LoveableMe RR
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: tea 88 Srekno na site sto se vo postapka. i jas ke pravam ifv pijam ciklo proginova i na vtor den od ciklus treba da otidam na eho. ova mi e prvo ifv kaj Dr Tase vo Plodnost..............pri pregled na eho mi rece deka sluznicata mi e tenka e sega toa znaci endometrium i moze da jadam ananas i cveklo?.... ne primav superfakt. edinstveno mi dade ciklo proginova za sluznicata oti mi bila tenka i mi rece na vtor den od ciklus da dojdes. i koga otidov denes vednas pocnavme so 2 fostimoni 5 dena pa vsreda pak na eho i hormoni ispituvanje.......... 2 prasaci od fostimonite mi gi rastvorija so dvete vodi kako sto se pakovani a sestrata vo Plodnost mi rece 2 prasaci so edna voda............samo sto si dojdov od PLODNOST i doktorot mi rece deka ke odime so kratok protokol (zasto sum imala PCOS i dobro sum reagirala na stimulacija)i odma uste denes da zapocnam so 2 fostimona 5 dena pa vsreda pak na eho i hormoni. ........................ mene deneska na eho me gledase doktorot ( 6 den od ciklus) i estradiolot e samo 77. mnogu malku i samo 3 ili 4 folikuli. i sega mi dade merional po 3 denes i utre i pak eho vpetok...... Jas denes bev na eho i mi prodolzi merional uste tri i cetrotide mislam se vikaa uste utre i sreda izgleda punkcija. Denes na eho mi kaza deka ke izvadi 7-8 sto znaci od merionalot i novi folikuli sozreale a jas kako bev isplasena deka ke bidat3-4 samo ama dobro e sega zasega.estradiolot denes mi bese 1600. utre sum povtorno na eho pa ke ve izvestam sto ke bide:-P ...........Denes bev na eho povtorno. estradiolot 2400 i vecer ja primiv stop inekcijata i sreda punkcija. sega odmaram pa kako ke bide taka............jas si dojdov od punkcija. mi izvadoa 7 jajce kletki, e sega ne mi kazaa nesto posebno dali cinat -ne cinat, dali se kvalitetni i mi dadoa eden kup apcinja.odvaj cekam utre da mi se javat da mi kazat dali se oplodile i kolku...............jas uste pred ifv si zemav magnezium. vit c i za imunitet edni tableti.a denes mi dade Aspirin 100 1x1,Proginova 3x1 belite samo,Decortin po sema, Folan 1x1, Vibramicin 2x1 i Utrogestan 3x1. vibramicin i decortin do transfer samo. Mislam deka otprilika standardna terapija e kaj site isto................sega samo sto mi javija deka ima 5 embrioni oplodeno. utre treba pak da se javam da mi kazat koga transfer. .................sega mi javia utre transfer . imalo 2 odlicni embrioni a drugite 3 bile poslabi..............Samo sto zavrsi transferot.mi vratija 2 embrioncinja, osumkletocni embrioni . Sega ostanuva da cekam 2 nedeli i da lezam i da se nadevam na .pozz do site..........Jas cel den lezam samo za vo wc stanuvam i taka mi rekoa da odmaram barem5-6 dena a potoa po malku da stanuvam po doma i na kafe moze da otidam na kratko pa pak da odmaram. Inaku cel den nekako crevata mi krkorat i malku me pecka kaj jajnicite............... simptomi nemam osven poduenost na stomakot i blagi peckanja vo jajnicite.moze e seuste rano neznam ova mi e prvo ifv se nadevam posledno. .......... jas odmaram stanuvam za vo wc i za rucek i vecera i nesto ako mi treba ako sum sama. simptomi nemam nekoi. vcera imav vecerta peckanje malo vo jajnicite i denes koga se brisev so toaletna hartija imav 1-2 kapki svetla krv neznam od sto. rano e za impantacisko krvarenje............Lele zenski kazete dali treba da imam nekoi simptomi? denes mi e 5dt i osven tapa bolka vo desniot jajnik nisto drugo ne custvuvam.............denes na 14 den od punkcija napraviv 2 testa e se pokaza . ednata bese pobleda ama bitno se gledase. preku krv ispitav 159 betahcg. ne mozam uste da veruvam kako vo son mi e. na site vi posakuvam vaka da se raduvate sto poskoro. Tea88 сега е породена со близначиња, машко и женско! ИЗВОРНА ПОРАКА: sonce79 Јас освен Ц од 1000, ништо др не пијам Инаку од петокот до вчера ставав Суперфакт 0.5, од денес ми дадоа Цитротид 1/2 а од утре плус и Фостимон 300. Во понеделник сабајле сум на ехо па ке видиме за понатаму. .............Здраво девојки..Јас сабајлево бев на ехо.. Фоликули има, околу 8-9 и ако пораснат сите колку што треба супер... инаку продолжувам со фостимон и цетротид, имам плус и мерионил и вагиналети.. Во петок сум повторно на контрола, и на проверка на хормони и тогаш ке знам дали во сабота ке примам стоп инекција и во понеделник пункција.........Јас денес бев на проверка на хормони, па кај доктор Лазаревски со резултатите. Ми рече дека е рано уште за пункција, и нема да биде понеделник како што мислевме. Понеделник пак треба да одам да проверам само естрадиол, и на ехо па или среда или четврток пункција. Инаку има 10 фоликули, и докторот вика дека подобро поспоро да оди а повеке од нив да пораснат, и звучеше доста оптимистички, па ке видиме. ............ Во четврток ми е закажана пункцијата. Естрадиолот ми беше 1105. А со твојава новост сега и мене возбуда ме фати....... Еве ме и мене од пункција извадија 10јајце клетки утре ќе ми се јават да ми кажат колку се оплодиле и кога трансферот.. Прво дојде дпкторот и ми рече дека е супер, дека 8 има сигурно а потоа ембриологот ми потврди дека 10 извадиле. Некои поголеми некои помали ама се било тоа нормално.Ептен сум среќна, се надевам дека ќе биде сега се во ред и понатака............само што ми се јави ембриологот, одлични вести.. 7 добри ембриони има.. во недела е трансферот.. Ќе ми се јават утре да ми кажат кога точно .........Девојки да ви се пријавам... Сабајлево во 7.30 ми беше трансферот, сега сум со 2 одлични емриончиња:))) Останаа 5, за кои ми рекоа дека сите се добри за замрзнување и така и направивме!.........Супер помина се, задоволни беа и докторот и емриологот, сега уште овие 2 недели да испаднат плодни ............ Еве јас да се пријавам, одмарам, шеткам до тераса и назад и проаѓа времето некако. Непланирам да седам дома 2 недели, до петок сигурно потоа ќе излезам малку а од понеделник мислам дека ке се вратам во нормала. Со пазење нормално ама не вака само дома. ............posle 5 dena se javiv i prasav dali smeam da si otidam na rabota, posto nemam fizicki napor tamu.. mi rekoa slobodno, normalno da si pravam se, no da izbegnuvam napor, skali mnogu, fizicki aktivnosti i sl. I jas sabotava imav svadba.......... doktorot sam posle tranferot mi rece deka nema potreba site denov da lezam, a nitu 24/7 da sum nepokretna............ se banjam normalno, mi rekoa nikako lezenje vo kada, samo, ama toa ne deka sekoj den go pravam ionaka. Gore dole, se si pravam normalno, ama ne digam nisto ne se napregam.. Inaku primam aspirin 100, krinon gel, femibion i eristofen.I mene mi e prvo ivf. ..............Девојки, јас правев тест денес.. Бетата ми е 862 Тотално сум збунета и пресреќна.. Утре одам да се видам со докторот Девојки да се пријавам, вчера бев на ехо, и докторот виде 2.... Поголем шок ми беше ова искрено отколку кога ја направив бетата Не дека не знаев дека има огромни шанси, ама сепак.. Никогаш не сум се замислувала со близнаци, не сум ни сакала многу искрено. Не ме сфаќајте погрешно, среќна сум ептен, ама малку извадена од памет. Sonce79 е бремена со женски! ИЗВОРНА ПОРАКА: Nestrpliva28 Здраво девојки....јас сум нова на форумот и сакам да го споделам моето искуство доколку на некоја може да помогнам со моето досегашно искутво но секако да си размениме и по некој совет Јас сум моментално во фаза на 2 ден по ембриотрансфер.ова ми е прво ин витро преку фондот.кај мене се беше во ред но сопругот имаше слаб спермограм и затоа се одлучивме на ин витро. По препишаната терапија и боцкање во Систина кај д.р Ивановски, направена ми е пункција на 02.10 со извадени 12јајце клетки, 8се оплодени, 2ми вратија на 04.10 и 3 замрзнавме.сега сум во фаза на лежење, одмарање но секако и како кај другите и кај мене ме фаќа нестрпливоста и возбудата а посебно што сум тип хиперактивен 24часа. е сега како ќе издржам и како ќе се заврши само Господ знае.примам кринон гел, апирин, прегназон и декортин.тоа е терапија сто ми ја препишаа а да и на секој 4ден треба да се боцкам со прогестерон.................. сеуште чувствувам пецкање во стокот а понекогаш и мали болки.навечер ставам од кринон гелот па насабајле имам бел исцедок.леле дај Боже побрзо да ни минат деновите со позитивен исход ;)..............Inaku stanuvam za do wc,da jadam i eventualno nekoja casa da zamijam posto preku den sum sosema sama pa moram nesto i da napravam.za krevanje teski raboti i dr.fiz aktivnosti ne mi ni paga na pamet.....vo sabota pravat kumovite svadba i sega tolku sum so prasalnici dali da odam ili ne.............jas imam uste 4 dena do denot koga treba da naparavam test.mnogu ubavo se chuvstvuvam.odam na rabota, bez teskotii i napreganje,nemam nikakvi bolki osven poduenost na stomakot i gradi×2 :) Sega sto ke donese krajniot ishod,zdravje kje bidete izvesteni ;) ....Zenski jas da vi kazam od nestrplivost napraviv doma test :) I mi se pokaza 2rata crtka ama po bleda vo odnos na drugata(znaci rozevka) e sto znaci toa i dali e sigurno, seuste ne veruvam a i na nikogo ne kazav.Testot preku krv kje go pravam vo nedela pa togas kje bidam najsigurna :) ........Zenski eve koncno: testot e pozitiven :) ........inace da vi kazam za onie sto momentalno se vo faza na tie 2 nedeli: jas 1vata nedela odmarav ama ne mnoguuu.znaci stanuvav si zimav za jadenje,do wc,krevet ke si namestam,ke si sredam po doma i taka.na 7miot den bev na svadba celodnevna so cel den na noze so se vika a bogami i se iznaigrav poso mn bliska svadba mi bese :) 2rata nedela pocnav da odam na rabota,sekako bez mn fizicki napor i teskotii,ama sepak si vozam kola,odam kade sto treba da zavrsam rabota i taka....za spienjeto najveke spiev na strana i na grb a ednas ili dva pati se fativ kako spijam na stomak ama nesakajki se razbira.vo odnos na hranata nisto ne smeniv poso i onaka si nadam zeluncuk,ovosje i mnooogu sokovi....vo odnos na nekoi simptomi primetiv deka imav poduen stomak,gradi ×2,cesto mokrenje i pocesti glavobolki koi mi pominuvaa so blaga masaza.....vi prakam eden kup guskiii.... Devojki,mamickiii pozdrav do site i od mene...i cestitki za onie koi vidoa pozitiven rezultat...jas denes bev na eho,samo edno vidovme tochkiche no ne e bitno kolku se bitno da e zdravo i pravo sto se vika :) ИЗВОРНА ПОРАКА: Milicka 30 Мене ми дадоа микрогинон да пијам, пијам и Ге132, Ц, фолна и мед со матичен млеч и прополис.Она што ме зачуди во овие две години имам поминато 6 доктори по приватните болници и никој досега ми нема кажано дека имам мали јајници, а др Таше веднаш ми го кажа тоа.Испитував повторно хормони пролактин и т4 и тсх супер ми се, чекам резултати од анти мулериан хормон ... па од неговите резултати ке зависи и со каква терапија ќе почнам.Целата сум збунета како досега ниту еден др да нема приметено дека имам мали јајници или па само пари да ми земат да испитувам хормони?................Здраво девојки ! И јас денес почнав со супрефакт 0,05 на сабајле и навечер, а од утре и по 6 мерионала навечер, 6 дена ќе ги примам па после тоа хорм.статус. И покрај тоа што имам ниска вредност на Амх др. одлучи да одиме со максимална стимулација за да виде како ќе реагирам. Некако многу ми стојат ама се надевам дека се ќе биде во ред. Од витамини само да продолжам со ГЕ132 црвен, а јас си пијам и фолна, ц,цинк и јадам мед. Некако не ми е јасно како ќе оди целата процедура, некако многу информации наеднаш ми дојдоа. Одам на аеробик, др.ми рече да си продолжам слободно. Слободно советувајте ме јас цела тема ја исчитав и некако се ми е размешено во главата .............Мене ми препишаа терапија од супрефакт 0,05 сабајле во 08 и навечер во 20 часот, и 6 мерионали исто во 20.....Јас денес ептен се разочарав и покрај тоа што др.ми препиша терапија со максимален бр.инекции, примам 7 вечери по 6 мерионали и денес кога бев на контрола само 3 фоликули имам а естрадиолот ми е супер.................Ме чуди тоа што јас од кломифен имав повеќе фоликули а сега од мерионалите многу малку............. Денес естрадиолот ми беше 1134 , кај мене се е некако бавно, кај мене проблем е што имам мали јајници и низок амх . Бев стимулирана со супрефакт0,05 насабајле и вечерта, и 6 мерионали секоја вечер вкупно 42 , повеќе и неможам да примам. Истите резултати ги имав и кога бев стимулирана само со кломифрн и 5 мерионали. Разочарана сум ама кога гледам колку возрасни луѓе се борат да станат родители , некако станувам пооптимист. Тоа е мора да се бориме, дај боже на сите цела мака да ни се исплати. Кој не одел по овој трнлив пат не знае како е. ..........Здраво девојки! Ми извадија 4 јајце клетки...сега одмарам имам болки во јајниците. Утре треба да се јавам да ми кажат дали се оплодиле. Господ нека ни е на помош. Инаку ми препишаа куп апчиња...утрогестан,аспирин,фолна,прогинова,медрол,вибрамицин и продолжувам со ге132. .................Драги рингејајки, само што се јавив ми кажаа дека од моите 4 ,3 јајце клетки се оплодиле е сега останува да видиме како ке се развиваат до утре ..........Помина трансферот, јас бев многу уплаена како ке издржам со полн мочен меур ама бидна и тоа. Докторот беше задоволен од трансферот, ми вратија еден осумклеточен а другиот четириклеточен. Ми кажаа одмарање претежно лежење првите неколку дена, без никаква физичка активност и секако позитивна мисла што е најбитно. Јас ќе си земам боледување 2 недели, ќе си читам книга некоја...слободно препорачете ми некоја.............Мене сопругот ми вика дека не се трпам, од расположена за глупост се изнервирувам , ама што да му правам ке си трае...нас па како ни е...и од ова лежењето човек да се мрдне, јас и така сум потемпераментна, ама има за што да издржиме. Болките се намалија..сега ептен малку................ најбитни се првите 4 дена по трансферот за тоа и се препорачува строго мирување, а наредните денови можеш помалку пешачење односно се што те релаксира. ......................Девојки се загрижив пред малку имав неколку капки светло кафеав исцедок, од што може да е? Инаку јас во четврток треба да правам дома тест, така ми кажаа, а зошто не преку крв??...............Девојки ви пишувам и си плачам, правев 2 теста од сабајле и двата се негативни. Стварно многу се надевав овојпат... ептен ми е тешко...........Фала ви девојки за подршката незнам што би правела без вашите совети ..............Се јавив и ја прашав сестрата ми вика да почекам уште 2 дена и пак да направам тест, не сум имала потреба да правам преку крв штом овој бил негативен...демек за 2 дена ке има промени!............Јас планирам преку крв да проверам,денес незнам дали работат ама затоа утре ќе одам. ................ денес како што ми кажа сестрата си направив не еден туку три теста и ми покажува позитивен !!! Незнам што ми се случува не ни очекував ,а баш се придржував кон упатството , а имам овие два дена неколку точки кафеав исцедок. Се јавив нема никој од инвитро сестрите на работа. Утре ке си направам преку крв. ...............Драги девојки денес си го земав резултатот од крвта, вредностна ми е 342 на 15 ден од трансфер. Многу сум возбудена, не ми се веруваа !! Докторот ми рече да си продолжам со терапијата и за две недели на ехо, дај боже се да биде во ред.Од срце на сите ви посакувам да си видите , мене може и затоа не ми се верува дека досега не сум ги видела. На 22.05 2015 г. Milicka30 се породи со женско! ИЗВОРНА ПОРАКА: gina jas devojki pocnav od deneska so terapija e primiv prvata inekcija od 0,5 superfakt i dr.Lazarevski mi rece da pijam vitamin E i folna kiselina i Vitamin D koj moze i vo kapki e sega jas sum malku zbuneta zedov kapki vo apteka mi rekoa po 3 kapki ovie se Vigantol ama na niv pisuva vitamin D3 dali se tie inaku kako apcinja ili kapsuli nikade gi nemase a Skopje gi imase ama mi bea skapi okolu 1000den....... deneska bev kaj Lazareski na kontroloa od histeroskopijata mi recee deka se e super i deka odma ce pocnime so terapija deka sega e praviot moment jas mu rekov da ne e rano deka samo dve nedeli pominaa od HSC bas zatoi mi rece deka e taze i mi rece do 5-ti da gi pijam cikloproginova i estrofem da se bockam so 0,5 superfakt i na vtor den od cuklis da pojdam ako slucanjo mi zakasni nekoj den da pojdam na 10 ubavezno deka ce mi e smeni terapijta deka nema da prodolzam so superfakt so drugi mi rece i posle so fostimoni i plus da gi pijam vitaminite pogore sto gi pisav.... jas zedov od TIFOL od krka , a pak sum zagrizena gi proset_____av site apteki barav vo kapsuli vitamin D ne najdov mi e ovi kapki jas sto gi zedov da ne se za deca vo apteka mi rekoa poubavo e da najs kapsuli (tableti)...............inaku i jas se vrativ od kaj lazareski od utre pocnuvam so po 2 fostimona i superfakt od 0,5 ama malku sum zagrizena dr. mi rece deka estradiolot mi e pokacen 34,99 me vide i na eho rece deka se e super za da bide pokacen se nadevam deka do kraj se ce bide ok ..... nemam policisticni jajnici i imam 32god. ama ne znam mi rece nema da te forsiram mnogu a i ja gledase semata od prvoto ivf i togas sum primala po 2 fostimona e sega prosliot pat mi rece ce e smenime terapijata trebase superfaktot da go prekinam nesto drugo trebase da primam ama sega mi rece ce prodolzime so superfakt............i jas devojki vo sreda sum na punkcija Lazareski bese zadovolen od se i rece vreme e................eveme i mene devojki mi izvadija 7jk se nadevam deka ce se oplodat inaku odmaram zatoa sto imav jaki bolki malku mi se posmirija me bocnaa so ketonal..........devojki mi se javija denes ima 5 super oplodeni jk utre transfer i mi rekoa da razmisla za zamrznuvanje ...........inaki vcera mene mi vratija dve dr. Lazareski bese zadovolen od se do sega zatoa sto sme tezok slucaj i nikogas ne se oplodile olku i so odlicen kvalitet i drigite 3 gi zamrznavme i jas sum prezadovolna uste da gi vidam se nadevam ce se usrekam ovaj pat po tolku maki i pari a terapijata mi e estrofem po dve tableti nautro i navecer gi ima na recepta od ginekolog 40 den. ,femibion, gel Crinone,Aspirin od 100 nautro i navecer inekcii od 0,4 Frahiparin razlika od 12 sati so aspirinot tie se primale za cirkulacija koga gi prasav taka mi rekoa 15 dena se primat ..........apirinot nautro nagladno li go piete, jas prvo jadev pa se napiv ama vo upatstvoto pisuvase pred jadenje inakiu samo lezam stanuvam do wc i za jadenje i cela se zdrviv grbot mnogu me boli i sega stanav da vi pisam kako ce se izdrzi, od lezenje mnogu me boli polovinata i dolniot del od stomakot me naboluva a utrinava mnogu mi se gadese a mozebi od mnogu apcinja...............neznam toa kaveavoto mi bese kako grutce gusto punkcijata mi bese na 22 a transfer na 24 sto znaci 11 den od punkcija mene mi e strav da ne dobijam vaka dosega nikogas ne mi bilo vo prethodnite ivf...............me bolat mnogu gradite nemozam da si gi dopram i mnogu mi se zgolemeni i nekogas osekam bolki vo dolniot del od stomakot i tie tri dena sti imav kako krv iscedok ponekogas mi se gadi ama jas si sum takva po priroda od se mi se gadi i zatoa neznam dali se nekoi siptomi .......eve me i mene devojki samo sto stignav doma BHCG mi e 548,8 konecno i jas po tolku godini borba za prvpat da se izraduvam uste ne mi se veruva od radost Gina, после 4 или пет неуспешни ИВФ и по направена хистероскопија се породи со машко
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 30.10.2015 9:57:46 >