|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  14 15 [16] 17 18   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Хормонална рамнотежа-услов за бременост
18.12.2012 12:02:54   
SOLE
A dali ke moze na 4ti den da ispituvam hormoni? posto ako dobijam redovno kako sto treba na 28mi den a poveketo mi e redovno ke me fati vikend i za da idam ponedelnik ke mi izleze 4ti den? Inaku pred dve godini ispituvav i prolaktinot mi bese mnooogu pokacen, estrogenot nizok, drugite bea vo red a sekogas imam redoven ciklus

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 376
18.12.2012 16:32:13   
mosa
Ajde dragi rr pomagajte deneska dobiv a na tret den od menstruacija treba da pravam hormoni,me interesira kade ve isprakaat maticnite doktori za hormonalnite ispituvanaj i kolku kosta.Moj maticen ginekolog e dusko filipovski vo bulurest ambulanta.Ve molam za pomossssssss.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

BRAKOT vsusnost e fensi zbor za posvojuvanje vozrasno masko dete koe ne e sposobno da se grizi samoto za sebe!!!

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 377
18.12.2012 16:42:07   
Melanija RR
Mosa јас одам на Клиничка Биохемија во Државна(Интерни клиники-од десна страна од влез ,пред зградата има парк,ако не си била),мислам дека сите хормони со плаво картонче беа околу 500денари,ако одиш таму оди околу 7:30 после фака гужва или после 10 саат.

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 378
18.12.2012 17:35:10   
kapina
jas denes ispituvav prolaktin vo strumica i me cinese 40 denari i bese vo normala sega sakam da ve prasam ovie denovi 2,3 dena imam menstrualno krvarenje no mnogu e slabo dosega tolku malku da krvaram mi se nema sluceno

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 379
19.12.2012 16:43:26   
Didi80
Kapina јас одсекогаш имам слабо крварење,мене ми е чудно кога некогаш што е мнооооогу ретко ке крварам повеке.Незнам од што зависи тоа никогаш не сум прашала д-р.

Инаку јас од пред 4 години имам повисок пролактин ама не ми дадоа никаква терапија(тогаш првпат правев ивф)Последна контрола пред 1 месец(40,2)повторно висок и сега пак не ми дадоа никакава терапија.
Незнам дали и колку е важен хормонот при ивф постапка.Ако некој може нека ми одговори ве молам!?

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 380
19.12.2012 17:02:24   
new york
ne znam koj ti pravel ivf so visok prolaktin, ama toa e faktor za da bide neuspesno. 40 e mn visoko, treba da bide pod 10 za da ima uspesno zabremenuvanje. mene mi bese 32 pa piev bromergon i koga mi se regulirase zabremeniv prirodno.

(Одговор на членот Didi80)
Непосредна врска до пораките: 381
19.12.2012 19:48:20   
Bogdancanka
ako ne sum greska granicata na prolaktinot e 19 a mene mi bese 20 pa piev bromergon da mi se stabilizira,ama zboram za pred dve godini

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

(Одговор на членот new york)
Непосредна врска до пораките: 382
19.12.2012 19:53:57   
Didi80
NeW York и Bogdancanka ви благодарам на одговорот.
Пред 6 години почнав со проверка на овулации,јајници,хормони...Го”најдоа“проблемот.Машки фактор.

Во 2008г. Д-р Ивановски од Систина ми направи прво ИВФ со покачен пролактин без терапија за истиот и без направено ХСГ.Влегував само на 5 мин. разговор со него на прегледи.Толку.Без објаснувања.Не ни знаев што се случува.И така незнаејки се заврши ИВФ-неуспешно.

Во 2011г.Д-рДамчевски од св.Лазар ми направи второ ИВФ со покачен пролактин и низок естрадиол без терапија за истите.Овојпат направив ХСГ.Имав дијагноза salpingitis ама не ми предложи лапаро-хистероскопија. Влегував и кај него само по 5мин.И така за 5мин. јас бев културна и чекав д-рот да се искаже а слушав само ке биде,мора да сме позитивни...пријатно дојди за 2 дена.Се заврши и тоа ИВФ-неуспешно.

Моја грешка е што не сум побарала мислења од повеќе лекари.А јас грешката пак како и секогаш во себе си ја наоѓам.А зар не е грешка што ме гледаа само како објект.На ниеден од нив не му беше гајле за моите хормони и дијагнозата salpingitis од ХСГ-то.Ако јас незнаев да прочитам од резултатите дека имам проблем, зар не е грешка што тие знаеја да ги прочитаат а не го направија тоа.И баш им било гајле за тоа дали ке успеам или пак ке морам да примам 1 месец хормонски бомби.Свесна сум дека д-рите не се семоќни и дека не зависи се од нив но она што можеле да го отстранат како пречка не го отстраниле.Па каде е тука лекарската ЕТИКА.
Се извинувам за долгиот пост.Само сакам да им укажам на сите кои го поминуваат овој пат кога се на разговор со д-рот да бараат мислење за секој резултат,да не се грижат за тајмингот и да не бидат така културни како мене и да го остават д-рот да си каже само она што тој сака затоа што јас така изгубив 6г.

Сега одам кај трет д-р пак имам покачен пролактин ама уште не сум ги однела резултатите.Се надевам дека тој ке ми помогне затоа што тој и ги виде овие проблеми во моите претходни резултати.

< Поракaта ја уредил Didi80 -- 19.12.2012 19:54:48 >

(Одговор на членот Bogdancanka)
Непосредна врска до пораките: 383
21.12.2012 9:43:44   
trust
dragi rr dali nekoj znae dali e problem ako TSH e pomalo od 1 a drugite vrednosti na tiroidnata T3 i T4 se vo granici na normala? ako nekoj ima informacija ve molam da pise se spremam za invitro a citam deka mnogu e bitna vrednosta na tiroksinot za uspesno invitro, megutoa doktorot nisto ne kazuva za TSHuser posted image

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 384
21.12.2012 15:16:16   
mosa
Mosa јас одам на Клиничка Биохемија во Државна(Интерни клиники-од десна страна од влез ,пред зградата има парк,ако не си била),мислам дека сите хормони со плаво картонче беа околу 500денари,ако одиш таму оди околу 7:30 после фака гужва или после 10 саат.

Melanija fala mnogu za odgovorot ,ke si se rasprasam malku bidejki bratucetka mi raboti tamu i ke odam sledniot mesec stom ke dobijam bidejki sega V mi se razbole povrakase i imase temperatura ne mi bese za ostavanje.user posted image

BRAKOT vsusnost e fensi zbor za posvojuvanje vozrasno masko dete koe ne e sposobno da se grizi samoto za sebe!!!

(Одговор на членот trust)
Непосредна врска до пораките: 385
29.12.2012 0:41:03   
Lovelace
Pochituvana trust,
Jas ne sum RR (ne sum bidejki ne sum se obidela, samo se podgotvuvam za toa periodov).
Vrednosta na TSH e mnogu bitna, no lekarite kako sto citam ne obrakaat mnogu vnimanie na toa.
Moite 2 lekarki, i spored ostanatite postovi, statii, prasanja i sl. dojdov do zaklucok deka TSH treba da bide pod 2, osobeno pozelno e da bide duri i pod 1 koga postoi zelba za zabremenuvanje. Sto znaci kaj tebe, toa e sovrsena vrednost. T3 i T4 koga se vo normala i toa e super.
Mnogu uspeh i RR vo novata 2013.

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 386
29.12.2012 0:56:00   
Ummu_Ajna
koj hormon treba da do normala za da ostane zena trudna, odnosno ko e glaven hormon za zabremenuvanje koj dava znak deka imam bebe vo matkata? i dali mozam samo toj eden da go proveram i vo menzis koga
sme
ili i koga sme
cisti mozeme?

Inna Lilahi we inna ilejhi radziun

(Одговор на членот Lovelace)
Непосредна врска до пораките: 387
29.12.2012 14:41:14   
Dreamline
ummu.ajna... nema eden hormon, za da nastane bremenost splet na hormoni treba da se vo odreden meguseben soodnos. Taka da site se vazni. Ispituvanje na hormoni se pravi na tret den od ciklus, te. tretiot den otkako ke dobies.

Poz

(Одговор на членот Ummu_Ajna)
Непосредна врска до пораките: 388
29.12.2012 14:45:55   
Dreamline

ИЗВОРНА ПОРАКА: Didi80

NeW York и Bogdancanka ви благодарам на одговорот.
Пред 6 години почнав со проверка на овулации,јајници,хормони...Го”најдоа“проблемот.Машки фактор.

Во 2008г. Д-р Ивановски од Систина ми направи прво ИВФ со покачен пролактин без терапија за истиот и без направено ХСГ.Влегував само на 5 мин. разговор со него на прегледи.Толку.Без објаснувања.Не ни знаев што се случува.И така незнаејки се заврши ИВФ-неуспешно.

Во 2011г.Д-рДамчевски од св.Лазар ми направи второ ИВФ со покачен пролактин и низок естрадиол без терапија за истите.Овојпат направив ХСГ.Имав дијагноза salpingitis ама не ми предложи лапаро-хистероскопија. Влегував и кај него само по 5мин.И така за 5мин. јас бев културна и чекав д-рот да се искаже а слушав само ке биде,мора да сме позитивни...пријатно дојди за 2 дена.Се заврши и тоа ИВФ-неуспешно.

Моја грешка е што не сум побарала мислења од повеќе лекари.А јас грешката пак како и секогаш во себе си ја наоѓам.А зар не е грешка што ме гледаа само како објект.На ниеден од нив не му беше гајле за моите хормони и дијагнозата salpingitis од ХСГ-то.Ако јас незнаев да прочитам од резултатите дека имам проблем, зар не е грешка што тие знаеја да ги прочитаат а не го направија тоа.И баш им било гајле за тоа дали ке успеам или пак ке морам да примам 1 месец хормонски бомби.Свесна сум дека д-рите не се семоќни и дека не зависи се од нив но она што можеле да го отстранат како пречка не го отстраниле.Па каде е тука лекарската ЕТИКА.
Се извинувам за долгиот пост.Само сакам да им укажам на сите кои го поминуваат овој пат кога се на разговор со д-рот да бараат мислење за секој резултат,да не се грижат за тајмингот и да не бидат така културни како мене и да го остават д-рот да си каже само она што тој сака затоа што јас така изгубив 6г.

Сега одам кај трет д-р пак имам покачен пролактин ама уште не сум ги однела резултатите.Се надевам дека тој ке ми помогне затоа што тој и ги виде овие проблеми во моите претходни резултати.

Didi 80 voopsto ne me iznenduva ova sto go pisa, i potpolno si vo pravo. Za zal privatnite kliniki kaj nas se pretvoreni vo fabriki za pari. Ako covek sam ne si otvori da se informira ili procita na internet, nisto nema od doktorite da dobies. Niv im e vo interes sto pocesto da odis kaj niv. Sto mislis neznaat kakov treba da e prolaktinot, tuku tolku im e gajle. Se e za pari.

Otvori si i najdi si na internet sve sto te interesira. I da so visok prolaktin nema bremenost...

POzdrav i poskoro da si uspees da stanes majka user posted image

Непосредна врска до пораките: 389
13.1.2013 20:45:27   
lindicka
Поздрав до сите.
Овој циклус сакам да си ги испитам хормоните. Ќе ги испитувам на 3ти ден кога ќе добијам, ама сакам да го испитам и прогестеронот на 21 ден, за да видам дали сум имала овулација и каков ми е. Затоа, дали мора да се испитаат во еден циклус? Оваа недела ми е 21ви ден од циклус, а кога ќе добијам да ги испитам и другите на 3ти ден од циклус. Дали може вака да ги испитам, или пак треба во еден циклус, 3ти ден ПРЛ, Е итн. и 21ви за прогестерон? Заборавив да прашам кога бев на преглед минатата недела.
Фала

(Одговор на членот Dreamline)
Непосредна врска до пораките: 390
13.1.2013 22:29:46   
Melanija RR
Линдичка кога ќе испиташ на 21 ден ќе знаеш дали ти поминала овулацијата,а на трети дали ќе имаш.Колку што знам се испитува во еден циклус 3 ден па 21 ден

user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот lindicka)
Непосредна врска до пораките: 391
14.1.2013 17:03:19   
lindicka
Melanija, ти благодарам на одговорот. Инаку планирам да ГАК да испитувам хормони, ми кажаа дека може таму, но ако нема некој реагенс, ( се случувало и тоа), ќе отидам истиот ден на ГАк па ако нема некој реагенс, ќе отидам на приватно во Авицена, дека е блиску до Државна.
Колку е еден хормон на приватно во Авицена? Се надевам дека нема да има потреба од вакви трошоци user posted image .

Инаку малку офтопик, не можам да си ставам сликичка т.е аватар, и кога ги намалувам сликичките на онаа страна што ја има ставено Меланија, потоа смалената сликичка ми е неприфатлива за ставање, ми с епојавува како сликата не може да ја прими..итн..

Непосредна врска до пораките: 392
14.1.2013 17:44:28   
Melanija RR
Lindicka најгоре на странава е овој мој пост,земиси упат и за клиничка биохемија секогаш имаат реагенси ,на приватно еден хормон е мислам 500 или 700 денари ич не се исплати на приватно.Ова како совет а ти како сакаш user posted image

ИЗВОРНА ПОРАКА: Melanija RR

За аватар ќе ти пратам пп user posted image

Непосредна врска до пораките: 393
14.1.2013 19:31:45   
kapina
jas denes mu se javiv na dr trajkovski mu kazav oti minatiot mesec nemav ovulacija od visokiot prolaktin i oti mu kazav oti imam mikrocistocni jajnici i mi kaza oti treba inekcii da primam pred da pravam inseminacija a kakvi inekcii da primam neznam saka da me zadrze na bolnicko lekuvanje ad se vide od sto se kacuva prolaktinot neznam sto da napravam

Непосредна врска до пораките: 394
14.1.2013 19:36:44   
Melanija RR
Kapina јас немањето овулација, некогаш и висок пролактин, го решавав со стимулирани циклуси т.е. со кломифен.
Ако си примала и не реагираш на стимулација тоа е друго.
Оди на разговор др.Трајковски ќе ти објасни, сигурно ти рече на болничко лекување ќе те задржи?
За што станува збор навистина незнам но сигурно штом те повикал ќе ти помогне.
Нема што да се мисиш оди и види што ќе ти каже user posted image

Непосредна врска до пораките: 395
14.1.2013 19:56:02   
kapina
da da neznam mojot e specificen slucaj najverojatno ke primam inekcii za ovulacija

Непосредна врска до пораките: 396
14.1.2013 22:14:57   
lindicka
Melanija, fala mnogu na odgovorot, kje zemam upat i za tamu. Inaku staviv slikicka, ama ne znam dali mi se gleda, ako mi se gleda superuser posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 397
16.1.2013 21:11:33   
Lovelace
Zdravo kapina,
Jas imam pokacen Prolaktin t.e. na mnogu 40ng/ml i bev na MR na hipofizata za da se proveri da ne imam adenom (benigen tumor na hipofizata) sto predizvikuva zgolemeno lacenje na prolaktin. Se pokaza deka ne e toa.
Imam vospalenie na tireodiata (pokacen TSH), sto najverojatno e predizvikuvac i na pokaceniot prolaktin.
Spored golem broj na klinicki studii (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/)Bromocriptin-ite se najefikasni za namaluvanje na prolaktinot i so taa terapija se doslo do mnogu bremenosti. Losata vest e sto imaat kontraindikacii i nekoi zeni tie ne mozat da gi podnesat da gi pijat.
Kolku ti e pokacen prolaktinot? Imase praveno Magnetna Rezonanca na hipofizata i eho na stitnata zlezda (t.e. ispituvanje na hormonite od stitnata zlezda)? Si bila na terapija so Bromocriptine?
Pozdrav

Непосредна врска до пораките: 398
16.1.2013 21:53:03   
Didi80

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lovelace

Zdravo kapina,
Jas imam pokacen Prolaktin t.e. na mnogu 40ng/ml i bev na MR na hipofizata za da se proveri da ne imam adenom (benigen tumor na hipofizata) sto predizvikuva zgolemeno lacenje na prolaktin. Se pokaza deka ne e toa.
Imam vospalenie na tireodiata (pokacen TSH), sto najverojatno e predizvikuvac i na pokaceniot prolaktin.
Spored golem broj na klinicki studii (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/)Bromocriptin-ite se najefikasni za namaluvanje na prolaktinot i so taa terapija se doslo do mnogu bremenosti. Losata vest e sto imaat kontraindikacii i nekoi zeni tie ne mozat da gi podnesat da gi pijat.
Kolku ti e pokacen prolaktinot? Imase praveno Magnetna Rezonanca na hipofizata i eho na stitnata zlezda (t.e. ispituvanje na hormonite od stitnata zlezda)? Si bila na terapija so Bromocriptine?
Pozdrav

Lovelace a koj ti preporaca MR so ovaa vrednost na prolaktin obicno se preporacuva ako e so trocifrena vrednost?!?Me interesira zasto jas imam isto tolku a mi vikaat ne e strasno ke se srediuser posted image

(Одговор на членот Lovelace)
Непосредна врска до пораките: 399
16.1.2013 22:42:22   
kapina
jas ne sumimala trocifrena vrednost na prolaktinot pa pak mi pravat magnetna rezonansa na hipofiza sekoja godina oti mi e malku prosirena hipofizata ne znaci deka ako ne e trojna vrednost na prolaktinot oti nemas adenom i ne e nisto loso da te snimat na magnetna rezonansa no i da imas i da nemas adenom na hipofiza lekovite se tie jas utre ke odam kaj dr trajkovski da se dogovoram za inseminacija

Непосредна врска до пораките: 400
Страница:   <<   < Претходна страница  14 15 [16] 17 18   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  14 15 [16] 17 18   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.