mamicka77 -> RE: Дали мажите се свесни за професијата домакинка? (26.4.2012 12:10:09)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: niki ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki ИЗВОРНА ПОРАКА: sandrin ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki Може едно прашање/дилема како поттема на темава? Дали жените се свесни за професијата домаќинка? интересно... само зависи во која насока оди размислувањето, дали во смисла на тоа дека го преценуваат овој труд или во смисла дека повеќе работат како машини и не многу размислуваат на темата[sm=smiley1.gif] За жал, повеќе второто. Прашај некоја невработена жена, особено во мала средина, што работи, а таа во 99,99% случаи ќе ти одговори: „Ништо. Домаќинка сум.“, небаре е окружена со домашна послуга како султанија! Precenet e trudot na denesnata domakinka, ili mozebi jas ne sum domakinka pa neznam sto e tolku strasno. Site doma imame masini za perenje, se pocesto i za sadovi, usisivaci, parocistaci, ne mesime leb, ne sadime bavci, ne molzeme kravi za da napravime kiselo mleko, se resavame so edno odenje na pazar i vo super market. Edno gotvenje i cistenje vo denot, pa neznam kolku da e obemno cel den ne odzema. E sega ako domakinkite vo red na obvrski gi vbrojuvaat i kafenisuvanjata po komsii, gledanjeto na turski serii i sedenjeto na kompjuter e tuka stvarno mozam da gi poddrzam ne stiga vremeto[sm=smiley36.gif] niki ne e bas taka sekako ima peralni ama i ne se site alista za vo peralna taa peralna ne gi sama zema vo nea ne gi sama postila i sl.Kako na pr.za mene ke kazam kako pocnuva mojot den i kako zavrsuva bez da sednam (nasabajle staneme ja sreduvam prvo M se sto treba ako i e kef ke sede so babai i ako ne ke i pusatm miki maus i ke gleda a ako i toa ne go saka ke ja drzam vo edna raka i ke rabotam a ako ne e mozno samo ismukam so pravosmukalkata duri koga ke zaspie vo 13h jas pocnuvam da mijam sadovi od nasabajle od fildzani od gezvinja od sabajleto od mm i svekor mi,nejzini sisinja, preku nokta ako nesto e iskaskano od sveki i svekor mi bidejki posle 22h ne vleguvaat vo dnevna,potoa gi peram nejzinite alista na raka, potoa i pravam nejze rucek,pa rucek za nas poveketo prave sveki ama nekogas i ne,vo meguvreme peglam nejzini alista na M i taa stane nekade okolu 15h mnogu retko 16 nekogas duri i ne se zavrsi se a taa stane ja sreduvam pak nejze i dovaga mm od rabota rucame i pak jovo na novo masa da namestes,da raskrenes,sadovi da izmies ne jademe site zaedno imam pameten svekor sto jade duri vo 19 20 h pak mijam sadovi ako ne sme izlezeni ako sme izlezeni koga ke si dojdam gi mijam vo 22 h i pak sreduvanje na M i duri vo 00h go fatam krevetot i toa ako mi dozvole M ako ne se dumkame cela vecer,i koga e moeto sednuvanje duri posle nikogas e samo sednuvam koga sme izlezeni a toa e ednska ili dvapati vo nedelata i toa preku nedela ti zboruvam a za vo nedela da ne zboruvame smukanje sekoe kose apsolutno sekoe,brisenje prasina,brisenje plocki,brisenje laminat,toa go pravam dodeka spie a se drugo koga ke stane i peram i sl i ajde koga ke sednes vo meguvreme sto sednam 2min na rr bidejki sum zavisna i toa e nikogas ne mozes da sednes
|
|
|
|