Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
< Поракaта ја уредил Melanija RR -- 6.8.2015 22:37:44 >
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 8.8.2015 12:29:13
lanicka30
be jas se javiv da prasam kaj maticnata za zakazuvanje na priska a ona mi kaza ako si go pravis privatno togas ne se zakazuva samo ke ti dademe upat za krv.taka da jas u ponedelnik sum na skrining vo remedika kaj dr petrova a vtornik sabajle ke odam na gak za krv.trebali uste nesto dopolnitelno da se ispita od krvna slika seker ili zelezo? taka da od denes se selam vo vtoroto tromesecije..pozz do si RR
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 8.8.2015 13:04:30
Kvisko
Lanicka за приска само упат и треба дента или утредента најдоцна да одиш да ти земат крв на гак и да им ги покажеш/дадеш мерките од скрининг. Јас тогаш направив и микровиолошки брисеви и уринокултура како и крвна слика.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 11.8.2015 20:36:37
lanicka30
denes zavrsiv so brisevite i priskite taka da odma ne davaat rezultati mene mi rekoa vo petok od 12-14 casot,inace skriningot super pomina bebinjata si napreduvaat srcuski mali, ne izraduvaa deka ednoto maze a drugoto e devojce za mene ne e bitno samo dami se zdravi i zivi da ne raduvaat bidejki i onaka dolgo gi cekavme oni se dusata moja...pozz i posakuva samo ubavi raboti da citame za novi trudnici
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 12.8.2015 8:48:48
Bea
Lanicka, прекрасни вести! Може да се види полот во 12-та недела? Јас сум во петок на скрининг, поради некои компликации со замената на матичната и приската ќе ја правам приватно, а брисевите, крвна слика и урина - другата недела. Пред секое ехо сум максимално возбудена...
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 12.8.2015 10:00:27
Кица
Само едно прашање: од кога се јавува срцева реакција? Ова ме интересира од причини што некои викаат од шеста недела, некои од осма...А тоа се надевам сметаат од последната менструација, зашто ако си шеста од последната менструација, можеби реално си четврта, и од тие причини дали се бројат неделите од менструација или се зема во предвид дека таа шеста може реално да е трета или четврта...Стварно не ми е јасно? И што ако не си забележал последна менструација, т.е. ако одрпилика знаеш кога била ама ете не го знаеш точниот датум, тие два три дена плус - минус би играле ли функција?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 12.8.2015 10:43:44
Bea
Kica, бременоста брои 40 гестациски недели, почнувајќи од последната менструација. Секој доктор ќе ти каже да сметаш така. Срцева акција се јавува во периодот од 6-та до 8-ма недела, повторно броејќи од последната менструација. Ние видовме во 6-та недела. Толеранција до 8-ма недела има бидејќи овулацијата може да настапила подоцна. Датумот на последна м. ако не го помниш точно, мислам дека не игра улога доколку се неколку дена во прашање. Сепак, се е индивидуално и релевантно е единствено она што ќе ти го каже докторот - конкретно за твојот случај.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 14.8.2015 11:04:25
Bea
Дечки, сабајлево бев на скрининг и се боцнав за приска и крвна слика. Резултатите во вторник ми рекоа од приската, а на ехото фала му на бога се беше во ред. Се истопив од среќа кога го видов бебушот, а тоа мрда ли мрда :) 12+3 сум, бебуш си одговора за неделата по мерките, се виде носната коска убаво формирана, нухалниот набор исто во рамки на нормала. Доктроката е 90% сигурна дека е момче :) Единствено што ме загрижи е дека иако е рано во ова фаза, постелката ниско се поставила. За сега ме советуваше да лежам подигната на перниче по неколку часа во денот, за да и помогнеме да се поткачи. Во вторник одам за брисеви и урина, па со Господ напред, се да биде добро и да се преселиме во наредната тема.
Инаку ја прашав за фарбање, ми вика - па почекај уште малку.... Така да, ќе шетам уште малку вака. Вие мешиња како сте? Што има ново?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 14.8.2015 12:10:11
bitolcanka82
Eve me i mene, pomina priskata pushuva low risk i tamu ima nekoj vrednosti vo brojki.. I jas sum za mikrobioloshki brisevi vo ponedelnik. Pa so site rezultati treba da zakazam vo sistina odvaj cekam mozebi doktor Ivanovski ke mi kazi za polot na bebushite.. Pozz za site i ubav vikend..
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 17.8.2015 14:40:47
bitolcanka82
Devojki da ve prasham iako maticnata mi rece toa ne igra nikakva uloga jas sepak malku se zamisliv. Ednoto od bebushite e 12+0, a drugoto 12+4 a spored posledna menstruacija treba da se 11+6..Ajde nekoja so bliznacka da mi pishi dali e dobro tolku razlika megu dvata ploda.. Pozz za site
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 17.8.2015 15:52:50
Hopeful RR
Уживај, идна мама на близначиња
И двете се понапредни од просекот, и толку мала разлика не е ништо. Сосема е нормално да се развиваат различно, секој е свој човек Моите исто беа вака, секогаш едниот му бегаше на другиот за малце! Исто така, во понатамошниот тек на бременоста разликата може да достигне и цела недела, и тоа е во ред. Битно е да не заостануваат, а ова е супер. Се виде ли пол?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 18.8.2015 7:28:24
lanicka30
Fala bogu site rezultati se ok priskite se super,brisevite se cisti ,urinikultura negativna,tiroidnite hormoni,zelezoto I sekerot vo normala konecno mozam da zdivnam Bitolcanka82 icda ne se sekiras I moité bliznacinja se razlukuvaat zenskoto e malku ponapredno I poteperamebtno,sekogas koga GI gledam na eho zebskoto samo nesto preta a maskoto samo so lezi I jas bev zagrizena a doktorkata mi kaza deka sekoj den menuvaat I to a e normalno Sega go petok SME na kontrola iako doktorkara vika na mesec dena da se gledame has odam na dve nedeli nemozam da izdrzma
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 18.8.2015 15:04:47
Bea
Здраво мешиња! Ги добив резултатите од приската, се е во ред, низок ризик. Не ми е тука извештајот ама мислам дека беше 1:7000 за трисомија 21, а другите 1:10.000. Крвната слика исто беше се во рамки на реф. вредности, железото ок, шеќер ок.
Него денес бев за брисеви и уринокултура. И бисер жив заборавив сабајлето да се измочкам! Па ајде купував кутивче и бев кај гинекологот во вц :) Сакав да ве прашам, во урината имав како бели парченца остаток од утрогестанот. Ќе ми смета ли тоа на резултатот? Ја прашав сестрата на клиника, ми рече - ако не е антибиотик нема да смета, ама мене некако ми е шубе. Ви се случило ли на вас така?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 18.8.2015 15:13:55
Hopeful RR
bitolcanka82 и lanicka30, што убаво кога ве читам трудни со близначиња, ми прифалија близначки муабети Инаку само да ви кажам дека тоа какви се во меше и на ехо многу кореспондира со тоа какви ќе бидат по раѓање Неверојатно, ама така е - кај мене едниот секогаш дремеше, другиот мрдаше и преташе, а такви се и сега. Кога ќе се потсетиме со мм на одредени случки од ехо прегледите, точно знаеме кое бебе било тоа што сме го гледале и што направило нешто специфично!
Пробајте да уживате во бременоста, за близначка се е поинаку од единечна. Јадете здраво, ама јадете и во големи количини, одмарајте се постојано и намалете активности, не гледајте на вага. Слободно качете килажа, се се регулира после породување, со две бебиња нема седнување на гс Со лесно
< Поракaта ја уредил Hopeful RR -- 18.8.2015 15:14:21 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 18.8.2015 16:35:56
lanicka30
bea nema vrska istoto i mene mi se sluci sega koga ostavav urinokultura i negativna izleze. sakav da prasam iskusni mami so bliznacinja navistina li e deka predvreme se poroduvaat i ako e taka vo koja nedela odprilika?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 18.8.2015 16:51:02
Hopeful RR
lanicka30, нема правила. Да, повеќето близнаци се раѓаат порано, ама па и не мора да значи, има некои што истерале скоро до 40 недела. Реално, и да е едно бебе, ретко кога се раѓа на термин и често пати е некоја недела порано.
Јас се породив на полни 37 недели и се беше ок, не седеа ни во инкубатор, ни ништо. А инаку и мене ми беше тоа најголем страв, те разбирам. Внимавај на должина на цервикс, одмарај многу и се ќе биде ок.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 18.8.2015 22:54:11
Melanija RR
bitolcanka82 и lanicka30 ну фалеа бизначиња чекаме да ни пишете пол и краен термин во темата ТУКА
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 19.8.2015 11:58:25
Кица
Прашање: Дали во првото тримесечје бевте на одмор, ќе одите, и со што е најпрактично и најдобро да се оди? Кола, авион? Мислење по однос на ова прашање?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 22.8.2015 0:49:10
Despinka
Mamicki kako ste, da vi kazam i ja go pominav prviot skrining bebceto bese okay, priskata super low risk, brisot mi e okay osven so mi e najdena candida albicans... Duri vo cetvrtok sum kaj doktorkata pa interesirase dali nekpj drug imal vakvo iskustvo? Pozz meskovci :) :)