam bese...a be covek da ne znae koj kraj da go fati....nekoj od doktorive nekogas nema da ni preporacaat nesto da zemame kako terapija...ama nie vaka citajki po internetov znaeme da si prasame po nesto i toa prasanjeto da ni bide kako nasa veke donesena odluka za da pieme nesto i posle toa doktorive ko ke ni recat Ami zemaj i nie odma pocnuvame da si pieme ama nekako kako po svoj zaklucok ili inicijativa....sto zemas ti...kakva folna???? i dali dokolku ne stanuva zbor za bremenost ke bide potrebno da pieme folna???
Da jas go prasav lazarevski znaci dva pati za folgard oni sodrzat folna kis vit d3 koj kaj mene e deficitaren i mnogu cudnk mi e sto endokrinologot mi rece ova moze da e pricina za tvojata situacija a denes i eden transfuziolog mi go rece ova se cudam uste znaci za folgard razbrav od amerikanski forumi i imam prilika da go zemam homocistein ke ispitam i oti na noktite mi se pojavuvaat beli tocki a i mojot tatko pocina od infarkt mojot dedo isto da ne bidam oftopik znaci Dr tase koga me gledase na eho prviot pat koga imav blighted ovum mi rece oti ovoj plod da kazeme taka ne se razviva kako sto treba ne se hrane kako sto treba a od sto neznaese da kaze toa se sluci vo 6 nedela A inace kako sto znam jas vit b6 i b 12 ucestvuvaat vo sintezata na folnata kiselina e sega koj kako si saka zatoa dali ke gi zeme folgard ili ne toa si e veke individualno jas koga pocnav da pijam b kompleks ne osekam umor bez pricina Jas gi poracav pa ke videme nesakam i ovoj pat da preziveam horor a za aspirin rece ke mi kaze koga da zemam
< Поракaта ја уредил scared RR -- 28.4.2015 9:14:19 >
Капина а овие folgard ги нема во земјава? Јас откако миу побарав некои испитувања на докторот добив само одговор да не му се мешам во работата, и било премногу рано, да де рано, знам како оди тоа тука сакав да му кажам прво неуспешно инвитро па после тоа. Сигурно нема да чекам до тоа, среќа што постојат форумиве па више знам што треба да испитам
Инаку читајќи гледам и доколку има некој проблем терапијата е приближно иста. Па така да јас пијам б-комплекс 3 пати дневно, витамин Б6 2 пати, фолна, пијам додатно и витамин е, витамин д3, чат пат и витамин ц. Превентивно де
WannaBeMum аспирин се дава ако индикации од типот хиперкоагулабилност на крвта. Некогаш го даваат и без тие испитувања при лечење на неплодност.
Kapina дај ако знаеш кажи кој е тој транфузиолог што ти го кажал тој совет за и ние да се консултираме зашто мене сите ми викаат нема врска со забременување оваа мутација баш затоа што е хетерозиготна а не хомозиготна. Повеќе има врска со срцев удар артериосклероза и слично отколку со бременост.
ScaredRR Folgard e Амерички мултивитамин. Е сега јас пак ќе кажам од она што го читав новите истражувања укажуваат дека веројатно е и контраиндициран зашто уште повеќе може да го наруши метаболизмот а на америчките форуми многу жени го пијат. Што се однесува до испитувањата на ваквите испитувања навистина не праќаат секого зашто ако нема потреба не треба да се прават. Мене ме прати Димитров после мисед абортус зашто проблеми со крвта може да влијаат на спонтани абортуси особено затоа што и мајка ми добила тромбоза после породување. Е сега таа и со полицистични јајници одма останала бремена два пати. Вториот пат со дијагноза тромбоза истерала бременост до крај иако тогаш хепарин не се давал во бременост (сеуште не бил развиен до мера да не ја преминува постелката како денешниве). ЗНачи некогаш е само до среќаи ништо друго.
Весник јас пијам фолна киселина во моментов Tifol пред тоа имав од Natural Wealth а сум пиела и на Алкалоид. Битно е да е од 0,4. Никој не ми спомна дека ќе ми треба повеќе дозаОд време на време пијам и Б-комплекс чисто за да не ми се пореметар нивоата на другите Б витамини. . Така и терам. ИНаку за хомоцистениот хетерозиготните форми на мутацијата исто така би требало да се околу 75% ефективни во тој метаболизам во споредба со нормална популација што не е страшно, хомозиготните форми се околу 10% од нормлана популација и затоа почесто им се јавува висок хомоцистеин. На ова многу влијае и исхрана и се останато.
< Поракaта ја уредил Kvisko -- 28.4.2015 10:43:26 >
Нема витамив Д во фолгард. Има само поголема доза на фолна киселина (2.2 mg) и витамив Б6 и Б12. Нипто друго. ВО Америка е класифицирано како лек за хиперхомоцистеинемија од страна на нивното биро за лекови (FDA). Има предупредување дека не е регистриран како лек за компликации во бременост. Како и да е се надевам дека се ова што го правиш ќе резултира со едно убаво насмеано бебче набрзо.
RR-ki denes go zemav rezultatot od VRODENA TROMBOFILIJA OD MANU sto mi dade da ispitam Dr.Petanovski ama samo jas na mm ne mu dade...mi pisuva deka e najdeno prisustvo na heterozigotnost za MTHFR C677T , MTHFR A1298C I B-FIBRINOGEN -455G/A POLIMORFIZMITE.
Bas vaka pisuva :( sto e sega ova ?? ova se losi mutacii ve molam pisete mi od vase iskustvo i dali se dava terapija za vakvo nesto ili toa ke si e vaka cel zivot???
Pinky30 вродените мутации се всушност генетски мутации и тие никогаш нема да се сменат, освен ако научниците во блиска иднина не најдат начин како да ја модифицираат човечката ДНК ама тоа е малку веројатно. Во принцип МТХФР мутацијата е една од најчестите мутации и тоа нјчесто во хетерозиготна форма. Мене само не ми е јасно зошто имаш хетерозиготна форма и за Ц677Т и за А1298Ц. Обично е едната или другата мутација. Како и да е терапијата за тоа зависи дали оваа мутација има влијание на коагулабилноста на крвта или метаболизмост на хомоцистеинот. Затоа за ова најчесто се гледаат другите параметри за крвта од трансфузиологија и според нив се одредува терапија. Во принцип терапијата е аспирин и фолна и ако треба во бременост или пред забременување хепарин (клексан, фраксипарин). Не е ништо страшно не се секирај. За другата мутација навистина не знам точно што ама од она што го прочитав повторно е поврзано со способноста на крвта да се згрутчува. Значи и за двете ти се многу побитни наодите од трансфузиологија односно да се види дали овие генетски мутации кај тебел придонесиваат за хиперкоагулабилност на крвта или не. Ако придонесуваат тоа може да е причина за неплодност или спонтани абортуси. Ако не придонесуваат тогаш се нерелевантни. Затоа најдобро ти е консултација со трансфузиолог.
Kvisko fala ti za ubavoto objasnuvanje jas prv pat se srekjavam so vakvi ispituvanja i sum kako muva bez glava taka znaci da gi cekam sega i rezultatite od Transfuziologija i da odam da mi gi vidi transfuziolog...Strav mi e da ne mi pravat problem no cim ima bockanja na klensani iitn...znaci sepak se regulira so terapija...Fala ti sto me potsmiri sega za sega..da gi docekam i ovie drugite...Samo ddimeri go cekam uste go nemaat na Transf.a vit D denovive imam upat ke se bocnam i toj ke go cekam i da soberam se...
Zaviselo koj alel e osteten za homocisteinot da bide pokacen i mi kaza oti mthfr heterozigot znacelo sklonost na ostetuvanje na krvnite sadovi vit d mi bese 11,34 koga veke piev a i d vit
Pinky30 ако нема влијание мутацијата на другите параметри тогаш може и без терапија да се тера. Многу луѓе не ни знаат дека имаат вакви мутации. Со среќа.
Јас искрено мислам дека гинеколозиве не се баш тие да ни кажуваат за болести што се во крвта...тие се област од трансфузиолозите и тоа треба ним да им се препушта а секако да биде ускладено со гинеколошките процедури.на пример мојот трансфузиолог е тој што мене ќе ми одреди која количина на клексан да примам...сето тоа имало врска и со нашата телесна тежина и со вредностите на испитувањето на некоја состојба во крвта.Мене ме револтира ова што пред ивф никој не ни вели да испитаме...туку мора да претрпиме едно две неуспешни ивф па после оди испитај...не се во наша кожа па да осетат која лузна е тоа во нашата психа...
И да се надоврзам...хетерозиготна мутација која можи да ги оштети крвните садови...само Бог знае кој што носиме во себе...сме испитале па сме откриле...има мн.луѓе што не испитале,немале потреба а Бог знај што носат во себе...само Бог нека не чува сите од лошо...
Jas rekov sklonost na toa sme skloni nie sto nosime mthfr heterozigot sme skloni na osteruvanje na krvnite sadovi a i toa ne mi go kaza ginekolog tuku hematolog hematolozite sekade se zanimavaat so mthfr i drugite takvi mutacii a ovde kaj nas samo transfuziolozite
Извини капина...мислев гинеколог ти рекол така па се изреволтирав од кај тој компетентен да ти кажи што значи таа мутација...мн.ми е жал и за себе и за сите што си откриваме некои работи ...не сакам да рњчам болести оти мене лично ми делуваат на психа многу и сум параноична станата...се плашам за моето здравје а ме чека нова борба за бебе а сите ние знаеме колку сила е потребно за таа борба...се читкаме...и се надевам ќе си помагаме...позз
Ginekolozite poima nemaat mi rekoa so vakvi mutacii a vo mojata familija oti ima clenovi bliski sto pocinaa od infarkt i sto doziveaa uste poveke sum isplasena tatko mi imase dva infarkt a edniot go prezivea vtoriot ne od toa sum isplasena
Весник опушти се душичке. Оваа мутација не влијае толку на забременување ако е хетерозиготна туку може да влијае на запушување на крвните садови баш заради високиот хомоцистеин. Гледај на ведрата страна ете барем знаеш како да се заштитиш од негативнитр дејства. Капина жал ми е за тоа што ти се случувало. Ете сега барем знаеш и ти ќе се заштитиш. Инакунод лично искуство и живеење во странство (прилично развиена земја дел од ЕУ итн итн) јас таму каде што бев дури после три спонтани почнуваат лекаритс со испитувања. Секаде е исто никој не се потресува премногу ако сам не копаш за себе.
da da toa mi bese celta da doznam na sto sum sklona barem ke vnimavam iako i samite lekari koga pravev sistematski kako jas na tolku lekovi sto pijam eutirox metaformin i bromergon i dve icsi zad mene imam zdravo srce
a poradi ovaa heterozigotna mutacija nie sto ja imame vecno ke bideme na terapija folna,aspirini ili???? sto vi velat lekarite????? kapina i jas pijam sekoj den eutiroks (za tiroidnata) folna i aspirin...pa po nekoe vitamince i taka...cel den...sekoj den samo so alarmi sum na mobilniot...
folnata sto ja piete e od 4 ili od 5 mg....od kolku treba da bide...vi kazale li?????
< Поракaта ја уредил scared RR -- 2.5.2015 14:54:33 >