RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (11.12.2014 10:26:55)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kate..

zdravo jas moeto cekanje od fond ne mi se isplati denesw mi se javija i mi rekoa moram da dostavam 4d eho na ultrazvuk ili xcg 4 deho ke go napravam vo petok no ovaaa drugovo neznam dali i toa da go napravam i kade toa se ispituva i za sto e toa xcg mislam mene toa ne mi treba bidejki jas nemam kanali.

ИЗВОРНА ПОРАКА: tea 88

Kate napravi si samo 4d eho, zasto hcg e isputuvajne na proodnost na kanali. Stom ti vratile da doispitas nesto znaci sekako ke ti odobrat otkako ke im pratis slikce i izvestaj od 4d. I mene mi vratija da napravam pap test, a jas im imav prateno i naredniot den im ja isprativ kopijata so potpis i pecat i za 2-3 nedeli mislam mi odobrija.

ИЗВОРНА ПОРАКА: lolla

kate, и мене ми бараа 4д или хистероскопија (hsc) и јас правев 4д во Систина кај Дракулевски. Е сега ко што разбрав има и на клиника 4д иако тогаш мене матичната ме моташе дека не знае какво е тоа 4 д што го бараат. Е сега 4д ке треба да го правиш барем некој ден по завршување на циклус за да има што да се види. И откако им пратив за недела дена ми одобрија. Среќно!

ИЗВОРНА ПОРАКА: kate..

UTRE KE PRAVAM NA KLINIKA 4D EXO ama na 6 imav menzis vcera mi zavrsi da ne e kasno zaa 4d exo.

ИЗВОРНА ПОРАКА: sanjaaaa!

кате.. не е касно, 4Д најдобро е да се прави 12-14 ден од циклусот за да се види каква е состојбата со јајниците и матката пред овулација. Но може да се направи и порано и покасно како што јас правев и не ми правеа проблем во фондот! Битно е да имаш извештај од 4Д снимки со опис! Со среќа, што побрзо да добиеш ваучер од фондот и да си ја почеш постапката за бебе!

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (13.12.2014 9:57:18)

Честитките за алмушка ТУКА

kate.. -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (13.12.2014 23:00:31)

go napraviv 4d exoto ima tri slikicki a na izvestajot pisuva samo priprema za ivf e sega samoto toa li da go pratam. se javiv vo sk vo fond i mi rekoa na 22 ke se sdobere pakkomisijata i ke odlucat dali e v red

bella80 -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (14.12.2014 0:02:09)

Da vi se pofalam,mene vcera mi stigna vaucherot[sm=smiley1.gif]Pa so Gospod napred...

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (15.12.2014 9:18:17)

Честитките за белла80 ТУКА.

Bea -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (18.12.2014 16:18:01)

Девојки, после 5 години обидување, испитувања, блага тератозооспермија кај мм и 4 неуспешни инесминации, еве ме и мене до прибирање на документација. Искрено, кога веќе стигнавме до тука, некако ми олесна. До сега држ недај, па ќе биде, па нема да биде - сега бар знам - тука сме - тераме до крај!
Од документација имам:
- HSG и извештај од хистероскопија и со овие 2 ваљда нема да ми треба 4Д.
- извештаи од 4 инсеминации
- маркери ХИВ, хеп Б и хеп Ц сега ми направија во ремедика пред хистерото. Можам ли тие да ги употребам?
Треба да обезбедам:
- ПАП и брисеви - закажно во понеделник
- Хормони - нареден циклус
- Крвна слика за мене и мм
- Маркери за мм
- Спермограм и спермокултура. Колку најмногу може да биде разликата помеѓу два спермограми? Имаме секоја година од 2011 наваму, последниот е од 2013 во октомври и сега еден секако ќе правиме. Само не знам дали ќе ми признаат разлика поголема од 1 година помеѓу двата спремограми???

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (18.12.2014 16:33:14)

Bea, ти посакувам успех. На сајтот на ФЗО пишува вака:

- ХСГ и/или лапараскопија и хистероскопија, и/или лапаротомија (само кај утврден машки фактор на неплодност, со број на подвижни
сперматозоиди и по обработка помал од 4 М/мл или тешко нарушување на машкиот фактор со помалку од 4% сперматозоиди со нормална морфологија, доволен е 4 DV ултра звук на кавум утери)
- ехографски преглед со морфологија на матка и јајници (4Д ехо)
- Кај азооспермија за утврдување на неплодност, покрај биопсија на тестис задолжителен е и патохистолошки наод.
- две или повеќе анализи на спермата со најмаку еден месец разлика меѓу нив во повеќе од една здравствена установа, која има дозвола од Министерството за здравство за вршење на таа дејност, а последната анализа да не е извршена пред повеќе од една година пред поднесувањето на барањето (кај машки фактор на стерилитет да се достават покрај задолжителните и постарите спермограми);
- податоци за неплодност за период од најмалку три години, лекувана со конвенционални методи, со реализирани најмалку четири циклуси на интраутерална инсеминација (IUI);
- резултати од извршена анализа на хормонален статус на трети ден од циклус : FSH, LH, PRL, E2, TSH (не постари од шест месеци);
- PAP skrining (не постар од една година доколку бил уреден);
- микробиолошки брисеви од вагина и цервикс (Ureaplasma, Mycoplasma и Chlamidia trachomatis) не постари од шест месеци;
- маркери за Hepatit B i C, HIV за двајцата брачни партнери (не постари од шест месеци);
- крвна слика, гликемија, седиментација (не постари од шест месеци);
- друга медицинска документација во зависност од здравствениот статус на брачниот пар (извршени дијагностички или оперативни интервенции во врска со стерилитет, извршени инсеминации, извршени ин витро фертилизации, останати заболувања, терапија и мислење од специјалисти, останато)

и плус, доколку ИВф е за второ дете:
- (ИВФ за второ дете) отпусно писмо/или извод од МКР за детето, постаро од 18 месеци за првото породување со живородено дете.

Кај кој доктор сакате да правите ИВФ?

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (18.12.2014 16:37:37)

Bea, бараат два спермограми не постари од 6 месеци, старите не им требаат. А тие новите да се со минимум еден месец растојание. За маркерите, може да ги приложиш ако не се постари од 6 месеци исто така. Исто така, 4д нема да ти треба со ХСГ и ХСЦ. Со среќа и ајде што поскоро да завршиш со администрацијата [sm=smiley1.gif]

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (18.12.2014 16:40:03)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hopeful

Bea, бараат два спермограми не постари од 6 месеци, старите не им требаат. А тие новите да се со минимум еден месец растојание. За маркерите, може да ги приложиш ако не се постари од 6 месеци исто така. Исто така, 4д нема да ти треба со ХСГ и ХСЦ. Со среќа и ајде што поскоро да завршиш со администрацијата [sm=smiley1.gif]

Напротив, бараат и ХСГ и 4Д, не знам зошто но тоа им е начинот на работа, кој нема друго што да прави нека собира документи работава, окапавме од администрации, трчкања, фотокопии и што ли уште не....

lolla RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (18.12.2014 17:07:57)

Bea со лесно нека е собирањето документи, за месец дена сите ке ги имате и дај боже и да не ви требаат дотогаш. За 4д и јас потврдувам дека бараат ако се има само ХСГ. Доколку се има хистерскопија, не можам да тврдам. Пиши е-маил на некој од докторите на сајтот што ги има, прашај се што те интересира, одговараат за 1 ден. Исто, крвната слика треба да е комплет, знам дека јас така нагласував.

kapina -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (18.12.2014 17:51:32)

I mene koga gi odnesov dokumentite sega za vtoroto ivf taa sto gi razgleduva dokumentite se sto imam mi rece i eho da napracam oti hsg i laparoihisteroskopijata ni bile mnogu stari

Bea -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (19.12.2014 8:49:23)

Фала ви девојчиња на советите.
Ние ќе одиме кај Димитров. Он ми ја правеше хистероскопијата, а и многу пофални зборови добив за него од колеги негови - лекари, на мм исто така многу добар впечаток му остави и се решивме за него.
За документацијата - ако имам HSG и HSC (ХСГ од лани, хистеро од минатиот месец), што ќе им 4Д? Ќе прашам секако во фонд, па ќе ви пишам што ми одговориле.
Него за спермограмов - треба да видам дали е помината година од последниот, ама мислам дека е. Како што пишува на сајтот и јас како што толкувам :) значи дека ако месецов направиме - ќе треба пауза во јануари, па во февруари уште еден?

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (19.12.2014 10:24:35)

Bea, вака:

- прашај ако имаш хистероскопија, мислам не треба 4Д, но сепак прашај
- за спермограм едната анализа треба да не е постара од година дена, а другата може да е постара, само двете да не се правени месец за месец, тоа им е муабетот, да видат дали има промени на подолг период, така што вие имате, тој услов е исполнет.

Останува да прашаш само за ова дали ти треба 4Д ехо, бидејќи скоро ти е хистероскопијата, а имаш и ХСГ.

Па пиши што ќе ти кажат, позз среќно

lolla RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (19.12.2014 10:39:47)

Беа, како ти пиша Ловабл, спрегмограмот едниот не треба да е постар од година дена, и мора да има размак од 1 месец меѓу нив. Јас им ги дадов сите што досега ги имавме правено, како доказ за бројот за години неплодност. Да знаеш, 4д може и на клиника, мислам имаат такви еха, таму е 150 денари, во приватниве знаеш, околу 2000 денари е. Исто ми рекоа да пазам секаде д аима печати од таму каде е правено, ова за брисевите посебно, бидејки нели ги даваат без печат, па одев кај некоја секретарка во Институт за микробиологија да ми стави печат. За маж ти маркери најпросто ти е во Институт за јавно здравје, со упат од неговиот матичен, рано сабајле се оди, во 8 да му земат крв. За спермограм, за на државно, се прави и во градската болница 8 септември. Ако ми текне уште нешто ке пишам. И дај боже да не ви требаат да биде до тогаш.

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (19.12.2014 14:45:50)

Bea, за 4д ехото ти пишав баш затоа што се јавив тогаш во Фонд и прашав - ако имаш и ХСГ, и ХСЦ, не треба 4д, доволно е обично ехо од матичен гинеколог. Не ми ни побараа после, ми дадоа ваучер без проблем.

За маркери, последниот пат кога бев во Институт за јавно здравје немаа реагенси за сите, па еден човек го вратија. Матичниот на мм му закажа на Инфективна, и таму заврши работа без проблем - се во едно, и најевтино.

SOLE -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (26.12.2014 22:05:51)

Da ve prasam koj znae da mi odgovori, od neuspesnoto ivf (prvo preku fond) kolku vreme treba da pomine za pak da podnesam za vaucer za vtoro? I dali site tie ispituvanja sto gi pravev ke mora da gi pravam povtorno ili nekoi nema da mora? oti znam deka skoro site ne treba da bidat postari od 6 meseci pa po se izgleda ke mora site povtorno da se ispituvaat taka?

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (26.12.2014 22:59:32)

SOLE 6 месеци треба да поминат од едно ИВФ до друго, тие ја имаат целата претходна документација, таак што не треба повторно да ја носиш, само ќе треба нови маркери за ХИВ, хепатит Б и Ц, нов ПАП, брисеви, еден спермограм и хормонски статус.

SOLE -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (27.12.2014 8:33:57)

ama ispituvanjata moze predhodno da si gi napravam I stom pominat 6 meseci vednas da si podnesam ili treba 6 meseci da pominat pa potoa da pocnam da gi pravam ispituvanjata?

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (27.12.2014 21:14:21)

Според мене, подобро испитувања да правиш 2-3 месеци пред поднесување документи, за да ти важат во клиниката кај што правиш ИВФ, бидејќи ако ти се постари од 6 месеци, пак ќе треба и двајцата со маж ти да правите.

SOLE -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (29.12.2014 19:16:48)

Da ama dali treba da cekam 6 meseci da pominat za da pocnam da gi pravam ispituvanjata ili moze i predhodno?

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (29.12.2014 20:15:27)

Значи вака: право да поднесеш документи имаш во мај следната година, така што во март/април можеш да ги направиш испитувањата и да ти важат и за ФЗО и после за Ремедика. Позз

А генетски и други испитувања можеш уште сега да правиш и хистероскопија исто, позз

Bea -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (31.12.2014 8:23:21)

Не ми се верува! Бев да си ги земам резултатите од ПАП и брисеви, ПАП -ок, брисот на Ureaplasma ми излезе позитивен!!![sm=zz_eek.png]
Никогаш, ама никогаш не сум имала позитивен брис и баш во процедура кога треба да влегувам - ете!
Ќе пишам во соодветната тема за ова, а брисот ќе го повторувам после терапија... Тоа е.

LoveableMe RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (31.12.2014 10:06:45)

Нема да ти прифатат документи без чисти брисеви, така што испиј терапија и потоа поднеси документи, а кога се е чисто може да бидне и природно.....[sm=smiley1.gif]

Kvisko -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (10.1.2015 13:28:22)

Девојки еве ме и мене тука. Сепак решивме да одиме преку фондот барем за првово ИВФ. Е сега на последното вадење на хормони ми излезе малку покачен пролактинот (само малку над граница) веројатно од стрес. Матичната ми рече и со ова може да поминеш ама не сум баш сигурна дали да вадам уште еднаш пролактин или не.
За последната инсеминација исто така ни направија и спермограм па веројатно ќе може само тој и старите да ги приложиме. На него си пишува спермограм за инсеминација и фалат оние морфолошките параметри ама па има бројка за сперматозоиди што остануваат по обработка. Веројатно и тоа ќе биде ОК, барем така ни рекоа во Ремедика.
Сите други документи би требало да ми се ОК.
Сега баш гледав на сајтот на ФЗО не пишува ништо за ехо. Јас имам и хистероскопија и ХСГ и потоа и лапароскопија и хистероскопија. Ваљда нема да им треба уште 4Д ехо.
Посакајте ми среќа. Ќе ве известам штом ќе ги поднесам документите.

Hopeful RR -> RE: Информации за остварување на правото за Ин-Витро преку ФЗО (10.1.2015 18:29:36)

Kvisko, мислам дека сте горе-доле спремни, евентуално види ги датумите на спермограмите за да не се постари од 6 месеци. Едниот спермограм треба да е и со спермокултура, тоа знам сигурно. Во однос на ехото, со сите процедури што ги имаш нема да им треба 4д (се јавив и ги прашав), туку доволно е само едно обично 2д ехо, кај матичен гинеколог. За пролактинот, јас би проверила уште еднаш, за секој случај. Со среќа, и што поскоро нека ви го дадат ваучерот!!! [sm=smiley31.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  33 34 [35] 36 37   Следна страница >   >>