RE: Вештачко оплодување (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

Eli2010 -> RE: Вештачко оплодување (8.10.2010 13:09:25)

Draga Kik@,zal mi e sto do sega 2 pati ne si uspeala da zabremenis so ivf, mnogu e macno i bolno.Jas imam 37 god,zad mene godini na trud za[sm=duda.gif],no prvo invitro i toa vo Plodnost.
Ne znam dali go sledis redovno forumot,jas naprotiv imam odlicno iskustvo vo Bitola.Toa sto go osetiv tamu e eden individualen pristap,covecki odnos,mnogu soveti za celo vreme pred,vo tek i posle in vitro toplina,poddrska,ohrabruvanje...Relaksirana atmosfera,doktor koj ne samo sto e iskusen i mnogu znae,tuku koj e i naroden covek,znae da se nasmee ,da te opusti...Iako imam uste pat do porogjaj na dr.Tase mu sum mnogu blagodarna i me pogoduvaat vakvi komentari...Mozebi sum sega vo bremenosta stanata poosetliva,no tesko mi pagja da slusam neprijatni zborovi za covek sto mnogu mi pomognal i koj zasluzuva golema ljubov i pocituvanje zasto e isklucitelen i pridonesol za srekata na mnogu semeistva.Draga Kika,ne mi e celta da se otvori diskusija na forumot koj dr.kakov e,krajno celta e da si pomagame i razmenuvame iskustva.Ne e komentarov voopsto protiv tebe nasocen,ednostavno cuvstvuvav potreba da si go kazam moeto iskustvo.
Ti posakuvam za brzo vreme da ja podelis so nas tvojata uspesna prikazna[sm=nosecka.gif]

kik@ -> RE: Вештачко оплодување (8.10.2010 14:53:55)

na ovoj forum sekoj ima pravo da si go kaze svoeto iskustvo sto sme go pominale,a mene nikoj ne moze da me ubedi koj kakov covek e bidejki sum bila i sum go videla i sto li uste ne ke vidam.Ne mi e celta da vregame doktori ili da gi falime samo sakav JAS moeto iskustvo da go spodelam so vas toa bese celta a koj kade saka tamu ke si odi,kade sto misli deka e najdobro za nego.Od srce vi posakuvam na site bremeni rr da si uzivate vo bremenosta i so les da vi e da se raduvate na sekoj nov den i da ne se nervirate bez potreba.A nie sto gi ocekuvame nasite[sm=duda.gif][sm=duda.gif][sm=duda.gif] sto pobrzo da si gi dobieme.Pozdrav do site [sm=smiley1.gif]

cleo -> RE: Вештачко оплодување (8.10.2010 18:24:19)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Olivia

Cleo denes bev na lekar pomina tocno eden mesec od mojot ET koj bese nuspesen neli,i veke se podgotvuvam za naredniot mesec na uste eden embrio transfer zatoa sto imav zamrznato embrioni, i za prv pat mi dade doktorot da pijam estrofem da pocnam od denot koga ke dobijam, no mi rece deka endrometriumot mi e odlicen a ova da go primam samo za pogolemi sansi i da ne dojde do promena ili slucajno namaluvanje na endrometriumot, a ti zasto gi pies i sto si uste nasekirana te osekam po pisuvanjeto ajde nemoj vise da mislis i da se opteretuvas , celo vreme probuvas da najdes pricina sto bi mozelo da ja predizvika taa neuspesnost, dzabe samo se zamaras sakam da te vidam kako pisuvas deka si srekna i vesela i se samo ke si dojde, treba da bides malku poveke pozitivna i oslobodigo i umot i teloto, sakaj te se i ljubete se so soprugot i se ke bide vo red ti vetuvam...pozdrav najgolem te guskam silknooooo....

Olivia mila, prvo alal da ti e za zamrznatite embrioni. Jas budala, ne si gi zamrznav, iako biologot mi preporaca zasto bea so mnogu visok kvalitet. Ama ete, ne veruvav deka ke preziveat na -178 stepeni i ne se odluciv. A toa sto non stop baram pricina ti e vistinit zaklucok, iako sosema sum svesna deka se e veke zaludno ,nema nazad, samo treba napred da se gleda. Za Estrofemot te prasuvam zaradi toa sto jas licno smetam deka trebase doktorot da mi dade da pijam i pokraj odlicnata debelina na endometriumot posle tranferot. Ne sum doktor, sepak toj najdobro znae, ama ete gledas i ti si primer, i pokraj toa sto e odlicen ti dava da pies za sekoj slucaj. Ete i so maticniot se konsultirav i toj veli deka bi mozelo da primam, iako treba da se pocituva procenkata na doktorot, neli toj najdobro go poznava slucajot. Inaku mila ti kaj Petanovski bese, neli? Sto veli toj za zamrznatite embrioni, kakvi se sansite? Ajde daj Boze ovoj pat da ti uspee mila. Ijas te guskam i pisi mi 

cleo -> RE: Вештачко оплодување (8.10.2010 18:34:08)

Inaku, sakam i uste nesto da te prasam, dali ti krvarese dolgo posle negativniot rezultat. Jas krvaram veke 25 dena, so mal prekin od 3-4 dena. Nikoj ne mi kazuva pricina za toa, samo vcera maticniot mi prepisa kapki Ergotil i veli od hormonite sto si gi primala za ivf ti e tolku dolgo krvarenjeto. Jas i po malku se zaplasiv od seto ova. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Do sega nikoj ne se pozali deka tolku dolgo krvari posle ivf...

ROMA -> RE: Вештачко оплодување (8.10.2010 19:22:03)

Zdravo na site,

Jas Cleo fala bogu nemam problemi ni kaj mene ni kaj soprugot. Ama neznam zosto, eve prvovo ivf ne bese uspesno, za zal. Se bese vo red, ama.... Sigurno nervozata i mislenjeto si go napravi svoeto. Neznam, ama ke bide, toa go znam. Samo trpenie. Jas pravev vo Remedika. Ti Cleo kade? Ama pak ke pravam, nie zamrznavme 4. Pa zdravje ke bide, kaj site, veruvajte. Pozdrav.

Olivia -> RE: Вештачко оплодување (8.10.2010 20:36:40)

Cleo ja kako sto gledam rabotava kaj tebe e da gi otkacis maticnite doktori i da te sledi samo doktorot koj ti pravese ivf, jas pocnav se kaj Petanovski i se uste sum so site pregledi i proceduri so nego t.e. toj e so mene za sekoj cekor ponatamu,postojano me sledi kako se odviva situacijata so matkata i jajnicite itn pred i potoai ako kaj mene ne bese problemot tuku se raboti za azospermia, kako sto rekov toj me sprema za vtoro ivf naredniot mesec i veruva povtorno deka mora da uspee iako ne vide ni prviot pat deka ima potencijal za neuspesnost ednostavno i jas bev edna od tie kade sto ne uspeva od prv m\pat a medicinski dokazano verojatnosta od uspesno ivf po prv pat e samo 45% a vtoro ivf e veke 75% taka da ne baraj pricini ednostavno nie bevme na onaa drugata strana ..sega e redot na nas i ti vetiv za brzo vreme ke se raduvame, jas nemav problemi mnogu so krvarenjeto voglavno pomina se vo normala, zatoa idi si kaj doktorot, jas veke 2 pati bev na eho od koga dobiv negativen rezultat ti ako razmisluvas za uste edno ivf so vreme pocni si gi site proceduri i napravi se sega za da posle nedaj boze kako sega lutas po pricini, bidi spremna da vlezes vo celava situacija so bistra glava i sloboden um i mirna dusa samo taka ke uspeeme...te guskam... pozdrav za se sto ti trebam sekogas sum tuka pozzzzz

cece81 -> RE: Вештачко оплодување (8.10.2010 22:46:14)

Draga Zorana ! vo posledniot post pisuvas deka treba da pravis test za daunov sindrom , dali site trudnici kako redovna procedura go pravat toj test ili igraat uloga godinite kaj trudnicata ili neznam sto.....??? Te molam odgovori mi me interesira !
Pozdrav rr !!![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/rozica.gif[/image]

stanka -> RE: Вештачко оплодување (8.10.2010 22:51:15)

I moj sovet e da si odite kaj onie sto ke vi pravat in vitro Maticnite nisto ne rzbiraat od ovaa problematika
Pozdrav

suzeto -> RE: Вештачко оплодување (8.10.2010 23:06:45)

stvarno nisto ne znaat maticnite no nie sto ne sme od skopje tesko si nas za sekoj problem ne mozeme vo skopje,

zorana -> RE: Вештачко оплодување (9.10.2010 15:19:17)

Mila Cece . dr tase mi rece obavezno da pravam test za daunov sindrom zatoa sto sum postara a ako toj test  bil sumliv a ne bil mnogu tocen ke treba da pravam amniocenteza
Inaku kaj site bremeni nad 35 god redovno se pravel testot  za daun sindrom  a ne kja site ivf Duri i normalno zacnati bez ivf treba nad 35 god da pravat vakov test Pozdravce

cleo -> RE: Вештачко оплодување (9.10.2010 17:16:02)

Roma, jas pravev vo Sistina, kaj Dr. Popovik. Mislam deka Olivia ima pravo, prvoto ivf mnogu retko e uspesno. Ete velis kaj vas se e vo red, a pak ne uspealo. Znaci, nema vrska poradi koj faktor na neplodnost odis na ivf, ednostavno se e vo srekata. Kako sto veli Olivia - ne sme imale ksmet da bideme vo grupata od 45% uspesni ivf od prva i toa e toa. Eve na primer, mene mi vikaa mlada si, imas ogromni sansi od prva da uspee (imam 28 godini inace), pa nisto. Kako sto citam na forumov ima poveke uspesni ivf kaj povozrasni pacientki, ako veke gledame po godinite. Mene mi izvadija 15 jajce kletki, 7 se oplodija, imav sovrseni embrioni - mi bese kazano od biologot vo Sistina, a potoa i Dr. Popovik mi potvrdi. No, ete pak ke recam - ne mi bese pisano! A i kako za baksuz, ne se odluciv da gi zamrznam, iako mi predlozija od Sistina, no iskreno i ne veruvam vo toa voopsto, ama toa e moe mislenje. Ti posakuvam mnooooogu sreka ovoj pat, daj Boze da ti uspee so zamrznatite i da ne izraduvas so edno, ili dve [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]

cleo -> RE: Вештачко оплодување (9.10.2010 17:24:21)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Olivia

Cleo ja kako sto gledam rabotava kaj tebe e da gi otkacis maticnite doktori i da te sledi samo doktorot koj ti pravese ivf, jas pocnav se kaj Petanovski i se uste sum so site pregledi i proceduri so nego t.e. toj e so mene za sekoj cekor ponatamu,postojano me sledi kako se odviva situacijata so matkata i jajnicite itn pred i potoai ako kaj mene ne bese problemot tuku se raboti za azospermia, kako sto rekov toj me sprema za vtoro ivf naredniot mesec i veruva povtorno deka mora da uspee iako ne vide ni prviot pat deka ima potencijal za neuspesnost ednostavno i jas bev edna od tie kade sto ne uspeva od prv m\pat a medicinski dokazano verojatnosta od uspesno ivf po prv pat e samo 45% a vtoro ivf e veke 75% taka da ne baraj pricini ednostavno nie bevme na onaa drugata strana ..sega e redot na nas i ti vetiv za brzo vreme ke se raduvame, jas nemav problemi mnogu so krvarenjeto voglavno pomina se vo normala, zatoa idi si kaj doktorot, jas veke 2 pati bev na eho od koga dobiv negativen rezultat ti ako razmisluvas za uste edno ivf so vreme pocni si gi site proceduri i napravi se sega za da posle nedaj boze kako sega lutas po pricini, bidi spremna da vlezes vo celava situacija so bistra glava i sloboden um i mirna dusa samo taka ke uspeeme...te guskam... pozdrav za se sto ti trebam sekogas sum tuka pozzzzz

Mila moja Olivia, i jas bev kaj Dr. Popovik na eho otkako vidov deka dolgo krvaram, ama ne mi prepisa nisto bidejki smetase deka e normalno toa posle postapkata i deka nabrgu ke pomine samo od sebe. Ama ne pominuvase, i morav da otidam kaj maticen da mi prepise Ergotil. Inaku, jas sum resena da odam do kraj, ne go napusatam mojot doktor koj sosema dobro mi go poznava slucajot, ke prodolzam kaj nego se dodeka ne useam vo mojata cel. Ama sega seuste mi e rano. Mojot slucaj e razlicen od tvojot - jas ne zamrznav embrioni taka sto ako povtrono pravam ivf ke treba da podlezam na cela postapka sose inekcii i punkcija, a za toa e sega uste prearno. Ke treba da cekam minimum 5 meseci za da povtorno ja primam hormonalnata terapija. Inaku, vo Bugarija sum na planina, soprugot me natera da dojdeme za prodolzeniov vikend, malku da se opustime. Site ve guskam i pozdravuvam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

zorana -> RE: Вештачко оплодување (9.10.2010 20:01:22)

Za uspesnosta  na ivf  mnogu e biten embriotransferot kade ke go stavi  ginekologot embrionot Taka da pokraj kvalitetot na embrionite godinite itn mn bitna rabota e vo koj del od matkata ke s stava Ima zarzlicni dlabocini na matkata  ima plitki i dlaboki matki Ako se pogodi lezisteto ke ima upseh Inaku gent institut ima najdobra laboratorija  ama ne me bendisa vrakanjeto na embrionite kako na traka bevme naredini dvaesetina zeni za nekolku minuti site ne zavrsija kako na elektricna lentaJas vo Bitola go gledavinstrumentot kako vleguva vo matkata  Gi vidov kako gi zemaat embrionite na ekran i gi vidov kako se razdeleni megu niv

ROMA -> RE: Вештачко оплодување (9.10.2010 22:14:24)

Zdrabo Cleo, mislam deka godinite ne se tolku vazni za uspesnosta. Eve jas imam 34 imav 5 super embrini kako sto rekoa, ama ksmert za zal nemav. Toa e, zdravje sledniov pat se nadevam. Megutoa neznam a i doktorov ne mi spomnal za debelinata na endometriumot. Osven sto imam specificno grlo na matkata radi konizacja pred 10 godini. Ama...

cleo -> RE: Вештачко оплодување (10.10.2010 0:38:44)

ИЗВОРНА ПОРАКА: zorana

Za uspesnosta  na ivf  mnogu e biten embriotransferot kade ke go stavi  ginekologot embrionot Taka da pokraj kvalitetot na embrionite godinite itn mn bitna rabota e vo koj del od matkata ke s stava Ima zarzlicni dlabocini na matkata  ima plitki i dlaboki matki Ako se pogodi lezisteto ke ima upseh Inaku gent institut ima najdobra laboratorija  ama ne me bendisa vrakanjeto na embrionite kako na traka bevme naredini dvaesetina zeni za nekolku minuti site ne zavrsija kako na elektricna lentaJas vo Bitola go gledavinstrumentot kako vleguva vo matkata  Gi vidov kako gi zemaat embrionite na ekran i gi vidov kako se razdeleni megu niv

Zorana, malku me zaintrigira tvojov post...moze samo te molam da mi pojanis sto ti znaci poslednava recenica, ne ja razbrav dobro. Jas isto taka si gi vidov emrionite na ekran koga mi gi vratija, ama mi bea mnogu blizu edno do drugo, da ne recam slepeni. E sega dali toa nesto znaci, neznam. A inace, vo odnos na ona plitka-dlaboka matka, dali voopsto moze toa da se odredi, ili doktorot od iskustvo bi trebalo da znae?

cece81 -> RE: Вештачко оплодување (10.10.2010 10:34:27)

Cleo so eho se gleda goleminata na matkata ako imas dokument od eho tamu ke procitas.
pozdrav

cleo -> RE: Вештачко оплодување (10.10.2010 12:33:11)

ИЗВОРНА ПОРАКА: cece81

Cleo so eho se gleda goleminata na matkata ako imas dokument od eho tamu ke procitas.
pozdrav

Cece, imam dokument od eho, ama so debelina na endometrium pred transfer, a toa e sosema nesto drugo od plitka-dlaboka matka. Debelinata na endometriumot e menliva vo tekot na ciklusot, a morfologijata na matkata e taa, ne se  menuva. Zatoa ja prasuvam Zorana dali e voopsto mozno da se odredi kolku e plitka ili dlaboka matkata?

cece81 -> RE: Вештачко оплодување (10.10.2010 19:21:25)

Draga cleo jas se sekavam na moeto prvo odenje na gin. i koga prvpat me gledase na eho gin pocna da mi kazuva vrednosti za goleminata na matkata t.e mi rece imas sredna golemina- dlabocina na matka mnogu ubavo se sekavam na ova t,e sakam da kazam deka doktorite znaat koj ima dlaboka sredna ili mala matka , najdobro prasaj si go gin koga ke odis
Pozdrav mila!!

zorana -> RE: Вештачко оплодување (10.10.2010 22:14:50)

Cleo  koga napisav razdeleni embrionite mislev na nivnata podelenost Vo sekoj embrion imase po 4 krugovi neznam kako se vikaat medicinski pomali embrioncinja Znaci vo eden krug uste 4 pomali eden do drug i bea ravnomerni-imam slika od niv Bea dva embrioni  2 den od punkcijatami  gi vratija Inaku dvata embrioni bea eden do drug i vidov kako eden po drug vlegoa vo kateterot
Za dlabocinata na matkata  dr pred  trandferot meri kolku e dlaboka i pisuva na listata Se sekavam na biolozite mu rece na 6,5 cm da gi stavime embrionite .Inaku tie dimenzii sto gi pisuvate pri eho pregled na matka i jajnici se drugi merki Ova e dolzina od pocetokot na kanalot do mestot vo suplinata na matkata barem jas taka mislam

cleo -> RE: Вештачко оплодување (10.10.2010 23:36:10)

ИЗВОРНА ПОРАКА: zorana

Cleo  koga napisav razdeleni embrionite mislev na nivnata podelenost Vo sekoj embrion imase po 4 krugovi neznam kako se vikaat medicinski pomali embrioncinja Znaci vo eden krug uste 4 pomali eden do drug i bea ravnomerni-imam slika od niv Bea dva embrioni  2 den od punkcijatami  gi vratija Inaku dvata embrioni bea eden do drug i vidov kako eden po drug vlegoa vo kateterot
Za dlabocinata na matkata  dr pred  trandferot meri kolku e dlaboka i pisuva na listata Se sekavam na biolozite mu rece na 6,5 cm da gi stavime embrionite .Inaku tie dimenzii sto gi pisuvate pri eho pregled na matka i jajnici se drugi merki Ova e dolzina od pocetokot na kanalot do mestot vo suplinata na matkata barem jas taka mislam

Zorana, ova sto go opisuvas vo vrska so 4 krugovi vo sekoj embrion jas go vidov isto taka na slika napravena tocno pred transferot, sega koga otidov na kontrola pred kratko vreme. A za ova sto velis kolku santimetri dlaboko da se postavat embrionite, jas nemam takvo iskustvo. Verojatno doktorot go procenil najoptimalnoto leziste, pa gi postavil tamu. No, ne go slusnav da spomne nesto slicno na samiot transfer....[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

milamama -> RE: Вештачко оплодување (11.10.2010 1:19:02)

MISLAM DA NE GUBITE NADEZ VO VRSKA SO IN VITRO FERTILIZACIJA,NO SEKAKO DEKA KAJ NEKOI ZENI TOA NE USPEVA OD PRVIOT PAT I ZAVISI OD MNOGU FAKTORI.POZZ DO SITE IDNI MAMI I VI DRZAM MNOGU SREKA.SE NAADEVAM DEKA KE USPEETE..MILA MAMA

cleo -> RE: Вештачко оплодување (11.10.2010 18:52:13)

ИЗВОРНА ПОРАКА: milamama

MISLAM DA NE GUBITE NADEZ VO VRSKA SO IN VITRO FERTILIZACIJA,NO SEKAKO DEKA KAJ NEKOI ZENI TOA NE USPEVA OD PRVIOT PAT I ZAVISI OD MNOGU FAKTORI.POZZ DO SITE IDNI MAMI I VI DRZAM MNOGU SREKA.SE NAADEVAM DEKA KE USPEETE..MILA MAMA

Milamama, otkako imav neuspesno prvo ivf site mi velea ne se sekiraj, od prv pat mnooooogu retko uspeva. Sigurna sum deka i na site koi go imaat ova iskustvo im velat isto. A mene toa voopsto mi nema logika - zosto pak od prv pat retko da uspeva??!! Ili ova e samo teshenje na nas nesreknite??? Ili navistina statisticki e taka??? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pozdrav

Olivia -> RE: Вештачко оплодување (11.10.2010 23:46:30)

najcesto prvoto IVF ne uspeva poradi samata matka,taa uci kako i site nie kako da se spravi so embrionite, toa e normalno, za primer moze da se zeme edna edna zena koja ostanala bremena po priroden pat, no dali nekoj moze da dokaze deka toa bilo so prvoto i edinstveno ejakuliranje na sperma vo nejzinata matka, i dali nekoj moze da dokaze deka prethodno nemalo sozdavanje na embrioni koi ednostavno ne se zadrzale... odgovorot e NE, zatoa Cleo i nasite matki sega ucat i normalno e deka samo 45% od IVF se uspesni od prviot pat...se nadevam deka me razbiras...pozdrav

malata mo -> RE: Вештачко оплодување (12.10.2010 10:11:29)

Fala milamama,na pocetok sum na pripremi za cetvrto po red in vitro,primam fostimon,luveris i cetrotide.Iskusna sum vo ovaa rab.[sm=smiley19.gif],ne sum nesto narocito uplasena od ishodot.Steknav doverba vo dr.,pa sto saka neka bide........[sm=smiley13.gif]
[sm=smiley20.gif] na site

malata mo -> RE: Вештачко оплодување (12.10.2010 10:19:44)

Roma,jas se slozuvam so tebe,imam 32 g. na 28 go pravev prvoto invitro i uste 2 potoa.Godinite se taman,ama obidite-neuspesni[sm=zmeden.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  59 60 [61] 62 63   Следна страница >   >>