|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  27 28 [29] 30 31   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Хормонална рамнотежа-услов за бременост
3.4.2014 23:17:52   
jana ana
женски некое време веќе правам испитувања за неплодност во болницаПлодност еве ги моите резултати од хормоните TSH 3.7 ,Prolactin 16.8 , LH 4.1 , FSH 5,8

(Одговор на членот LoveableMe RR)
Непосредна врска до пораките: 701
4.4.2014 11:49:38   
Kvisko
Jana Ana а кои се референтните вредности. Претпоставувам дека ова се хормони на трет ден од циклус . Дали само овие ги испитување и направи целосен хормонален преглед. Вака изгледа ОК, ама без рефреентни вредности не може ништо да се заклучи.

(Одговор на членот jana ana)
Непосредна врска до пораките: 702
4.4.2014 11:58:39   
LoveableMe RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: jana ana

женски некое време веќе правам испитувања за неплодност во болницаПлодност еве ги моите резултати од хормоните TSH 3.7 ,Prolactin 16.8 , LH 4.1 , FSH 5,8

janaana, следи го ТСХ како се движи во наредните месеци, зошто се доближува до границата на нормала, можно е некогаш да надминува 4.0, тоа се третира како блага хипотиреоза и понекогаш прави проблем за забременување. Позз

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

(Одговор на членот jana ana)
Непосредна врска до пораките: 703
4.4.2014 12:14:28   
andrijance90
Gi zedov rezultatite od homonive SHBG mislam deka e ok. 28.0 e a ref.vrednost se ( 18-114)
Ama 17 OH Progesteron mi e visok 2.7 (0.3-1.0) toa sto go procitav na internet za nego koga e visok ne e bas dobro, epten sum isplasena user posted image nisto ne e dobro kaj mene, site hormoni katastrofa user posted image

Непосредна врска до пораките: 704
4.4.2014 13:24:53   
Kvisko
Andrijance90 ајде горе главата. Едно по едно ќе се решат работите. За се има терапија не се секирај. Не е се така очајно. Ајде главата горе ќе дојде и твоето бебче побрзо отколку што се надеваш. Сигурна сум дека сега ендокринологот ќе ти даде сосодветна терапија па ќе се нормализира се. Само трпение и без очајување.

(Одговор на членот andrijance90)
Непосредна врска до пораките: 705
4.4.2014 14:09:03   
LoveableMe RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: andrijance90

Gi zedov rezultatite od homonive....17 OH Progesteron mi e visok 2.7 (0.3-1.0) ......

Andrijance90, секаде каде што читав, убаво е да имаш висок прогестерон, нормално само естрогенот да не е низок. Можеби е реакција на полицистичните јајници, влакнетоста и сл., имаше некои такви потови. Консултирај гинеколог, се средува, не е ова нешто страшно. Позз

Верувај во чуда!

(Одговор на членот andrijance90)
Непосредна врска до пораките: 706
7.4.2014 9:46:46   
butterfly1
Andrijance90 какви индикации имаше за да ти кажат да го провериш хормонов? Пошто ретко проверуван е еве јас до сега не сум го проверувала и баш ме заинтригира ова user posted image
LoveableMe ова не е обичен прогестерон туку е друг вид на прогестерон и гуглав малце вели дека кога е покачен укажува на тумори или хиперплазија на адреналните жлезди ама ајде да не го плашам девојчево може ништо не е user posted image не се секирај ке ти дадат терапија ке биде ок јас мислам

Непосредна врска до пораките: 707
7.4.2014 10:03:24   
LoveableMe RR
"17-OH progesterone – се прави тест преку крв за да се идентификува дали зошто кај жената постои неплодност или има прекумерна влакнетост (хирсуитизам). Недостатоците може да ги зголемат степеност на андрогени и да доведат до машки карактеристики кај жената и да ја попречуваат овулацијата. Многу жени со ПЦОС имаат покачена секреција на 17-OH progesterone. Овој тест исто така се користи за да се идентификуваат можно пореметувања како Congenital Adrenal Hyperplasia (група на наследни пореметувања кои се поврзани со абнормален метаболизам на хормоните во адреналните жлездзи)."

Извор: infertilitylab - pcos

Верувај во чуда!

(Одговор на членот butterfly1)
Непосредна врска до пораките: 708
9.4.2014 17:59:50   
Libra88
Девојки дали некоја има користено Витекс агнус кактус? Јас прашав по аптеките ама незнаат што е тоа? Да не се води под друго име?

Непосредна врска до пораките: 709
9.4.2014 19:23:21   
nataly86
Јас користев Витекс агнус од свансон фирмата...имав покачен пролактин...3 месеци изгубени user posted image кај мене не делуваа воопшто...незнам можеби има некој задоволен...

5 год. обиди, 4 циклуси со кломифен \ 5 неуспешни инсеминации, оперативна хистероскопија отсранување на септум, 1 ИВФ успешно, user posted image user posted image

(Одговор на членот Libra88)
Непосредна врска до пораките: 710
10.4.2014 7:54:42   
Dreamline
Libra88 jas koristev. jas sum tezok lsucaj na PCOS i so vitexot ostanav bremena na vtoriot ciklus od koristenjeto. Sega planiram vtoro detence i pak ke probam so vitexot... samo problem mi e sto uste dojam a nemozam vitex so doenje da kombiniram. Vredi da se proba, kaj nekoi deluvaat kaj nekoi ne. Zavisi od slucaj do slucaj.

(Одговор на членот nataly86)
Непосредна врска до пораките: 711
10.4.2014 15:22:02   
marina155
Zdravo do site

Sakam da ve prasam nesto...vcera pravev OGTT za skrien seker toj test go pravev i utre treba da proveram Insulin. Ama se prasuvam deka piev neli glikoza da ne ima nekoe vlijanie na rezultatite na testot , jas mislam ne bi trebalo deka do utre ke minat 48 casa ama sepak da prasam ako nekoj znae da mi pomogne user posted image user posted image

(Одговор на членот Dreamline)
Непосредна врска до пораките: 712
10.4.2014 16:19:25   
kapina
Na mene I ogtt I insulin mi ispituvaa vo isto vreme I bea vo red

(Одговор на членот marina155)
Непосредна врска до пораките: 713
10.4.2014 16:32:42   
marina155
ne svakam..sakas da kazes deka pravese OGTT pa potoa ti zedoa krv za insulin? Pa toa ne treba taka treba minimum 12 casa da ne jades pa potoa da ispitas bilo sto pa pogotovo insulin

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 714
10.4.2014 19:41:46   
kapina
Pa nejadev nisto. oni si znaat doktorite kako gp pravea toa

Непосредна врска до пораките: 715
10.4.2014 19:48:48   
marina155
mene vcera organizmot mi bese optereten so 75grama glikoza i ne znam dali smeam insulin da provceram utre toa go prasuvam ..ne znam dali treba da pomine poveke vreme user posted image a ti sigurno si pravela prvo insulin pa ogtt

Непосредна врска до пораките: 716
10.4.2014 20:22:59   
kapina
Pa sto sakam da ti kazam oti nema vrska dali si primala glikoza ili ne

Непосредна врска до пораките: 717
10.4.2014 20:25:26   
kapina
Zaedno zemaa krv I zatoa I zatoa ai na tebe e trebalo taka da ti napravat a ne dvapati da te nick
Kat

Непосредна врска до пораките: 718
10.4.2014 20:29:33   
marina155
znam ama rabotava e sto ogtt pravev na drugo mesto a insulin treba da ispitam na drugo oti nemaa vamu reagensi za nego...i zatoa taka ispadna
mene doktorkata mi pobara samo Insulin na gladno, a ti da ne si ispituvala kakov e insulinot posle 1 cas i posle 2 casa otkako ke ispies glikoza?

Непосредна врска до пораките: 719
10.4.2014 23:26:02   
Kvisko
Marina 155 ОГТТ тестот е валиден само ако во исто време при оптеретување со гликозата се испитува и инсулин ако не не е валиден. Тоа е да се види како се движат паралелно инсулинот и гликозата и каде е проблемот.
не знам како не ти спитале инсулин нели е тоа поента на тестот.
на пример јас при гладување (пред пиење на растворот) имав нормален инслуин и шеќер на долна граница. При оптеретување со 75 гр гликоза после 1 саат имав нормален шеќер и многу покачен инсулин, а псоле 2 саат повторно нормален шеќер и инсулин на горна граница. Тоа е некој облик на инсулинска резистенција. Има различни комбинации за ваква состојба (пример нагло покачување и на шеќер и на инсулин или само инслуин или нешто слично).
Исто пред тестот два дена требаше да внесувам повеќе јаглехидрати за да се оптерети панкреасот и да бидат валидни резултатите. Вечерта пред тестот се прекинува со храна некаде кај 6 часот зад а биде гладувањето околу 12-14 часа. Tестот го правев на Клиника за Ендокринологија.
По тоа што читав по нет и секаде на друго место и инсулинот и гликозата ги испитуваат заедно при вакви тестови зашто толкувањето на резулаттите има смислам само ако ги има двата параметри.

< Поракaта ја уредил Kvisko -- 10.4.2014 23:34:20 >

Непосредна врска до пораките: 720
10.4.2014 23:40:26   
kapina
Neznam rezultatot mojot ostana kaj endokrinolgot posto ne bev vo moznost da go zemam ona samo mi pisa na fb oti e super rezultat

(Одговор на членот Kvisko)
Непосредна врска до пораките: 721
10.4.2014 23:44:48   
kapina
E sega da ve prasam dali e edno te isto ft4 I t4 oti na sestra mi endokrinolgot I rekol oti ne e isto oti drugoet4a drugoeft4 a tie tuka I kazale oti e isto sto I zemale krv

Непосредна врска до пораките: 722
11.4.2014 7:58:20   
Dreamline
JAs pravev ogit odelno... no pies li nesto za insulinot Kapina?

Непосредна врска до пораките: 723
11.4.2014 8:36:08   
kapina
Ne kaj mene e ok insulinotsestra mi piese siofor I ostana bremena dva pati prirodno bez problem

(Одговор на членот Dreamline)
Непосредна врска до пораките: 724
11.4.2014 8:39:10   
Dreamline
dali si pomislila na opcijata deka insulinot ti pravi problem pa i ti da probas so siofor? sekako vo konsultacija so doktor.

Непосредна врска до пораките: 725
Страница:   <<   < Претходна страница  27 28 [29] 30 31   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  27 28 [29] 30 31   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.