|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вакцинирање на детето
23.12.2009 14:53:35   
mami
И значи НЗС на сето ова- ацелуларни можат да примат само децата кај кои се појавила лоша реакција при првата ди те пер? а останатите ако отидат- ке ги вратат?боже каква ли држава сме ниеuser posted image

(Одговор на членот Bile)
Непосредна врска до пораките: 201
23.12.2009 15:09:36   
Еца
па мами ако успееш да издејствуваш упат од матичната и се јавиш и закажеш на имунологија никој нема да те врати. Едноставно премногу се плашам сакам да го вакцинирам со ацелуларни вакацини и ве молам закажете ми. Мислиш дека ќе те одбијат? Јас мислам НЕ. 

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 202
23.12.2009 15:21:40   
mami
баш во понеделник сме на контрола за грлото, па ке зборам со матичната, а и башка ке и кажам дека не ми се свига овој педијатар па да ми препорача некој друг.

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 203
24.12.2009 10:47:07   
profesorica
јас така и кажав на матичната таа беше тотално незаинтересирана да ми даде упат за такви вакцини.дури ми се чудеше, па што сега веќе кога сите ги прими.ако имал над 39 температура тогаш ок а околу 38 е нормална реакција.и толку беше.user posted image

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 204
24.12.2009 11:32:40   
mami
значи бог да чува се...јас во понеделник одам кај мојата и сигурно ке ја распрашам убаво и ке барам упат, само да му помине грлото на Лука

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 205
24.12.2009 11:40:32   
Olga
Nie veke ja primivme prvata doza i super pominavme. Edinstven problem e da nacekas koga gi imaat vakcinite  na raspolaganje i togas da pojdes na imuno (mozes prethodno telefonski da prasas). Zalno e sto kaj nas rabotite funkcioniraat po principot -koj razbra-razbra .

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 206
5.1.2010 10:46:07   
ripce
Вакцинацијата против заразните болести е најдобар начин за заштита на децата и на возрасните. Вакцинацијата главно е активна, што значи давање определени антигени (живи ослабени причинители на болеста или неживи и продукти што ги лачат причинителите) и организмот создава антитела на нив што подолго време или доживотно го штитат од тие болести. Пасивна имунизација е давање готови антитела против некоја болест или пренесување на антителата од мајката преку плацентата на новороденото. Тие антитела се разградуваат по три до шест месеци. Задолжителната вакцинација е воведена по 50-тите години од минатиот век, со што е постигнато многу заразни болести да исчезнат од нашата средина, а на многу други да им се намали бројот. Вакцинацијата се спроведува континуирано, по определен календар за секоја возраст. Ја спроведува матичниот лекар, кој најдобро го познава детето од првите денови по раѓање. Задолжителна континуирана вакцинација имаме против туберкулоза, дифтерија, тетанус, голема кашлица, детска парализа, мали сипаници, заушки и рубеола. Контраиндикациите за вакцинација треба добро да ги познава матичниот лекар. Општи контраиндикации се: акутно заболување, висока температура, преосетливост на некоја вакцина, состојба на намален имунитет (неодамна прележана вирусна инфекција). Вакцинација против голема кашлица не смее да се дава кај деца со епилепсија, инфантилни спазми и други засегања на централниот нервен систем. Не смее да се дава кај деца што примале долго време кортикостериоиди, цитостатици и други медикаменти.

Вакцинацијата против туберкулоза е првата вакцина што ја добива детето во породилиште. Кај нас задолжително се спроведува бидејќи туберкулозата се уште е високо застапена меѓу населението.

Успешната вакцинација го штити детето во голем процент од тешка туберкулоза. Успешна вакцинација значи формирање белег поголем од три милиметри. Ако нема белег, детето се ревакцинира до првата година. Ревакцинацијата против туберкулоза се дава на 7-годишна и на 14-годишна возраст. Не се вакцинира новородено ако е предвреме родено или има некое вродено заболување. Вакцинација против дифтерија, тетанус и голема кашлица и детска парализа почнува од третиот месец по раѓање.

Обично контраиндикациите на оваа вакцина се однесуваат повеќе за голема кашлица и притоа се дава вакцина направена од делови на инактивирани бактерии. Против детска парализа се користи вакцина од живи и ослабени вируси за сите три типа. Со редовно спроведување на оваа вакцина во многу земји, а и во нашата, детската парализа се сретнува ретко.

Тројната вакцина морбили, рубеола и заушки се дава по 12-тиот месец. Поствакциналните реакции се благи, можен е кожен исип и температура по 7-8 ден. Со уредно даваната вакцина се изгубени голем број компликации што ги предизвикуваат овие болести. Пред воведување на вакцинацијата имаше голем број тешки пневмонии, воспаление на мозок и смртни случаи по прележани морбили, како и тешки аномалии кај новороденчиња ако мајката за време на бременоста била разболена од рубеола. Имаше и висок процент на неплодност кај машки со прележани заушки.

Вакцина против хепатит Б е прифатена во нашата земја како задолжителна. Се дава во три дози. Индивидуално се даваат вакцини против хемофилус инфлуенција тип Б, вакцина против хепатит А пневмокок, менингокок и може против варичела. Вакцинацијата против варичела не е задолжителна бидејќи болеста е контактна и децата ја прележуваат во полесна форма. Многу тешка форма од варичелата ја прележува новороденчето од болна мајка заразена десет дена пред породување.Тоа може да има фатален исход.

При појава на епидемии или голем број на заболени од грип, се препорачува да се вакцинираат децата над 2-годишна возраст со хронични заболувања. Сега процентот на вакцинирани деца се движи над 90 отсто од детската популација, со што успешно се совладани и искоренети многу тешки заболувања и компликациите што може да настанат по нивното прележување.

(Одговор на членот Olga)
Непосредна врска до пораките: 207
5.1.2010 11:28:18   
ananikol
Jas gi imam zaboraveno site vakcini i tajmingot za vakciniranje no URAAAA za rr i site mamicki vo nego user posted image user posted image user posted image

So  user posted image   ke se podsetime nanovo user posted image

(Одговор на членот ripce)
Непосредна врска до пораките: 208
17.1.2010 22:53:14   
Весна
Ауф драги мои, утре треба да ја носам Јана на вакцинација, па здивот ми се зема од страв.
Туку, колку што разбрав треба да ја прима онаа против хепатит Б, но не сум сигурна. Само ми кажаа дека треба по точно еден месец да прими втора доза, но од која не дослушав од тоа што ги мрзам вакцините:(. Инаку, во саботата на 16-ти направи точно месец.
Ај ве молам, кажете ми која е таа и што да очекувам.
Леле, колку не ми се носи, не би сакала ниту една да прими user posted image

(Одговор на членот ananikol)
Непосредна врска до пораките: 209
17.1.2010 22:55:39   
jovanka
nisto strasno od prvata vakcina nema nikakva reakcija otpusti se toa go pravis za zdravjeto na deteto

Zivotot e podarok a podarocite se za da se raduvame.

(Одговор на членот Весна)
Непосредна врска до пораките: 210
17.1.2010 22:57:33   
nadica
не се секирај толку мила ќе биде се во ред ќе видиш

незнам која ќе треба да ја прими но мислам дека мали се шансите за несакани реакции барем кај нас така помина

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

Непосредна врска до пораките: 211
17.1.2010 22:59:11   
Весна
Е да, ме интересира уште нешто... Дали е битно кое време треба да се прима вакцината, мислам, да не треба само сабајчки, па пред или по доење, такви работи? 

(Одговор на членот jovanka)
Непосредна врска до пораките: 212
17.1.2010 23:02:27   
nadica
мислам дека не е важно кое време но надои ја пред да одите бидејќи ако не се лажам и карки ќе и дадат па нема да треба да цица 2ч или така нешто

за секој случај нека си цица прад да одите user posted image user posted image user posted image

Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

Непосредна врска до пораките: 213
17.1.2010 23:03:01   
mother 29
ova e dvorata doza za hep-B.PRVATA JA DOBILA VO BOLNICA ,OVA E Vtora,tretata na 2 mm i pslednata tamu nakaj godinata...
ke se najade pred vakcina ,znaci ke ja nadoes,posle vakcina 2|pola saat nisto ni cucla nisto

Непосредна врска до пораките: 214
17.1.2010 23:04:19   
Еца
Оваа вакцина не дава реакција, се удира во бутчето и боли во моментот, не плаши се. И9 нема врска доењето со оваа, за наредната ди те перот ќе треба убаво да ја надоиш бидејќи по примањето не треба да и се дава ништо околу два часа, барем така беше кога Мартина ги примаше вакцините. Ама за тоа ќе ти кажат кога ке треба таа вакцина.

Непосредна врска до пораките: 215
17.1.2010 23:04:20   
BEBICA
Zlato nema vrska koga vremenski ke se primi vakcinata Monika primala i vakcini i sabajle i popladne se zavisi koga pedijatarot e na smena.
A za doenjeto eve mene sto mi rekoa posle primanjeto na vakcinata na rpimer onaa di-te-per ona na tri mesta se prima edna vo nodzeto edna vo raceto i edna se pie, e za da ne dojde do povrakanje na taa sto se pie pola saat ne se preporacuva da se doi bebeto.
No posto Jana ke primi ja mislam kepatit B ispravete me ako gresam mozes da si ja naranis vednas a voedno i da ja smiris ako bas place, jas taka napraviv so mMonika prviot pat.
A za di-te-per-ot cisto informativno pisav.

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

Непосредна врска до пораките: 216
17.1.2010 23:11:47   
Весна
Е Бебице сега баш ме замисли... Зашто е битен тука педијатарот? Јас Јана ја носев на приватен лекар, а за вакцинација планирам да ја носам во Јане Сандански. Ја прашав докторката како е постапката, а таа само ми кажа дека во која било амбуланта низ градов може да ја однесам и толку. Да не има уште некоја процедура?

(Одговор на членот BEBICA)
Непосредна врска до пораките: 217
17.1.2010 23:14:06   
Еца
Кај нас матичните педијатрите немаат врска со вакцинирањето, тој дек е одвоен и е само за здрави деца иси има педијатри кои ги прегледуваат и кажуваат дали се за вакцинаuser posted image

Непосредна врска до пораките: 218
17.1.2010 23:14:09   
mother 29
pred da primi vakcina potrebno e preggled od maticniot pedijatar...da napise vo kniska..deka e zdrava za vakcina..barem tka e ovde

Непосредна врска до пораките: 219
17.1.2010 23:14:38   
BEBICA
Izvini zlato sto pisav jas mislev deka i vo Skopje kako i vo Belgrad prvo bebinjata gi pregleduva pedijatar i on utvrduva dali e bebeto zdravo ili ne pa posle toa dozvoluva da se vakcinira deteto.
Izvini.

Me interesira ke postavam tabela za vakcinacija ovde sto se koristi vo Srbija pa ako mozete da mi kazete dali e ista kako vo Makedonija

user posted image

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

Непосредна врска до пораките: 220
17.1.2010 23:16:19   
nadica
за ск незнам ама кај нас во нг ги носиме децата во детски оддел во болница и таму прво ги прегледува педијатар па одат на вакцина но не матичниот педијатар туку вработениот таму user posted image незнам дали сум јаснаuser posted image user posted image user posted image

Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

Непосредна врска до пораките: 221
17.1.2010 23:17:13   
nadica
Кај нас матичните педијатрите немаат врска со вакцинирањето, тој дек е одвоен и е само за здрави деца иси има педијатри кои ги прегледуваат и кажуваат дали се за вакцина

да така е и кај нас

Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

(Одговор на членот nadica)
Непосредна врска до пораките: 222
17.1.2010 23:18:45   
Весна
Ех Бебице, какво извинување!!!ФАЛА!
Фала и на останатите што ме оправивте! user posted image

(Одговор на членот BEBICA)
Непосредна врска до пораките: 223
17.1.2010 23:19:24   
mother 29
jas Marko sekogas go nosam kaj maTicnata,megutoa i vo zdrAVEN DOM KAJ SE VRSI VAKCINACIJATA IMA OPST DOKTOR ZA DA GI PREGLEDA TIE  deca koi ne se

Непосредна врска до пораките: 224
17.1.2010 23:20:41   
BEBICA
E jas vas ve razbrav site.Bitno e pedijatar da go pregleda bebeto, toa e isto segde.
A ovde vo Belgrad mora maticniot pedijatar zatoa ima eden den vo nedelata toa e takanareceno sovetuvaliste kade sto odat samo zdravite deca i skroz se odvoeni od bolnite, bolnite se i vo druga zgrada duri i tuka mozes da se i konsultiras so pedijatarot i za vakcinacija voedno e.
Izvinete jas ponekogas se zaboravam deka ne sum vo Mk a od golema zelba da kazam i da pomognam ako mozam izbrzuvam i se zaboravam deka se raboti za dve drzavi a dva nacina na rabota.

Непосредна врска до пораките: 225
Страница:   <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?